Koronavirus Suomessa

Pojan mukaan John Hartwall vietti vietti syntymäpäiviään Sipoossa perjantaina 6. maaliskuuta. Seuraavana tiistaina hän huomasi sairastuneensa ja viikon päästä hän joutui sairaalahoitoon Porvooseen. Täältä hänet kuitenkin siirrettiin tehohoitoon Jorvin sairaalaan Espooseen, jossa hän menehtyi tiistaina 24. maaliskuuta.


Tartuntaketjun takia Sipoosta tuli vähäksi aikaa väkilukuun suhteutettuna Suomen koronavirustartuntojen keskus ja syntymäpäiväjuhliin viitattiin nimiä mainitsematta useaan kertaan julkisuudessa.
 
Jos New Yorkin luvut skaalataan Suomeen, Suomessa kuolee koronaan yli 7000 ihmistä.

Mediassa mässäillään sillä, että 90 % koronaan kuolleista on ollut yli 70-vuotiaita, ja 90 %:lla on ollut joku perussairaus. Entä sitten? Jos minä olisin 70-vuotias diabettikko, voisin odottaa ihan järkevästi eläväni vielä kymmenen vuotta! Sitäapaitsi vaikka olisin varma, että tulen ennen pitkää kuolemaan koronaan, kyllä minä ainakin kuolisin mieluummin vuoden päästä kuin huomenna.

Hallituksen pitäisi tunnistaa vastuunsa, torjua ja hidastaa tautia. Sitä vastoin Hälläväliä-Sannan hallitus on vähentänyt testaamista: https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26 *)

Luultavasti hallitus kuunteleekin näitä ruotsalaisia eksperttejä, joiden mukaan koronalle ei voi mitään, ja se tulee ennen pitkää kaikille: https://yle.fi/uutiset/3-11343971. Minusta tragikoomisin kohta tuossa ruotsalaisen Johan Giesecken haastattelussa on: "Mutta mitä he sen jälkeen tekevät? Sehän tarkoittaa, että kaikkien, jotka matkustavat Uuteen-Seelantiin, pitää istua Aucklandin lentoasemalla 14 päivää karanteenissa." Oi, mikä hirveä ihmisoikeusloukkaus!

No, ei kyllä. Itsenäisellä valtiolla on oikeus sulkea rajansa, jos tarve vaatii, eikä kukaan katso sitä pahalla, jos toimi on perusteltu. Tuohan mahdollistaisi jopa ulkomailla matkailun kesälomalla. Viikko Milanossa + kaksi viikkoa karanteenihotellissa, jos peffa kestää. Suoraan sanoen en näe tuossa mitään ongelmaa!

Giesecke sanoo myös: "Jos emme saa hyvää rokotetta, kestää vuosikymmeniä, ennen kuin tilanne muuttuu." Mistä lähtien rokotteita on ollut hyviä ja huonoja? Rokotteen pitää olla melko hyvä, jos sitä ihmisille tarjotaan. Itse uskon, että koronaan saadaan rokote, niin kuin useimpiin muihinkin virustauteihin. Jos rokotetta ei saada esim. viiteen vuoteen, niin sitten voidaan ehkä miettiä politiikkaa uusiksi... Minun psykologinen vaistoni sanoo, että nämä Giesecket ja Tegnellit ovat heränneet koronan vakavuuteen liian myöhään, ja nyt he yrittävät pelastaa ns. peffansa. He uskottelevat itselleenkin, että mitään ei olisi kannattanut tehdä, koska mitään ei kuitenkaan voi tehdä.

*) Olen tässä luultavasti vähän epäreilu. Testaamista tuskin on tietoisesti vähennetty, vaan koko asia ei aidosti kiinnosta hallitusta - eikä ilmeisesti terveydenhuollon ammattilaisiakaan. Aatelkaas - testaaminen ja kontaktien jäljittäminenhän tuottaa heille lisätyötä!
 
No mitäs sillä testaamisella saataisiin..Jos nyt mietitään vaikka tilannetta jossa kännyköissä olisi Korona-Appsi, joka varoittaisi altistuksesta, niin miettikääpä tilannetta vaikkapa normiperjantai-illan Prismaan. Siellä kun alkaisi taskussa piippaamaan niin avot...

Eipä tuo oma äitikään hirveästi ohjeistuksesta välitä. "Yli 70-v tulisi pysyä kotona"... joo-joo hän on 87-v ja sitä mieltä että hän kuolee kohta kuitenkin, ja ei viitsisi viettää loppuaikaa eristyksessä...
 
No mitäs sillä testaamisella saataisiin..Jos nyt mietitään vaikka tilannetta jossa kännyköissä olisi Korona-Appsi, joka varoittaisi altistuksesta, niin miettikääpä tilannetta vaikkapa normiperjantai-illan Prismaan. Siellä kun alkaisi taskussa piippaamaan niin avot...

Itsekin on tullut ihmeteltyä miten se appsi toimii. Jos se ei piippaa marketissa niin onko siitä paskankaan väliä. Jos se piippaa niin aletaan joko juosta ulos tai tuijottaa sairaan näköisiä? Entä jos se piippailee kerrostalossa, arvaillaan kuka ja missä - vai saako ilman arvailuja ja kyttäämistä tietää kenestä se johtui? Tuoko se enemmän oikeaa vai väärää "turvallisuudentunnetta" kuin hengityssuojain? :D

Kummallisinta on että tartunnan saaneista ei vieläkään haluta kertoa tarkempia tietoja jos heitä on kunnassa alle 5 eikä edes valtakunnantasolla jos tietyssä ikäluokassa on alle viisi kuolemantapausta. Korjatkaa jos olen väärässä.

Mutta appsi on ok, nähtävästi siksi kun se on niin high tech, sopii "hybridiin", on hakkeroitavissa, tietoturvariski, se voidaan teetättää ministeriön kaverin firmalla ja kun kaikki tykkää appseista...
 
Viimeksi muokattu:
Kiitoksia, tämä oli erittäin hyvä vastaus.
Tuli vastaan adenoviruksen käyttöä koronavirusrokotteessa havainnollistava kuva. Idea on todella yksinkertainen, mutta kuva voi havainnollistaa paremmin kuin minun möngerrykset...

Toisesta kuvasta käy ilmi, että Oxford ei ole ainoa taho joka hyödyntää tätä menetelmää, sillä myös kiinalainen Cansino Biologics käyttää adenovirusta. Myös mielenkiintoinen on "Kiinan piilaaksossa" kehiteltävä lentiviral vector vaccine. En ole varma, mutta voisin kuvitella, että siinä käytetään lentivirusta samoin kuin Oxford ja Cansino adenovirusta?

Bildschirmfoto_2020_04_16_um_11.20.53__1589037209_11581.jpg
Corona_Vaccine_race_01_h1__1589037133_93653.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä kysymys, JOS kaikki maailman ihmiset noudattais 5 ohjetta:
jää kotiin jos oot kipee
pidä 1-2metrin hajurako muihin
yski, aivasta oikein(hihaan)
pese kädet esim 10-20x pv
kädet pois kasvojen alueelta

olisiko meillä 4milj sairastunutta ja noin 300k kuollutta? Tarvittaisko lock down toimia? Olisiko korona pandemian kaltasena maailmassa?
 
Eikö tuon Appsin idea ole, että se kertoo jos joku kohtaamasi henkilö on todettu jälkikäteen positiiviksi? Sinänsä ihan ok ajatus, minullakin siviilipuhelimessa kaikki googlen yms paikannus ja historia jutut päällä. Sitten on myös puhelin joka voi jopa vastaanottaa tekstiviestejä.
Me saataisi RO alle 0,5 kun vain lehdessä julkaistaisiin karanteeniin käskettyjen nimet. Muuta ei tarvittaisi, no ehkä vähän helpommin se karanteeni lappu voisi lääkäriltä tulla.
 
Huvittava savotta jos vaikka vuonna 2021 lähdet asuntoautolla eurooppaan, puhelimessasi on suomen, ruotsin saksan (englanniksi käännetty) sekä ranskan (ei käännöstä) apit kun liikut pitkin vanhaa manteretta.

voisi olla jonkin EU-koordinoinnin paikka
 
Eikö tuon Appsin idea ole, että se kertoo jos joku kohtaamasi henkilö on todettu jälkikäteen positiiviksi? Sinänsä ihan ok ajatus, minullakin siviilipuhelimessa kaikki googlen yms paikannus ja historia jutut päällä.

Käyn Primassa ja saan tietää, viikon kuluttua, huomenna tai ehkä tunnin kuluttua että "jossain lähelläni oli tartunnan saanut". Saattoi istua parkkipaikalla viereisessä autossakin. Ajatus on hyvä mutta toimiiko. Sitten myös piippauksen saaneen pitäisi päästä mahdollisimman pian testattavaksi eikä vaan tekstiviestiä että "Odottele nyt vaan viikko kotona ja tule päivystykseen jos toisen viikon jälkeen tuntuu sairaalta". Testaamisen määrää pitäisi siis lisätä todella paljon.

Valitettavasti ei ole vielä "älylaitetta" joka testaisi koko ajan henkilöä joka sitä mukanaan kuljettaa, sormus tai kännykkä, jotain. Sama laite sitten varoittaisi muistakin terveyteen liittyvistä yllättävistä poikkeamista. Saattaisin jopa ostaa sellaisen.
 
Viimeksi muokattu:
Miten tässä muuten voi mennä näin hauskasti ristiin ajatukset? Kun minä haluan, että ihmisellä on mahdollisimman suuret vapaudet päättää ja tehdä omat virheensä, ja toinen puoli toivoo että valtio ottaisi kaiken vastuun ja vapauden ihmisen elämästä. Nyt kun kerrankin toivoisi valtiolta turvaa, sitä ei ole tarjolla. Tässä saattaa kohta alkaa ihmettelemään, kunhan taas uusi vero tulee koronan varjolla, että kannattaako. Eikö muuten vasemmistoliiton äänestäjistä kukaan käy töissä?
 
Suomalaisilla on aika hyvät valmiudet etätyöskentelyyn, sillä Suomessa internet-yhteydet on hyvässä kondiksessa ja suomalaiset muutenkin on tietotekniseltä osaamiseltaan aika hyvää porukkaa. Tilanne on erilainen esimerkiksi jossain Etelä-Euroopassa. Tältäkin osin maiden valmiudet kohdata epidemioita on erilaiset.
Screenshot_1.png

 
Hyvä kysymys, JOS kaikki maailman ihmiset noudattais 5 ohjetta:

Ei tarvitse kuin käydä julkisessa WC tilassa tai vaikka seisovassa pöydässä niin tajuaa, että homo sapiens ei ikinä tule omalla käytöksellään eliminoimaan tauteja. Ei vakavia eikä lievempiäkään jotka aiheuttavat lähinnä sairauspoissaoloja töistä. Homo sapiensissa on liikaa apinaa jäljellä tähän.

Ainoa toivo on, että lääketieteen ja/tai muun teknologian kehityksen avulla tulemme immuuneiksi taudinaiheuttajille tai muuten eliminoimme ne ympäristöstämme. Siis joskus hamassa tulevaisuudessa.

Sen sijaan määräyksillä kyllä voidaan, niinkuin on nyt nähty, yksittäistä epidemiaa hidastaa tai kenties jopa eliminoida se, jos ei ole ihan mahdottomasti lähtenyt vielä leviämään ja tartunnan saanet pystytään ihan oikeasti eristämään. Näinhän ei esim. suomessa ole vaan ainoastaan pyydetään, että jää karanteeniin jos se sopii.
 
Käyn Primassa ja saan tietää, viikon kuluttua, huomenna tai ehkä tunnin kuluttua että "jossain lähelläni oli tartunnan saanut". Saattoi istua parkkipaikalla viereisessä autossakin. Ajatus on hyvä mutta toimiiko. Sitten myös piippauksen saaneen pitäisi päästä mahdollisimman pian testattavaksi eikä vaan tekstiviestiä että "Odottele nyt vaan viikko kotona ja tule päivystykseen jos toisen viikon jälkeen tuntuu sairaalta".

Miksi ei yksinkertaisesti mitata kuumetta henkilöiltä jotka saapuvat Suomeen? Toki kaikki mahdollisesti tartuttavat eivät ole kuumeisia mutta ainakin osa saadaan eroteltua. Varmaan sekin rikkoisi jotain "ihmisoikeuksia". Hirvee ölinähän Suomessa olisi tullut jos Finavian "pojat olisivat toimineet" ja laittaneet kentille lämpökamerat.

Kyllä tuossa sovelluksessa varmasti on vikansa, kuten esim. lasin läpi tullut signaali. Ajatus kuitenkin ok, kun ne paikannustiedo menee jo ainakin googlelle. Tässä hauska sivuhuomio, tuli just googlen kohohokohdat viime kuusta, voisi olla mikä vaan kuukausi viimeiseltä kahdeltakymmeneltä vuodelta.
Ongelmanahan on nyt kun osa väestä ei noudata edes lääkärin karanteenimääräystä. Tästä on tietoa, koska läheisesti tuntemani henkilö on tavannut potilaan ensin vastaanotolla ja myöhemmin prismassa. Ja muitakin vastaavia tapauksia ollut, esim. Itävallasta tulleet snoukkaajat jotka oli määrätty karanteeniin, olivat sitten tulleet Rukalle ku ei ollut muutakaan tekemistä. Heistä nyt ei vissiin nyt sitten tarttunut mitään, mutta on jotenkin käsittämätöntä toimintaa, näiden takia se Appsi voi olla hyväkin juttu.
 
Itävallasta tulleet snoukkaajat jotka oli määrätty karanteeniin, olivat sitten tulleet Rukalle ku ei ollut muutakaan tekemistä. Heistä nyt ei vissiin nyt sitten tarttunut mitään, mutta on jotenkin käsittämätöntä toimintaa, näiden takia se Appsi voi olla hyväkin juttu.

Sakothan tuollaisesta kuuluisi antaa ellei enemmänkin.
 
Minun psykologinen vaistoni sanoo, että nämä Giesecket ja Tegnellit ovat heränneet koronan vakavuuteen liian myöhään..

Minun vaistoni sanoo että noiden - tai THL:n joidenkin johtajien tai useiden poliitikkojen - kohdalla ei ole ollenkaan kyse koronasta vaan vallasta, arvovallasta, tulkintavallasta...

Keskimäärin ne ovat älykkäitä ihmisiä. Keskimäärin ne saavat kaiken haluamansa tiedon asiasta. Keskimäärin ne voivat käyttää asiantuntijoita tiedon ja sen merkityksen avaamiseen. Eli jos he haluaisivat välittää kansasta, turvallisuudesta, muiden terveydestä, valtion taloudesta ja kansantaloudesta... niin nehän olisivat ilmoittaneet viimeistään helmikuussa, että mokasivat pahasti ja nyt korjataan kurssia.

Mutta jos he nakkaavat paskat noille asioille ja asettavat oman sädekehänsä, etuutensa ja grandiositeettihurmoksensa vaa'assa muutamaa tuhatta ihmishenkeä, kymmeniä tuhansia terveysvaurioita ja kymmeniä miljardeja muille kuuluvia euroja tärkeämmiksi, niin sitten he toimivat täsmälleen niin kuin ovat tähän asti toimineet.

Sanotaan, että jos asialle voi olla selityksenä pahuus tai tyhmyys, niin se on useimmiten tyhmyys. Mutta silloin kun tyhmyys on poissuljettu mahdollisuus, on todennäköisin selitys pahuus.
 
Huvittava savotta jos vaikka vuonna 2021 lähdet asuntoautolla eurooppaan, puhelimessasi on suomen, ruotsin saksan (englanniksi käännetty) sekä ranskan (ei käännöstä) apit kun liikut pitkin vanhaa manteretta.

voisi olla jonkin EU-koordinoinnin paikka

Voisi olla joo, mutta eikö tässäkin kuulu vaatia itsenäisyyttä eli jokainen maa puuhaa omiaan?
 
Sellainen olisi hyödyllistä tietoa että kerrottaisiin vaikka tilastona minkälaisissa tilanteissa virus on tarttunut.

Voisi sitten nähdä onko esimerkiksi joukkoliikenteessä tullut tartuntoja. Tai olisiko kaupassa /apteekissa/terveyskeskuksessa käynti tyypillinen tartuntatilanne. Tai tulevatko tartunnat pääosin sisätiloissa ja mikä on ulkoilmassa saatujen tartuntojen osuus.
 
– Perjantaina liikenne lisääntyi (torstaista) noin sata prosenttia.


– Moni vetoaa nyt perustuslaillisiin oikeuksiin, vaikka sillä perusteellahan rajan on aiemminkin saanut ylittää. Ihmiset eivät välttämättä ole olleet siitä tietoisia, mutta ovat siitä kuulleet, kun asia on nyt ollut mediassa esillä, Rantala toteaa.
 
Suomessa ei julisteta hengityssuojuksia pakollisiksi sen takia koska niistä on huutava pula. Siis asia jota hallitus peittelee.

Hengityssuojuksia ei voida määrätä pakollisiksi koska niitä ei ole kaikille, eli kuolkaa mieluummin. Aika jännää?!

Olisiko tarjota edes Buff kaulaputkikangas ja sen sisään taiteltu talouspaperi? Kyllä se nyt yskökset kerää. Ihan varmasti.
.
 
Back
Top