Avaruus

1712236145744.jpeg
@Cosmic_Andrew1 Vera is insane. It has a requirement that any variable or transient object it observes (10 million ish per night) has to be published publicly within 60 seconds of the shutter closing. Every 3 days it will image the entire southern sky, for 10 years straight.
They will DOUBLE the amount of known small bodies in the solar system in just the first few MONTHS. We have been cataloging these for over a century and just a few months modern tech WILL DOUBLE IT.
Since we discovered type 1a super nova we have found about a thousand of them in total. Rubin is projected to move that number up to…. Wait for it A million +
The SETI talk is fascinating in the first half as well but the Vera talk is mind numbing numbers
 
Starship static testiä tulossa. Lento 5 valmistellaan.
Hyvä että valmistellaan mutta 4. koelentokin on vielä lentämättä. Yritin etsiä sen aikataulua mutta aika hiljaista on. Edellisen raketin molemmat osat lähtivät lapasesta koelennon loppuvaiheessa: kantoraketin paluumatkalla sen ritiläevät eivät saaneet ylimääräisiä liikkeitä kuriin ja 2. vaihe palasi takaisin ilmakehään peräpää edellä. Lämpökilpikin jäi kunnolla testaamatta, kun se osoitti enimmäkseen tulosuuntaa kohti...

Koelentojen tarkoituksena on kerätä uutta dataa ja sitä varmasti tulikin paljon. Säätö- ja propulsioinsinöörien tehtävänä on seuraavaksi keksiä, miten raketin terävä pää pidetään menosuuntaa kohti ja miten boosterin ylimääräiset värähtelyt poistetaan. Lisäksi raketin liekehtivän pään pitäisi syttyä uudestaan loppujarrutusta varten, koska muuten laskeutumisesta tulee melko raju.
 
Testit jatkuu. SpaceX saa todella paljon dataa noista epäonnistumisista ja nopeasti ne tuntuu korjaavan viat. Jossain vaiheessa pienemmillä raketeillahan ne saatto loikkia 3-4 alusta eteenpäin, kun vanhenivat käsiin.
 
Spacex:n seuraavan eli neljännen koelennon aikatauluksi on paljastunut NOTAM:eista 5. kesäkuuta. Perinteiseen tapaan viranomaisen laukaisulupaa odotellaan edelleen mutta eiköhän sekin ilmesty ennen h-hetkeä.

https://spacenews.com/spacex-sets-early-june-launch-of-next-starship-test-flight/

Spacex on parannellut raketinsa rautaa ja softaa aikaisempien koelentojen perusteella. Ehkä mielenkiintoisin muutos on kuumakäynnistystä varten lisätyn lämpösuojan dumppaaminen lennon aikana. Koska kyseinen osa on lisätty kantorakettiin jälkiajatuksena, niin se on saattanut siirtää painopistettä turhan ylös ja tehdä kantoraketista epävakaan laskussa. Kyseessä lienee tilapäisratkaisu, koska Spacex haluaa tehdä raketistaan kokonaan uudelleenkäytettävän eivätkä irto-osat oikein tue tätä tavoitetta.

Toinen muutos liittyy raketin kakkosvaiheen testiohjelmaan. Aikaisemmin Starshipillä on ollut tarkoitus rysäyttää mereen ilman jarrutuksia mutta tällä kertaa sen pitäisi tulla alas hallitusti perä edellä. Tosin tälläkin kertaa laskeudutaan mereen. Itse veikkaan, että vaikka kaikki menisikin täysin nappiin, niin valtavan kokoinen raketti menee murskaksi kellahtaessaan mereen ja sen tankeissa on vielä massiiviseen tulipalloon tarvittava määrä herkästi syttyviä kaasuja. Harmillisesti yksikään kuvausryhmä tuskin pääsee pelipaikalle...

Vaikka kaikki ei menisikään ihan toivotulla tavalla, niin toivottavasti ainakin torni jää pystyy. Raketteja on varastossa jo jonoksi asti mutta torneja on vain yksi. Tosin 2. tornin perustukset ovat jo tekeillä mutta maakuopasta on vielä pitkä matka valmiiseen torniin.
 
Tästä varmaan puhuttu aikaisemmin, mutta pahoitteluni etten lue 144 sivua läpi.
Suomen ei varmasti kannata perustaa omaa avaruusjoukkoa tässä vaiheessa, mutta olisiko Pohjoismaiden ja Balttian maiden yhteisessä järkeä? Se ei niin hirveästi haittaa jos siinä tulisikin poliittisia ongelmia välillä vastaan, kun eivät avaruusjoukot ole vielä niin tärkeitä puolustukselle. Yhdessä niitä voitaisiin kuitenkin kehittää, ja jos tulee tarpeen perustaa oma osasto, on jo yhteisistä joukoista kokemusta.
 
Tästä varmaan puhuttu aikaisemmin, mutta pahoitteluni etten lue 144 sivua läpi.
Suomen ei varmasti kannata perustaa omaa avaruusjoukkoa tässä vaiheessa, mutta olisiko Pohjoismaiden ja Balttian maiden yhteisessä järkeä? Se ei niin hirveästi haittaa jos siinä tulisikin poliittisia ongelmia välillä vastaan, kun eivät avaruusjoukot ole vielä niin tärkeitä puolustukselle. Yhdessä niitä voitaisiin kuitenkin kehittää, ja jos tulee tarpeen perustaa oma osasto, on jo yhteisistä joukoista kokemusta.
No ei kokonaisena aselajina tosiaan kannata, mutta siviili- ja puolustushallinnon yhteinen avaruustilannekeskus sai juuri perustamisrahoituksen. Se kattanee tärkeimmät toiminnot tuolla alueella.

Ilta-Sanomien pyytämistä asiakirjoista selviää, että keskuksen perustamiseen esitetään yhteensä 2,42 miljoonan euron rahoitusta vuosille 2025−2028.


Avaruustilannekeskuksen operatiiviset toiminnot keskitettäisiin liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) alaiselle Ilmatieteen laitokselle sekä puolustusministeriön alaiselle Puolustusvoimille.
 
Back
Top