Kirjat

Varoitus: referaatti sisältää juonipaljastuksia

Ukraina voittaa

Lisätään vielä huomenna ilmestyvän kirjan tiedot. Tulee ainakin buukbiittiin

Plokhy on Harvardin yliopiston professori, jonka kirja Historian paluu – Venäjän sota Ukrainassa ilmestyy tällä viikolla suomeksi Docendon kustantamana.
 
Vaikuttaa lupaavalta. Kirjoittaja toimi 2003 Irakin invaasiossa Abrams -vaunukomppanian päällikkönä.

heavy-metal.jpg


During the Iraq War, coauthor Capt. Jason Conroy commanded Charlie Company, which was part of Task Force 1-64, 2d Brigade Combat Team, part of the U.S. Army’s 3d Infantry Division. A tank unit equipped with mammoth M1A1 Abrams tanks, Conroy’s company was literally at the tip of the U.S. Army’s spear and one of the first elements into Baghdad. Veteran journalist Ron Martz was embedded in Charlie Company. Together, from the unique perspective of an armor unit that was in nearly continuous combat for four straight weeks, Conroy and Martz tell the unvarnished story of what went right and what went deadly wrong in Iraq. Conroy and his soldiers were able to overcome supply shortages, intelligence failures, and miserable weather to battle their way into downtown Baghdad.
 
E-kirjat, no toivottavasti toiminta kehittyy vielä.
Joitan lehtiä selasin, ne sentään toimi kohtuullisesti ja oli heti saatavilla.
Joitain mielenkiintoisia pitäisi varata...
 
Martti J. Kari: Käsikirjoitukset eivät pala alkaa olla taputeltu. On kyllä vahva elämänkerta.

Sain viimein luettua. Tämä olisi kyllä hyötynyt kunnollisesta kustannustoimittamisesta. Laura Halmiselle kiitos että sai kirjan ulos mutta näkee ettei tekijäkunnalla oikein ollut kokemusta pidempien käsikirjoitusten saattamisesta laadukkaaksi kirjaksi. Tai sitten vain aika loppui kesken.
 
Toisaalta juuri se pieni keskeneräisyyden ja kiireen tuntu teki tästä erilaisen lukukokemuksen, jotenkin siitä aisti, miten Halminen on haastatellut jo vakavasti sairasta Maraa, joka on vielä samalla jaksanut myös lukea ja hyväksyä käsistä saman aikaisesti. Inhimillisen oloinen lopputulos, joka jossain muualla olisi huono asia, mutta tässä se ei haitannut. Ainakaan minua.
 
Will Sommer. QAnon - Salaliittokultin ytimessä. Bazar 2023. Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen.

No nyt oli diippiä shittiä. Will Sommer on toimittaja, joka ryhtyi seuraamaan aktiivisesti QAnon-ilmiötä jo sen alkuvaiheessa. Hän myös otti jo hyvin aikaisessa vaiheessa yhteyttä liikkeen keskushenkilöihin ja tämän seurauksena onnistui sitten nousemaan myös QAnon-liikkeen jäsenten tietoisuuteen, mikä ei sitten ollut ihan hirveän hyvä juttu.

Vaikka nettiä on tullut selattua jo 2000-luvun alusta lähtien ja kaikenlaista häröä paskaa on tullut nähytä, on QAnon kyllä ihan oma juttunsa. Kaikenlaista homokaasua tai reptiliaaneja tai onttoja maapalljoa on netissä pyörinyt aina, mutta QAnon veti homman kerralla seuraavalle tasolle. Tämä ei kuitenkaan ollut hämmästyttävää, vaan se, miten kaikkein huuruisimmatkin teoriat myyrälapsista ja saatanallisista pedofiiliorgioista ja verestä saatavasta ikuisen elämän tarjoavasta eliksiiristä upposivat kuin häkä ns. "tavallisiin" ihmisiin. Tämä sitten oli hyvin suuressa määrin johtamassa tammikuun 2021 levottomuuksiin Yhdysvaltain kongressitalolla. Oikeastaan vielä omituisempaa oli, että republikaanit toisena Yhdysvaltain valtapuolueena ei kyennyt sanoutumaan irti QAnonista, vaan aluksi kierteli, sitten flirttaili ja lopuksi hyväksikäytti ilmiötä.

Samat asiat löytyvät netistä, mutta Sommer on oikeasti perehtynyt aiheeseen ja haastatellut liikkeen ytimessäkin olleita henkilöitä. Tämän vuoksi kirja on helppo tapa tutustua yhteen aikamme omituisimmista ilmiöistä.
 
Viikingit arabin silmin - "Ibn Fadlan" vuodelta 922. Ammatour Press Finland 2004. Toim. Faruk Abu-Chacra.

Tähän ohueen vihkoseen on käännetty suomeksi hyvin tunnettu Ibn Fadlanin kuvaus Venäjällä kohtaamistaan ruseista/viikingeistä/ruotsalaisista/mitä lie. Kuvaus on melkoisen karua. Komeita ja kauniita ja vahvoja viikingit kuulemma olivat, mutta tavattoman likaisia. Aamupesu yhteisestä vesikupista on aika unohtumaton kuvaus. Mielenkiintoisin on kuvaus päällikön hautajaisista. Ne olivat melkoiset peijaiset, joihin sisältyi sekä rahallisesti arvokkaita tavarauhreja että eläin- ja ihmisuhreja. Mielenkiintoista on seksuaalisuuden korostaminen, kun joukko miehiä nussii päällikölle uhrattavan (vapaaehtoisen) orjatytön ennen tämän tappamista.

Teoksessa pitemmän matkakuvauksen lyhyehkö viikinkiosuus on alkulkielellä arabiaksi, suomeksi, tuorsiksi ja englanniksi. Mukana on myös lyhyt taustoitus, Matti Klingen esipuhe ja Carl-Eric Thorsin aiheeseen liittyvä artikkeli vuodelta 1973.

Oikein mielenkiintoinen paketti, joka tosin on harmittavan lyhyt. Tässäpä kuitenkin mukava lueskeltava johonkin helteiseen kesäpäivään, ennenkuin janojuoma alkaa vaikuttaa liikaa.
 
Jussi Niemeläinen. Valko-Venäjä - Haava Euroopan sydämessä. HS-Kirjat 2022.

Jussi Niemeläinen on Helsingin Sanomien toimittaja, joka on Valko-Venäjän kirjeenvaihtaja. Kokemusta löytyy reilun 10 vuoden ajalta ennen kirjan kirjoittamista. Teos on oikein näppärä pikku paketti Valko-Venäjän lähihistoriasta. Siinä käydään lyhyesti läpi Valko-Venäjän vanhempaa historiaa ja tapahtumat Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Se kertoo, kuinka Aljaksandr Lukašenka nousi valtaan ja pikkuhiljaa rakensi Valko-Venäjästä nykyisenlaisen autoritarian/diktatuurin. Opettavaista on lukea nimenomaan pitkä linja kehityksessä. Lukašenka ei suinkaan alkujaan nykyisenkaltainen despootti, vaan hän on kiristänyt ruuvia vähitellen ja tarvittaessa.

Vuoden 2020 vaalien ja koronapandemian huonon hoidon seurauksena valkovenäläiset lopulta hermostuivat ja löysivät poliittisen puolen itsestään. Aiemmin politiikkaan suhtauduttiin välinpitämättömästi, lähinnä omaa etua pohtien. Nyt yhä useammat protestoivat ja vanhat aktivistit puhuivatkin "hakkaamattomien" aktivoitumisesta. Tämä tarkoitti, että aiemmin kansalaiset olivat saaneet olla rauhassa, elleivät ärsyttäneet väkivaltakoneistoa, jolloin sorto oli vain harvojen suoraa kokemusta. Suurissa mielenosoituksissa mellakkapoliisit kohdistivat silmitöntä väkivaltaa aiempaa lajempiin kansanryhmiin. Kuvaava onkin erään pidätetyn ja pahoinpidellyn nuoren miehen tuohtumus suomalaiselle toimittajalle: "Eihän tällaista voi tapahtua meidän demokratiassamme!" No kun te ette ole demokratia...

Niemeläinen tuo teoksen Venäjän vuoden 2022 Ukrainan offensiivin ensimmäiseen vuoteen saakka. Siinä myös avataan sitä, kuinka Lukašenka yritti/yrittää tasapainoilla lännen ja Venäjän välissä, ilman että omasta asemasta tarvitsisi tinkiä.

Näppärä pikku kirja, joka avaa Neuvostoliiton hajoamisen seurauksia Valko-Venäjän kantilta. Suosittelen tutustumaan.
 
Antti Turunen. Georgian sodan jälkipyykki - Ukrainan ennakkokaikuja. Omakustanne 2022.

Antti Turunen on pitkän linjan ulkoministeriön virkamies, joka on toiminut diplomaattitehtävissä etenkin (entisen) Neuvostoliiton alueella. Vuosina 2010-2017 hän toimi YK:n edustajana Geneven keskusteluissa, joissa pyrittiin ratkaisemaan Georgian kriisiä vuoden 2008 sodan jälkeen.

Turusen teoksen parasta antia on se, että avaa (välillä vähän pitkäpiimäisesti) Georgian ongelmien taustoja. Mukana on muinaishistoriaa, Turkin ja Venäjän imperialismia ja Neuvostoliiton sortopolitiikkaa, jota seuraa Neuvostoliiton hajoaminen ja sen sekamelska. Venäjän ja Neuvostoliiton aikana rajoja vedettiin ja kansoja siirrettiin ja pantiin tappelemaan keskenään (aivan kuin Kaukasuksella olisi erityistä syytä tarvittu). Kun Neuvostoliitto hajosi ja osatasavallat itsenäistyivät, niiden sisällä oli melkoinen etninen ja sosioekonominen cocktail. Georgia ei hoitanut hommaa erityisen taitavasti, vaan ryhtyi rakentamaan kansallista identiteettiä "georgialaisuuden" varaan, josta sitten seurasi melkoisia ongelmia erilaisten kansallisten vähemmistöjen kanssa. Venäjä halusi säilyttää hegemoniansa alueella, joten sen intresseissä oli tukea separatistisia liikkeitä, mutta senkin piti varoa, ettei separatismi lähtenyt käsistä, koska Venäjä ei halunnut omien vähemmistökansojensa itsenäistyvän. Ja tietenkin Tšetšenia on tässä äärimmäinen paikallinen esimerkki. Kirsikkana kakunpäällä on sitten hillitön korruptio, joka ei lisännyt oikein kenenkään luottamusta itsenäistyneen Georgian valtakoneistoon.

Turunen ei sinänsä syytä ketään sodasta, mutta nostaa kyllä tikunnokkaan Mikheil Saakašvilin toiminnan. Hän ei ilmeisestikään ymmärtänyt, että hyvin rajatuksi suunniteltu sotatoimi oikeasti laukaisisi Venäjän vastareaktion. Kuitenkin Turunen muistaa myös mainita jo aiemmin kärjistyneen tilanteen, jota puolin ja toisin kiihdytettiin. Näin satunnaisen lukijan kannalta valitettavasti Turunen jättää sotatapahtumat kokonaan pois ja hyppää suoraan sovitteluprosessiin.

Siinä käy ilmi diplomatian ja etenkin venäläisten ja muiden itämaalaisten kanssa harjoitettavan diplomatian nyanssit. Vaikka neuvotteluja käydään tosiasiassa Georgian ja Venäjän välillä, näin ei kuitenkaan voida tehdä, koska Venäjä ei ole konfliktin virallinen osapuoli. Separatistijärjestöjen edustajien titteleitä ei voi käyttää, koska Georgia ei tunnusta mitään separatistialueita olevan olemassakaan ja vastaavasti taas separit eivät tunnusta Georgian valtaa. Mikä on istumajärjestys ja kuka puhuu ensin ja kenelle ja miksi rauhanvälittäjät istuvat korokkeella? Pitävätkö he itseään arvokkaampana kuin meitä? HÄH? LÄHEN KYLLÄ HETI KOTIIN MAMMAN LUO! Ratkaisu oli, että YK:n edustajat seisoivat neuvottelujen tämän vaiheen osapuolten pöytien välissä.

Harmi, että Turunen on aika kuiva kirjoittaja. Hän kyllä sinänsä kertoo asioita juurta jaksaen, mutta toivottoman tylsästi ja nihkeästi. Harvat anekdootitkin jäävät puolitiehen, vaikka niistä olisi saanut mukavaa väriä tekstiin.

Kuitenkin teokseen kannattaa tarttua. Etenkin siksi, että se toisaalta kuvaa kansainvälisen diplomatian koukeroita ja toistaalta pohjustaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan 2014 ja 2022. Olisiko kehitys voitu estää, jos länsimaat olisivat toimineet toisin?
 
Back
Top