Puolustusvoimien hankinnat: huhut, ilmoitukset, kilpailutukset, tilaukset, toimitukset

Lisäksi asiaa pitää miettiä hyöty - haitta akselilta. Monessa tilanteessa kännykän mahdollistama tilannekuva kyllä on iso force-multiplier vaikka toimintaa paljastaisikin.

Ja toisaalta heatmap ja paikantaminen onnistuu myös sotilasradioista. En tosin ole speksejä vertaillut taajuushyppelystä.
 
Viimeksi muokattu:
Lisäksi asiaa pitää miettiä hyöty - haitta akselilta. Monessa tilanteessa kännykän mahdollistama tilannekuva kyllä on iso force-multiplier vaikka toimintaa paljastaisikin.

Ja toisaalta heatmap ja paikantaminen onnistuu myös sotilasradioista. En tosin ole speksejä vertaillut taajuushyppelystä.
Arjen välineet mahdollistavat asioita, joita ei tänä päivänä voi tehdä sotakäyttöön alun perin tehdyillä laitteilla (erityisesti kustannussyistä ja MIL-tekniikan kehityssyklien hitauden takia). Ratkaisut ovat nyt jo varsin hyviä ja ne kehittyvät nopeammin kuin puhdas militääriteknologia. Ukraina on ollut merkittävä innovoija aiheessa. Harjoituksissa olen saanut joitain kokemuksia aiheesta, mutta niiden yksityiskohtia ei ole syytä jakaa.
 
@Raveni kommentoi taas täydellisen 100% tietämättömyyden antamalla ehdottomalla varmuudella. Luepa vaikka nämä muutamat artkkelit ensin ja palaa sitten asiaan.




https://viestiupseeriyhdistys.fi/wp-content/uploads/2020/10/vm-3-2020.pdf sivulta 16


Arjen välineiden eli erityisesti kännyköiden käyttöä johtamisessa on puolustusvoimissa tutkittu aktiivisesti ainakin vuodesta 2016. Toiminta on ollut varsin systemaattista ja arjen välineet ovat tänä päivänä osa johtamisjärjestelmiä niillä joukoilla, joille ne sopivat tai joille ei ole ollut mahdollista hankkia aitoja sotilasjärjestelmiä. Ukrainassa arjen välineiden käyttö on ollut pakostakin laajaa ja joitain siellä hyväksi havaittuja käytäntöjä on jo siirtynyt myös Suomeen.

MPK:n kurssitarjonta aiheesta on myös laajaa, mutta turhahan näihin on osallistua, kun ilman niitäkin tietää, että aihe on turha!
Aika voimakkaasti sanottu, että 100% tietämättömyydellä. Avaan hieman. Vaikka välitettävä data voidaan salata niin päällä oleva puhelin on käytännössä verkossa koko ajan ja silloin se näkyy myös ulospäin. Sotilasjärjestelmät (joita varmasti on erilaisia) ja jos niistä ajatellaan vaikkapa perinteistä radiota niin on verkossa silloin kun tangettia painaa. Nämä erottaa toisenta aika merkittävällä tavalla.

Sotilaspuolen ohjelmistoradiot niin niistä ei kamalasti tietoa ole saatavilla mutta oma veikkaus on, että koska ne eivät tukeudu tukiasemiin niin ne vastaanottavat mutta eivät lähetä jos ei ole tarkoitus lähettää eli ovat aika passiivisia muulloin. Jokin heräte varmasti voi mennä tietyin väliajoin.

Näillä specseillä sanoisin, että jos mennään kuumalle alueelle niin siellä kännyköiden käyttö on veren kerjäämistä nenästä. Tämä on myös Ukrainassa todettu puolin ja toisin. Kännyköitä ei voi asemissa pitää päällä vaan niiden käyttö tapahtuu sivummalla. Mielellään jossain siviilien keskellä jossa sotilaskäyttö sekoittuu suureen massaan siviilikäyttöä. Jos siellä kainuun korvessa ollaan asemissa ja sieltä siviilit on evakuoitu niin henkilökohtaisesti en haluaisi perinteistä kännykkää pitää päällä ja toivon mukaan ei myöskään se taisteluparikaan tee sitä.

En epäile etteikö Ukrainan kokemusten myötä tämä ole myös yksi asia joka tullaan tulevaisuuden taistelukentällä huomioimaan eli näitä kännyköitä kyetään entistä paremmin, helpommin ja nopeammin paikantamaan elektronisen tiedustelun keinoin ja niihin voidaan entistä paremmin myös vaikuttaa.

https://commsrisk.com/how-russia-and-ukraine-tracks-mobile-phones-on-the-battlefield/
 
Back
Top