Ecuadoriin julistettu 60 päivän poikkeustila

RKSTAK

Ylipäällikkö
Ecuadorissa tapahtuu


Asemiehet, jengiläiset, kartelli tunkeutuneet tv-asemalle. Teloittaneet sotilaita.

Todella sekava tilanne, jengiläisiä sinkojen kanssa kadulla ym. 🧐

Screenshot_20240110_001306_edit_381508761481547.jpg



 
Pikainen googlaus. Harvardissa opiskellut tuore, historian nuorin presidentti, (korj) juuri aloittanut virassaan. Tullut perinteisen poliittisen eliitin ulkopuolelta.

Vahvasti puhunut jengiväkivaltaa ym. vastaan. Uudistaja? Todennäköisesti kansan, mutta ei vanhan valtaklikin tai kartellien mieleen.
 
Viimeksi muokattu:
Ecuador on pysynyt pitkään toimivana yhteiskuntana ja säästynyt Etelä-Amerikan huumeväkivallalta, vaikka vieressä ovat Peru ja Columbia. Ecuadorissa on silti omat järjestönsä ja maan pankeissa miljardeja huumerahoja. Aiempi presidentti Rafael Correa oli tehnyt heidän kanssaan diilin että osa asioista katsotaan läpi sormien ja vastaavasti kansa saa olla rauhassa.

Valtakautensa loppupuolella Correa kävi taisteluun rikollisia vastaan, sillä rauha oli mahdollistanut niiden kasvun huomattavasti suuremmiksi ja paremmin organisoiduiksi. Uusi loppuvuodesta aloittanut presidentti jatkoi samaa järjestäytyneen rikollisuuden vastaista linjaa ja kun sopimuksia ei syntynyt alkoi tämä kapina.

Kapinallisten tavoitteena on vapauttaa vangitut, saada jäädytetyt varat takaisin ja mahdollistaa uusi "rauhansopimus" eli immuniteetti. Näin ei tule tapahtumaan sillä nuorella presidentti Noboalla on kansan tuki takana ja rikollisjärjestöillä ei vielä ole tarpeeksi valtaa maassa eikä sitä myöskään heille haluta antaa.





Yhdysvaltain johtava diplomaatti Latinalaisessa Amerikassa Brian Nichols sanoi Yhdysvaltain hallinnon olevan erittäin huolestunut väkivaltaisuuksista ja sieppauksista. Hän lupasi myös tarjota apua ja pysytellä läheisessä yhteydessä Noboan tiimin kanssa.

Chile, Kolumbia ja Brasilia osoittivat tiistaina niin ikään tukeaan Noboalle.

Ecuador on pitkään ollut rauhallinen turvasatama kokaiinin huippuviejien Kolumbian ja Perun välissä. Väkivaltaisuudet ovat kuitenkin lisääntyneet humisten viime vuosina, kun Meksikon ja Kolumbian kartelleihin yhdistetyt jengit ovat päätyneet kilpailemaan keskenään. Murhien määrä nelinkertaistui vuodesta

2018 vuoteen 2022. Viime vuosi oli tähän mennessä väkivaltaisin, kun noin 17 miljoonan asukkaan maassa tehtiin yli 7 800 murhaa. Helmikuusta 2021 lähtien vankien välisissä yhteenotoissa on saanut surmansa yli 460 ihmistä.
 
Viimeksi muokattu:
Mikäli oikein ymmärsin niin sinällään Ecuadorissa on julistettu poikkeustiloja useinkin, mutta nyt se perustavanlaatuinen ero on että uusi presidentti Noboa on samalla julistanut jonkintasoisen liikekannallepanon ja julistanut nämä 23 jengiä/huumekartellia terroristijärjestöiksi ja armeijalle on annettu lupa käyttää tappavaa aseistusta näitä vastaan. Ketjun otsikon voisi muuttaa vaikka "Ecuadorin sota huumekartelleja vastaan 2024"
 
Mikäli oikein ymmärsin niin sinällään Ecuadorissa on julistettu poikkeustiloja useinkin, mutta nyt se perustavanlaatuinen ero on että uusi presidentti Noboa on samalla julistanut jonkintasoisen liikekannallepanon ja julistanut nämä 23 jengiä/huumekartellia terroristijärjestöiksi ja armeijalle on annettu lupa käyttää tappavaa aseistusta näitä vastaan. Ketjun otsikon voisi muuttaa vaikka "Ecuadorin sota huumekartelleja vastaan 2024"
Tappamalla nuo kartellit lopetetaan, ainakin vähäksi aikaa...
Mussolinin toimet tehosivat Mafiaan ja rauha oli siltä osin saavutettu kunnes amerikkalaiset palauttivat tilanteen entiselleen.
 
Ecuador security forces launch major prison operation

Security forces in Ecuador have launched an operation in a major prison complex in the port city of Guayaquil.
Soldiers and police officers have entered the facility and say they have restored order following a week of rioting in jails across the country.
Ecuador's President, Daniel Noboa, has said his government is at war with gangs and organised crime.
Earlier this month, gang leader Adolfo Macías Villamar, known as "Fito", escaped from the same complex.
Images show hundreds of troops storming the main prison in Guayaquil, as President Daniel Noboa's crackdown on gangs shows little sign of slowing down.

The government's recent move comes shortly after the murder of a prosecutor, César Suárez, who was investigating organised crime in Ecuador.
Mr Suarez, who was murdered on his way to a hearing on Wednesday, had been looking into a siege at a local television station in Guayaquil when masked gunmen took over the channel live on air and held the journalists hostage at gunpoint.
Authorities have detained two people accused of killing Mr Suárez. Local media reported that the two suspects belong to a criminal gang linked to one of Mexico's powerful drug cartels.

Speaking to the BBC during his first visit to Guayaquil since the violence broke out, the president said he would not allow it to continue.
"I didn't sign up for this thinking it was going to be easy," he said.
"We can't continue with this game that these terrorist groups are trying to establish."
 
Back
Top