Kirjat

Kirja jolla oli suuri merkitys kylmän sodan historiassa. 50-luvulla kirjoitettu teos, joka keräsi yksiin kansiin Wehrmachtin taktiset kokemukset itärintamalta. Kirja toimi pitkään Länsi-Saksan Bundeswehrin taktiikkaoppaana ja näiden oppien mukaan Länsi-Saksan asevoimat olisivat taistelleet Varsovan liittoa vastaan. Ei liene koskaan jostain syystä käännetty englanniksi.

51WrBcLyWbL._SX373_BO1,204,203,200_.jpg
 
Laitetaanpa sitten kokemuksia.
Turtola, Martti & Ahokas, Mari: Talvisodan tuntematon sankari - Kenraali W.E. Tuompon tie jääkäristä maanpakolaiseksi 1893-1957. Otava 2021.

Wiljo Tuompo lähti jääkäriksi jo pfadfinder-kurssille. Kävi välillä hoitamassa Tornion etappia Ruotsin puolelta ja palasi sitten muun jääkärijoukon mukaan. Osallistui taisteluihin Misse-joella. Palasi jääkärien pääjoukon mukana Suomeen osallistui komppanianpäällikkönä Viipurin valtaukseen. 1920- ja 1930-luvuilla Tuompo toimi useissa eri tehtävissä puolustusvoimissa. Kävi Ruotsissa Tukholman kuninkaallisen sotakorkeakoulun kaksivuotisen kurssin. Samalla kurssilla oli myös Harald Öhquist ja Erik Jernström. Alkujaan Tuompon piti lähteä Ranskaan, jota varten hän aloitti ranskan opinnot, mutta sinne menikin Martola. Maaliskuussa 1935 Tuompo nimitettiin rajavartiostojen päälliköksi. Tästä tehtävästä hän sitten YH:n alkaessa siirtyi johtamaan Pohjois-Suomen Ryhmää, joka periaatteessa vastasi armeijakuntaa ja jonka upseeristosta melkoinen osa tuli rajavartioston puolelta. Talvisodan jälkeen Tuompo siirrettiin Mikkeliin, jossa hänelle räätälöitiin Yleisesikuntaan komentoesikunnan päällikön toimi, eli hänestä tuli "komentopäällikkö". Tehtävä oli perustettu YE:n päällikkö Heinrichsin pyynnöstä, joka halusi alaisen, jolle delegoida osa tehtävistä. Tässä tehtävässä, etenkin henkilöasioiden osalta Tuompo oli paljon yhteydessä suoraan Mannerheimiin. Jatkosodan päätyttyä Tuompo joutui pakenemaan Ruotsiin, koska hän oli ns. Lista 1:llä, eli Valvontakomission julkaisemalla vangittavien listalla. Tuompo pääsi palaamaan Suomeen 1948. Paluunsa jälkeen hän toimi KOP:n Tilkan konttorin johtajan kuolemaansa saakka vuoteen 1957.

Melko kaksijakoiset tunnelmat jäi kyllä tästä kirjasta. Elämäkertojen joukossa semmoinen kohtuu perussuoritus, etenkin koska ihan hirveästi Tuompon yksityisaineistoa ei ole jäänyt käytettäväksi, vaikka omaiset ovat sellaistakin kirjoittajille toimittaneet. Lisäksi Tuompo ei persoonana ole ollut mikään hirveän räiskyvä tai mieliinpainuva, joten "jänniä juttuja" ei pahemmin löydy. Otsikko on melkoisen harhaanjohtava. Sen perusteella odottaisi kirjassa olevan uutta tietoa tai ainakin perusteellinen selvitys Tuompon ja P-SRE:n toiminnasta talvisodassa, mutta nyt lähinnä keskitytään mollaamaan Siilasvuota. Kun jo otsikossa ja myöhemmin toistuvasti tekstissä korostetaan Tuompon osuutta P-SRE:n sotatoimien johtamisessa, niin miksei niitä ansioita sitten kerrota? Kuhmon taisteluista ennen 9.D:n saapumista ei mainita mitään, Suomussalmen taisteluista lähinnä kerrotaan, että Siilasvuo kahmi kaiken kunnian Suomussalmen taistelut -teoksellaan 1940. Ai niin. PPP 6 on ollut Tuompon komennossa viestiyhteyksien vuoksi. Lisäksi Paavo Susitaival on hieno mies ja loistava komentaja, mutta tätä ei kyllä pahemmin avata. Tämä luku oli ehdottomasti pettymys.

Lisäksi koko teksti olisi kaivannut kunnon kustannustoimittajaa (joita ei enää pahemmin ole - tiedän). Isä on sanonut Turtolalle, että "jääkäriliike on Suomen historian runebergiläisin ilmiö". Niinpä sitten tekstissä mainitaan eri yhteyksissä 3-4 kertaa, että jääkäriliikettä on sanottu Suomen historian runebergiläisimmäksi ilmiöksi. Tai Mannerheimiin liittyviä sinänsä ihan oikeita havaintoja ja tulkintoja toistetaan eri yhteyksissä pari kolme kertaa, joskus melko pitkästikin. Ylipäänsä huomaa, että Turtola ei pahemmin arvosta Mannerheimia, mikä sinänsä on ihan oikeutettu mielipide, mutta Tuompo-kirjassa voisi keskittyä enemmän Tuompoon eikä Mannerheimiin. Eikä ainakaan toistaa samoja asioita useampaan kertaan. Ja sama Siilasvuosta. Tai itsenäisyyden juhlavuoden ja sisällissodan 100-vuotisuuden "väärin muistaminen". Ja koulussa lapsetkaan eivät enää lue Runebergin "Vänrikki Stoolin tarinoita". Ja Väinö Linnakin oli aika paska jätkä.

Nyt parasta antia on jatkosota-osuus, jossa kuvataan Tuompon roolia päämajassa. Olen varmaan joskus vuosikymmeniä sitten selaillut Tuompon muistelmat "Päiväkirjani päämajasta 1941-1944", mutta rehellisesti sanottuna mitään muistikuvaa niistä ei ole. En ole myöskään jaksanut perehtyä Mannerheimiin henkilönä mitenkään erityisemmin. Lasse Laaksosen kirjat aiheesta olen lukenut ja pitänyt kovasti. Tämä kirja ei varmaan tuo hirveästi uutta aiheeseen, mutta näin satunnaiselle asianharrastajalle avaa Päämajan elämää ihan hyvin. Marski oli paska jätkä, todetaan tässä useampaakin kertaan. Lisäksi hyvä on selitys siitä, miksi Tuompo päätyi Lista 1:lle. Luultavasti kyseessä on ollut Ylipäällikön päiväkäsky nro 5 8.7.1941, jonka on allekirjoittanut myös kenraalimajuri W.E. Tuompo. Päiväkäsky käsitteli valloitetun alueen miehityshallintoa ja siinä on ohjeistus venäläisväestön sulkemisesta keskitysleireihin. Toinen allekirjoittaja oli tietenkin Mannerheim, mutta sattuneesta syystä häntä ei esitetty vangittavaksi. Kuitenkin tämäkin osuus on kirjalle tyypilliseen tapaan kerrottu kahteen kertaan. Ensin lainauksena ja sitten seuraavalla aukeamalla uudestaan suorasanaisesti, viittaamatta suoraan lainaukseen.

Ei tämän teoksen lukeminen sinänsä ketään pahenna, eikä tämä totaalista ajanhukkaa ole, mutta pakko toistaa, että melkoinen pettymys. Etenkin Turtolan ollessa toisena kirjoittana. 2,5 / 5

Turtola luennoi kenraali Tuomposta.


 
Viimeksi muokattu:
Toinen maailmansota brittien tiedustelun johtavan tiedemiehen silmin.

51Jq8Fw2NUL._SX308_BO1,204,203,200_.jpg
 
Olen lukenut yli puolet “sotaromaanista”

Hugh Ambrose: The Pacific - Tyynenmeren taistelutoverit (Otava, 2010), 592 sivua

Sen kirjoittaja on tunnettu historiantutkija. Hän oli historiakonsulttina HBO:n minisarjassa The Pacific. Näillä kahdella asialla on paljon yhteistä, mutta kirjassa on henkilöitä ja tapahtumia, joita ei ole televisiosarjassa. Sama asia on toisin päin. Jos on nähnyt minisarjan, ei löydä kaikkea siitä tässä kirjassa. Kirjan rakenne on sellainen, että siinä seurataan avainhenkilöiden tarinoita sodan alusta sodan loppuun rinnakkain vuorotellen kertoen. Siksi on ollut raskasta lukea muuten hyvin mielenkiintoista kirjaa.

Luettelen tärkeäimpiä henkilöitä: Luutnantti Shofner - merijalkaväen sotilas, aliluutnantti Micheel - laivaston lentäjä, kersantti Basilone - merijalkaväen sotilas, Sidney C. Philips ja Eugene B. Sledge. Romaanin tapahtumat kuvaavat sodan tapahtumia kuten ne tapahtuivat. Myöskään kirjan henkilöiden kohtalot ovat eivät fiktiota eli siis keksittyä tarinaa, vaan perustuvat tositapahtumiin. Kirjassa on valokuvia kirjan henkilöistä. He ovat siis olleet olemassa.

On selvä, että aikaisemmin luetut kirjat Tyynenmeren taisteluista auttavat kirjan tapahtumien ymmärtämistä. Asioita keventää ronski armeijan sisäinen huumori, josta kotiväki ei tiedä mitään. Samoin selviää jokapäiväinen toiminta miesten näkökulmasta katsoen tässä sodassa.

Lisään valokuvan kirjan esittelyn alkuosasta:
 

Liitteet

  • 4A589EE6-5B98-40B6-8DE2-56A204305285.png
    4A589EE6-5B98-40B6-8DE2-56A204305285.png
    422.2 KB · Luettu: 16
Viimeksi muokattu:
Olen lukenut yli puolet “sotaromaanista”

Hugh Ambrose: The Pacific - Tyynenmeren taistelutoverit (Otava, 2010), 592 sivua

Sen kirjoittaja on tunnettu historiantutkija. Hän oli historiakonsulttina HBO:n minisarjassa The Pacific. Näillä kahdella asialla on paljon yhteistä, mutta kirjassa on henkilöitä ja tapahtumia, joita ei ole televisiosarjassa. Sama asia on toisin päin. Jos on nähnyt minisarjan, ei löydä kaikkea siitä tässä kirjassa. Kirjan rakenne on sellainen, että siinä seurataan avainhenkilöiden tarinoita sodan alusta sodan loppuun rinnakkain vuorotellen kertoen. Siksi on ollut raskasta lukea muuten hyvin mielenkiintoista kirjaa.

Luettelen tärkeäimpiä henkilöitä: Luutnantti Shofner - merijalkaväen sotilas, aliluutnantti Micheel - laivaston lentäjä, kersantti Basilone - merijalkaväen sotilas, Sidney C. Philips ja Eugene B. Sledge. Romaanin tapahtumat kuvaavat sodan tapahtumia kuten ne tapahtuivat, mutta henkilöiden kohtalot ovat ilmeisesti fiktiota eli siis keksittyä tarinaa.

On selvä, että aikaisemmin luetut kirjat Tyynenmeren taisteluista auttavat kirjan tapahtumien ymmärtämistä. Asioita keventää ronski armeijan sisäinen huumori, josta kotiväki ei tiedä mitään. Samoin selviää jokapäiväinen toiminta miesten näkökulmasta katsoen tässä sodassa.

Lisään valokuvan kirjan esittelyn alkuosasta:

Hugh Ambrose on ilmeisesti edesmenneen Stephen Ambrosen poika ? Isäukon tuotannosta olen lukenut Taistelutoverit. Muutenhan tämän tuotanto on ilmeisen tasapaksua amerikkalaisen sotilaan ylistystä. Citizen soldier on se termi, jota Stephen Ambrose usein käytti.
 
Työmaalle tuli tänään tämmöinen opus. Esittelee eurooppalaiset poliisin erikoisjoukot. Karhu-ryhmä luonnollisesti mukana. Yleisesittelyt kunkin maan joukoista ja sitten taustaa siitä mitenkä tuo Atlas-yhteistyöverkosto toimii.

71uZDJtS41L.jpg
 
Tuo "citizen soldier" on terminä niin naurettava, kun huomioi sen tosiasian, että suhteellisen monet sen ajan amerikkalaiset "kansalaissotilaat" olivat jo pennusta lähtien tottuneet käsittelemään aseita, ampuneet ja/tai metsästäneet. Monille sakuille ensimmäinen kosketus aseisiin oli armeija.
 
Tuo Janhus-kirja oli pettymys. Pääkohteena ei ole ainakaan lentokonefriikit, kun kirjassa vatvotaan enemmän Janhusen talonrakennusprojektia kuin esimerkiksi Alpha Jetin lento-ominaisuuksia. Yhtään Janhusen kirjoittamaa koelentoraporttia ei kirjasta löydy.
 
4 euroa divarissa. SAS-operaattoreiden omia muisteluksia eri operaatioista kerätty yksiin kansiin. Ilmestyi 90-luvun lopulla.

i6wmvb_1028918_0.jpg
 
Niille joita A. V. Roen tuote 683 kiinnostaa syvällisemmin suosittelen vahvasti Leo McKinstryn kirjaa: Lancaster the second world war's greatest bomber.

Kirjassa käydään perusteellisesti läpi sekä kone että sen käyttö. Mekaanikoista pommari Harrikseen asti ja siinä on melkein 600 sivua ja on lukemistani paras kokonaisesitys aiheesta.
Kirjasta selviää kuinka täpärällä koko Lancasterin valmistuminen oli.
Manchesterin epäonnistuttua ja Avron jo kehittäessä 683:a lentokonetuotantoministeriö määräsi Avron muuttamaan tehtaansa valmistamaan Handley Page Halifaxia jahka loput
Manchesterit olisi tehty.
Avrolla oli myös puolustajia korkeilla paikoilla ja asiaan vaikutti se että ainoastaan vähän muutoksia tarvittiin siirryttäessä Manchesterin valmistamisesta Lancasteriin jolloin
isoa muutosprosessia ja tuotantokatkosta ei tehtaalla tulisi.

Sen verran Avron epäilijät kiusasivat ettei Avrolle "riittänyt" neljää Merlin moottoria prototyyppiin.
Moottorit saatiin "pöydän alta" kun Avron toimitusjohtaja Roy Dobson soitti suoraan Rolls-Roycen toimitusjohtajalle Sir Ernest Hivesille jonka tunsi hyvin ja joka
toimitutti hiljaisesti epävirallisia kanavia käyttäen tarvittavat moottorit Avrolle ja loppu onkin historiaa.

Laitan tähän näytteeksi sivun jossa Lancasterin ensilentoa kuvailee pääsuunnittelija Roy Chadwickin tytär Margaret, joka oli katsomassa prototyypin ensilentoa isänsä mukana.
 

Liitteet

  • Lancaster.jpg
    Lancaster.jpg
    1.1 MB · Luettu: 14
Koska eo. kirja on erittäin tekstipainotteinen eikä kuvia ole paljoakaan. Niin Lancasterin teknisen rakenteen havannoimiseksi suosittelen tätä tuon edellisen seuraksi.

Haynes.JPGHaynes2.JPG
 
Back
Top