Uutisia Ruotsista

Suomen Sotilas
6 mins ·
Hurri pettää aina?

Suomessa haaveillaan ajoittain Pohjoismaisen puolustusyhteistyön syventämisestä ikäänkuin Naton korvikkeena, mutta kuinka mahtaa olla yhteistyön laita kriisin aikana kun Ruotsiin ei oikein luottaa rauhanajan materiaaliyhteistyössäkään. Sen vielä ymmärtäisi jos Ruotsi vetäisi omaan pussiin mutta kun aiheutetaan vahinkoa sekä omalle että naapurin puolustukselle, niin ei voi kuin ihmetellä.

Thorin vasara nimen saanut ruotsalaisten uusi heitinajoneuvo on todellinen välistäveto, jossa Ruotsi saa täysin epäonnistuneen ja todella vanhanaikaisen karvalakkitorniheittimen sen sijaan, että yhteistyötä olisi jatkettu suomalaisen Patria kanssa niin kuin alunalkaen oli vuosia sitten sovittu. Patria on kehittänyt edistyksellisen AMOS- ja NEMO-torniheitinjärjestelmän, jossa on modernit takaaladattavat torniheittimet. Nyt Ruotsin Mjölner vie yhden potentiaalisen asiakkaan Patrialta ja kolmen kruunun asevoimat saa kelvottoman heitinjärjestelmän... Lue lisää murskaavasta heitinuutisesta Suomen Sotilaan nettisivuilta.

JP

Ruotsin uusi heitinajoneuvo ei Patrian ajoneuvoheittimille pärjää
Suomen Sotilas | 27.12.2016 | Artikkeli http://www.suomensotilas.fi/ruotsin-uusi-heitinajoneuvo-ei-patrian-ajoneuvoheittimille-parjaa/

1434590988646.jpg

Teksti: Arto Ojanen

Ruotsin FMV (Forsvarets Materielverk; Puolustusvoimien Materiaalilaitos) ilmoitti juuri ennen joulua tehneensä sopimuksen 40 kranaatinheitinpanssarivaunun toimittamisesta BAE Boforsin ja BAE Hägglundsin muodostaman yhteisyrityksen kanssa. Tilauksen arvo on 68 milj EUR ja vaunut toimitetaan vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Alustana toimii meilläkin käytössä oleva Hägglunds CV90 -taisteluajoneuvo, jonka päälle sijoitetaan BAE Boforsin Mjölner -niminen kaksiputkinen 120 mm kranaatinheitin.

Kaupan sanotaan lisäävän huomattavasti Ruotsin mekanisoitujen yksiköiden tulivoimaa. Vielä enemmän tulivoima olisi lisääntynyt, jos CV90 vaunuun olisi asennettu nykyaikainen AMOS- tai Nemo torni, kuten vielä viime vuosikymmenellä oli tarkoitus. Silloin Suomella ja Ruotsilla oli yhteinen kranaatinheitinajoneuvo –hanke, jossa Patrian oli tarkoitus valmistaa asetornit. Ruotsin porvarihallitus päätti osana säästötoimia luopua projektista v 2006. Mitään säästöä ei kyllä syntynyt, kuten Riksrevisionen (Valtion tilintarkastusvirasto) myöhemmin totesi. Tarpeettomaksi jääneet tornittomat CV90 alustat varastoitiin pahan päivän varalle, joka ilmeisesti ruotsalaisten mielestä on nyt sitten tulossa.

Kyseessä on todellinen low-tech tuote, sillä Boforsin ase ei ole AMOS/Nemon tapaan takaaladattava vaan

kranaatit syötetään erillisen mekaanisen latauslaitteen avulla putken suusta. Siis kuten perinteisellä heittimellä. Suuntaus hoidetaan veivillä, joten nykyaikaisen MRSI:n (useampi kranaatti samaan aikaan maalissa) saa unohtaa! Sama koskee tietysti myös suora-ammuntaa. Tarkempia teknisiä tietoja ei vielä ole saatavissa.

Toinenkin vaihtoehto olisi siis ollut: hakea AMOS-CV90 takaisin museosta, jonne ruotsalaiset sen jo olivat ehtineet kiikuttaa. Mahdollisesti Ruotsi halusi käyttää hankkeeseen ainoastaan minimimäärän varoja. Kappalehinnksi tuli nyt vähän yli 1,5 milj EUR, jolla ei vielä saa AMOS/Nemoa kaikkine siihen liittyvine töineen.

Suomen Jussi Niinistö sekä ruotsalainen kollega Peter Hultqvist ovat poseeranneet milloin sukellusveneessä, milloin Lapin kairoilla. Viimemainitussa heidät tapasi Suomen Sotilaskin kuukausi sitten Maavoimien Vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä. Tilaisuuksia kotimaisen työn lobbaukseen on siis Niinistöllä ollut yllin kyllin.

Mjölner (suomennettuna murskaaja) tarkoittaa skandinaavisessa mytologiassa ukkosenjumala Thorin vasaraa, jolla hän ei lyö vaan heittää vastustajaa. Ja osuu aina; kyseessä on siis oikeastaan urheilukielellä moukari. Toimituksen mielestä tämä mainio nimi olisi kyllä voitu säästää jollekin onnistuneemmalle asekonstruktiolle!

Ojanen on lehtemme tykistöjärjestelmäasiantuntija
 
Nyt kysymys kuuluu, että mitenkäs olisi jos AMV alustalle laittaisi vastaavan heittimen kuin mitä on tekoissa lavalla? Olisiko vieläkin halvempi ratkaisu?
 
Kevällä Ruotsi tekee päätöksen hankia uutta Ilmatorjuntaohjussysteemiä. Ne joka on mukana on Patriot ja SAMP/T.

http://www.svd.se/patriotmissiler-f...es-nya-luftvarn/om/det-skarpta-sakerhetslaget
Kommentoidaan hieman tätä.

Lars Wilderängin mukaan Ruotsin puolustusministeriö haluaa hankkia Patriotin ja puolustusvoimat Asterin.
http://cornucopia.cornubot.se/2016/12/gokungarna-forsvarsmakten-vill-ha-aster.html
Tämä blogikirjoitus on muutoin lähinnä mielipidekirjoitus Asterin puolesta.

Keskustelin eräässä mikroblogipalvelussa myös ruotsidemokraattien puolustuspoliittisen puhemiehen kanssa, ja hän kertoi että poliitikoille oli esitelty eri kansainvälisiä järjestelmiä, mukaanlukien venäläiset, kiinalaiset ja israelilaiset. Hän totesi että venäläisiä (kiinalaisia ei maininnut, mutta oletan samoin) puolustusvoimat eivät halua. Mikä oli aika mielenkiintoista, oli että hän totesi että israelilainen järjestelmä oli poliittisesti mahdoton. Tämä liittynee Ruotsin demareiden anti-israelilaiseen politiikkaan. En viitsinyt opettaa Orbiter II hankinnasta. Tosin voisi olla varsinainen asejärjestelmä Israelista Suomessakin nikottelun kohteena. Tämä kaveri oli myös voimakkaasti Asterin kannalla. Väitti että Patriot on vanhentunut ja kallis, mutta esitti myös että Asteriin voisi ottaa Saabin tutkajärjestelmää mukaan. Tässä on taas minun nähdäkseni perinteistä teollisuustukea pelissä.

Joka tapauksessa molemmissa järjestelmissä on kykyä ballististen ohjusten torjuntakykyä. Tosin siitä huolimatta Ruotsissa ei ole lähitorjuntaan MANPADS käytössä, vaan SAABin ohjuksia jotka vaativat näköohjauksen, jotka Suomessa on todettu ongelmallisiksi peitteisen maaston kannalta.
 
Joka tapauksessa molemmissa järjestelmissä on kykyä ballististen ohjusten torjuntakykyä. Tosin siitä huolimatta Ruotsissa ei ole lähitorjuntaan MANPADS käytössä, vaan SAABin ohjuksia jotka vaativat näköohjauksen, jotka Suomessa on todettu ongelmallisiksi peitteisen maaston kannalta.

Onhan meilläkin ITO 5, jossa näköohjaus, eli laserseuranta.
 
Onhan meilläkin ITO 5, jossa näköohjaus, eli laserseuranta.
Juuri näin, ITO 05M on juurikin tuo ruotsalainen RBS-70 Bolide-ohjuksella. Oli vieläpä Iglojen poistamisen ja Stingereiden hankinnan välissä monta vuotta meidän ainoa miehissä raahattava IT-ase. Varsinainen MANPAD tuo ei ole, kun ampumakunnossa ei ole kannettavissa ja purettunakin vaatii useamman jannun kuljettamaan. Enkä ole koskaan kuullut, että tuota olisi käyttäjien toimesta koskaan pidetty huonona maaston peitteisyyden vuoksi.
 
Juuri näin, ITO 05M on juurikin tuo ruotsalainen RBS-70 Bolide-ohjuksella. Oli vieläpä Iglojen poistamisen ja Stingereiden hankinnan välissä monta vuotta meidän ainoa miehissä raahattava IT-ase. Varsinainen MANPAD tuo ei ole, kun ampumakunnossa ei ole kannettavissa ja purettunakin vaatii useamman jannun kuljettamaan. Enkä ole koskaan kuullut, että tuota olisi käyttäjien toimesta koskaan pidetty huonona maaston peitteisyyden vuoksi.

Lähinnä joka sään kyvyn puute on ongelma.
 
Tästä saa sen käsityksen, että siinä on edelleen laser -ohjaus:

A new generation integrated sighting system, enhanced gunner aids, high precision, unbeatable range and unjammable laser guidance combine to produce a ground-based air-defence system with world-leading capabilities

Lämpötähtäin mahdollistaa kyllä ympärivuorokautisen tominnan:

New generation sight

The core of RBS 70 NG is the new generation sight module:




    • Integrated high resolution thermal imager allows for 24/7 capability.
    • Advanced cueing improves reaction times and target acquisition.
    • Auto-tracker assists the gunner during engagement, increasing the hit probability throughout the missile range.
    • Improved guidance further increases system performance both for manual and auto-tracker engagements.
    • Built-in video records for after-action review.
http://saab.com/land/weapon-systems/ground-based-air-defence-missile-systems/RBS_70_NG/
 
Ruotsin ilotuliteliitto kriisikokoukseen uudenvuoden rakettikaaoksen takia

STT, TT Tukholma

Ruotsin ilotulitealaa edustava liitto aikoo pitää kriisikokouksen sen takia, että uutenavuotena Ruotsissa ammuttiin raketteja päin ihmisiä, busseja ja pelastushenkilöstöä.

Ilotulitealan liiton puheenjohtajan Erik Nilssonin mukaan kyseessä on poliisiasia, mutta liiton tulee myös reagoida asiaan.

Poliisin mukaan rakettien ampumisesta ihmisiä, taloja ja autoja päin on muodostunut Malmössä viime vuosina jo perinne, kertoo Ruotsin televisio SVT verkkosivuillaan.

SVT:n uutiseen tästä
http://www.lapinkansa.fi/ulkomaat/r...n-uudenvuoden-rakettikaaoksen-takia-15846244/
 
Siinä se on ollut kiva terrori-iskua (tai vakavampaa mielenilmaustakaan) estää kaasusumutin kourassa...
 
Back
Top