Itämeren turvallisuustilanne

Pääministeri Petteri Orpon (kok) järjestämä tiistain tilannetiedotus oli kuin suoraan Puolustusvoimien päättäjille järjestettävien Maanpuolustuskurssien kriisiharjoituksista.

Niissä tilanne Itämeren alueella alkaa kiristyä ja muuttuu koko ajan vakavampaan suuntaan.



Julkisuudessa on vaadittu jo nyt vastatoimena Venäjän Ahvenmaan-konsulaatin sulkemista.

Ulkopolitiikan päättäjille sekin on vaikea asia, sillä vaikka konsulaattisopimus on sinänsä irrallinen Ahvenanmaan demilitarisoinnista, Venäjä saattaa sen siihen kytkeä.

– Mitä jos Venäjä ei lähtisikään Maarianhaminasta? korkea ulkopolitiikan vaikuttaja esittää retoriseksi tarkoittamansa kysymyksen, mutta äänensävy paljastaa, että tätäkin kulmaa on tosissaan mietitty.
 
Putken korjaus ja sen jälkeen peittäminen koko matkalta lienee tarpeen. Mikähän olisi sopivan symmetrinen vastaus tuohon kepposeen ja milloin.
Symmetrisestä vastauksesta en tiedä, mutta jos joku haluaa lähteä porukalla heittämään kananmunia Maarianhaminan konsulaatin seinään, niin voisin olla kiinnostunut. Varmaan tämäkin isompi vastaus kuin mitä meidän nöyristelijäpäättäjät saavat aikaan.
 
Just se näytön saaminen varmaan on ongelmallista. Tuskin vauriokohdasta löytyy mitään, joka kytkisi tekijän johonki tiettyy tahoon aukottomasti.
Tod näk saadaan maksimissaan sellaista tietoa, että joku venäläinen alus oli sopivaan aikaan lähellä vauriokohtaa. Mutta ei tiedetä, mitä se siellä teki.

Toki on sellainenkin mahdollisuus, että merenpohjasta löytyy Ukrainan erikoisjoukkojen henkilökortti, passi ja muutama SIM-kortti…. ;)
 



Suomella itsellään on tällaisen vedenalaisen infrastruktuurin valvomiseen kyky, joka on tällä hetkellä ainoa maailmassa nimittäin Nokian sensoritekniikka. Tämä on ilmeisen kustannustehokas ratkaisu vedenalaisen infran seurantaan.

Tämä uutinen saattaa olla linkitetty tänne viime päivinä jo useampaan kertaan, mutta omiin silmiini ei ole osunut. Pahoittelut jos näin on.
Nokia saattaa siis olla Suomen uusi Nokia :unsure:
 
Vastatoimia miettiessä olisi vihdoin syytä avata Pariisin rauhaanpakottamispykälistä pari kohtaa, tai kuten palstalla on todettu, koko soppari koska yhtä osapuolta ei ole enää olemassa:
  • Suomen aluevesiraja (nykyisestä 4 meripeninkulman eli 7,408 km etäisyydestä) 15 kilometriin sisäisten aluevesien ulkorajasta.
  • Åålannin konsulaatti pois, demilitarisaation lakkautus ja varuskunta tilalle
  • Sukellusvenekielto historiaan ja autonomiset submarine dronet valvontatehtäviin.
Jotenkin tuntuu siltä, että tämän vähempi innostaa rysyä rysyilemään lisää.

Ylipäänsä jos Schengen-alueeseen kuulumattomaan maahan liputettujen alusten käyttäytyminen ei ole luotettavaa & avointa, Suomen talousvyöhykkeelle [Nato-maan aluevesille] pitäisi tulla vain luvan kanssa & valvottuna.

edit: typos
 
Laajennetaas katsantoa, onkohan missään minkäänmoista listaa katkenneista kaapeleista ja putkista Itämeren alueella? Ainakin pikaisesti ihmeteltynä Fingridin tiedotteita tuntuu löytyvän tukuittan koskien sähkönsiirron kaapeleita, eli nuo ainakin vikaantuu ihan vain vikaantumalla. Kaasuputket on toinen, ne ilmeisesti kestää paremmin. Mutta on niitäkin katkeillut ja rikkoontunut ennenkin. Trans-Mediterranean Pipeline koki ihan vastaavan kohtalon 2007 kun 70m syvyydessä kulkeneen putkiparin rikkoi rahtilaivan ankkuri. Putekn rakenne on tuolla ihan sama kuin Baltic-connectorilla, eli betonoitu teräsputki joka paikoitellen peitetty kivillä.

Ajankohta ja yhdenaikaisuus viittaa tosiaan hyvin selkeästi tahallisuuteen mutta niitä putkia ja kaapeleita on rikottu ennenkin ankkureilla. Sanan avustettu vahinko kuvannee lopputulosta ja jättää juuri sopivasti spekulaationvaraa kuten idän ihmemaalla on tapana toimia.

Putki ja kaapelirikkojen tilostointi kiinnostaisi siksi että jos noita katkoja tulee niin näkisi että miten paljon tilanne poikkeaa aikaisemmasta. Yksittäinen katko kun voi hukkua kohinaan kun kaapeleita nyt on ajoittain poikki ja niitä korjaillaan kokoajan. Eipä tässä auta kuin seurata tilannetta. Tehokkain tapa reagoida on pistää Ukrainalle uutta isompaa asepakettia liikkeelle, siinä viesti menee varmasti perille.
 
KRPn tiedotustilaisuudessa käytetty paljon energiaa siihen, että kukaan ei sano ääneen "puolustusvoimat" tai "merivoimat".
Juu tai oikeastaan yhtään mitään. Sinänsä vaikea ajatella miksei vaurioista voitaisi kertoa avoimemmin. Alue on suojattu ja tutkimuksia tehdään.
 
Ehkä tästä nyt tulkittavissa kuitenkin, että mekaaninen syy ollut tämän takana. Jos otetaan huomioon betonilla päällystetty putki olisi ankkurilla saatu vaurioitumaan, kuulostaisi aika kotikutoiselta toiminnalta, eli suunnitelmallisuutta tämä on vaatinut.

Paremman kuvan vaurioista on antanut Viron viranomainen:
"Commodore Jüri Saska, Commander of the Estonian Navy, described the damage to the gas pipeline to ERR: "If I try to paint the picture that I have seen, the pipe itself is covered with a concrete crust. And (the current situation) is just as if someone on the side tore it, and the concrete has broken or peeled off specifically at the site of that injury,” the commodore added. According to him, "it still looks like it was pulled from one side, like a watering hose is behind your leg and you've dragged it behind you.""

Lähde:
https://koiduaeg.ee/vene-terrorism-soome-lahel-eesti-soome-gaasijuhe-lohati/
 
Hiljaisuus on yksi tapa ja tämä toinen tapa tehdä juttuja. Kerro nyt Savolainen lisää, missä on haavoittuvuuksia. En epäile, ettei tiedettäisi, mutta jotain vierastan tässä mesomisessa.

Hyvä ajatus toki tehostaa vahtimista.

 
Back
Top