Muuttuva työelämä, työttömyys, sosiaaliturva, tulonsiirrot, kansalaispalkka, tuloloukut jne

Lylyn ilme suorassa lähetyksesä kertoi, että jopa hän ymmärsi rikkoneensa jotakin mitä ei enää voi ehjätä. AY-liikkeen joutsenlaulu alkoi, syksyllä vielä nähdään kova uho ja yleislakko mainitaan. Mutta valta karkaa.
Tätä mun uneni tiesi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015083120276698_uu.shtml

PAM:in aktiivit valmistelevat jäsenistöä yleislakkoon

"Työntekijöillä vain joukkovoimaa"

Tiistai 1.9.2015 klo 09.02 (päivitetty klo 09.02)

(JARNO JUUTI)"

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin totesi jo kesän alussa, että valtakunnallinen lakko on mahdollinen piankin. (JARNO JUUTI)
Opas on julkaistu Liitto X:n blogissa nimellä pieni suuri Lakko-opas. Se kertoo, mikä on lakko ja miksi lakkoillaan.

"Työntekijöillä ei ole muuta voimaa kuin joukkovoima, ja lakko on tehokkain keino näyttää tätä voimaa", oppaassa todetaan. Mutta miksi kirjoittajat laativat oppaan juuri nyt?

- Sille oli tilaus. Hallituksen politiikka kovenee koko ajan, ja tämä liikeaikalain kumoamisyritys on suora hyökkäys kolmikantaa vastaan, perustelee oppaan pääkirjoittaja Isto Yrjönen ja tarkoittaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista. Hän sanoo, että nyt yritetään lyödä ammattiyhdistystä polvilleen.

- Työntekijät ovat huolissaan, ja työrauha on suurelta osin vaarantunut hallituksen toimien takia.

Yrjönen on PAMin valtuuston jäsen sekä PAM Osuustoiminnan ammattilaiset ry:n puheenjohtaja , mutta lakko-opas ei ole PAMin virallinen opas.

- Se ei ole virallinen lakko-opas, ja siksi se on Liitto X:n blogin sivuilla.

Työväen sankarit

Yksi syy oppaan kirjoittamiselle oli myös se, että Palvelualojen ammattiliiton jäsenet ovat olleet lakossa viimeksi vuonna 2010.

- Ja silloinkin vain suurimmat yritykset. Työntekijäkenttä ei tiedä, miten tulee toimia, ja on epäselvyyksiä siitä, minkälaiset lakot ovat laillisia ja mitkä laittomia.

Lakko-oppaassa erotellaan eri lakkolajit kertomalla mm., mikä on istumalakko, mitä tarkoittavat italialainen lakko ja yleislakko, ja milloin lakko on laiton. Lakkokenraaliksi määritellään ammattiyhdistysaktiivi eli luottamusmies tai muu työyhteisön näkyvä henkilö, joka oppaassa nimetään työväen sankariksi.

- Työnsankari on suurelta osin harkittu veto. Liitto X:n tyyliin kuuluu puhua asioista vähän reippaammin, Yrjönen perustelee sanavalintoja. Hän kertoo sunnuntaina julkaistun oppaan keränneen jo kehuja netissä.

- Me ollaan saatu sosiaalisessa mediassa suorastaan ylistävää palautetta. Se vahvistaa, että opas on tullut tarpeeseen.

(ATTE KAJOVA)"

Pääministeri Juha Sipilän pitäisi tulla järkiinsä ja hallituksen ajaa koko kansan politiikkaa, PAMin aktiivi Isto Yrjönen vaatii. (ATTE KAJOVA)
Tulossa yleislakko?

Yrjönen kutsuu opasta keskustelun herättäjäksi.

- Tarkoitus on vilpittömästi herättää kanssatyöläisiä ajattelemaan asioita ja koota rivejä. Me olemme rakentajia, emme hajottajia.

Kuinka todennäköisenä Yrjönen pitää sitä, että Suomessa nähtäisiin lähitulevaisuudessa yleislakko. Viimeksi sellainen on ollut vuonna 1956.

- Jos hallitus jatkaa valitsemallaan tiellä, ei tarvitse enää edes puhua todennäköisyyksistä, Yrjönen sanoo mutta painottaa neuvottelujen merkitystä.

- Toki toivotaan, että Eteläranta 10 ja Arkadianmäki tulisivat järkiinsä ja hallituskin alkaisi ajaa koko kansan politiikkaa eikä vain elinkeinoelämän politiikkaa.

Yrjönen pitäisi sopimuksia tehtäessä kiinni kolmikannasta.

- Kolmikanta on ollut yhteiskunnan rakentamisen ja hyvinvoinnin tae. Sitä ei pysty murtamaan ilman vakavia seurauksia. Toivotaan, että insinööri järkistyisi, hän heittää toiveen pääministeri Juha Sipilän (kesk) suuntaan.

"Ei liiton kanta"

PAMin yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi toteaa, että "lakko-oppaalla ei ole mitään tekemistä liiton kanssa".

- Sen kirjoittajat ovat aktiivijäseniä, luottamismiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja. He ovat ryhmä hieman radikaalimpia liiton jäseniä, Kuntsi toteaa oppaan kirjoitustyylistä.

- Opas ei ole liiton julkaisema eikä se ole liiton kannanotto.

Pettynyttä väkeä

Isto Yrjönen kuitenkaan ole yksi lakkoajatusten kanssa. Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin piti jo kesäkuussa mahdollisena, että yli ammattialojen ulottuva valtakunnallinen lakko olisi ollut mahdollinen jo tänä kesänä.

- Olen ollut Pamin puheenjohtaja toistakymmentä vuotta, eivätkä jäsenkuntamme puheet ole koskaan ennen olleet yhtä radikaaleja, Selin totesi (Etelä-Saimaa 4.6.). ja kertoi ihmisten olevan pettyneitä, huolissaan ja kyllästyneitä.

- On tehty kaksi hyvin maltillista, keskitettyä ratkaisua peräkkäin ajatuksella, että ollaan pidättyviä, jotta kaverit saisi hommia ja saataisiin lisää työpaikkoja alalle. Tämä maltillinen lääke ei ole kertakaikkiaan purrut, Selin sanoi.

Liitto X:n lakko-oppaasta kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi

SOILA SARONIEMI
[email protected]
 
No niin, tulihan sieltä aika rajuja lukuja pöytään.

"Hallitus jyrähti: Lomia, ylityökorvauksia ja sunnuntailisiä leikataan
Tulevaisuudessa ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja sunnuntailisät pienenisivät sadasta prosentista 75 prosenttiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Sunnuntaikorvaus pienenee sadasta prosentista 75 prosenttiin, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hallituksen mukaan näin säästetään julkisella sektorilla 177 miljoonaa euroa.

Hallitus kertoi tänään toimista, joilla se pyrkii korjaamaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja julkisen talouden kestävyysvajetta. Tavoitteena on kustannuskilpailukyvyn parantaminen viidellä prosentilla.

– Asetamme työn etusijalle, kuvaili tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.)

Tarkkoja lukuja hän ei uskalla antaa, mutta hän vakuuttaa, että muutosten myötä syntyy kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Muutosten joukossa on myös loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Julkisella sektorilla tämä tarkoittaa noin 200 miljoonaa euroa.

Pitkät lomat historiaan
Sairauspäivien korvauksia muutetaan siten, että ensimmäinen päivä on palkaton ja loput sairastajan omavastuulle kuuluvista päivistä korvataan 80-prosenttisesti. Julkisen sektorin osalta kyse on 307 miljoonasta eurosta.

Asetamme työn etusijalle.

– Alexander Stubb

Ylityökorvaukset puolitetaan. Näin kokoon karttuisi julkisella sektorilla yli 70 miljoonaa euroa.

Julkisella sektorilla vuosilomia lyhennetään 38 työpäivästä 30 työpäivään. Julkisen sektorin varoissa tämä tarkoittaa 640 miljoonan euron säästöä.

Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä.

– Tämä on niin hyvä paketti, kuin osasimme tehdä, huomautti ulkoministeri Timo Soini (ps.) tiedotustilaisuudessa.

Hän halusi nostaa esille esimerkiksi muutoksen työterveyshuoltoon: Hallitus haluaa, että irtisanotulla olisi oikeus työterveyshuoltoon puoli vuotta irtisanomisen jälkeen.

"Pakottava lainsäädäntö"
Hallituksen mukaan toimenpiteet säädetään pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä.

Työmarkkinaosapuolia kuullaan vielä huomenna talousneuvostossa. Lain valmistelu tehdään yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja lopettaa velaksi eläminen vuoteen 2021 mennessä. Toimien vaikutusta arvioidaan 2017. Hallitus perustelee toimeen tarttumista hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisellä.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt pyrkivät aiemmin ns. yhteiskuntasopimukseen. Siitä ei kuitenkaan päästy sopuun.

Tiistain koko tiedotustilaisuus on katsottavissa Areenassa."


http://yle.fi/uutiset/hallitus_jyrahti_lomia_ylityokorvauksia_ja_sunnuntailisia_leikataan/8289711
 
Noista sinisen laatikon bulleteista neljä ensimmäistä on ainakin minulle henkilökohtaisesti aivan sama, ns. peanuts. Mutta pitkät lomat haluaisin 20 palvelusvuoden jälkeen pitää. Etenkin kun palkattomia ylitöitä tulee tehtyä tuplamäärä tuohon esitettyyn leikkaukseen nähden.
 
Hallituksen mukaan toimenpiteet säädetään pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä.

Tämä särähtää pahiten minun ja monen muunkin korvaan. Osapuolilla ei jatkossa enää ole mahdollisuutta täysmääräiseen sopimiseen. Jos tämä menee läpi niin uskon että seuraava TES-kierros on kovin myrskyisä kun näitä heikennyksiä yritetään työntekijöiden toimesta saada takaisin jollain toisella nimellä.
 
No ei muuta kuin tästä lähtien kieltäydyt ylitöistä, ainakin palkattomista.
Yleensäkään en ymmärrä ihmisä jotka tekevät ylitöitä palkattomana. Jos nyt muutama minuutti-varttitunti sinne tänne, niin sitten voi tehdä talkoilla, muttei sen enempää kuitenkaan.
 
No ei muuta kuin tästä lähtien kieltäydyt ylitöistä, ainakin palkattomista.
Yleensäkään en ymmärrä ihmisä jotka tekevät ylitöitä palkattomana. Jos nyt muutama minuutti-varttitunti sinne tänne, niin sitten voi tehdä talkoilla, muttei sen enempää kuitenkaan.

Kun eivät ne olekaan virallisia (=työnantajan määräämiä) ylitöitä vaan sitä että tulee töihin seitsemäksi ja päivä venyy viiteen. Hommia vaan on niin paljon ja moneen paikkaan on revettävä eikä kaikkia juttuja voi aina torpata katsomalla kelloa. Matkapäivät siihen vielä päälle. Ainoastaan duunaritasolla voi hanskat pudottaa kun "tehtaan pilli viheltää".
 
Tämä särähtää pahiten minun ja monen muunkin korvaan. Osapuolilla ei jatkossa enää ole mahdollisuutta täysmääräiseen sopimiseen. Jos tämä menee läpi niin uskon että seuraava TES-kierros on kovin myrskyisä kun näitä heikennyksiä yritetään työntekijöiden toimesta saada takaisin jollain toisella nimellä.

Työsopimus ja vuosilomalaki rajoittavat nytkin sopimusvapautta. Hallitus on tekemässä sisäistä devalvaatiota, kun ei sitä ole saatu neuvotteluteitse tehtyä.

Jos hallitus olisi ilkeä ja ajaisi valtapoliittisia tavoitteita, niin se voisi mm:

* Siirtää ansiosidonnaisen työttömyysturvan hallinnoinnin liittojen pyörittämiltä kassoilta Kelalle (tai lakkauttaa sen kokonaan)
* Lakkauttaa työehtosopimuksien yleissitovuuden
* Rajoittaa lakko-oikeutta tukilakkojen, mielenilmausten jne osalta
* Poistaa AY-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden
* Asettaa eläkekaton
 
Eli et ole duunari vaan joku korkeampi (helsingin)herra? Joten voinen arvata että palkka on sen suuruinen että sinne on laskettu mukaan että ylitöitä voi tulla?

Aika moni on nykyään duunari. Myös niistä joilla on töissä kauluspaita päällä.
Ja mitä liksaan tulee niin vanha lapsuudenkaveri sähköasentajan papereilla asentajan tittelillä + päivystyskorvauksilla peittoaa kevyesti meikäläisen vuosituloissa. Ainakin täällä eteläisellä rantamaalla.
 
No ei muuta kuin tästä lähtien kieltäydyt ylitöistä, ainakin palkattomista.
Yleensäkään en ymmärrä ihmisä jotka tekevät ylitöitä palkattomana. Jos nyt muutama minuutti-varttitunti sinne tänne, niin sitten voi tehdä talkoilla, muttei sen enempää kuitenkaan.
No, ainakin Puolustusvoimissa on tehty ja tehdään palkattomia ylitöitä tuhoton määrä. Mitä enemmän on säästetty, sitä enemmän on tehty ylitöitä ilman palkkaa. Työaikaresurssit ovat saattaneet joskus pudota parikymmentä prosenttia, varusmies ei ole huomannut sitä mitenkään.
Tyhmää joo, mutta tuo on kummunnut siitä että on haluttu tehdä edelleen mahdollisimman hyvää jälkeä/vähintään samaa kuin aikaisemminkin. Eihän sitä esimiehet ja esikunnat ole vaatineet, se on lähtenyt työntekijöistä itsestään. Onko se sitten hyvä vai huono? Varmaan sekä että. On kuitenkin ollut monesti hieno katsoa alaisia ja vertaisia kun porukka haluaa tehdä hyvää jälkeä vaikka omaan piikkiin sisäsyntyisellä motivaatiolla. Ja kyllä se myös jo ennestäänkin hyvää yhteishenkeä on nostanut melkoisesti.
No, oli miten oli niin eihän noin pitäisi tehdä eikä sitä sallia, mutta minkäs teet kun sanot pojille että antakaa olla ja lähtekää kotiin - ja sitten huomaat etteivät ne lähteneet.
 
Ongelmana ainakin itsellä ja "co-ownerilla" on, ettei ole varaa sivukulujen takia palkata muita kuin freelancereita.
 
Kuuntelen uutisisa kun harmitellaan että ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton. So what, ei kai sillä niin suurta merkitystä voi olla. Otan itseni esimerkkinä, 20 vuoden aikana on ollut sairauspoissaoloja ehkä 1 viikon verran kaikkiaan.
Mutta jos on tapana sairastella tai "sairastella" kuukausittain tai viikottain niin ymmärrän että harmittaa mutta silloin on jossain isokin vika ja sietääkin itse kustantaa sairastelunsa.
 
Eli Herman30 mielestä esim on ihan ok, jos työntekijällä hajoaa jalka työnantajan määräämissä ja pakollisissa kuntotesteissä. Että työntekijä maksaa sen omasta lompakostaan....
 
Ei korvaa, kun Valtionkonttori... Näitä tapauksia löytyy lukemattomia. Sit vaan kitkutellaan 5-6 päivän saikulla eteenpäin. Rupee muuten palkkapussisa tuntumaan.
 
Onpas typerä työnantaja, minulla taas on ollut työmatkatkin työnantajan vakuutuksen alla.
 
Eikös työnantajalla ole vakuutus tällaista tilannetta varten joka korvaa koska se on pakollinen ja luetaan työtehtäväksi

Työnantajalla tietenkin on vakuuttunut työntekijät, mutta se ei vielä takaa sitä, että vakuutus korvaa vahingot ts. työntekijälle voi koitua suuriakin ongelmia. Paljon riippuu työnantajan ottamasta vakuutuksesta ja tietty myös vakuutusyhtiöstä.

Minulle työterveyshuollon lääkäri on sanonut suoraan työnantajan ottaman vakuutuksen olevan "sanalla sanoen surkean". Viimeisen vuoden aikana vakuutusyhtiö on useamman työssä tapahtuneen tapaturman jälkeen tehnyt päätöksen ettei kyseessä ole työtapaturma. Ei korvausta, ei oikeutta työterveyshuoltoon.

Jos vertaan aiempiin työnantajiini niin nyt on selkeästi enemmän ongelmia vakuutusyhtiön kanssa ja kielteisiä päätöksiä on tullut useita vuoden aikana.

vlad
 
No, ainakin Puolustusvoimissa on tehty ja tehdään palkattomia ylitöitä tuhoton määrä. Mitä enemmän on säästetty, sitä enemmän on tehty ylitöitä ilman palkkaa. Työaikaresurssit ovat saattaneet joskus pudota parikymmentä prosenttia, varusmies ei ole huomannut sitä mitenkään.
Tyhmää joo, mutta tuo on kummunnut siitä että on haluttu tehdä edelleen mahdollisimman hyvää jälkeä/vähintään samaa kuin aikaisemminkin. Eihän sitä esimiehet ja esikunnat ole vaatineet, se on lähtenyt työntekijöistä itsestään. Onko se sitten hyvä vai huono? Varmaan sekä että. On kuitenkin ollut monesti hieno katsoa alaisia ja vertaisia kun porukka haluaa tehdä hyvää jälkeä vaikka omaan piikkiin sisäsyntyisellä motivaatiolla. Ja kyllä se myös jo ennestäänkin hyvää yhteishenkeä on nostanut melkoisesti.
No, oli miten oli niin eihän noin pitäisi tehdä eikä sitä sallia, mutta minkäs teet kun sanot pojille että antakaa olla ja lähtekää kotiin - ja sitten huomaat etteivät ne lähteneet.

Merkki ylpeydestä omaa työtä kohtaan ja tietysti halusta tehdä annettu työ niin hyvin kuin mahdollista. Kertoo hatunnoston arvoisesta ammattiylpeydestä.:salut:
 
Ei korvaa, kun Valtionkonttori... Näitä tapauksia löytyy lukemattomia. Sit vaan kitkutellaan 5-6 päivän saikulla eteenpäin. Rupee muuten palkkapussisa tuntumaan.

Yksityisellä menisi työtapaturmana ja vakuutusyhtiö korvaisi saikut.
Valtiolla ei siis mene työtapaturmana? Erikoista.
 
Back
Top