Hbl: Wallinia epäillään jääviydestä puolustusvoimien leikkauksissa

Wallin Moskovaan: Venäjä haluaa puhua sotilasyhteistyöstä
is 13.02.2012 09:10

Puolustusministeri Stefan Wallin (r) matkustaa tänään Moskovaan, jossa Venäjän puolustusministeri aikoo puhua hänelle "kahdenvälisestä sotilaallisesta yhteistyöstä".

Huomiota herättää se, että Suomen ja Venäjän puolustusministeriöiden antamat tiedotteet Wallinin vierailun puheenaiheista eroavat sanamuodoiltaan hieman toisistaan.

Kun Venäjä puhuu suoraan "kahdenvälisestä sotilaallisesta yhteistyöstä", Suomi käyttää tiedotteessaan pelkästään sanamuotoa "kahdenvälinen yhteistyö" ja mainitsee siinä yhteydessä muun muassa opiskelijavaihto- ja ympäristöasiat.

Uutistoimisto Rosbalt siteeraa Venäjä puolustusministeriön antamaa tiedotetta Wallinin vierailusta näin:

"14. helmikuuta Moskovassa käydään ohjelmaan kuuluvat venäläis-suomalaiset neuvottelut, joiden aikana Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov keskustelee kollegansa kanssa kahdenvälisen sotilaallisen yhteistyön tilasta ja perspektiiveistä. Vaihdetaan kokemuksia kansallisten puolustusvoimien uudistamisesta ja käsitellään sen lisäksi ajankohtaisia kysymyksiä alueellisen ja maailmanlaaluisen turvallisuuden takaamiseksi."

Suomen puolustusministeriön virallisilta nettisivuilta löytyy puolestaan tällainen tiedote Wallinin keskusteluaiheista:

"Virallisten keskustelujen aiheina ovat sotilaspoliittinen tilanne maailmassa ja Euroopassa, Venäjän asevoimien uudistusprosessi sekä Suomen puolustusvoimauudistus. Lisäksi ministerit keskustelevat kahdenvälisestä yhteistyöstä ja sen kehittämisestä, vierailu- ja opiskelijavaihtotoiminnan jatkamisesta sekä maiden puolustushallintojen välisestä ympäristöyhteistyöstä."

Wallinin vierailu kestää keskiviikkoon asti. Tiistaina hän esitelmöi Venäjän asevoimien yleisesikunta-akatemiassa, ja vierailunsa aikana hän tutustuu lisäksi Venäjän maahanlaskujoukkoihin Ivanovossa.
 
Lainattu muualta:

"Varmasti on yhteisiä kiinnostavia asioita, mutta mitä. Katsoin taas muutamaa karttaa.
1) 4G-verkon rajoitukset ja katvealueet,
2) puolustusvoimauudistus ja
3) kartta alueesta missä eniten venäläisten kiinteistö- ja muuta omistusta Suomen alueella.

Ovat varsin yhteneväiset kartat.

Yleensä kun sotilaat keskustelevat yhteisistä kiinnostuksen kohteista, tilaisuuden alussa avataan kartat. Vielä kannattaa myös muistin virkistämiseksi tarkistaa Lipposen lobbaaman kaasuputken linjaus, jota Venäjän laivasto suojaa ja valvoo, samoille kartoille mahtuu. Pientä yhteenlaskua ja vastaus on selvillä. Elämme kiinnostavia aikoja!"
 
Jihuu!! Ystävyyden, yhteistyön ja keskinäisen avunannon aika palaa jälleen. Kaivakaa Paavot naftaliinista, tomuttakaa ulkopolitiikan fraasisanakirjat.

Tolstoilla Moskovaan.
 
Olisihan se komeaa, kun virkaveli laittaisi kätensä Wallinin olkapäälle ja lausuisi: "Kuule. Te ootte niin perkeleen säälittäviä, että ottakaa ihan mitä jv-aseita ja panssarikalustoa haluatte, ei maksa mitään." :D
 
Puolustusministeri Stefan Wallin (r) oli jäävi päättämään suomenruotsalaisen Dragsvikin varuskunnan toiminnan jatkamisesta.
il 13.2.2012 klo 15.46

Tätä mieltä on lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolainen.

Virolaisen mielestä jääviys voi perustua siihen, että kannatusyhdistyksen jäsenenä puolustusministerin voidaan epäillä olleen taipuvainen suosimaan juuri Uudenmaan prikaatia.

Wallin toimii Uudenmaan prikaatin killassa, jonka tehtävänä on tukea prikaatia ja sen varusmiehiä.

- Valtuuskunta on kerrotun mukaan 30-henkinen herrakerho, joka valvoo ja antaa ohjeita killan päätöksiä tekevälle hallitukselle, Virolainen kirjoittaa blogissaan.

Virolainen pitää selvänä, että Wallinin olisi pitänyt jäävätä itsensä. Päättäjän puolueettomuus hänen mukaansa vaarantui kannatusyhdistyksen jäsenyyden takia.

Se, ettei tosiasiallista suosimisesta olisi kyse, ei Virolaisen mukaan vaikuta esteellisyyden harkintaan. Jääviyteen riittää, että Wallinin sanotun kytköksen perusteella syntyy perusteltu epäily siitä, että hänen puolueettomuutensa on vaarantunut.

Virolaista ei tyydytä oikeuskansleri Jaakko Jonkan toiminta asiassa. Virolainen on huomannut, että oikeuskanslerilla on taipumusta "jaella puhtaita papereita ministereille" lyhyen mietinnän jälkeen.

Alma Median lehdille Jonkka sanoi viime viikolla, ettei ota yleensäkään kantaa esteellisyyksiin ennen kuin selvitystyö asiassa on tehty.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen jättää tiistaina tutkintapyynnön oikeuskanslerille Wallinin mahdollisesta esteellisyydestä.
 
"Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen jättää tiistaina tutkintapyynnön oikeuskanslerille Wallinin mahdollisesta esteellisyydestä."

Munaa? Suomessa? Hienoa. Johtipa mihinkään eli ei, kunnioitan (puoluekantaan katsomatta) asian selvittävää asian selvittämisen johdosta. En välttämättä muuten.
 
Back
Top