Vml pj Mikko Kiviluoma Puolustusvoimauudistuksesta

Tvälups

Ylipäällikkö
Varusmiesliiton puheenjohtaja Mikko Kiviluoma kommentoi Suomen Sotilaalle puolustusvoimauudistuksesta.

Puolustusvoimauudistuksesta,

Suomen sotilaan numerossa 6/2011 käsiteltiin laajasti puolustusvoima uudistusta ja puolustusvoimien säästöjä. Päätoimittaja Puuperän nostamat säästökohteet osoittavat, että puolustusmäärärahoista voidaan säästää paljon ja helposti. Artikkeli nostaa myös hyvin esille sen, että asevelvollisten koulutuksessa ei ole merkittäviä säätömahdollisuuksia. Vaikkakin nyt ollaan juuri leikkaamassa varusmieskoulutuksesta ja kertausharjoituksista. Varusmiesliitto näkee myöskin artikkelissa esitetyn kritiikin johtamiskulttuurista oikeutetuksi. Artikkelin lopussa esitettyyn kahden miljardin kehityslistaan on Varusmiesliittolla omat ehdotuksensa lisättäväksi:

Terveydenhuolto on kiireellisin korjattava epäkohta puolustusvoimissa. Sotilassairaala Tilkan lakkauttamisen jälkeen terveydenhuolto on ollut yhtä alamäkeä. Nykyisellään varusmiehiä kotiutetaan hoidettavaksi julkisen terveydenhuollon leikkausjonoihin, eikä palkatulla henkilöstöllä paljon paremmin mene. Terveydenhuollon lisäpanostuksilla hoidettaisiin myös rauhanturvatehtävistä kotiutuvien psykkinen terveydenhuolto muiden pohjoismaiden tasolle.

Asevelvollisten tietojärjestelmät ovat toinen kehittämiskohde, johon säästyvää rahaa olisi investoitava. Valtaosa aluetoimiston palvelusta voitaisiin siirtää verkkoon, jolloin palveluspaikan muuttaminen olisi nopeammin käsiteltävissä. Samoin reserviläisten osalta olisi kehitettävä tietojärjestelmä, josta reserviläiset voisivat tarkastaa sodanajan sijoituksensa, sekä mahdolliset vapaaehtoiset harjoitukset.

Kasarmien korjaaminen on myöskin Varusmiesliiton mielestä yksi erittäin hyvä sijoituskohde. Nykyisten kasarmien sisäilma aiheuttaa varusmiehille hengitysongelmia, joka heikentää suoraan koulutukseen osallistumista ja koulutuksen tehokkuutta. Kasarmien olosuhteet ovat myöskin yksi iso maanpuolustustahtoa heikentävä tekijä, koska varusmiehet kokevat, ettei heistä huolehdita.

Näistä yhteensä muodostuisi noin 100miljoonan paketti ”Asevelvollisuuden kehittäminen”.

Mikko Kiviluoma
Puheenjohtaja, Varusmiesliitto
 
Tvälups kirjoitti:
Valtaosa aluetoimiston palvelusta voitaisiin siirtää verkkoon, jolloin palveluspaikan muuttaminen olisi nopeammin käsiteltävissä. Samoin reserviläisten osalta olisi kehitettävä tietojärjestelmä, josta reserviläiset voisivat tarkastaa sodanajan sijoituksensa, sekä mahdolliset vapaaehtoiset harjoitukset.

Mihinkäs sitten kaikki Aluetoimistojen turhat majurit pistettäisiin??? (hymiö)
 
Vitsi vitsinä, mutta harva taitaa tietää, että aluetoimisto on paitsi asevelvollisia palveleva yksikkö myös operatiivinen toimija ja aluetoimiston päällikkö vastaa myös ao alueen puolustuksesta ja sen suunnittelusta sotilaslääni komentajan alaisuudessa. Suurin osa niistä "turhista" majureista käsittelee päätyönään "punaisia mappeja".
 
Ja vielä harvempi tietää, että sotilasalueita on tyyppiä A, B ja C, joista edes joku muistuttaa etäisesti edeltäjäänsä armeijakuntaa, vielä useampi ei. Tästä ei sitten puhuta, jotta jokainen punaisia nappeja Angry Birdsissä paineleva majuri olisi keskenään tasa-arvoinen suurten ruusukkeiden perustella niin kuin itsenäisyyspäivän ja lippujuhlapäivän paraateissa.
 
Back
Top