Koronavirus Suomessa

Massarokotukset alkavat ensi viikolla Helsingin kouluissa mutta nopeimmat ovat varmaan ehtineet jo hakea rokotuksen muualta:

Lasten rokotukset alkavat Helsingin kouluissa ensi viikolla, mitä niistä pitäisi tietää? Asiantuntija vastaa 16 tärkeimpään kysymykseen

Voiko rokotuksesta ilmetä myöhemmin odottamattomia haittavaikutuksia? Miksi rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus? THL:n asiantuntijalääkäri vastaa HS:n lukijoiden kysymyksiin.

Katri Kallionpää HS
15:00


Lasten koronarokotukset ovat käynnistyneet, ja monissa perheessä pohditaan nyt, kannattaako 5—11-vuotiaan lapsen ottaa rokotus. Helsinki aloittaa 1.–5.-luokkalaisten oppilaiden koronarokotukset kouluissa ensi viikolla.

Voiko rokotuksesta ilmetä myöhemmin odottamattomia haittavaikutuksia? Entä miksi lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus, jos lapsi ei itse ole kypsä päättämään asiasta?

Muun muassa nämä asiat askarruttivat lukijoita, kun Helsingin Sanomat pyysi lukijoita esittämään kysymyksiä lasten rokotuksista. Kysymyksiä esitti yli 650 lukijaa.

Yleisimmin esitettyihin kysymyksiin vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.

1. Miten rokote auttaa minua? (Kysyjä on 11-vuotias tyttö).

Rokote antaa hyvän suojan koronatautia ja erityisesti vakavaa koronatautia vastaan.

2. Miksi lapset pitää rokottaa, jos korona on lapsilla yleensä lievä ja rokotus ehkäisee vain vakavaa tautia?

Lapsen kannattaa ottaa koronarokote sen vuoksi, että joskus lapsikin voi saada vakavan koronataudin. Lisäksi lapsen rokotuksella voidaan jonkin verran suojata esimerkiksi lapsen lähipiiriin kuuluvaa riskiryhmäläistä tai voimakkaasti immuunipuutteista henkilöä.

Vakava tauti on 5–11-vuotiailla lapsilla erittäin harvinainen ja siksi THL tarjoaa heille mahdollisuutta rokotukseen, eli suositus ei ole ihan yhtä vahva kuin 12 vuotta täyttäneille.

Rokotusta suositellaan vahvasti kuitenkin niille 5–11-vuotiaille, joilla on jokin lääketieteellinen riskitekijä. Koronatauti voi pahentaa myös perussairautta.

3. Kannattaako rokotus ottaa, jos lapsi on perusterve, eikä lähipiirissä ole riskiryhmään kuuluvaa henkilöä?

Rokotuksesta on hyötyä lapselle, vaikka hän olisi perusterve. THL:n suositus ei kuitenkaan ole yhtä vahva 5–11-vuotiailla kuin 12 vuotta täyttäneillä ja aikuisilla, koska nuoremmilla vakavan taudin riski on pieni.

On myös muistettava, että 5–11-vuotiaiden rokotukset eivät ole pakollisia vaan kaikissa tilanteissa vapaaehtoisia. Kaikkia 5–11-vuotiaita tulee kohdella samalla tavalla yhteiskunnassa riippumatta siitä, ovatko he saaneet koronarokotuksen.

4. Mikä on lasten rokottamisesta koituva suurin hyöty – suojeleeko rokotus lasta itseään vai muita?

Rokote suojaa ensisijaisesti lasta itseään. Lisäksi rokotuksilla voidaan mahdollisesti antaa lisäsuojaa esimerkiksi hänen lähipiiriinsä kuuluville iäkkäille tai riskiryhmäläisille. Valitettavasti omikronviruksen kohdalla rokotteen suojateho infektiota vastaan on alentunut, eikä riitä estämään tartuntaketjuja ilman muita suojatoimia.

5–11-vuotiaille lapsille annetaan pienempiannoksista Biontech-Pfizerin mRNA-rokotetta. Sen suoja kahden annoksen jälkeen omikronia vastaan on heikompi kuin deltavarianttia vastaan. Suoja vakavaa omikronin aiheuttamaa tautia vastaan on kuitenkin parempi kuin suoja tartuntaa tai lievää tautia vastaan.

5. Mitkä ovat yleisimmät rokotuksesta koituvat haitat lapsille?

Lasten rokotteesta ennen myyntiluvan saamista tehty tutkimus kertoo, suurin osa rokotuksesta koituvista haittavaikutuksista oli lieviä ja ohimeneviä. Haittoja olivat esimerkiksi rokotuskohdan punoitus ja turvotus, kuume ja päänsärky sekä väsymys, lihassäryt ja vilunväristykset.

Vakavia haittoja, kuten sydänlihastulehdusta, sydänpussintulehdusta tai anafylaksiaa, ei 5—11-vuotiailla todettu. Mahdollisia harvinaisia haittavaikutuksia ei tutkimuksessa ollut mahdollista havaita, koska tutkittuja oli rajallinen määrä.

Yhdysvalloissa 5–11-vuotiaille on annettu jo useita miljoonia rokoteannoksia, eikä turvallisuusseurannassa ole ilmennyt erityisesti tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia. Sydänlihastulehduksia on 5–11-vuotiailla Yhdysvalloissa havaittu yhdellä miljoonasta rokotetusta 5–11-vuotiaasta.

6. Mitkä ovat yleisimmät koronataudista koituvat haitat lapsille?

Koronataudista voi seurata lapsille ja nuorille monenlaisia haittoja. Koronavirusinfektion jälkeen lapsilla ja nuorilla on kuvattu vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota, jota kutsutaan nimellä multisystem inflammatory syndrome in children eli MIS-C.Koronainfektion jälkeen lapsilla on havaittu myös sydänlihastulehduksia.

Monissa maissa on julkaistu tietoja, joiden mukaan jotkut koronainfektion sairastaneet lapset ja nuoret ovat kärsineet long covidiin liitetyistä oireista, eli pitkittyneestä väsymyksestä, hengenahdistuksesta, sydämen tykyttelystä, keskittymisvaikeuksista, huimauksesta, lihasvoiman heikkoudesta, univaikeuksista, nivelkivuista, hajuaistin heikentymisestä, laihtumisesta ja kurkkukivusta.

7. Kuinka yleinen long covid on lapsilla? Ehkäiseekö rokote long covidia?

Tämänhetkisen tiedon mukaan näyttää siltä, että long covidia esiintyy lapsilla selvästi vähemmän kuin aikuisilla ja että lapset toipuvat taudista paremmin kuin aikuiset.

Toisaalta tiedot lasten long covidista ovat vielä puutteellisia ja eri maiden välisen tilanteen vertailu on vaikeaa. Lisäksi tutkimuksia, joissa koronaan sairastuneiden lasten lisäksi on ollut vertailuryhmä, on erittäin vähän.

Myös THL on pyrkinyt selvittämään asiaa. Toistaiseksi näyttää siltä, että Suomessa lasten terveyspalveluiden käyttö sairastetun koronavirusinfektion jälkeen ei ole lisääntynyt.

8. Miten nopeasti rokotteen antama suoja syntyy ja onko ensimmäisestä annoksesta ylipäätään hyötyä? Moni tuntuu ajattelevan, että rokotuksen ottaminen on jo liian myöhäistä.

Rokotuksen ottaminen ei ole liian myöhäistä. Elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu heti rokotuksen jälkeen. Suojatehon kehittyminen ensimmäisen annoksen jälkeen kestää mRNA-rokotteilla vajaat kaksi viikkoa. Toisen annoksen jälkeen suoja tehostuu nopeammin, noin viikossa.

9. Vaikka olen rokotusmyönteinen, huomaan, että takaraivossa kytee pelko, että käy kuten sikainfluenssarokotteen kanssa: Ilmaantuu jokin narkolepsian kaltainen vakava oire, joka ei näy kansainvälisissä tutkimuksissa, koska sille altistava geenipiirre on tyypillinen Suomessa. Onko pelkoni turha?

Mielestäni aihetta pelkoon ei ole. Ensimmäisten koronarokotteiden antamisesta on pian kulunut kaksi vuotta. Lisäksi rokotteita on tutkittu ja kehitetty jo useita vuosia ennen koronaviruspandemiaa, joten tietoa rokotteista on kertynyt jo ennen koronarokotteiden käyttöönottoa.

Maailmalta on kertynyt kokemusta jo miljardeista annetuista rokoteannoksista, eikä turvallisuusseurannassa ole ilmennyt huolta pitkäaikaisista haittavaikutuksista.

Koronarokotteista ei ole käytön aikana ilmennyt vakavia haittoja, jotka olisivat ilmenneet kuukausia rokotuksen jälkeen. Kokemuksesta tiedetään, että valtaosa rokotteiden haittavaikutuksista tulee ilmi kuuden viikon kuluessa rokottamisesta.

Koronarokotteiden turvallisuutta seurataan jatkuvasti sekä Suomessa että kansainvälisesti.

10. Miksi rokotuksiin vaaditaan molempien vanhempien suostumus, toisin kuin esimerkiksi influenssarokotuksiin?

Vaatimus molempien huoltajien suostumuksesta perustuu lakiin. Jos arvioidaan, että alaikäinen ei ole itse kykenevä päättämään rokotuksestaan, tarvitaan rokottamiseen huoltajien suostumus.

Koska koronarokotukset aiheuttavat tunteita ja mielipiteitä laidasta laitaan, olemme halunneet korostaa tätä päätöksentekoasiaa.

Jos rokottaja arvioi, että alaikäinen on itse kykenevä päättämään rokotuksestaan, ei huoltajien suostumuksia tarvita, vaan lapsi tai nuori saa itsenäisesti tehdä päätöksen rokotuksesta. Useimpien 5–11-vuotiaiden kehitystaso ei kuitenkaan yleensä vielä riitä itsenäiseen päätöksentekoon.

11. Jos lapsi jo sairastanut koronan, milloin rokote kannattaa ottaa, vai kannattaako sitä ottaa lainkaan?

Koronan sairastaneelle lapselle suositellaan yhtä rokoteannosta noin 6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. Rokote tehostaa tällöin taudin aikaansaamaa suojaa samalla tavoin kuin toinen rokoteannos tehostaa ensimmäisen annoksen antamaa suojaa heillä, jotka eivät ole sairastaneet tautia.

12. Haittaako, jos lapsi sairastaa oireetonta koronaa rokotushetkellä?

Ei. Ei ole vaarallista, vaikka lapsi sairastaisi tietämättään oireetonta koronatautia rokotushetkellä.

13. Jotkut aikuiset ovat kokeneet koronarokotusten vaikuttaneen kuukautiskiertoon. Voiko rokotteista olla haittaa tyttöjen hormonitoiminnalle?

Kohdun limakalvot ovat osa kehon immuunijärjestelmää, ja sen vuoksi rokote tai infektio voi johtaa limakalvojen irtoamiseen.

Kuukautishäiriöt voivat liittyä rokotteen aikaansaamaan immuunivasteeseen, mutta siinä tapauksessa ne menevät tutkimusten mukaan ohi kuukaudessa tai kahdessa. Rokotteella ei ole havaittu vaikutuksia hormonitoimintaan tai hedelmällisyyteen.

14. Välttääkö rokotuksella karanteenit, mikäli päiväkodissa tai koulussa jollakin muulla lapsella todetaan tartunta?

Tähän emme pysty vastaamaan, sillä karanteeneista päättää paikallinen tartuntatautilääkäri. Kannattaa seurata valtakunnallista ja paikallista viestintää.

15. Lapseni täyttää pian 12 vuotta. Kannattaako hänen ottaa nyt pienempi annos vai odottaa 12-vuotiaiden isompaa annosta?

Lapsen rokotusta ei kannata viivästyttää. 11-vuotias saa pienemmästä annoksesta hyvän suoja koronatautia vastaan. Jos lapsi täyttää rokotusten välillä 12 vuotta, toisena annoksena annetaan 12 vuotta täyttäneille tarkoitettua valmistetta.

16. Jos lapsi on saanut muista rokotusohjelman mukaisista rokotteista voimakkaita reaktioita, voiko olettaa näin käyvän myös koronarokotteen kanssa?

Aiempien rokotusten seurauksena tulleiden reaktioiden perusteella ei voida ennakoida sitä, millaisia reaktioita muiden rokotusten jälkeen mahdollisesti seuraa.

Kaikkia lapsia ei tarvitse rokottaa vain ne jotka aikoo pitää...
 
Massarokotukset alkavat ensi viikolla Helsingin kouluissa mutta nopeimmat ovat varmaan ehtineet jo hakea rokotuksen muualta:



Kaikkia lapsia ei tarvitse rokottaa vain ne jotka aikoo pitää...
No no "lievää" liioittelua.
  • Koronavirustautiin kuolleiden mediaani-ikä oli 84 vuotta. Se tarkoittaa, että puolet kuolleista oli tätä vanhempia ja puolet tätä nuorempia.
  • Noin 90 prosenttia koronatautiin kuolleista oli täyttänyt 70 vuotta.
  • Joka neljäs kuolleista oli täyttänyt 90 vuotta.
Lähde: Tilastokeskus.

Ja vain 15% kuolleista on edes ollut tehohoidossa, suurin osa hoitokodeissa yms loppuun asti.
0.8% tehohoitopotilaista alle 20v
 
No no "lievää" liioittelua.
  • Koronavirustautiin kuolleiden mediaani-ikä oli 84 vuotta. Se tarkoittaa, että puolet kuolleista oli tätä vanhempia ja puolet tätä nuorempia.
  • Noin 90 prosenttia koronatautiin kuolleista oli täyttänyt 70 vuotta.
  • Joka neljäs kuolleista oli täyttänyt 90 vuotta.
Lähde: Tilastokeskus.

Ja vain 15% kuolleista on edes ollut tehohoidossa, suurin osa hoitokodeissa yms loppuun asti.
0.8% tehohoitopotilaista alle 20v
Ensiksi, ilman koronarokotteita tilastot olisivat jotain ihan muuta. Toiseksi, tilastot eivät paljon lohduta, jos "lottovoitto" sattuu omalle kohdalle. Kolmanneksi, "kaikkia lapsia ei tarvitse rokottaa vain ne jotka aikoo pitää" on meemi, joka nousi otsikoihin alkuvuodesta 2017. Se ei siis liity erityisesti koronaan vaan yleisesti rokotusvastaisuuteen. Meemikuva löytyy netistä, koska joku siitä kuitenkin pahoittaa mielensä.
 
Ensiksi, ilman koronarokotteita tilastot olisivat jotain ihan muuta. Toiseksi, tilastot eivät paljon lohduta, jos "lottovoitto" sattuu omalle kohdalle. Kolmanneksi, "kaikkia lapsia ei tarvitse rokottaa vain ne jotka aikoo pitää" on meemi, joka nousi otsikoihin alkuvuodesta 2017. Se ei siis liity erityisesti koronaan vaan yleisesti rokotusvastaisuuteen. Meemikuva löytyy netistä, koska joku siitä kuitenkin pahoittaa mielensä.
Lapsia vasta aletaan rokottaa, miten ihmeessä tilastot voisivat heidän osaltaan olla ilman rokotuksia ihan jotain muuta. Toki jos puhutkin meistä ikäihmisistä niin sitten olemme samalla linjalla, ainakin osittain.
 
Minulla on varmaan huono matikkapää joten selvennätkö mistä tuosta linkistä löytyi tuo 90% potilaista rokottomattomia ? Sairaalahoidon riski oli kyllä yli 50v hurjasti suurempi kuin edes kerran rokotetuilla mutta nuista ikäluokista kuitenkin lähes 95% on saanut/ottanut edes yhden rokotuksen. Nuoremmissa taas riski putoaa puoleen vaikkei oisi rokotusta ja teineillä se on olematon. Taulukoiden mukaan ilmaantuvuus (sairaanhoidon tarve) yli 50vrokottomattomilla on 100/100000 ja eipä heitä juuri 100000 enempää ole. Siis 100 potilasta ja toiset reilu sata tulee alle 50v joilla tarve hoitoon 50/100000 mutta heitä on enemmän kuin yli 50v . Hoidettavana on kuitenkin 700 potilasta ja laskujeni mukaan rokottomattomia reilut 200 mutta 90% tekisi 630 ?? Mikä mulla meni väärin ???
Melko varmasti @johan6 ei kerkeä tähän nyt vastaamaan kun panikoi muissa ketjuissa.

Mutta voin lohduttaa että et laskenut väärin vaan tämä meidän rokottamisen airut kertoi vähän höpöjä ja pisti taas mutkiasuoriksi.
 
6.1. oli 3:s piikki ja nyt 4:tta päivä flunssa.
Hassua että kaikki alkanut selkeästi tuntemuksesta että nyt meni jotain "väärän kurkuun", ja vieläpä suoraan hengitysteihin. Olen ollut syömässä, katsoin ruutua ja onnistuin vielä vastamaan eräälle toisesta huoneesta huutavalle. Saattaa olla että menikin jokin muru väärään kurkkuun, ainakin tunne että hengitin jotain sisään oli selvä.
Pikkasen yskähdellyt, miettinyt menikö oikeasti se muru suoraan henkitoeveen ja lähteekö se yskimällä. Selvästi jotain meni.
Vähän panikoin, sitten tuli tarve selvittää kurkkua, ja jokin häiritsevä henkitorvessa. Seuraavana päivänä kurkun karheutta ja sairauden tuntoa.

Luin että jos murunen meni hengitysteihin, se muhii ja sitten liman kanssa työntyy sieltä, joten yskinyt auttaakseen prosessia kunnolla, kun oli yskähtelyäkin vähäsen. Myöhemmin seurasi kurkun arkuutta, pahoivointia, päänsärkyäja nuhaisuutta. Yskähtely paheni, sitten tajusi että iskemässä kunnon nuhakin.
Pää nyt on aivastelusta tohjona, en muista edes milloin ollut näin raju räkätauti ja raspiääntä.

Ehkä tämä on itse omikroni, ja alku hämäsi minua tuntemuksena että meni palaa ruoka henkitorveen. Oliko kenellä samat oireet jos sairastuitte siihen?

Kaveria olen tartuttanut joka tapauksessa, ei suostunut lähtemään, kun sanoin että voi olla omikronikin, hän on täysrokottetu ja pysytään vain eri huoneessa tuuletuksen vaarassa. Mutta sellaisesta pärskimisestä virusta kyllä lentää..
Onneksi voi pysyä sisällä kunnes paranen kokonaan. Vai pitääkö varmistaa testilla?
 
Mun mielestä taas ko lafkojen pereilyä on siedetty ihan liian pitkään. En ymmärrä miksi ravintolat nostettiin joksikin erityiseksi elementiksi joka ei kuulu tartuntatautilain piiriin muiden elinkeinojen tapaan. Vieläpä kun näin yhteikuntaa kokonaisuutena ajatellen baarit ja yökerhot eivät edes tuota mitään hyvinvointia...

Miten ne on perseilleet? Toimineet niin kuin on päättäneet viisaat. Tuskin itse jos olisit kyseisen alan yrittäjä olisivat kovinkaan tyytyväinen miten tehotytöt ovat hommat hoitaneet.
 
Kaveria olen tartuttanut joka tapauksessa, ei suostunut lähtemään, kun sanoin että voi olla omikronikin, hän on täysrokottetu ja pysytään vain eri huoneessa tuuletuksen vaarassa. Mutta sellaisesta pärskimisestä virusta kyllä lentää..
Onneksi voi pysyä sisällä kunnes paranen kokonaan. Vai pitääkö varmistaa testilla?
Aika kovaa "tavallista" flunssaa on ollut liikkeellä koko talven.

Ei taida covid19-testiä enää saada jos ei kuulu johonkin erityisryhmään. Kotitestit on taas aika epäluotettavia.
 
Aika kovaa "tavallista" flunssaa on ollut liikkeellä koko talven.

Ei taida covid19-testiä enää saada jos ei kuulu johonkin erityisryhmään. Kotitestit on taas aika epäluotettavia.

Jos kotitesti on näyttänyt plussaa, niin aika luotettava tulos se on ollut ymmärtääkseni (n. 90% luotettavuus). Vääriä negatiivisia taas on ollut paljonkin.
 
6.1. oli 3:s piikki ja nyt 4:tta päivä flunssa.
Hassua että kaikki alkanut selkeästi tuntemuksesta että nyt meni jotain "väärän kurkuun", ja vieläpä suoraan hengitysteihin. Olen ollut syömässä, katsoin ruutua ja onnistuin vielä vastamaan eräälle toisesta huoneesta huutavalle. Saattaa olla että menikin jokin muru väärään kurkkuun, ainakin tunne että hengitin jotain sisään oli selvä.
Pikkasen yskähdellyt, miettinyt menikö oikeasti se muru suoraan henkitoeveen ja lähteekö se yskimällä. Selvästi jotain meni.
Vähän panikoin, sitten tuli tarve selvittää kurkkua, ja jokin häiritsevä henkitorvessa. Seuraavana päivänä kurkun karheutta ja sairauden tuntoa.

Luin että jos murunen meni hengitysteihin, se muhii ja sitten liman kanssa työntyy sieltä, joten yskinyt auttaakseen prosessia kunnolla, kun oli yskähtelyäkin vähäsen. Myöhemmin seurasi kurkun arkuutta, pahoivointia, päänsärkyäja nuhaisuutta. Yskähtely paheni, sitten tajusi että iskemässä kunnon nuhakin.
Pää nyt on aivastelusta tohjona, en muista edes milloin ollut näin raju räkätauti ja raspiääntä.

Ehkä tämä on itse omikroni, ja alku hämäsi minua tuntemuksena että meni palaa ruoka henkitorveen. Oliko kenellä samat oireet jos sairastuitte siihen?

Kaveria olen tartuttanut joka tapauksessa, ei suostunut lähtemään, kun sanoin että voi olla omikronikin, hän on täysrokottetu ja pysytään vain eri huoneessa tuuletuksen vaarassa. Mutta sellaisesta pärskimisestä virusta kyllä lentää..
Onneksi voi pysyä sisällä kunnes paranen kokonaan. Vai pitääkö varmistaa testilla?
Itse testasin
 
Onko 223. piikki yhtä hyvä kuin piikki numero 2?


En osaa sanoa mutta olen todella huolissani siitä että myös Mediuutiset on lähtenyt mukaan koronadenialistien kelkkaan. Pitäisi lainata poliisin erikoisjoukkoja Saksasta ja hakata hiljaiseksi tuo EMA:n puhuva pää ja sen jälkeen kaikki mediat jotka tällaista faktantarkastajadenialistista misinformaatiota ja salaliittoteorioita syöttävät. Vieläpä taisi olla uutisointia jostain brittiekspertin lausumasta, ettei jatkuva rokotteiden tehostaminen olisi muka kestävä keino homman hanskaamiseen. Nyt täytyy tehdä ryhtiliike ja pian varsinkin vastuullisen median osalta. Pitää muistaa kelle tässä ollaan vastuussa!

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/...vastetta/9abe13f0-414c-4d09-843c-93ab0c57a41b

Muistaakseni täälläkin sivustolla joku vastuuton ihminen oli takertunut joihinkin tutkimusartikkeleiden taulukoihin ja kuvioihin ja väittänyt, että siellä olisi muka jotenkin näkynyt joillain ihmisryhmillä negatiivista vaikuttavuutta eli rokote olisi ajan kanssa muodostunut vastustuskykyä koronan suhteen heikentäväksi!

No eihän se voi olla mahdollista kun kaikki tietää että rokotteet ESTÄÄ tautia eikä aiheuta sitä! Eihän niitä muuten ihmisiin pistettäisi!
----------------------------
[end sarcasm]

On se niin mukavaa huomata että ihan niinkuin WW2:n aikana Suomi ei lähtenyt pahimpiin ylilyönteihein yleistrendin mukaan niin nytkin löytyy yhteiskunnallista resistenssiä ja tällaisia ulostuloja jotka vieläpä raportoidaan ison mediatalon toimesta. Samaan aikaan kun Marin valmistelee ilmeisesti vielä koronapassin laajentamista.

Perstuntumani Mika Salmisen kunnollisuudesta ei näytä nyt ollenkaan väärältä. Ne oli ne kaksi herkintä tuntokarvaa siellä kannikan vasemmalla puolella.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...assin-ymparilta-tippuu-pois/8333350#gs.mkaw1t

Mika Salminen pohtii koronapassin tulevaisuutta – tarvitaanko sitä enää jatkossa? "Pohja koko passin ympäriltä tippuu pois"​


Koronapassi on Suomessa ainakin toistaiseksi hyllyllä. Kysymyksiä on herännyt muun muassa siitä, voidaanko sitä enää jatkossa sellaisenaan käyttää.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaistaa koko passin tulevaisuuden MTV:n Uutisextrassa.

– Jos passi ei estä tartuntojen leviämistä, kyllä silloin voidaan kysyä, tarvitaanko koko passia ollenkaan. Edes matkustamisessa.

– Jos on niin, että rokotteet eivät estä tartuntoja, vaikka ne estävät sairastumista, silloin pohja koko sen passin ympäriltä tippuu pois, Salminen jatkaa.
-------------------------

Ulkomailtakin USA:sta osin positiivisia viestejä korkeimmasta oikeudesta, kun torppasivat koronarokotepakon isoille työpaikoille Bidenin hallinnon esittämänä, mutta sen sijaan esim. Ranskassa, Itävallassa ja Italiassa painetaan vaan kaasua ja mennään kohti psykoosia ja sen ohitse... Australia on ollut siellä jo pitkään.

Tuon alla olevan videon kommenteissa oli hra Eric Lord:in laittama helmi:

"“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” - Upton Sinclair


Nyt pitäisi saada Suomesta vain tuo sote-alan koronarokotepakko huis helvettiin ja äkkiä, koska perusteena käytettynä tartuntojen levittämisen estämistä ei rokotteella omikronin suhteen todellakaan käytännössä tapahdu. Koska jos sen annetaan olla niin Nurnbergin koodia ollaan rikottu perustuslakivaliokunnan siunauksella ja Pandoran lipas on periaatteellisessa mielessä avattu.
 
Viimeksi muokattu:
Täytyy kyllä sanoa, että kun luin uutiset kuinka Tradeka ja Restel (SDP:n ja Vasemmitoliiton suurimpia rahoittajia) ovat ostanet huomattavan määrän ravintoloita, jotka ovat joutuneet talousvaikeuksiin koronarajoitusten myötä, niin vaikuttaa kyllä suorastaan härskin pervolle meiningille. Vasemmisto laittaa ravintolayritykset tiukille ja sitten kun niiden taloudellinen tilanne on niin huono, että omistajien on pakko myydä, vasemmiston suurimmat vaalirahoittajat tulevat paikan päälle pilkkahinnalla ostamaan ravintoloja, joista sitten varmasti tulee pandemian mentyä ohitse kunnolla Tradekalle ja Restelille lisää rahaa, jolla rahoittaa vasemmistopuolueiden vaalikamppanioita. Oikein koronakommunismia. Ymmärrän kyllä, jos on pakko tehdä rajoituksia, mutta silloin pitäisi olla jotkut säännöt siitä, että hallituspuolueiden kansanedustajia rahoittaneet tahot tulisi sulkea ulos näistä kaupoista. Nythän tässä käy niin, että ministerien on mukava laitella rajoituksia rajoituksen perään, kun varmistavat sillä sen, että heidän vaalirahoittajat saavat pilkkahintaan haalittua yritystoimintaa itselleen, millä taataan sitten hallituspuolueille kunnon satsit lisää vaalirahaa tulevaisuuden vaaleihin. Ja kun jotkut väittävät, että Suomessa on vähän korruptiota.
 
Taitaa ns virallinen linjakin olla nykyisin se että rokotukset eivät lopulta estä tartuntoja vaan hyöty perustuu oireiden vähenemiseen.
Edith. No tuossa yläpuolella myrskyhiiri asian esittikin Mika Salmisen sanoin.
No ei todellakaan. Samasta Salmisen haastattelusta:
Yksi tapa saada virus päättymään on se, että virus ei enää löydä ihmisiä keneen tarttua rokotesuojan ja taudin sairastaneiden immuniteetin vuoksi.
Kovasti taas yritetään "virallista linjaa" tulkita omien värilasien läpi: irrotetaan yksi lause kokonaisuudesta ja aletaan vääntää siitä. Melko alhaista vääristelyä mutta tätähän tämä on näiden "myrkkyhiirien" kanssa...

Yhdestä asiasta olen Salmisen kanssa eri mieltä: koronapassin tarkoitus on lisätä rokotuskattavuutta eikä suoraan vähentää tartuntoja. Tähän asti on annettu keppiä mutta seuraavaksi voisi tarjota pientä "porkkanaa" rokotuksen jälkeen ja jos oma ikä ei vielä riitä, niin iskä voi auttaa... :ROFLMAO:

coronabeer2.jpg
 
Aika kovaa "tavallista" flunssaa on ollut liikkeellä koko talven.

Ei taida covid19-testiä enää saada jos ei kuulu johonkin erityisryhmään. Kotitestit on taas aika epäluotettavia.
Siis, kova "tavallista" influensa vai flunssa?

Muuten se Haagan rokotus piste tk:ssa on ollut painajainen. Jo heti kun ison joukon päästettiin sisään silmiini eteen avautui kuva: ahdassa tilassa, vieri vieressä tuolit, jonne ihmiset joutuneet istumaan odottamaan kutsua piikille. Menin pitkin käytävä, sama lohduton näky: ainan liian lähellä istuvat jo rokotetut, mutta edessä oli vielä pahempaa. Pieni ahdas odotushuone ennen poistumista. Pultatut tuolit rivissa, niistä jokainen varattu. Ihmisiä ilmeisesti päästetään sisään niin suuria määriä, ettei turvaväleistä ole mitään tolkkua.
Myllypuron rokotuspiste on kun avaruus asema tämän verrattuna. Jos halutaan edistaa mitä tahansa tartunta, niin tervetuloa Haagaan tk:n, sinne vain. Kädellä voisin osua edessä istuvaan, jos hiemankin nojautuisin eteen. Ja ahtaissa tilassa aina joku kävi alle metrin etäisyydellä.
 
Ymmärrän kyllä, jos on pakko tehdä rajoituksia, mutta silloin pitäisi olla jotkut säännöt siitä, että hallituspuolueiden kansanedustajia rahoittaneet tahot tulisi sulkea ulos näistä kaupoista.
Mitäpä jos hallitus olisi järkevällä tavalla huolehtinut, ettei konkursseja olisi tullut, ainakaan terveisiin yrityksiin.

Kun lainsäädäntöteitse viedään mahdollisuudet harjoittaa laillista liiketoimintaa, olisi järkevää jos sen aiheuttamia haittoja korvattaisiin.
 
Back
Top