Armeija hävittää tuhansia aseita

skärdis kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
Rahasta tuossa kh "puutoksessa" on pohjimmiltaan kysymys, vaikka jotkut jotain NATO-nostatuksen tiimoilta salaliittoteoriaa virittelevätkin.

Ei rahasta pulaa ole.

Kaikenmaailman tsadeihin, afganistaneihin ja arabianmeren aaltoihin syydetään sellaisia summia, että kertausharjoituksiin kohdistettuna olisi koko reservillä ollut kertausvuorokaudet täynnä jo aikapäiviä sitten.

Kyse on valinnoista, joilla kaikki muu paitsi riviressun koulutus arvostetaan ylemmäksi.

Se ei selittämällä muuksi muutu ja aika moni unohdettu reserviläinen sen kyllä ymmärtää alleviivaamattakin. Ylimääräistä väkeä, etten sanoisi kenraalien silmissä roskasakkia olemme me.

Kysymys on poliittisista päätöksistä, suurista linjoista jotka ohjaavat pv:n toimintaa, ei läheskään kaikkea ole syytä pv:n tai kenraalien syyksi kääntää.

Edelleenkin kun yksi porukka arkadianmäellä vaatii että ollaan mukana maailman äärissä näyttämässä lippua ja yksi osa että varuskuntia on max. määrä ympäri suomea (molempien kohdalla hintalapusta viis), niin sen jälkeen jäljelle jäävä rahamäärä ei kertakaikkiaan riitä nousevilla kuluilla entisen kaltaisiin/lkm kotimaa puolustukseen räätälöityihin joukkoihin.

Minä äänestin sinne sitä porukkaa joka olisi päättämään päästessään lopettanut kv-hörhöilyt siltä seisomalta, mutta ei ihan jytky riittänyt... :dodgy:
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Minä äänestin sinne sitä porukkaa joka olisi päättämään päästessään lopettanut kv-hörhöilyt siltä seisomalta, mutta ei ihan jytky riittänyt... :dodgy:

Siitäkin voisi nyt neuvotella Säätytalolla, mutta kun ei neuvotteleminen kiinnosta, niin ei sitten..
 
skärdis kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Minä äänestin sinne sitä porukkaa joka olisi päättämään päästessään lopettanut kv-hörhöilyt siltä seisomalta, mutta ei ihan jytky riittänyt... :dodgy:

Siitäkin voisi nyt neuvotella Säätytalolla, mutta kun ei neuvotteleminen kiinnosta, niin ei sitten..

Eihän se ole mikään neuvottelu, jos laitetaan valmiit paperit eteen ja vaaditaan allekirjoitusta. :mad:
 
Kapiainen kirjoitti:
Joten lakatkaa poraamasta ja miettikää mieluummin sitä, miten käytössä olevat resurssit hyödynnetään tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Asiassa on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus, joten meillä on paitsi oikeus, myös suoranainen velvollisuus keskustella asioista silloin, kun epäilemme jonkin asian oleva viturallaan. Kun PV on päättänyt tehdä käytännössä kaiken salassa ja usein ilmiselvään valheeseen perustuvan savuverhon suojissa, niin vastuunsa ja velvollisuutensa tunteva kansalainen aloittaa "poraamisen". Ja kyllä meillä on siihen oikeus, koska olemme hoitaneet oman osuutemme pilkulleen, maksaneet veromme ja täyttäneet asevelvollisille asetetut velvoitteet.

En tyydy hymistelemään, jos joku sosiaalipuolen toimija väittää sekundaa priimaksi, enkä tee sitä silloinkaan, kun sotilas syyllistyy samaan. PV ei ole demokraattisen järjestelmän ylä- eikä ulkopuolella. Jatkuva itku ja poraaminen ovat ihan puolustuslaitoksen oman PR-tunaroinnin aikaansannosta. Se on myös lopetettavissa ainoastaan puolustushallinnosta lähtevin toimin, "hiljaa rivissä" ei siis tässä kohden toimi.
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Kysymys on poliittisista päätöksistä, suurista linjoista jotka ohjaavat pv:n toimintaa, ei läheskään kaikkea ole syytä pv:n tai kenraalien syyksi kääntää.

Ei kaikkea, mutta merkittävä osa kuitenkin. PV ei ole ollut mitenkään vastentahtoinen toimija kv-touhuissa. PV ei myöskään ole noudattanut poliitikkojen linjauksia esim. operattiivisten joukkojen osalta, vaan jopa kaksi kolmannesta on leikattu sotilaiden omilla päätöksillä. Tuossa kohdin kenraalit ovat tehneet selkeän linjauksen siitä, mihin armeija haluaa panostaa.

On myös hankala laskea rahasummia kaikille oheisvahingoille. Esim. tuore EU-taisteluosaston koulutus- ja sittemmin valmiusjakso katkaisi lehtitietojen mukaan kokonaan Uudenmaan prikaatin kertausharjoituskoulutuksen yli puoleksi vuodeksi. Vahinko kotimaan puolustukselle oli siis vähintäänkin merkittävä, mutta rahasummaa on hankala esittää, koska rahaa ei juuri tuolle momentille käytetty.

Mikä olisi tärkeimpien joukkojen varustuksen taso, jos ne pitäisi ykskaks polkaista liikkeelle? Kv-tehtävissä on joka ukolla suunnilleen samat värkit kuin kotimassa partiolla tai jopa ryhmällä. Kyseessä ei siis ole samanlainen, vaan sama kalusto. Tätähän PV jaksaa julkisesti kailottaa ikään kuin valmiuden järjestelmällinen laskeminen, tärkeimpien joukkojen osalta voidaan puhua jopa romahduttamisesta, olisikin myönteinen asia.

Hyvä alku olisi, kv-toiminta irrotettaisiin kokonaisuudessaan ja kaikilta osin PV:n toiminnasta vaikkapa UM:n alaisuuteen. Tuollaiset rönsyt tulisi leikata välittömästi ja luuta myöten. Upseerit voisivat jatkossakin hakea kokemusta tuolta sektorilta, mutta virkavapaamenettelyn kautta. Hyvät asiat säilyisivät, mutta toiminnasta tulisi läpinäkyvää. Samalla saataisiin tältäkin alueelta todelliset kustannukset mukaan kehitysyhteistyöprosentteja laskettaessa.
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
3-portaan joukot eivät ole katoamassa Suomesta mihinkään, tietämykseni ei riitä spekuloimaan onko niitä jatkossa mahdolliseen uhkaan nähden liian vähän vai ei.

Pitäisikö tuon lohduttaa, jos joukot ja niiden tehtävät eivät poistu, vaan ainoastaan kalusto?
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
Miksi sitten varusmiehiä koulutetaan vähintään tuplasti tarvetta vastaava määrä?

Eikö se syö juurikin niitä elintärkeitä resursseja aivan turhaan? Mieskohtaisista ja muista yhteiskunnallisista tappioista puhumattakaan.

Edelleen voidaan kysyä, miksi sitten tarpeettomille asevelvollisille ei kerrota suoraan, mistä kenkä puristaa?

Yksinkertainen vastaus- valikoiva asevelvollisuus ei toimi! Suomessa nykyisin täysin mahdotonta luoda ratkaisu, että armeijaan joutumattomat maksaisivat korkeampia veroja. Upseereiksi ja aliupseereiksi varmasti löytyisi väkeä mutta kuka palvelee jääkärinä tai tykärinä jos 50 % ikäluokasta vapautetaan?

Eihän mikään laki pakota kompensoimaan yksilölle sitä että osa joutuisi armeijaan ja osa ei. Epäreiluahan se toki on, mutta onhan porukkaa vedetty ruotuun arvalla maailman sivu siellä sun täällä ja ymmärtääkseni näin tehdään edelleenkin jossain päin maailmaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, "että mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla lakikaan". Teoriassahan mikään ei estä sitä, että vaikka naisille säädetään kolmivuotinen työvelvollisuus. On sitten eri asia kuinka moni sitä jäisi tähän maahan suorittamaan... Toki esim. DDR. Pohjois-Korea sekä Neuvostoliitto ratkaisi tämän tyytymättömyys kysymyksen ampumalla selkään niitä jotka yrittivät rajan yli.

Ehkä kuitenkin kannattaisi esittää realistisia ratkaisuja asevelvollisuuden ongelmiin. Kannattaa varmasti tutustua siihen mitä esim. kauppakamarinulikat aka. kokoomus nuoret ajattelevat valikoivasta asevelvollisuudesta. Ei sieltä tosiaankaan löydy mitään "aateluus velvoittaa" henkeä.

Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Rehellisesti sanottuna en usko, että on olemassa "turhia" asevelvollisia. Tappiot nousevat nopeasti kymmeniintuhansiin kaatuneisiin ja haavoittuneisiin- ja ta daa 39 vuotias rk-mies kelpaa hyvin riviin vaikka taustalla olisi ollut vain paikallisen reserviläisyhdistyksen "ylläpitävä huolto".

En pidä kauhean todennäköisenä että tulevat sodat tuottavat enää useiden kymmenientuhansien tappioita. Jos/kun pääosa tappioista kohdistuu taisteleviin yhtymiin, niin se tarkoittaisi käytännössä äkkiä sitä että puolet niiden miesvahvuudesta olisi jo kertalleen ammuttu seulaksi... mikä mahtaa olla kaluston tilanne tuossa vaiheessa, mitä asejärjestelmiä korvaavat miehet siinä vaiheessa enää käyttävät? Voipi se taistelun tempokin olla myös sitä luokkaa että yhtymä on äkkiä tullut yliajetuksi jos puolet ukoista on saanut siipeensä, minne ne täydennysmiehet siinä vaiheessa lähetetään?

Toki täydennysmiehiä tarvitaan, mutta ei se nyt mitään tuplamäärää voi olla!

Kuvitteletko nyt ihan vakavissasi, että Suomea puolustetaan vain valmiusyhtymien ja taisteluosastojen kovalla kärjellä? Ensimmäisestä minuutista alkaen tulen alle joutuu kaikenlaisia osastoja - vartiokomppanioita, jalkaväkipataljoonia, rajajääkäreitä, pioneeriyksiköitä, sotilaspoliiseja, ilmatorjuntaa, rannikkotykistöä jne.. Maamme sotilasjohto todennäköisesti osaa asiansa niin että kokonaiset taisteluosastot tai pataljoonat eivät tuhoudu viimeiseen mieheen tai marssi sotavankeuteen. Mitään harhakuvia en kuitenkaan elättele jonkun vihollisen päähyökkäyssuunnassa toimivan rajajääkärikomppanian tai jalkaväkipataljoonan osasta. Jopa kaukana taistelualueesta toimivien sillanrakennus pioneerien osaksi voi tulla varsin mojovat tappiot jos vihollinen pystyy osaston paikantamaan ja iskemään ilmavoimillaan sen kimppuun.

Suurin osa reserviläisistä kun ei palvele jossain uljaassa prikaatissa jolla on pitkät perinteet, liput, marssit ja värvätyt puhkupillit henkeä loihtimassa- vaan patterissa tai pataljoonassa jolla on pelkkä numero tyyliin "287.It.Ptri". Näiden unohdettujen miesten ja naisten osasta tässä nyt huolehditaan. Jossain amerikassa voi "vanhat ukot" hoitaa jotain logistiikka keskusta Teksasin lahden rannalla kaukana kaikesta pahasta- meiltä taas odotetaan ihan oikeaa panosta taistelussa.
 
Ongelmana tässä kaikessa on tietenkin kansalaisten ja eliitin keskenään täysin erilaiset visiot tulevaisuudesta. Tavalliset tallaajat näkevät asevoimat edelleen itsenäisyyden turvana. Eliitti puolestaan näkee Suomen EU:n osana ja asevoimat EU:n ulkopoliittisena työkaluna. Asevoimia on nyt 15 vuotta muokattu osaksi EU:n yhteisiä asevoimia. Kansalaisille tätä ei kehdata kertoa ja siksi kehitettiin savuverhoksi "strategisen iskun torjunta". Tämä omituinen pienen ammattiarmeijan salamaakin nopeampi isku, jossa taistelut alkavat keskeltä kauppatoria. Tällaisen iskun torjuntaan parasta kalustoa on jostain syystä sellainen, jota käytetään menestyksellä vieraiden maiden miehittämisessä.
 
Hösseli kirjoitti:
Kun PV on päättänyt tehdä käytännössä kaiken salassa ja usein ilmiselvään valheeseen perustuvan savuverhon suojissa, niin vastuunsa ja velvollisuutensa tunteva kansalainen aloittaa "poraamisen". Ja kyllä meillä on siihen oikeus, koska olemme hoitaneet oman osuutemme pilkulleen, maksaneet veromme ja täyttäneet asevelvollisille asetetut velvoitteet.

Oletko tullut ajatelleeksi että maanpuolustukseen ja sen suunnitteluun liittyy hyvin paljon asioita, joita ei ole tarkoitettu "yleiseen jakeluun"?! Niistä asioista, mistä tässäkin nyt keskustellaan tietää hyvin harva ammattisotilaskin vain häntä itseään koskevia tiedonmurusia - eikä juuri mitään muuta. Miksi siis sinun pitäisi tietää enemmän kuin muiden?!

Jos sinä et luota meihin, niin miksi meidän pitäisi luottaa sinuun? Voihan tämän niinkinpäin sitten kääntää. (Viittaan siis siihen, kun aiemmin kirjoitin että me luotamme teihin, luottakaa tekin meihin)

Asiat eivät ole lähellekään niin persiillään, kuin mitä tästäkin keskustelusta voisi päätellä..
 
JOKO kirjoitti:
Ongelmana tässä kaikessa on tietenkin kansalaisten ja eliitin keskenään täysin erilaiset visiot tulevaisuudesta. Tavalliset tallaajat näkevät asevoimat edelleen itsenäisyyden turvana. Eliitti puolestaan näkee Suomen EU:n osana ja asevoimat EU:n ulkopoliittisena työkaluna. Asevoimia on nyt 15 vuotta muokattu osaksi EU:n yhteisiä asevoimia. Kansalaisille tätä ei kehdata kertoa ja siksi kehitettiin savuverhoksi "strategisen iskun torjunta". Tämä omituinen pienen ammattiarmeijan salamaakin nopeampi isku, jossa taistelut alkavat keskeltä kauppatoria. Tällaisen iskun torjuntaan parasta kalustoa on jostain syystä sellainen, jota käytetään menestyksellä vieraiden maiden miehittämisessä.

Kautta aikain vasallin osana on ollut lähettää miehiä herransa sotiin. Eu nauttii samanlaista asemaa suomalaisen poliittisen eliitin ja tiedotusvälineiden maailmassa kuin Neuvostoliitto aikoinaan. Bulgariat, itä-saksat ja puolat pystyivät vastustamaan herransa kutsua kun neuvostoliitto syöksyi hinduskushin vuoristoon turvaamaan afganistanin siirtymisen oikeanlaiseen kommunismiin. Ehkä mekin voimme vielä jonakin kauniina päivänä kieltäytyä?
 
Kapiainen kirjoitti:
Oletko tullut ajatelleeksi että maanpuolustukseen ja sen suunnitteluun liittyy hyvin paljon asioita, joita ei ole tarkoitettu "yleiseen jakeluun"?! Niistä asioista, mistä tässäkin nyt keskustellaan tietää hyvin harva ammattisotilaskin vain häntä itseään koskevia tiedonmurusia - eikä juuri mitään muuta. Miksi siis sinun pitäisi tietää enemmän kuin muiden?!

Jos sinä et luota meihin, niin miksi meidän pitäisi luottaa sinuun? Voihan tämän niinkinpäin sitten kääntää. (Viittaan siis siihen, kun aiemmin kirjoitin että me luotamme teihin, luottakaa tekin meihin)

Asiat eivät ole lähellekään niin persiillään, kuin mitä tästäkin keskustelusta voisi päätellä..

Enpä ainakaan minä ole vaatinut kaikkea julkistettavaksi, suuret linjat riittäisivät hyvin. Kysymys on siitä, että viranomaisen toimintaa pitää pystyä yleisellä tasolla valvomaan. PV on viime vuosina epäonnistunut monella rivillä asiaa kuitenkaan myöntämättä. Niin kuin vanha viisauskin toteaa: "joka kerran tavataan, sitä aina epäillään". Kansalaisten ja reserviläisten luottamus on siis menetty, siitä tässä on pohjimmiltaan kysymys.

Tällä hetkellä tilanne on se, että julkisuuteen annetaan vain murusia, joiden perusteella voidaan helposti todeta puolustushallinnon kertovan muunneltua totuutta. Väitetään yhtä, mutta selvästíkin tehdään jotain ihan muuta. Siitä tämä poru ainakin minun kohdallani nousee, ei niinkään siitä, että olisin eri mieltä kokonaislinjasta. Näkemyserot ovat normaalia elämää, keskustelun kieltäminen ja kohtuuttoman kireälle ruuvattu tiedon salaaminen taas eivät. Miksi juuri maanpuolustus on aihepiiri, josta ei saisi käydä yhteiskunnallista keskustelua? Miksi juuri maanpuolustuksen toteutus ei kestä kriittistä tarkastelua?

Minuun on luotettu hyvinkin paljon ja mielestäni aiheesta. Se ei ole perustunut kuitenkaan siihen, että olisin kieltäytynyt kertomasta tai näyttämästä mitä osaan ja julistanut "luottakaa minuun". Teot ovat puhuneet puolestaan, täysin päinvastainen tilanne puolustuspolitiikan nykytilanteeseen verrattuna siis. En ole huolissani luottamuksen määrästä jatkossakaan. Oman osani olen aina hoitanut ja tulen aina hoitamaan. Siksi minulla on kanttia esittää myös vaatimuksia.

Miten perseellään asiat sitten ovat, se on jokaisen subjektiivinen mielipide. Ja mielipiteet ovat aina jossain määrin pielessä, koska vertailukohtana on vain ennusteita ja muita mielipiteitä.
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
On yleisen asevelvollisuuden etu että peruskoulutettuja miehiä riittää sijoitettaviksi jopa "moninkertaisesti". Varalisän varalisää jne... kriisin/sodanajan tarpeet.

Kun on miehiä reservissä ja alkuvaiheen taisteleviin osiin riittää kalustoa, on suomalaiset ennenkin turvautuneet "ottokalustoon" ..vastapuolella sitä varmaan riittää :D
Tuohon liittyen olisi todella hyvä ettei kaikkea itä-kalustoa sulateltaisi, vaan riittävästi jäisi harjoittelukappaleita :uzi:

Kyllä näissä moninkertaisissa varalisä/sotasaaliskaluston hyödyntämis höpinöissä liikutaan taas vahvasti historiaan jääneissä vuosikausia kestävissä sodissa, ei ole ihan tätä päivää enää...

KorpiSISSI kirjoitti:
Kyllä halukkuus noteerataan ja huomioidaan kutsuilla/käskyillä, sikäli kun vapaita paikkoja harjoituksissa on. PV:n MPK:lta tilaamat suunnatut VEH-harjoitukset on yksi tapa osallistua, kuin myös MAAKK:n KH:t. Niissäkin on joskus tilaa vapaaehtoisille halukkaille.
Edelleen.. Jos haluaa sitoutua kouluttautumiseen, suunta Aluetoimistoon ja MAAKK:n hakemus vetämään.
No ei kyllä huomioida... ja sitoutuminen MAAKK on vähän eri asia kun halukkuus normi SA-sijoitukseen/kertaukseen hyvällä säkällä kerran 5-vuodessa...

Ptruuu, Ohjustelija. Ei ole perskohtaista kokemusta, mutta kuultua senkin edestä: älä jumitu vm-aikaiseen koulutukseesi, kun ilmoitat himokkuudesta osallistua sotatalkoisiin. Ymmärrät varmaan, että sunkin vm-aikaista duunia hoitaa jo ainakin kymmenen nuorempaa ikäluokkaa. Et voi olettaa, että sulle on paketissa oma Zyndappi ja pst-ohjuksia ddr-mallisessa kantolaukussa, sulle voi olla tarjolla jotain muuta, jos olet himokas kanditaatti.

"Ikämiesten sijoittaminen" massana on varmasti muuttumassa. Tietty osaa kuljetetaan mukana jos minkälaisista syistä, mutta aika monet joutuvat hommaamaan itselleen lisäpätevyyttä vapaaehtoisuuden kautta, mieli saada sa-sijoittelua osalleen. Pv sijoittaa taatusti kaverit, jotka osoittavat halukkuutta ja malliksi kyvykkyyttä hoitaa eteentulevia tehtäviä, olivat ne sitten soppatonkkahommia tahi Ohjusteluja.
 
Mosuri kirjoitti:
JOKO kirjoitti:
Ongelmana tässä kaikessa on tietenkin kansalaisten ja eliitin keskenään täysin erilaiset visiot tulevaisuudesta. Tavalliset tallaajat näkevät asevoimat edelleen itsenäisyyden turvana. Eliitti puolestaan näkee Suomen EU:n osana ja asevoimat EU:n ulkopoliittisena työkaluna. Asevoimia on nyt 15 vuotta muokattu osaksi EU:n yhteisiä asevoimia. Kansalaisille tätä ei kehdata kertoa ja siksi kehitettiin savuverhoksi "strategisen iskun torjunta". Tämä omituinen pienen ammattiarmeijan salamaakin nopeampi isku, jossa taistelut alkavat keskeltä kauppatoria. Tällaisen iskun torjuntaan parasta kalustoa on jostain syystä sellainen, jota käytetään menestyksellä vieraiden maiden miehittämisessä.

Kautta aikain vasallin osana on ollut lähettää miehiä herransa sotiin. Eu nauttii samanlaista asemaa suomalaisen poliittisen eliitin ja tiedotusvälineiden maailmassa kuin Neuvostoliitto aikoinaan. Bulgariat, itä-saksat ja puolat pystyivät vastustamaan herransa kutsua kun neuvostoliitto syöksyi hinduskushin vuoristoon turvaamaan afganistanin siirtymisen oikeanlaiseen kommunismiin. Ehkä mekin voimme vielä jonakin kauniina päivänä kieltäytyä?

Niimpä pystyivät, tämä tapahtui siis -79. Taisi Varsovan Liitto natista jo pahasti liitoksissaan silloin, taisi olla lähempänä Varsovan Ghettoa kuin Liittoa......
 
Hösseli kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
3-portaan joukot eivät ole katoamassa Suomesta mihinkään, tietämykseni ei riitä spekuloimaan onko niitä jatkossa mahdolliseen uhkaan nähden liian vähän vai ei.

Pitäisikö tuon lohduttaa, jos joukot ja niiden tehtävät eivät poistu, vaan ainoastaan kalusto?

Minkä joukon (joka on jäännyt vahvuuksiin) kalusto on poistettu?
 
Mosuri kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
Miksi sitten varusmiehiä koulutetaan vähintään tuplasti tarvetta vastaava määrä?

Eikö se syö juurikin niitä elintärkeitä resursseja aivan turhaan? Mieskohtaisista ja muista yhteiskunnallisista tappioista puhumattakaan.

Edelleen voidaan kysyä, miksi sitten tarpeettomille asevelvollisille ei kerrota suoraan, mistä kenkä puristaa?

Yksinkertainen vastaus- valikoiva asevelvollisuus ei toimi! Suomessa nykyisin täysin mahdotonta luoda ratkaisu, että armeijaan joutumattomat maksaisivat korkeampia veroja. Upseereiksi ja aliupseereiksi varmasti löytyisi väkeä mutta kuka palvelee jääkärinä tai tykärinä jos 50 % ikäluokasta vapautetaan?

Eihän mikään laki pakota kompensoimaan yksilölle sitä että osa joutuisi armeijaan ja osa ei. Epäreiluahan se toki on, mutta onhan porukkaa vedetty ruotuun arvalla maailman sivu siellä sun täällä ja ymmärtääkseni näin tehdään edelleenkin jossain päin maailmaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, "että mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla lakikaan". Teoriassahan mikään ei estä sitä, että vaikka naisille säädetään kolmivuotinen työvelvollisuus. On sitten eri asia kuinka moni sitä jäisi tähän maahan suorittamaan... Toki esim. DDR. Pohjois-Korea sekä Neuvostoliitto ratkaisi tämän tyytymättömyys kysymyksen ampumalla selkään niitä jotka yrittivät rajan yli.

Ehkä kuitenkin kannattaisi esittää realistisia ratkaisuja asevelvollisuuden ongelmiin. Kannattaa varmasti tutustua siihen mitä esim. kauppakamarinulikat aka. kokoomus nuoret ajattelevat valikoivasta asevelvollisuudesta. Ei sieltä tosiaankaan löydy mitään "aateluus velvoittaa" henkeä.

Leikkasit sitten tyylikkäästi pois esittämäni todennäköisemmän linjan jolla valikointia suoritetaan, eli sisäisen käskyn höllätä vapautuslinjaa sopivasti ilman minkään maailman julkista toitotusta asiasta.

Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Rehellisesti sanottuna en usko, että on olemassa "turhia" asevelvollisia. Tappiot nousevat nopeasti kymmeniintuhansiin kaatuneisiin ja haavoittuneisiin- ja ta daa 39 vuotias rk-mies kelpaa hyvin riviin vaikka taustalla olisi ollut vain paikallisen reserviläisyhdistyksen "ylläpitävä huolto".

En pidä kauhean todennäköisenä että tulevat sodat tuottavat enää useiden kymmenientuhansien tappioita. Jos/kun pääosa tappioista kohdistuu taisteleviin yhtymiin, niin se tarkoittaisi käytännössä äkkiä sitä että puolet niiden miesvahvuudesta olisi jo kertalleen ammuttu seulaksi... mikä mahtaa olla kaluston tilanne tuossa vaiheessa, mitä asejärjestelmiä korvaavat miehet siinä vaiheessa enää käyttävät? Voipi se taistelun tempokin olla myös sitä luokkaa että yhtymä on äkkiä tullut yliajetuksi jos puolet ukoista on saanut siipeensä, minne ne täydennysmiehet siinä vaiheessa lähetetään?

Toki täydennysmiehiä tarvitaan, mutta ei se nyt mitään tuplamäärää voi olla!

Mosuri kirjoitti:
Kuvitteletko nyt ihan vakavissasi, että Suomea puolustetaan vain valmiusyhtymien ja taisteluosastojen kovalla kärjellä? Ensimmäisestä minuutista alkaen tulen alle joutuu kaikenlaisia osastoja - vartiokomppanioita, jalkaväkipataljoonia, rajajääkäreitä, pioneeriyksiköitä, sotilaspoliiseja, ilmatorjuntaa, rannikkotykistöä jne.. Maamme sotilasjohto todennäköisesti osaa asiansa niin että kokonaiset taisteluosastot tai pataljoonat eivät tuhoudu viimeiseen mieheen tai marssi sotavankeuteen. Mitään harhakuvia en kuitenkaan elättele jonkun vihollisen päähyökkäyssuunnassa toimivan rajajääkärikomppanian tai jalkaväkipataljoonan osasta. Jopa kaukana taistelualueesta toimivien sillanrakennus pioneerien osaksi voi tulla varsin mojovat tappiot jos vihollinen pystyy osaston paikantamaan ja iskemään ilmavoimillaan sen kimppuun.

Suurin osa reserviläisistä kun ei palvele jossain uljaassa prikaatissa jolla on pitkät perinteet, liput, marssit ja värvätyt puhkupillit henkeä loihtimassa- vaan patterissa tai pataljoonassa jolla on pelkkä numero tyyliin "287.It.Ptri". Näiden unohdettujen miesten ja naisten osasta tässä nyt huolehditaan. Jossain amerikassa voi "vanhat ukot" hoitaa jotain logistiikka keskusta Teksasin lahden rannalla kaukana kaikesta pahasta- meiltä taas odotetaan ihan oikeaa panosta taistelussa.

Jos/kun puhutaan vähääkään isommista kokonaisuuksista, niin +50% tappiota ei tule kuin siellä etulinjan pahimmassa lihamyllyssä sillä hetkellä kun maan kohtaloa ihan tosissaan aletaan ratkomaan, se onko siellä torjuntapataljoonaa vai valmiusyhtymää ottamassa iskua vastaa ei ole olennaista. Epäilen että siinä tilanteessa kalustokaan ei pelastu enää siinä mittakaavassa että niille saataisiin korvaavat käyttäjät kaatuneiden/haavoittuneiden tilalle. En usko enää jatkossa mihinkään vuosikausia kestävää matalan/puolittaisen intensiteetin sotiin meidän osaltamme jossa menetyksiä tulee pitkällä aikavälillä tasaisen tappavaan tahtiin jolloin olisi kenties perusteltavissa esim. yli 100 000 miehen lisävarat
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Kyllä halukkuus noteerataan ja huomioidaan kutsuilla/käskyillä, sikäli kun vapaita paikkoja harjoituksissa on. PV:n MPK:lta tilaamat suunnatut VEH-harjoitukset on yksi tapa osallistua, kuin myös MAAKK:n KH:t. Niissäkin on joskus tilaa vapaaehtoisille halukkaille.
Edelleen.. Jos haluaa sitoutua kouluttautumiseen, suunta Aluetoimistoon ja MAAKK:n hakemus vetämään.
No ei kyllä huomioida... ja sitoutuminen MAAKK on vähän eri asia kun halukkuus normi SA-sijoitukseen/kertaukseen hyvällä säkällä kerran 5-vuodessa...
[/quote]

baikal kirjoitti:
Ptruuu, Ohjustelija. Ei ole perskohtaista kokemusta, mutta kuultua senkin edestä: älä jumitu vm-aikaiseen koulutukseesi, kun ilmoitat himokkuudesta osallistua sotatalkoisiin. Ymmärrät varmaan, että sunkin vm-aikaista duunia hoitaa jo ainakin kymmenen nuorempaa ikäluokkaa. Et voi olettaa, että sulle on paketissa oma Zyndappi ja pst-ohjuksia ddr-mallisessa kantolaukussa, sulle voi olla tarjolla jotain muuta, jos olet himokas kanditaatti.

Meinaat että siellä oltaisiin oikein ystävällisesti kysytty että mikähän tehtävä herralle mahtaisi kelvata :a-laugh:

baikal kirjoitti:
"Ikämiesten sijoittaminen" massana on varmasti muuttumassa. Tietty osaa kuljetetaan mukana jos minkälaisista syistä, mutta aika monet joutuvat hommaamaan itselleen lisäpätevyyttä vapaaehtoisuuden kautta, mieli saada sa-sijoittelua osalleen. Pv sijoittaa taatusti kaverit, jotka osoittavat halukkuutta ja malliksi kyvykkyyttä hoitaa eteentulevia tehtäviä, olivat ne sitten soppatonkkahommia tahi Ohjusteluja.

Aikamoiseksi alkaa mennä jos kertauksiin päästäkseen täytyy ensi kurssittaa itseään ja käydä naukumassa vielä vähän väliä toimistolla halukkuttaa päästä mukaan samalla kun pv ihmettelee kertausten lykkäyshakemusten määrää...
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Leikkasit sitten tyylikkäästi pois esittämäni todennäköisemmän linjan jolla valikointia suoritetaan, eli sisäisen käskyn höllätä vapautuslinjaa sopivasti ilman minkään maailman julkista toitotusta asiasta.

Eli kaikki 18 vuotiaat on jotain idiootteja jotka ei tajua maailman menosta mitään? Mitäs luulet tuon ikäisten pohtivan kun vaikka 40-50% ikätovereista on vapautettu palveluksesta? Ehkä jossain pienessä maalaiskunnassa saatetaan ihmetellä armeijasta vapautettuja, mutta etelän suurissa kaupungeissa se varusmiespalveluksen käymättä jättäminen ei ole este työ- eikä yöelämässä. Missään tapauksessa tuollaista kehitystä ei kannata vauhdittaa. Jos totta puhutaan aletaan jo nykyisten vapautettujen määrällä lähestyä kipurajaa. "Vittu en mee, kun Janin ja Petrinkään ei tarvinnut mennä..."
 
Mosuri kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Leikkasit sitten tyylikkäästi pois esittämäni todennäköisemmän linjan jolla valikointia suoritetaan, eli sisäisen käskyn höllätä vapautuslinjaa sopivasti ilman minkään maailman julkista toitotusta asiasta.

Eli kaikki 18 vuotiaat on jotain idiootteja jotka ei tajua maailman menosta mitään? Mitäs luulet tuon ikäisten pohtivan kun vaikka 40-50% ikätovereista on vapautettu palveluksesta? Ehkä jossain pienessä maalaiskunnassa saatetaan ihmetellä armeijasta vapautettuja, mutta etelän suurissa kaupungeissa se varusmiespalveluksen käymättä jättäminen ei ole este työ- eikä yöelämässä. Missään tapauksessa tuollaista kehitystä ei kannata vauhdittaa. Jos totta puhutaan aletaan jo nykyisten vapautettujen määrällä lähestyä kipurajaa. "Vittu en mee, kun Janin ja Petrinkään ei tarvinnut mennä..."

Eihän tässä mistään 50% karsinnasta ole puhuttu, joitain prosentteja lisää että jäljelle jäävien varuskuntien petipaikat riittävät. Myös sivaria olisi kannatavaa alkaa mainostaa/kehittää houkuttelevammaksi jotta määrä palvelevien ja ei palvelevien kesken ei repeä liian suureksi.

Millainen emppiirinen tutkimuksesi muuten kertoo että jo nyt lähestytään kipurajaa? Suurin osa porukasta menee nurisematta ruotuun ja palveluksesta luistavien ikätovereita on muuten helppo sumuttaa pv:n toimesta... Annetaan ei halukkaalle lykkäystä, vähääkään halukkaat astuvat palvelukseen koska eivät kehtaa/viitsi venkuroida järjestelmää vastaan ja kun palvelus on käyty ei sillä ole enää mitään merkitystä menikö se lusmu kaveri lopulta palvelukseen vai ei.
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Kuvitteletko nyt ihan vakavissasi, että Suomea puolustetaan vain valmiusyhtymien ja taisteluosastojen kovalla kärjellä? Ensimmäisestä minuutista alkaen tulen alle joutuu kaikenlaisia osastoja - vartiokomppanioita, jalkaväkipataljoonia, rajajääkäreitä, pioneeriyksiköitä, sotilaspoliiseja, ilmatorjuntaa, rannikkotykistöä jne.. Maamme sotilasjohto todennäköisesti osaa asiansa niin että kokonaiset taisteluosastot tai pataljoonat eivät tuhoudu viimeiseen mieheen tai marssi sotavankeuteen. Mitään harhakuvia en kuitenkaan elättele jonkun vihollisen päähyökkäyssuunnassa toimivan rajajääkärikomppanian tai jalkaväkipataljoonan osasta. Jopa kaukana taistelualueesta toimivien sillanrakennus pioneerien osaksi voi tulla varsin mojovat tappiot jos vihollinen pystyy osaston paikantamaan ja iskemään ilmavoimillaan sen kimppuun.

Suurin osa reserviläisistä kun ei palvele jossain uljaassa prikaatissa jolla on pitkät perinteet, liput, marssit ja värvätyt puhkupillit henkeä loihtimassa- vaan patterissa tai pataljoonassa jolla on pelkkä numero tyyliin "287.It.Ptri". Näiden unohdettujen miesten ja naisten osasta tässä nyt huolehditaan. Jossain amerikassa voi "vanhat ukot" hoitaa jotain logistiikka keskusta Teksasin lahden rannalla kaukana kaikesta pahasta- meiltä taas odotetaan ihan oikeaa panosta taistelussa.

Jos/kun puhutaan vähääkään isommista kokonaisuuksista, niin +50% tappiota ei tule kuin siellä etulinjan pahimmassa lihamyllyssä sillä hetkellä kun maan kohtaloa ihan tosissaan aletaan ratkomaan, se onko siellä torjuntapataljoonaa vai valmiusyhtymää ottamassa iskua vastaa ei ole olennaista. Epäilen että siinä tilanteessa kalustokaan ei pelastu enää siinä mittakaavassa että niille saataisiin korvaavat käyttäjät kaatuneiden/haavoittuneiden tilalle. En usko enää jatkossa mihinkään vuosikausia kestävää matalan/puolittaisen intensiteetin sotiin meidän osaltamme jossa menetyksiä tulee pitkällä aikavälillä tasaisen tappavaan tahtiin jolloin olisi kenties perusteltavissa esim. yli 100 000 miehen lisävarat

Kuka tässä nyt on mistään vuosikausista puhunut? Suomelta oli miehet loppumassa kahdessa kohtaa ison kakkosen aikana- talvisodan lopussa ja kesällä 1944. Kummatkin oli sellaisia muutaman kuukauden rypistyksiä. Sitä hyvin koulutettua reserviä tarvitaan nimenomaan siihen, että saadaan nopeasti polkaistua riittävä määrä sotilaita riviin. Asiat kusi nimenomaan sen takia, että varauduttiin staattiseen ja pitkään vääntöön.

Jos pataljoona kärsii 50 % tappiot niin sen tehtävää alkaa hoitamaan toinen pataljoona. Tähän niitä miehiä tarvitaan, tuollainen amerikkalainen neppailu jollain yksittäisillä täydennysmiehillä kannattaa unohtaa ihan alkuunsa. Murjottu pataljoona taakse täydennettäväksi miesten ja materiaalin osalta. Pykälään astuu sitten tuore pataljoona. Nuoremmat ikäluokat on jollain ilmeellä saatu uskomaan, että valmiusprikaatit on jotain aivan ihmeellistä ja tuhoutumatonta porukkaa. Pohjimmiltaan noi jutut on aivan samanlaista paskaa mitä syötettiin HJ:n vekaroille SS panssaridivisioonien mahtavuudesta.


Voin vakuuttaa, että Tali-Ihantala oli jotain kevyttä esileikkiä verrattuna siihen kun veli venäläinen rynnii nykyisin päälle. Ylipäätänsä tuollainen kriha-kuuhastelusta omaksuttu asenne kannattaa unohtaa heti alkuunsa. Länsieurooppalaisilla on varaa olla helvetin hienoja ja hassata varata Force protectioniin yms. tuunailuun. Itänaapurin kanssa kun väännetään niin kyllä pitää lähteä mass to masses periaatteella liikkeelle. Georgialaiset kokeili krihailua ja intensiteetti pelleilyjä ja niitä nussittiin perseeseen. Aivan kyllä niillä IV-tason suojaliivejä kantavilla panssarijääkäreillä on oma käyttönsä mutta pelkästään niillä ei kauan rokata.
 
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
Leikkasit sitten tyylikkäästi pois esittämäni todennäköisemmän linjan jolla valikointia suoritetaan, eli sisäisen käskyn höllätä vapautuslinjaa sopivasti ilman minkään maailman julkista toitotusta asiasta.

Eli kaikki 18 vuotiaat on jotain idiootteja jotka ei tajua maailman menosta mitään? Mitäs luulet tuon ikäisten pohtivan kun vaikka 40-50% ikätovereista on vapautettu palveluksesta? Ehkä jossain pienessä maalaiskunnassa saatetaan ihmetellä armeijasta vapautettuja, mutta etelän suurissa kaupungeissa se varusmiespalveluksen käymättä jättäminen ei ole este työ- eikä yöelämässä. Missään tapauksessa tuollaista kehitystä ei kannata vauhdittaa. Jos totta puhutaan aletaan jo nykyisten vapautettujen määrällä lähestyä kipurajaa. "Vittu en mee, kun Janin ja Petrinkään ei tarvinnut mennä..."

Eihän tässä mistään 50% karsinnasta ole puhuttu, joitain prosentteja lisää että jäljelle jäävien varuskuntien petipaikat riittävät. Myös sivaria olisi kannatavaa alkaa mainostaa/kehittää houkuttelevammaksi jotta määrä palvelevien ja ei palvelevien kesken ei repeä liian suureksi.

Millainen emppiirinen tutkimuksesi muuten kertoo että jo nyt lähestytään kipurajaa? Suurin osa porukasta menee nurisematta ruotuun ja palveluksesta luistavien ikätovereita on muuten helppo sumuttaa pv:n toimesta... Annetaan ei halukkaalle lykkäystä, vähääkään halukkaat astuvat palvelukseen koska eivät kehtaa/viitsi venkuroida järjestelmää vastaan ja kun palvelus on käyty ei sillä ole enää mitään merkitystä menikö se lusmu kaveri lopulta palvelukseen vai ei.

Voin kuule kertoa, että hoidan myös rekrytointiin liittyviä asioita eräässä suuressa yrityksessä. Ikävä kyllä tilanne on vuosi vuodelta yhä enemmän sen kaltainen, että puolustusvoimien palvelutodistuksen arvo alkaa muistuttaa sudenpentujohtajien harrastusmerkkien tasoa. Yhä useammalta se passi puuttuu ja se ei ole enää este tai edes hidaste työpaikan saamiseksi.

Yhä enemmän tulee myös niitä, jotka toimivat esimiestehtävissä vaikka taustana on tykkimies, pioneeri tai lentosotamies ja Lapinjärven "taistelukoulua" ei enää pidetä sitäkään edes miinuksena. Se häpeä mikä kruununraakin papereihin liittyi vielä 20 vuotta sitten on pyyhkäisty pois. Yhä enemmän myös yhteys kyvykkyyden ja sotilasarvon välillä on katoamassa. Karrikoiden voi sanoa, että johtajiksi kelpaa sivari ja sotamies. RUK on plussaa vielä monilla miesjohtajilla, mutta mikään ratkaiseva tekijä se ei ole. Se saattaa ratkaista ehkä jos on kaksi muuten tasavertaista hakijaa.

Kersantit ja vänrikit ovat kovaa kamaa lähinnä silloin kun haetaan vahtimestareille ja läheteille kesätuuraajia.
 
Back
Top