Koronavirus Suomessa

No, tottakai isänmaallisuus on hyvä asia ja Suomen liput saisi liehua enemmänkin.
En vaan pysty löytämään mitään isänmaallisuutta noitten tyyppien toimista, kun mielestäni tässä tilanteessa sitä isänmaallisuutta on mennä valtiovallan ohjeiden mukaan ja yrittää koko kansana puhaltaa yhteen hiileen (eikä nyt ainakaan järjestää kokoontumisia).

Mielestäni nämä idiootit häpäisevät Suomen lipun.

Vertaan tätä siihen, että tulisi liikekannallepano ja miehet jotka ei haluaisi puolustaa Suomea liehtuttelisivat suomen lippuja toreilla kun ei vaan kiinnosta tai että arvellaan että eihän se venäjä meille vaarallinen ole ja sittten ollaan olevinaan vielä isänmaallisia.

Jos Suomen laittomien mielenosoituksien tilalle vaihdettaisiin Venäjä laittomine mielenosoituksineen ja trikoloria heiluttavine kansanjoukkoineen, niin se tulkittaisiin tällä palstalla venäläisten isänmaallisuudeksi eikä miksikään halveksuttavaksi rikollisuudeksi. Marin hyvä, Putin paha, kun kavennetaan kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä.

Kannatan rajoitustoimia, joiltain osin haluaisin lisääkin (valtionrajalle), mutta minulta riittää sympatiaa myös koronatoimien vastustajille. Sinänsä puistelen päätä kuunnellessani näiden herätyskokousten juttuja mikrosiruista rokotteissa ja katsellessani ventovieraiden pitelevän toisiaan käsistään, mutta eivät he täysin väärällä asialla ole. Vaalien siirtäminen oli askel liian pitkälle ja loi vaarallisen ennakkotapauksen.

Me emme ole sodassa. Demokratian ei tarvitse kuolla.
 
En voi ymmärtää. Miksi?? He ovat etulinjan taistelijoita.

En tiedä teho-osastoista, mutta ainakin muutoin tilanne vaikuttaisi olevan tuo koronahoitohenkilökunnan keskuudessa. Oudolta tuntuu minustakin, mutta ehkäpä kaikki eivät halua rokotetta? Osa epäilee rokotteen turvallisuutta/tehoa, osa taas on jo sairastanut taudin ja kokee rokotuksen turhaksi.

korona helsinki.jpg

 
Alla olevassa artokkelissa on hyvin laitettu rokotteen riskit oikeaan suuruusluokkaan.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/b97580fb-f1d8-4881-a8ea-91b45ad14998

THL:n Nohynek Astra Zenecan rokotteen harvinaisesta haitasta – veritulppariski tavallisissa e-pillereissä huomattavasti suurempi​


Tänään klo 21:06
Kieltäytymiset Astra Zenecan rokotteesta saattavat hidastaa rokotustahtia Suomessa.
  • Koronarokotuspisteillä on ainakin Helsingissä nähty kieltäytymisiä ja jopa hermostumisia Astra Zenecan rokotteen takia.
  • THL:n ylilääkäri muistuttaa, että rokotteen haittavaikutuksissa kyse on hyvin harvinaisista tapauksista.
  • Astra Zenecan rokotteen käyttöä pohditaan Suomessa jälleen ensi viikolla. Sitä on tilattu Suomeen noin 3,7 miljoonaa annosta, mutta jaettu vasta noin 230 000.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että Astra Zenecan rokotteesta kieltäytyvillä saattaa olla mahdollisuus saada toisen valmistajan rokotetta. Tämä riippuu kuitenkin oman kunnan rokotustilanteesta. PETE ANIKARI
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa, että Suomessa rokottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä kenenkään ole pakko ottaa viime viikkoina kohua nostattanutta Astra Zenecan rokotetta, vaikka sitä koronarokotuksessa tarjottaisiin. Hän kehottaa suhteuttamaan rokotteen hyödyt ja mahdolliset haitat sekä muistuttaa, että kyseessä on hyvin tehokas rokote koronan vakavia tautimuotoja vastaan.
– Tässä on kysymys siitä mikä on ihmisen oma riskinsieto. Jos haluaa taudilta välttyä, niin silloin rokote on nopein mahdollinen keino siihen. Rokottamiseen (Astra Zenecalla) liittyy kuitenkin tällä hetkellä hyvin hyvin pieni vakavan hyytymishäiriötaudin riski. Tämänhetkisen tiedon valossa ei ole mahdollista tietää kenelle tuo harvinainen tauti tulee, Nohynek sanoo.
– Voi olla että joku ihminen päätyy omassa riskinarviossaan kuitenkin siihen, että mieluummin eristäytyy kotiin ja odottaa että epidemiatilanne muuttuu paremmaksi, tai tulee enemmän vaihtoehtoisia rokotteita, hän jatkaa.
Nohynek muistuttaa Euroopan lääkeviraston (EMA) todenneen, että rokotteen hyödyt ovat huomattavasti suuremmat mahdollisiin haittoihin nähden, eikä se asettanut käytölle mitään rajoituksia.
EMA kertoi hiljattain, että varoitus harvinaisen aivolaskimotulpan riskistä pitää lisätä Astra Zenecan rokotteen mahdollisiin haittavaikutuksiin. Lisäksi EMA ilmoitti tutkivansa uutta rokotteeseen mahdollisesti liittyvää haittavaikutusta. Tutkinnassa on viisi tapausta, joissa suonista on tihkunut kudosnestettä kudoksiin, mikä on aiheuttanut turvotuksia ja verenpaineen laskun. Lääkevirasto Fimea on vahvistanut, että viidestä tapauksesta ainakin yksi on Suomessa.
Nohynek tähdentää, että Astra Zenecan rokotteeseen yhdistetty veritulppa ei kuitenkaan ole tavanomainen keuhko- tai syvien laskimoiden veritulppa, vaan erittäin harvinainen aivolaskimotukos, johon liittyy verihiutaleiden vähyys.
Tavanomaisia veritulppia havaitaan vuodessa keskimäärin 1–2 kappaletta tuhatta ihmistä kohti. Astra Zenecan rokotteen haittavaikutuksen ilmaantuvuus on Euroopassa Nohynekin mukaan noin yksi sataatuhatta rokotettua kohden. Se on siis todella harvinainen.
EMA:n turvallisuuskomitean mukaan huhtikuun neljänteen päivään mennessä Euroopassa oli tullut ilmi 169 aivolaskimotukosta, kun rokoteannoksia oli jaettu 34 miljoonaa. Rokotteen hyödyt ovat edelleen EMA:n mukaan riskejä korkeammat.
Nohynek vertaa riskiä tavallisiin hyvin yleisesti käytettyihin e-pillereihin. Niistä 4 käyttäjää 10 000:sta saa vuoden sisällä jonkinlaisen veritulppahaittavaikutuksen, joista osa on vakavia.
– Tai esimerkiksi ihmiset ajavat moottoripyörällä ja hyväksyvät, että siihen liittyy huomattava onnettomuusriski, hän jatkaa.

Astra Zenecan koronarokotteesta tutkitaan parhaillaan harvinaisen aivolaskimotukoksen lisäksi toistakin mahdollista haittavaikutusta, joka on löydetty viideltä rokotetulta Euroopassa. ALESSANDRO BARONE / ZUMA WIRE

Tilalle toista rokotetta?​

Uutiset Astra Zenecan rokotteen harvinaisista haittavaikutuksista ovat aiheuttaneet Suomessa rokotuksesta kieltäytymisiä. Yle kertoi loppuviikosta Helsingissä tapahtuneista tilanteista, joissa rokotuspisteelle saapunut ihminen on kieltäytynyt rokotteesta kuullessaan, että kyseessä on Astra Zenecan rokote.
Helsingin Sanomat kertoi puolestaan perjantaina, että Helsingin rokotuspisteillä on nähty myös uhkaavia tilanteita pelkojen ja ennakkoluulojen takia. Torstaina yhdelle kaupungin rokotuspaikoista oli kutsuttava poliisi.
THL:n Nohynek kertoo, että tällä hetkellä rokotettavalla ei ole oikeutta valita millä rokotteella hänet suojataan. Riippuen siitä minkälaiseen uuteen ohjeistukseen Astra Zenecan rokotteen osalta päädytään rokotteesta kieltäytyjillä voi myöhemmin olla mahdollisuus saada toisen valmistajan rokotetta tilalle. Tämä riippuu kuitenkin täysin kunnan rokotustilanteesta ja kuntaan saatujen rokotteiden määrästä.
Rokotuskattavuuden tilanne vaihtelee Suomessa tällä hetkellä hyvin paljon eri kunnissa. Toisilla alueilla lähes kaikki yli 70-vuotiaat on rokotettu kertaalleen, mutta niillä alueilla, joissa panostettiin ensin terveydenhuollon työntekijöiden rokottamiseen, mennään eri tahdissa.
Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan Suomessa ainakin toistaiseksi 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla. Varovaisuusperiaatteen vuoksi rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinin laukaiseman verihiutaleiden vähyyden.
Viranomaiset pohtivat Astra Zenecan rokotteen käyttöä jälleen lähipäivinä.
– Meillä on ensi viikolla neuvottelut kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR), THL:n ja STM:n (sosiaali- ja terveysministeriö) kanssa. Erilaisia vaihtoehtoja on pöydällä ja vielä on ennenaikaista sanoa mihin päädytään, Nohynek kertoo.
Hän myöntää, että jos suurempi määrä suomalaisia alkaa kieltäytymään rokotuksesta, se vaikuttaa todennäköisesti rokotustahtiin.
– Sittenhän me olemme näiden muiden rokotteiden varassa. Huhtikuun puolivälissä on tulossa vielä Johnson & Johnsonin adenovirusvektorirokotetta, mutta siihenkin kohdistuu nyt epäily vastaavanlaisesta haittavaikutuksesta. Sitä on kyllä havaittu paljon vähemmän, yhdellä miljoonasta rokotetusta, mutta rokotetta on toistaiseksi annettukin paljon vähemmän.
Jos kieltäytyjille ei voida antaa tilalle Johnson & Johnsonin koronarokotetta rokotustahti hidastuu väistämättä.

Rokotusväliä voidaan pitkittää​

Astra Zenecan rokotetta oli annettu Suomessa perjantaihin mennessä noin 234 000 kappaletta. Sitä on tilattu Suomeen peräti 3,7 miljoonaa annosta.
Rokotteen käytön jatkamispäätöksellä on jo kiire, sillä monien sitä saaneiden olisi pian aika saada toinen annos.
Nohynek kertoo, että toisen annoksen kanssa on kolme vaihtoehtoa. Joko annetaan toinen annos Astra Zenecaa tai sitten vaihdetaan rokote toisen valmistajan tuotteeseen. Näin on tehty muun muassa Saksassa ja Ranskassa. Niillä päätös on perustunut oletukseen, että harvinaisessa haittavaikutuksessa on kyse autoimmuunireaktiosta.
– Ja jos se todella on tällainen, niin voi kuvitella, että toinen kerta rokotetta kasvattaa riskiä vielä suuremmaksi. Mutta se on vain työhypoteesi, tätä ei ole toistaiseksi todistettu, hän sanoo.
Nohynek muistuttaa, että esimerkiksi Saksalla on kuitenkin eri tilanne kuin Suomella, koska maalla on suhteessa huomattavasti enemmän Biontech-Pfizerin rokotetta käytössä.
– Kolmas vaihtoehto on, että pitkitetään vielä sitä toisen annoksen antamista, koska tiedetään että ensimmäisen annoksen teho on jo erittäin hyvä ja se kestää pitkään. Meidän täytyy nyt miettiä mikä on parhaimman suojan ja vähemmän haitan tie.

Tehoaa brittimuunnokseen​

Nohynek toteaa, että Astra Zenecan rokotteen haittavaikutuksia ei pidä katsoa täysin tyhjässä tilanteessa, vaan ne pitää suhteuttaa epidemiologiseen tilanteeseen ja siihen mahdollisuuteen, että ihminen ei saisi rokotetta lainkaan.
Hän kertoo, että tiedot Suomesta, Englannista ja Skotlannista vahvistavat rokotteen tehoavan hyvin alkuperäisiin Kiinasta levinneisiin koronaviruskantoihin ja britti-muunnoksiin.
– Huoli tietenkin on, että mikä rokotteiden teho sen sijaan on tähän Etelä-Afrikan viruskantaan.
Koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnosta kohtaan rokotteen tehosta on tietoa eniten laboratoriotesteistä. Näissä rokotteen suojateho on ollut kuitenkin yhtä hyvä kuin mRNA-rokotteiden, kuten Biontech-Pfizerin tai Modernan.
Iso-Britannia on rajannut tällä hetkellä Astra Zenecan rokotteen käytön yli 30-vuotiaisiin. Tautilanteen huonontuessa rokotetta voidaan kuitenkin jakaa maassa tarvittaessa kaikenikäisille.
Nohynek kertoi jo aiemmin Iltalehdelle, että harvinaista veren hyytymishäiriötä on havaittu eniten alle 55-vuotiailla naisilla, mutta mitkä biologiset mekanismit laukaisevat hyytymisen häiriöketjun on vielä epäselvää. Valtaosa tähän mennessä raportoiduista tapauksista on esiintynyt alle kahden viikon kuluessa rokotuksesta.
Nyt hän toteaa, että muuta selkeää riskitekijää ei ole kuin ikä ja senkin osalta vallitsee vielä epävarmuus.
– Rokotetta on annettu erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille ja heidän keskuudessaan naiset ovat yliedustettuina.
Koska tarkkaan ei tiedetä mikä haittavaikutuksen aiheuttaa, on myös vaikea tehdä päätöksiä varotoimista rokotteen suhteen.
– Jos olisi tiedossa joku selkeä riskitekijä tai joku geenivirhe, jonka tiedetään altistavan nyt havaitulle haitalle, niin olisi helpompaa tunnistaa ne joille antaa vaihtoehtoinen rokote. Kun tämmöistä muuta selkeää riskitekijää kuin ikä ei tällä hetkellä ole, niin meidän täytyy miettiä, mikä on vähimmän haitan ja parhaimman suojan tie.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus
 
En voi ymmärtää. Miksi?? He ovat etulinjan taistelijoita.
Olin väärässä tehohoitajien kohdalla, mutta..:

”Käytännössä tämä tarkoittaisi pääkaupunkiseutua ja Varsinais-Suomea.

Muun muassa hoitajia edustava Tehy ihmettelee, miksi rokotusjärjestystä halutaan muuttaa, vaikka terveydenhoitoalan henkilökunnan rokotukset ovat vielä pahasti kesken.

Palautetta tuli viimeksi tällä viikolla syöpäpoliklinikalta.

– Hoitohenkilökunta kertoi, että heitä ei ole rokotettu, vaikka potilaat on. Rokottamatta on myös leikkaussalihoitajia ja koronarokotuksia antavia hoitajia, Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen sanoo.”

 
Alla olevassa artokkelissa on hyvin laitettu rokotteen riskit oikeaan suuruusluokkaan.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/b97580fb-f1d8-4881-a8ea-91b45ad14998

THL:n Nohynek Astra Zenecan rokotteen harvinaisesta haitasta – veritulppariski tavallisissa e-pillereissä huomattavasti suurempi​


Tänään klo 21:06
Kieltäytymiset Astra Zenecan rokotteesta saattavat hidastaa rokotustahtia Suomessa.
  • Koronarokotuspisteillä on ainakin Helsingissä nähty kieltäytymisiä ja jopa hermostumisia Astra Zenecan rokotteen takia.
  • THL:n ylilääkäri muistuttaa, että rokotteen haittavaikutuksissa kyse on hyvin harvinaisista tapauksista.
  • Astra Zenecan rokotteen käyttöä pohditaan Suomessa jälleen ensi viikolla. Sitä on tilattu Suomeen noin 3,7 miljoonaa annosta, mutta jaettu vasta noin 230 000.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että Astra Zenecan rokotteesta kieltäytyvillä saattaa olla mahdollisuus saada toisen valmistajan rokotetta. Tämä riippuu kuitenkin oman kunnan rokotustilanteesta. PETE ANIKARI
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa, että Suomessa rokottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä kenenkään ole pakko ottaa viime viikkoina kohua nostattanutta Astra Zenecan rokotetta, vaikka sitä koronarokotuksessa tarjottaisiin. Hän kehottaa suhteuttamaan rokotteen hyödyt ja mahdolliset haitat sekä muistuttaa, että kyseessä on hyvin tehokas rokote koronan vakavia tautimuotoja vastaan.
– Tässä on kysymys siitä mikä on ihmisen oma riskinsieto. Jos haluaa taudilta välttyä, niin silloin rokote on nopein mahdollinen keino siihen. Rokottamiseen (Astra Zenecalla) liittyy kuitenkin tällä hetkellä hyvin hyvin pieni vakavan hyytymishäiriötaudin riski. Tämänhetkisen tiedon valossa ei ole mahdollista tietää kenelle tuo harvinainen tauti tulee, Nohynek sanoo.
– Voi olla että joku ihminen päätyy omassa riskinarviossaan kuitenkin siihen, että mieluummin eristäytyy kotiin ja odottaa että epidemiatilanne muuttuu paremmaksi, tai tulee enemmän vaihtoehtoisia rokotteita, hän jatkaa.
Nohynek muistuttaa Euroopan lääkeviraston (EMA) todenneen, että rokotteen hyödyt ovat huomattavasti suuremmat mahdollisiin haittoihin nähden, eikä se asettanut käytölle mitään rajoituksia.
EMA kertoi hiljattain, että varoitus harvinaisen aivolaskimotulpan riskistä pitää lisätä Astra Zenecan rokotteen mahdollisiin haittavaikutuksiin. Lisäksi EMA ilmoitti tutkivansa uutta rokotteeseen mahdollisesti liittyvää haittavaikutusta. Tutkinnassa on viisi tapausta, joissa suonista on tihkunut kudosnestettä kudoksiin, mikä on aiheuttanut turvotuksia ja verenpaineen laskun. Lääkevirasto Fimea on vahvistanut, että viidestä tapauksesta ainakin yksi on Suomessa.
Nohynek tähdentää, että Astra Zenecan rokotteeseen yhdistetty veritulppa ei kuitenkaan ole tavanomainen keuhko- tai syvien laskimoiden veritulppa, vaan erittäin harvinainen aivolaskimotukos, johon liittyy verihiutaleiden vähyys.
Tavanomaisia veritulppia havaitaan vuodessa keskimäärin 1–2 kappaletta tuhatta ihmistä kohti. Astra Zenecan rokotteen haittavaikutuksen ilmaantuvuus on Euroopassa Nohynekin mukaan noin yksi sataatuhatta rokotettua kohden. Se on siis todella harvinainen.
EMA:n turvallisuuskomitean mukaan huhtikuun neljänteen päivään mennessä Euroopassa oli tullut ilmi 169 aivolaskimotukosta, kun rokoteannoksia oli jaettu 34 miljoonaa. Rokotteen hyödyt ovat edelleen EMA:n mukaan riskejä korkeammat.
Nohynek vertaa riskiä tavallisiin hyvin yleisesti käytettyihin e-pillereihin. Niistä 4 käyttäjää 10 000:sta saa vuoden sisällä jonkinlaisen veritulppahaittavaikutuksen, joista osa on vakavia.
– Tai esimerkiksi ihmiset ajavat moottoripyörällä ja hyväksyvät, että siihen liittyy huomattava onnettomuusriski, hän jatkaa.

Astra Zenecan koronarokotteesta tutkitaan parhaillaan harvinaisen aivolaskimotukoksen lisäksi toistakin mahdollista haittavaikutusta, joka on löydetty viideltä rokotetulta Euroopassa. ALESSANDRO BARONE / ZUMA WIRE

Tilalle toista rokotetta?​

Uutiset Astra Zenecan rokotteen harvinaisista haittavaikutuksista ovat aiheuttaneet Suomessa rokotuksesta kieltäytymisiä. Yle kertoi loppuviikosta Helsingissä tapahtuneista tilanteista, joissa rokotuspisteelle saapunut ihminen on kieltäytynyt rokotteesta kuullessaan, että kyseessä on Astra Zenecan rokote.
Helsingin Sanomat kertoi puolestaan perjantaina, että Helsingin rokotuspisteillä on nähty myös uhkaavia tilanteita pelkojen ja ennakkoluulojen takia. Torstaina yhdelle kaupungin rokotuspaikoista oli kutsuttava poliisi.
THL:n Nohynek kertoo, että tällä hetkellä rokotettavalla ei ole oikeutta valita millä rokotteella hänet suojataan. Riippuen siitä minkälaiseen uuteen ohjeistukseen Astra Zenecan rokotteen osalta päädytään rokotteesta kieltäytyjillä voi myöhemmin olla mahdollisuus saada toisen valmistajan rokotetta tilalle. Tämä riippuu kuitenkin täysin kunnan rokotustilanteesta ja kuntaan saatujen rokotteiden määrästä.
Rokotuskattavuuden tilanne vaihtelee Suomessa tällä hetkellä hyvin paljon eri kunnissa. Toisilla alueilla lähes kaikki yli 70-vuotiaat on rokotettu kertaalleen, mutta niillä alueilla, joissa panostettiin ensin terveydenhuollon työntekijöiden rokottamiseen, mennään eri tahdissa.
Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan Suomessa ainakin toistaiseksi 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla. Varovaisuusperiaatteen vuoksi rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinin laukaiseman verihiutaleiden vähyyden.
Viranomaiset pohtivat Astra Zenecan rokotteen käyttöä jälleen lähipäivinä.
– Meillä on ensi viikolla neuvottelut kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR), THL:n ja STM:n (sosiaali- ja terveysministeriö) kanssa. Erilaisia vaihtoehtoja on pöydällä ja vielä on ennenaikaista sanoa mihin päädytään, Nohynek kertoo.
Hän myöntää, että jos suurempi määrä suomalaisia alkaa kieltäytymään rokotuksesta, se vaikuttaa todennäköisesti rokotustahtiin.
– Sittenhän me olemme näiden muiden rokotteiden varassa. Huhtikuun puolivälissä on tulossa vielä Johnson & Johnsonin adenovirusvektorirokotetta, mutta siihenkin kohdistuu nyt epäily vastaavanlaisesta haittavaikutuksesta. Sitä on kyllä havaittu paljon vähemmän, yhdellä miljoonasta rokotetusta, mutta rokotetta on toistaiseksi annettukin paljon vähemmän.
Jos kieltäytyjille ei voida antaa tilalle Johnson & Johnsonin koronarokotetta rokotustahti hidastuu väistämättä.

Rokotusväliä voidaan pitkittää​

Astra Zenecan rokotetta oli annettu Suomessa perjantaihin mennessä noin 234 000 kappaletta. Sitä on tilattu Suomeen peräti 3,7 miljoonaa annosta.
Rokotteen käytön jatkamispäätöksellä on jo kiire, sillä monien sitä saaneiden olisi pian aika saada toinen annos.
Nohynek kertoo, että toisen annoksen kanssa on kolme vaihtoehtoa. Joko annetaan toinen annos Astra Zenecaa tai sitten vaihdetaan rokote toisen valmistajan tuotteeseen. Näin on tehty muun muassa Saksassa ja Ranskassa. Niillä päätös on perustunut oletukseen, että harvinaisessa haittavaikutuksessa on kyse autoimmuunireaktiosta.
– Ja jos se todella on tällainen, niin voi kuvitella, että toinen kerta rokotetta kasvattaa riskiä vielä suuremmaksi. Mutta se on vain työhypoteesi, tätä ei ole toistaiseksi todistettu, hän sanoo.
Nohynek muistuttaa, että esimerkiksi Saksalla on kuitenkin eri tilanne kuin Suomella, koska maalla on suhteessa huomattavasti enemmän Biontech-Pfizerin rokotetta käytössä.
– Kolmas vaihtoehto on, että pitkitetään vielä sitä toisen annoksen antamista, koska tiedetään että ensimmäisen annoksen teho on jo erittäin hyvä ja se kestää pitkään. Meidän täytyy nyt miettiä mikä on parhaimman suojan ja vähemmän haitan tie.

Tehoaa brittimuunnokseen​

Nohynek toteaa, että Astra Zenecan rokotteen haittavaikutuksia ei pidä katsoa täysin tyhjässä tilanteessa, vaan ne pitää suhteuttaa epidemiologiseen tilanteeseen ja siihen mahdollisuuteen, että ihminen ei saisi rokotetta lainkaan.
Hän kertoo, että tiedot Suomesta, Englannista ja Skotlannista vahvistavat rokotteen tehoavan hyvin alkuperäisiin Kiinasta levinneisiin koronaviruskantoihin ja britti-muunnoksiin.
– Huoli tietenkin on, että mikä rokotteiden teho sen sijaan on tähän Etelä-Afrikan viruskantaan.
Koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnosta kohtaan rokotteen tehosta on tietoa eniten laboratoriotesteistä. Näissä rokotteen suojateho on ollut kuitenkin yhtä hyvä kuin mRNA-rokotteiden, kuten Biontech-Pfizerin tai Modernan.
Iso-Britannia on rajannut tällä hetkellä Astra Zenecan rokotteen käytön yli 30-vuotiaisiin. Tautilanteen huonontuessa rokotetta voidaan kuitenkin jakaa maassa tarvittaessa kaikenikäisille.
Nohynek kertoi jo aiemmin Iltalehdelle, että harvinaista veren hyytymishäiriötä on havaittu eniten alle 55-vuotiailla naisilla, mutta mitkä biologiset mekanismit laukaisevat hyytymisen häiriöketjun on vielä epäselvää. Valtaosa tähän mennessä raportoiduista tapauksista on esiintynyt alle kahden viikon kuluessa rokotuksesta.
Nyt hän toteaa, että muuta selkeää riskitekijää ei ole kuin ikä ja senkin osalta vallitsee vielä epävarmuus.
– Rokotetta on annettu erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille ja heidän keskuudessaan naiset ovat yliedustettuina.
Koska tarkkaan ei tiedetä mikä haittavaikutuksen aiheuttaa, on myös vaikea tehdä päätöksiä varotoimista rokotteen suhteen.
– Jos olisi tiedossa joku selkeä riskitekijä tai joku geenivirhe, jonka tiedetään altistavan nyt havaitulle haitalle, niin olisi helpompaa tunnistaa ne joille antaa vaihtoehtoinen rokote. Kun tämmöistä muuta selkeää riskitekijää kuin ikä ei tällä hetkellä ole, niin meidän täytyy miettiä, mikä on vähimmän haitan ja parhaimman suojan tie.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus

Ja hyvä että avoimesti keskustellaan rokotteiden vakavista sivuvaikutuksista, niin ihmiset voi tehdä sen informed consentin tai kieltäytymisen.

Tosin nyt mielikuvat ja lehtikeskustelu antavat päinvastaisen kuvan FIMEA:n raportoimaan haittavaikutusviikkokoontaan nähden, siellä kun pääosa koronarokotuksiin liittyvistä kuolemista on nimenomaan Cominarty / Pfizer-Biontech -rokotteeseen liittyviä (45 kpl) ja vain 6 kpl parjattuun Astra Zeneca:aan liittyviä.

Kuolleisuus kuitenkin pienempää kuin vastaavassa tilastollisessa verrokkiryhmässä, kertovat:

https://www.fimea.fi/tietoa_fimeast...iden-haittavaikutusilmoitukset/viikkoraportti

Haittavaikutusilmoitukset, joissa on ilmoitettu kuolemantapauksesta​


Fimeassa on 6.4.2021 mennessä käsitelty 53 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan menehtyneen. Kaksi potilaista oli saanut Modernan, kuusi Vaxzevria (Astra Zeneca) ja loput 45 Comirnaty -rokotteen.

Ilmoitusten potilaiden ikäjakauma​


Suurin osa ilmoitetuista potilaista on 80-89-vuotiaita sekä yli 90-vuotiaita.



19 potilaalla ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita, ja menehtymisen arvioitiin liittyvän muihin sairauksiin. 26:lle potilaalle ilmaantui oireita, kuten kuume, tai yleisvointi lähti laskuun rokottamista seuraavina vuorokausina. Vaikka heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin tai niiden komplikaatioihin, rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea. Useammasta ilmoituksesta odotetaan lisätietoja tarkemmasta tapahtumien kulusta ja potilaan perussairauksista.

THL selvitti rekisterien avulla sitä, poikkeaako rokotettujen henkilöiden kuolleisuus väestön keskimääräisestä kuolleisuudesta. Tietoja on selvitetty ensimmäisten 230 000 rokotetun henkilön osalta. Kun huomioitiin muun muassa henkilöiden ikä, sairaudet ja sukupuoli, oli rokotettujen kuolleisuus pienempää kuin rokottamattomilla. THL: koronarokotteiden kehittäminen ja turvallisuus
 
Ja hyvä että avoimesti keskustellaan rokotteiden vakavista sivuvaikutuksista, niin ihmiset voi tehdä sen informed consentin tai kieltäytymisen.

Tosin nyt mielikuvat ja lehtikeskustelu antavat päinvastaisen kuvan FIMEA:n raportoimaan haittavaikutusviikkokoontaan nähden, siellä kun pääosa koronarokotuksiin liittyvistä kuolemista on nimenomaan Cominarty / Pfizer-Biontech -rokotteeseen liittyviä (45 kpl) ja vain 6 kpl parjattuun Astra Zeneca:aan liittyviä.

Kuolleisuus kuitenkin pienempää kuin vastaavassa tilastollisessa verrokkiryhmässä, kertovat:

https://www.fimea.fi/tietoa_fimeast...iden-haittavaikutusilmoitukset/viikkoraportti

Haittavaikutusilmoitukset, joissa on ilmoitettu kuolemantapauksesta​


Fimeassa on 6.4.2021 mennessä käsitelty 53 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan menehtyneen. Kaksi potilaista oli saanut Modernan, kuusi Vaxzevria (Astra Zeneca) ja loput 45 Comirnaty -rokotteen.

Ilmoitusten potilaiden ikäjakauma​


Suurin osa ilmoitetuista potilaista on 80-89-vuotiaita sekä yli 90-vuotiaita.



19 potilaalla ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita, ja menehtymisen arvioitiin liittyvän muihin sairauksiin. 26:lle potilaalle ilmaantui oireita, kuten kuume, tai yleisvointi lähti laskuun rokottamista seuraavina vuorokausina. Vaikka heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin tai niiden komplikaatioihin, rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea. Useammasta ilmoituksesta odotetaan lisätietoja tarkemmasta tapahtumien kulusta ja potilaan perussairauksista.

THL selvitti rekisterien avulla sitä, poikkeaako rokotettujen henkilöiden kuolleisuus väestön keskimääräisestä kuolleisuudesta. Tietoja on selvitetty ensimmäisten 230 000 rokotetun henkilön osalta. Kun huomioitiin muun muassa henkilöiden ikä, sairaudet ja sukupuoli, oli rokotettujen kuolleisuus pienempää kuin rokottamattomilla. THL: koronarokotteiden kehittäminen ja turvallisuus
Oieisiin lähteisiin perustuva keskustelu on pelkästään posiitiviista. Maalikoiden on vaikea asettaa asioita oikeaan suhteeseen. Sen seurauksena päätökset joihin heillä on täysi oikeus, saatetaan tehdä heikoilla tiedoilla. Tämä taas on kaikkea muuta kuin suotavaa.
 
No ehdottomasti hoitohenkilökunta on rokotettava ennen kuin voidaan keskittää pahimmille alueille rokotuksia. Hoitohenkilöstön lisäksi pitäisi rokottaa myös sairaaloiden ja hoitolaitosten laitoshuoltajat, jotka vastaavat tilojen puhtaanapidosta. Eivät käsitteeksi ole laskettu hoitohenkilökuntaan, vaikka päivittäin työskentelevät noissa tiloissa.
 

Toi on kait kaikkialla sama, pikkubroidi kertoi, etta Lappeenrannassa LOAS joutui sulkemaan pesutupia kohteissa, joissa asuu vaihareita ja se paaty vaihtamaan ruokakauppaa, jossa asioi, vaihtareiden tartuntojen takia. Muijan kanssa juttelin tai siis pakotin sen kuuntelemaan mun mesoamista kun ma olen sita mielta, etta noille pitais antaa saman tien potku perseelle maahantulokiellolla ryyditettyna ja ilmottaa kotiyliopistolle, etta vaihtohomma meni nyt telakalle kunnes loydatte edes jokseenkin vastuullista porukkaa lahetettavaksi...

Koko vaihtohomma taitaa olla pitkalti ajan haaskausta, porukka matkustaa ulkomaille puoleksi vuodeksi tai vuodeksi lahinna nauttimaan muutakin kuin kansalaisluottamusta ja pitamaan taukoa opinnoista.... Tai no mista sita tietaa, ma tunnen muutaman jotka paaty tekemaan tutkinnon vaihdossa....
 
Viimeksi muokattu:
Onko muuten maakuntajoukkojen veijarit saaneet rokotteen vai onko tämä hyshys tietoa?

Mitä niitä maakkilaisia rokottamaan, kun edes varusmiehille (ml. valmiusyksiköt) ei ole isketty piikkiä käsivarteen?

Se sairaalloisen lihava osa saunamajureita taitaa tietysti olla pikku hiljaa rokotusvuorossa... riskiryhmää nääs. :sneaky:
 
Back
Top