Tunnistusapua

esmako

Alokas
Mikäköhän mahtaa olla tämä? Tykistön, mutta kranaatti vai jopa srapnelli? Suomalainen vai Neuvostoliittolainen? Pohjassa erottuu vielä kaiverrettu numero 3, venäläiseen tyylin tehty. Alaosan pronssinen(?) kierre sopisi tyylinsä ja vastaavien esineiden perusteella Venäjälle jo I MS aikaisiin sotatarvikkeisiin, mutta löytynyt talvisodan taistelupaikalta.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

Old Boy

Ylipäällikkö
Ensimmäisen Maailmansodan aikainen srapnelli. Tavallista tykistöammusta "leveämpi" kärkiosa johtuu niiden tilavammasta aikasytyttimestä. Oheisessa kuvassa hylsyosa on myös näkyvissä. Ammuksen johtorengas oli samanlainen joka maan atarvikkeissa ja siinä näkyy putken rihlojen tekemät jäljet.

IMG_2315.JPG
 

SJ

Supreme Leader
Miten tämä ajoitus toimii käytännössä? Onko siellä joku mekaaninen laskin?
Mekaaninen kellokoneisto. Asetetaan ennen lataamista. Ainakin britit olivat erityisen kiintyneitä noihin ja ylpeitä heidän tykistön kyvystä asettaa sytyttimet silmämääräisen arvion perusteella. En löytänyt youtube videota aiheesta.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg

Old Boy

Ylipäällikkö
Mekaaninen kellokoneisto. Asetetaan ennen lataamista. Ainakin britit olivat erityisen kiintyneitä noihin ja ylpeitä heidän tykistön kyvystä asettaa sytyttimet silmämääräisen arvion perusteella. En löytänyt youtube videota aiheesta.
Tästä olen kyllä toista mieltä ja jäsen @Ottoville ehtikin kirjoittaessani postata erinomaisen havainnolliset kuvat! I MS sytyttimet toimi ruutikanavaperiaatteella eli itse asiassa tulilangan avulla. Kohti sytyttimen kärkeä oleva iskuri sytyttää lähtösysäyksen avulla nallin josta tuli siirtyy ruutikanavaan. Sen pituutta säädetään kiertämälla aikautusrenkaita, joilla sytytys saadaan alkamaan halutusta kohdasta. Jos kranaatti ehtii syystä tai toisesta maahan ennen sytyttimen toimimista, on vielä toinen iskuri alaspäin. Nämä sytyttimet olivat siis aika-iskusytyttimiä.

Silmämääräinen aikautuksen asetus kuului Napoleonin sotiin, sillä sprapnellin tulonopeus oli 200-300 m/s. Sytytin mun kuvassa on varmistusasennossa ja aikautusrenkaan lukemat ainoastaan jako-osia; eivät mitään metri ym lukemia. Srapnellien aikautuksen kohdalleen saaminen edellytti myös hakuammuntaa ja korjauksia eli ei riitänyt että sai osumat oikeaan paikkaan.

Ruutikanavasytyttimiä on käytössä edelleenkin, mm meidän venäläiset, joiden mallinimikettä en kyllä nyt muista. II MS aikoihin tulivat myös kellokoneistolla toimivat varsinkin it:n käyttöön, sillä siinä ei voida tehdä aikautuksen korjauksia.

1594670035122.png
 

Erkki

Kenraali
Talvisodassahan venäläiset noita vielä jonkin verran käyttivät. Srapnellinkuoria ja niiden lyijykuulia on näkynyt ainakin Kuhmon kankailla.
 
Top