Uutisia Ruotsista

Venäjä karkottaa kaksi ruotsalaisdiplomaattia. Tämä on tulkittu Venäjän vastatoimeksi sille että Ruotsi kieltäytyi aiemmin myöntämästä viisumeja uusille venäläisdiplomaateille. Taustalla vaikuttaa talvella paljastunut vakoilutapaus. Turvallisuuspoliisi Säpo käräytti rysän päältä teknologiakonsulttina toimineen 45-vuotiaan miehen, joka vuosi salaista aineistoa venäläiselle tiedustelu-upseerille.

 

Ruotsissa puhkesi sota puolustusmäärärahoista – porvaripuolueet marssivat ulos neuvottelupöydästä

Sosiaalidemokraattien johtama hallitus ei ollut valmis sitoutumaan puolustusmenojen korottamiseen kolmella miljardilla eurolla.


Ruotsin hallituksen ja opposition yritys maanpuolustuksen yhteisestä linjaamisesta on epäonnistunut.
Puolustusministeri Peter Hultqvistin (sd.) asettaman valmisteluryhmän oli määrä jättää loppuraportti vuosien 2020–2025 puolustuslinjauksista ensi tiistaina.

Tänään perjantaina neljä porvaripuoluetta kuitenkin ilmoitti eroavansa valmisteluryhmästä.
Maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit vaativat puolustusmäärärahoihin 30 miljardin kruunun eli noin kolmen miljardin euron korotusta.
Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostama hallitus ei kuitenkaan ollut valmis sitoutumaan korotukseen.

– Emme voi sitoutua päätökseen, joka vaarantaa Ruotsin turvallisuuden, maltillista kokoomusta edustava Hans Wallmark, kommentoi eropäätöstä Dagens Nyheterin mukaan.

Oppositiossa olevan vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt syyttää puolestaan porvaripuolueita vastuuttomuudesta.

Ruotsin television SVT:n mukaan Sjöstedt sanoo porvaripuolueiden olevan kiinnostuneempia konfliktin luomisesta kuin vakaasta puolustuspolitiikasta.
Kolmen miljardin euron korotuksen myötä Ruotsin puolustusmenot olisivat nousseet lähes 8,5 miljardiin euroon eli 1,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
 
Jos punavihreä blokki vastustaa puolustusmäärärahojen korotusta niin voisi kuvitella sen menevän silti läpi porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien äänillä.
 
Ekaa kertaa metsästetty enempi sikaa kuin hirveä. Talvi olosuhteissa eroa
En haluaisi karjua nähdä.
 
Ruotsin kruunu alimmillaan sitten vuoden 2002
 
Jaaha säpö napannut viisi islamistia ruotsissa.

"Swedish security service Säpo say they have arrested five radical Islamists in a short period of time, with one of those arrested being one of the main leaders of an Islamic school in western Sweden"

"The spread of Islamic radicalism has been a major issue in Sweden for several years, with reports showing huge growth in the number of radicals. Swedish researcher Peder Hyllengren of the Swedish Defence College claimed the country had become a base for international jihadists."


 
Muslimikoulun johtaja telkien taakse – turvallisuuspoliisin salaperäinen operaatio islamisteja vastaan jatkuu Ruotsissa

Turvallisuuspoliisi Säpo päätti keskiviikkona ottaa säilöön göteborgilaisen muslimikoulun toimitusjohtaja Abdel-Nasser el Nadin. Hän on jo viides epäilty islamisti, joka on pidätetty turvallisuuspoliisin operaatiossa. Säpo on kertonut pidätysten syistä vain sen, että henkilöt ovat uhka Ruotsin turvallisuudelle. Salamyhkäisyys on pistänyt Expressenin mukaan vauhtia epäilyille mahdollisesta islamistien salaliitosta ja jopa terrori-iskun suunnittelusta.
Turvallisuuspoliisi pidätti jo keväällä neljä islamistiksi epäilemäänsä henkilöä, kuten Suomen Uutiset raportoi toukokuun alussa. Epäillyt ovat eri puolilta Ruotsia, joka taas viestii imaamien valtakunnallisesta toiminnasta.

Uhka maan turvallisuudelle
Pidätyksiin liittyvät seikat on leimattu salaisiksi ja turvallisuuspoliisi on ollut toimistaan hiiren hiljaa, Expressen kertoo. Poliisilla on lain mukaan oikeus ottaa kiinni henkilö, jonka epäillään olevan uhka maan turvallisuudelle. Taustalla täytyy olla vahva epäily terrorismirikoksen suunnittelusta tai käytännön valmisteluista. Edes pidätetyille ei kerrota tässä vaiheessa sitä, mistä heitä tarkasti ottaen epäillään.
Epätietoisuus on johtanut huhuihin ja siihen, että joukko muslimiorganisaatioita suunnittelee viikonlopuksi Tukholmaan mielenosoitusta ”neljän imaamin ja yhden veljen” vangitsemista vastaan. Tilaisuudelle on poliisin lupa ja sinne järjestetään bussikuljetuksia Gävlestä sekä Göteborgista.

Salaliittoteoriat kehiin
Vaiteliaisuus imaamien pidätysten todellisista syistä ruokkii salaliittoteorioita sekä muslimiyhteisössä että yleisemminkin ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Tavalliset kansalaiset ovat huolissaan. Turvallisuuspoliisi puolustautuu syytöksiltä sanomalla, että liika tiedottaminen voi estää mahdolliset maasta karkotukset. Imaamit saattavat vanhassa kotimaassaan joutua kidutuksen kohteeksi ja jopa teloitetuiksi, jos heidän toimintansa tulee julkiseksi kaiken maailman tiedustelupalveluille.

Ruotsin muutkin viranomaiset ovat nyt hiljalleen heränneet huoleen islamistien toimista, sillä Göteborgin vapaa muslimikoulu on veronmaksajien rahoittama.
– Kun luen uutisia ruotsalaisesta koululaitoksesta, haluan nähdä tarinoita lasten leikeistä, tiedonhalusta ja demokratiasta.

Koulua käsittelevät uutiset eivät kuuluu rikossivuille, totesi opetusministeri Anna Ekström Expressenille perjantaina.
Göteborgin muslimikoulu on saanut aikaisemmin pyyhkeitä viranomaisten tarkastuksissa. Puutteita on ollut muun muassa yhdenvertaisuudessa: Pojat on istutettu tunneilla luokan etuosaan ja tytöt jätetty takarivin taaveiksi.

 
Itse asiassa ajattelin kuhinalla enemmän tuota "Puolue ilmoitti yllättäen sunnuntaina, ettei nykyinen europarlamentaarikko Kristina Winberg enää ole ehdokkaana" -osaa...
 
Ulkomaat
Puolitoistavuotias tyttö oli kuolla nälkään Ruotsissa, vanhemmille vankeutta
Käräjäoikeuden mukaan vanhemmat eivät tahallaan vahingoittaneet lasta, mutta elivät omanlaisensa vakaumuksen mukaan.

Mikko Paakkanen HS
Julkaistu: 23.5. 13:27

RUOTSISSA Göteborgin käräjäoikeus tuomitsi torstaina pariskunnan kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä :unsure: , koska heidän puolitoistavuotias lapsensa kärsi vakavasta aliravitsemuksesta. Käräjäoikeuden mukaan lapsi oli kuolla nälkään.:mad:


Asiasta kertoo Göteborgin käräjäoikeus tiedotteessaan. Tapaus on saanut Ruotsissa paljon julkisuutta jo ennen torstaista tuomiota.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon viime helmikuussa, kun pariskunta toi sairaan tyttärensä lastensairaalan päivystykseen. Lapsi oli niin sairas, ettei hän reagoinut ulkomaailmaan.

”Hän oli niin huonossa tilassa, että hän lääkärien todistuksen mukaan oli vain tuntien päässä kuolemasta”, kertoo käräjäoikeus tiedotteessaan.
TUOMIOISTUIMEN mukaan vanhemmat olivat törkeästä huolimattomuudesta antaneet lapselleen pitkän aikaa vähän ja ravintoarvoltaan huonoa ruokaa. Lapsi painoi päivystykseen tuotaessa tuomioistuimen tiedotteen mukaan suunnilleen sen verran kuin yleensä noin puolivuotias lapsi painaa.

Vanhemmat kiistivät oikeudessa syyllistyneensä rikokseen ja ilmoittivat, että lapsen tila johtui viisi päivää jatkuneesta pahasta vatsataudista. Vanhempien mukaan lapsi oli luonnostaan pienikokoinen.

OIKEUS perusti tuomionsa muun muassa kolmen lääkärin lausuntoihin, joiden mukaan lapsen tila johtui pitkäaikaisesta aliravitsemuksesta.

”Lapsi on saanut enimmäkseen rintamaitoa, ruskeaa riisiä, hedelmiä ja vihanneksia. Se on aivan riittämätön vegaaninen ruokavalio”, sanoi tapauksen syyttäjä Ximena Bene Ruotsin julkisen palvelun televisiokanavalle SVT:lle.

Käräjäoikeuden mukaan lopulta vain vanhemmat tietävät, mitä lapsi on syönyt. Lapsen isän mukaan lapselle ei annettu mitään ravinto- tai vitamiinilisiä, kertoo sanomalehti Aftonbladet.

”Hän saa auringonpaistetta, naurua ja halauksia”, sanoi isä Aftonbladetin mukaan.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan vegaaniruokavalio sopii myös lapsille, kunhan se on huolellisesti koottu. Vegaaniliitto suosittelee vegaanista ruokavaliota noudattaville lapsille tiettyjä vitamiini- ja ravintolisiä. Vegaaninen ruokavalio ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

RUOTSIN tapauksessa hoitohenkilökunta ei voinut tutkia lapsen kasvukäyriä, sillä lapsi ei ollut koskaan käynyt neuvolassa, eivätkä vanhemmat olleet myöskään omatoimisesti seuranneet hänen kasvuaan mittaamalla tai punnitsemalla. Lääkäri ei ollut tutkinut lasta, eikä häntä ollut rokotettu.

Vanhemmat eivät olleet edes ilmoittaneet tytön syntymisestään millekään viranomaiselle. Käräjäoikeuden mukaan vanhemmat perustelivat asiaa sillä, että lapsi on maailmankansalainen.

Lapsi oli syntynyt vanhempien ystävän asunnossa kotisynnytyksellä, jossa paikalla oli niin sanottu doula eli tukihenkilö mutta ei kätilöä. Vanhempien ja oikeudessa todistaneen vanhempien ystävän mukaan lapsi syntyi syyskuussa 2017.


OIKEUDEN puheenjohtaja Per Nordén totesi käräjäoikeuden tiedotteen mukaan, etteivät vanhemmat olleet tahallaan pyrkineet vahingoittamaan lastaan, vaan olivat vain eläneet oman vakaumuksensa mukaisesti. Oikeus kuitenkin eräiltä osin kummeksui vanhempien vakaumusta.

Lapsen äiti oli esimerkiksi sanonut oikeudessa uskovansa, että pitkäaikaisilla henkisillä ja ruumiillisilla harjoituksilla on mahdollista saavuttaa tila, jossa voi elää ilman ruokaa tai vettä.:facepalm:
 
Ulkomaat
Puolitoistavuotias tyttö oli kuolla nälkään Ruotsissa, vanhemmille vankeutta
Käräjäoikeuden mukaan vanhemmat eivät tahallaan vahingoittaneet lasta, mutta elivät omanlaisensa vakaumuksen mukaan.

Mikko Paakkanen HS
Julkaistu: 23.5. 13:27

RUOTSISSA Göteborgin käräjäoikeus tuomitsi torstaina pariskunnan kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä :unsure:, koska heidän puolitoistavuotias lapsensa kärsi vakavasta aliravitsemuksesta. Käräjäoikeuden mukaan lapsi oli kuolla nälkään.:mad:


Asiasta kertoo Göteborgin käräjäoikeus tiedotteessaan. Tapaus on saanut Ruotsissa paljon julkisuutta jo ennen torstaista tuomiota.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon viime helmikuussa, kun pariskunta toi sairaan tyttärensä lastensairaalan päivystykseen. Lapsi oli niin sairas, ettei hän reagoinut ulkomaailmaan.

”Hän oli niin huonossa tilassa, että hän lääkärien todistuksen mukaan oli vain tuntien päässä kuolemasta”, kertoo käräjäoikeus tiedotteessaan.
TUOMIOISTUIMEN mukaan vanhemmat olivat törkeästä huolimattomuudesta antaneet lapselleen pitkän aikaa vähän ja ravintoarvoltaan huonoa ruokaa. Lapsi painoi päivystykseen tuotaessa tuomioistuimen tiedotteen mukaan suunnilleen sen verran kuin yleensä noin puolivuotias lapsi painaa.

Vanhemmat kiistivät oikeudessa syyllistyneensä rikokseen ja ilmoittivat, että lapsen tila johtui viisi päivää jatkuneesta pahasta vatsataudista. Vanhempien mukaan lapsi oli luonnostaan pienikokoinen.

OIKEUS perusti tuomionsa muun muassa kolmen lääkärin lausuntoihin, joiden mukaan lapsen tila johtui pitkäaikaisesta aliravitsemuksesta.

”Lapsi on saanut enimmäkseen rintamaitoa, ruskeaa riisiä, hedelmiä ja vihanneksia. Se on aivan riittämätön vegaaninen ruokavalio”, sanoi tapauksen syyttäjä Ximena Bene Ruotsin julkisen palvelun televisiokanavalle SVT:lle.

Käräjäoikeuden mukaan lopulta vain vanhemmat tietävät, mitä lapsi on syönyt. Lapsen isän mukaan lapselle ei annettu mitään ravinto- tai vitamiinilisiä, kertoo sanomalehti Aftonbladet.

”Hän saa auringonpaistetta, naurua ja halauksia”, sanoi isä Aftonbladetin mukaan.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan vegaaniruokavalio sopii myös lapsille, kunhan se on huolellisesti koottu. Vegaaniliitto suosittelee vegaanista ruokavaliota noudattaville lapsille tiettyjä vitamiini- ja ravintolisiä. Vegaaninen ruokavalio ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

RUOTSIN tapauksessa hoitohenkilökunta ei voinut tutkia lapsen kasvukäyriä, sillä lapsi ei ollut koskaan käynyt neuvolassa, eivätkä vanhemmat olleet myöskään omatoimisesti seuranneet hänen kasvuaan mittaamalla tai punnitsemalla. Lääkäri ei ollut tutkinut lasta, eikä häntä ollut rokotettu.

Vanhemmat eivät olleet edes ilmoittaneet tytön syntymisestään millekään viranomaiselle. Käräjäoikeuden mukaan vanhemmat perustelivat asiaa sillä, että lapsi on maailmankansalainen.

Lapsi oli syntynyt vanhempien ystävän asunnossa kotisynnytyksellä, jossa paikalla oli niin sanottu doula eli tukihenkilö mutta ei kätilöä. Vanhempien ja oikeudessa todistaneen vanhempien ystävän mukaan lapsi syntyi syyskuussa 2017.


OIKEUDEN puheenjohtaja Per Nordén totesi käräjäoikeuden tiedotteen mukaan, etteivät vanhemmat olleet tahallaan pyrkineet vahingoittamaan lastaan, vaan olivat vain eläneet oman vakaumuksensa mukaisesti. Oikeus kuitenkin eräiltä osin kummeksui vanhempien vakaumusta.

Lapsen äiti oli esimerkiksi sanonut oikeudessa uskovansa, että pitkäaikaisilla henkisillä ja ruumiillisilla harjoituksilla on mahdollista saavuttaa tila, jossa voi elää ilman ruokaa tai vettä.:facepalm:
Sekaisinhan nuo. Lapsen rääkkäys tuomion kärsimisen jälkeen hoitoon.
 
Ilmoitukset seksuaalirikoksista lisääntyivät selvästi Ruotsissa – Viranomaiset: Turvapaikanhakijat eivät ole selitys, Metoo on
Ruotsin oikeusministeriön alaisen rikostenehkäisyneuvoston raportin mukaan yhä useampi uhri ymmärtää nyt mikä on rikollista käytöstä.
Ruotsi
29.5.2019 klo 20:56
Festivaaliyleisöä värivaloissa.

Bråvalla Festival ilmoitti vuonna 2017, ettei tapahtumaa järjestetä kesällä 2018 festivaalialueella tapahtuneen seksuaalisen ahdistelun vuoksi.EPA/Pontus Lundahl
17-6372357f4a79a13ed3.png

Jussi Nurminen

Jaa artikkeli Facebookissa12
Jaa artikkeli Twitterissä
Jaa artikkeli Whatsapissa


Poliisille tehtävät rikosilmoitukset seksuaalirikoksista, kuten raiskauksista ja ahdistelusta, ovat lisääntyneet Ruotsissa selvästi viime vuosien aikana. Myös haastatteluihin pohjautuvissa rikosuhritutkimuksissa on nähtävissä samanlainen kasvu.

Kasvun syille on nyt etsitty selitystä Ruotsin oikeusministeriön alaisen rikostenehkäisyneuvoston Brån tekemässä raportissa(siirryt toiseen palveluun).
Vuosia 2005–2017 tarkastelevan raportin johtopäätös on, että suurin selittävä tekijä ovat lainsäädäntöön tehdyt muutokset ja yhteiskunnassa lisääntynyt ymmärrys siitä, mikä on seksuaalirikos ja millainen toiminta ei ole hyväksyttävää.

Yhtenä merkittävänä vaikuttajana on maailmanlaajuinen Metoo-kampanja, jonka yhteydessä naiset ovat kertoneet kokemastaan ahdistelusta ja väkivallasta. Metoo-liike on myös nostanut julkisuuteen eri maissa näkyvässä asemassa olleita miehiä, jotka ovat hyväksikäyttäneet asemaansa seksuaalirikoksia tehdessään.
Ruotsissa Metoo-keskustelu on käynyt kiivaana ja johtanut muun muassa Ruotsin Akatemian historiansa syvimpään kriisiin johtaneeseen skandaaliin.

Ruotsin hallituksen Brålle antamassa selvitystehtävässä toivottiin faktatietoa muun muassa erilaisten seksuaalirikostyyppien lisääntymisestä ja rikoksiin syyllistyvien ihmisten taustoista. Hallituksen toiveena oli saada tutkittua tietoa seksuaalirikoksista, joista julkisessa keskustelussa on usein syytetty muun muassa eri maahanmuuttajaryhmiä.

Turvapaikanhakijoiden ja seksuaalirikosten lisääntymisen välillä ei yhteyttä
Raportin mukaan sekä raiskauksien että ahdistelutapausten määrässä on havaittavissa kaksi suurta lisäystä, toinen vuosina 2005–2008 ja toinen vuosina 2016–2017. Tutkijoiden mukaan jälkimmäinen lisäys ei liity vuoden 2015 siirtolaiskriisin, jonka myötä Ruotsiin tuli 163 000 turvapaikanhakijaa.

Tämä käy selvityksen mukaan ilmi esimerkiksi siitä, etteivät seksuaalirikokset lisääntyneet kunnissa, joihin tulijat sijoittuivat. Myöskään koko tarkastelujaksona 2005–2017 ei ole Brån mukaan todennettavissa yhteyttä turvapaikanhakijoiden määrässä ja seksuaalirikosten määrässä tapahtuneiden muutosten välillä.

Raiskausten määrän kasvussa on Brån mukaan kyse lisääntyneistä sisätiloissa, varsinkin yksityisasunnoissa, tehdyistä raiskauksista. Tuntemattomien tekemät niin sanotut puskaraiskaukset ovat sen sijaan hieman vähentyneet.
– Raportti osoittaa, ettei maahanmuuttoaalto ole vaikuttanut seksuaalirikosten määrään. Sen sijaan sietokyky tiettyjä seksuaalirikoksia kohtaan, joita ei aiemmin ilmoitettu, on alentunut. Tämä kulminoitui Metoo-aaltoon ja se on erinomaista, toteaa Tukholman yliopiston kriminologian instituutin professori Jerzy Sarnecki raportin havainnoista Dagens Nyheterille(siirryt toiseen palveluun).
– Me emme ole joutuneet naisiamme raiskaavien muslimimiesten vallan alle, kärjistää Sarnecki rikostenehkäisyneuvoston raportin vastauksen julkisessa keskustelussa usein esitettyihin väitteisiin.

Brån mukaan ilmoitukset seksuaalirikoksista ovat lisääntyneet Ruotsissa vuosina 2005–2017 peräti 81 prosenttia. Mikäli otetaan huomioon Ruotsin väestömäärässä samaan aikaan tapahtunut lisääntyminen, on kasvua 100 000 ihmistä kohti 62 prosenttia. Lukuun sisältyvät sekä lievemmät että vakavimmat seksuaalirikokset.

 
Minusta kuulostaa ihan järkevältä.

Jos on toista tietoa vaikkapa tuosta väitteestä "etteivät seksuaalirikokset lisääntyneet kunnissa, joihin tulijat sijoittuivat", niin sitten sopii alkaa epäillä, mutta ainakaan minulla ei sellaista ole.
 
Back
Top