http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001249025.html
Kuka tai mikä on 3301? Salaliittoteoriat vellovat internetin vaikeimman arvoituksen ympärillä
Cicada 3301 on kerännyt ympärilleen yhteisön, joka pyrkii selvittämään arvoitusta.
Symbolina on salaperäinen laulukaskas. Pakkomielteinen suhde alkulukuihin. 60-sivuinen kirja riimukirjoitusta. Cicada 3301 on riivannut tiedonjanoisia internetin käyttäjiä jo vuodesta 2012.
Se ilmestyi englanninkielisille 4chan- ja Reddit-foorumeille tammikuun alussa vuonna 2012. Kyseessä oli kuva, joka sisälsi valkoista tekstiä mustalla pohjalla.
”Hei. Etsimme erittäin älykkäitä yksilöitä. Löytääksemme heidät, olemme suunnitelleet testin. Tässä kuvassa on piilotettu viesti.”
Viestin oli allekirjoittanut nimimerkki 3301.
Tästä viestistä mysteeri sai alkunsa. Moni jäi koukkuun 3301:n salaisuuteen.(KUVA: uncovering-cicada.wikia.com)
Moni otti haasteen vastaan. Arvoitus johti yhä syvälle salakirjoitukseen, alkulukuihin ja kirjallisuuteen.
Yhdysvaltalainen
Marcus Wanner ja ruotsalainen
Joel Eriksson sukelsivat sisään mysteeriin ja löysivät tahoillaan ratkaisun tuhansia nettisalapoliiseja vaivanneeseen arvoitukseen.
Wanner antoi harvinaisen haastattelun
Rolling Stone -lehdelle vuonna 2015. Tuohon mennessä hän ei ollut uskaltanut kertoa asiasta, mutta katsoi, että kolme vuotta tapahtuneen jälkeen asiasta voisi jo puhua julkisesti.
Wanner oli vasta 15-vuotias koululainen, kun hän törmäsi arvoitukseen tuoreeltaan 4chanissa. Koulupoika avasi jpg-kuvan tietokoneensa alkeellisessa Muistio-ohjelmassa. Siansaksalta näyttävän merkkijonon joukossa oli erotettavissa teksti:
”TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR says 'lxxt>33m2mqkyv2gsq3q=w]O2ntk”
Nuoresta iästään huolimatta Wanner tiesi, että Roomaa hallinnut
Tiberius oli yksi maailman ensimmäisistä kryptografiaa käyttäneistä johtajista. Piiloviestistä löytyi verkko-osoite, joka toi ruudulle kuvan puisesta ankasta.
Jokainen askel vei 15-vuotiasta yhä syvemmälle.
34-vuotias ruotsalainen Joel Eriksson oli niin ikään päättänyt selvittää salaisuuden. It-alalla salausteknologian kanssa työskentelevää Erikssonia haastateltiin
Fast Company -aikakauslehdessä marraskuussa 2014.
Vinkit johdattivat ruotsalaisen muun muassa riimukirjoitukseen ja maya-intiaanien numerologiaan.
Aikamoinen yllätys oli se, että tietyn pisteen jälkeen vinkit tulivat bittiavaruudesta fyysiseen todellisuuteen.
Outo puhelinnumero Dallasissa
Marcus Wanner oli tahollaan muodostanut muutaman ystävänsä kanssa ryhmän, jonka kanssa hän purki arvoitusta. Ryhmä oli löytänyt tekstin, joka oli lainaus walesilaisesta 1300-luvulta peräisin olevasta tarinasta. Wanner purki koodia yksin, kun tekstin seasta hahmottui yksinkertainen viesti:
”Soita meille puhelinnumeroon kaksi yksi neljä kolme yhdeksän nolla yhdeksän kuusi nolla kahdeksan.”
– Ratkaiseminen on koukuttavaa. Tuntui kuin olisin ollut mukana
National Treasure -elokuvassa, Wanner kertoi Rolling Stonelle.
Teinipoika valvoi yöt ja univelkaa oli melkoisesti. Hän ei kuitenkaan kertonut vanhemmilleen, mitä puuhasi.
– Tuntemattomien kanssa internetissä arvoitusten ratkaiseminen kuulostaaa vähän epäilyttävältä, Wanner pohti.
Sekä Wanner että Eriksson olivat saaneet selvitettyä puhelinnumeron. Numero johti Dallasin alueelle ja meni puhelinpostiin. Tietokoneääni kehui suoritusta, mutta antoi tämän jälkeen uuden vihjeen, joka kehotti palaamaan takaisin ensimmäiseen 4chaniin ja Redditiin ilmestyneeseen kuvaan. Uusilla ohjeilla kuvasta saattoi löytää vielä yhden piiloviestin: numerosarjan, joka toimi internet-osoitteena. Nettisivulla oli kuva laulukaskaasta (engl.
’cicada’) ja kehoitus tulla takaisin samalle sivulle maanantaina 9.1.2012 kello 17 (UTC).
Harrastajat saapuivat sivulle annettuna ajankohtana. Sivulle ilmestyi läjä paikkatietoja. Google Mapsin mukaan sijainteja olivat mm. satunnainen katu Puolan Varsovassa, parkkipaikka Etelä-Korean Soulissa, yksityisasunnon edusta Yhdysvaltojen Seattlessa ja katu Australian Sydneyssä.
Tämä juliste löytyi Etelä-Korean Soulista. (KUVA: uncovering-cicada.wikia.com)
– Saatoin huomata, että nämä paikat, Yhdysvallat, Puola, Ranska, Etelä-Korea ja Australia, ovat kaikki paikkoja, joissa maailman parhaat hakkerit ja tietojärjestelmien turvallisuusasiantuntijat asuvat, Eriksson pohti.
15-vuotias Wanner asui kotonaan vanhempiensa kanssa Virginian osavaltiossa Roanoken kaupungissa. Hän ei varannut lentolippuja tai pyytänyt äitiään kuskiksi matkalle Seattleen. Myöskään Eriksson ei liikahtanut Ruotsista.
Wannerilla oli kaverin veli Sydneyssä, jota pyydettiin käväisemään annetussa osoitteessa. Paikalta löytyi puhelintolppaan teipattu kuva laulukaskaasta. Alla oli QR-koodi.
Samanlainen viesti oli ilmestynyt myös muihin arvoituksessa annettuihin koordinaatteihin. Eriksson sai kuvan QR-koodista eräältä toiselta harrastajalta, joka niin ikään yritti murtaa salaisuutta.
Viimeinen vinkki vei etsijät
William Gibsonin runon kautta Tor-verkkoon. Tor-verkko on suunniteltu siten, että käyttäjien anonymiteetti on turvattu. Se reitittää viestiliikennettä useiden solmujen läpi ja alkuperäistä IP-osoitetta on mahdotonta jäljittää. Verkkoa käytetään laajalti laittomiin tarkoituksiin, mutta se on myös tärkeä työkalu maissa, joissa internetiä sensuroidaan tai kansalaisia tarkkaillaan.
Helmikuun kuudentena päivänä Marcus Wanner sai viestin salaperäiseltä 3301:ltä.
”Kuukauden testijaksosi on päättynyt. Tuhansien osallistujien joukosta olet yksi harvoista, joka onnistui.” Viestissä sanottiin, ettei piilo- tai salaviesteille ole enää tarvetta. Viimeinen askel oli 3301:n mukaan rehellisyys. Wanner joutui vastaamaan kysymyssarjaan.
Wannerille kerrottiin, ettei kansainvälisellä ryhmällä ole nimeä, symbolia tai jäsenluetteloa. Ryhmää yhdistävät yhteiset uskomukset ja ajatus siitä, että tyrannian ja sorron on loputtava, sensuuri on väärin ja yksityisyys on luovuttamaton oikeus.
Ruotsalainen Eriksson oli liikkeellä ratkaisunsa kanssa liian myöhään. Hän sai vastaansa Tor-verkossa viestin, jossa Cicada 3301 -ryhmä kertoi olevansa pettynyt siihen, että arvoitusta oli ratkottu ryhmissä eikä omin päin. 34-vuotias Eriksson oli tehnyt kaiken itsenäisesti, mutta ovet eivät hänelle auenneet.
– Se oli pettymys. Etenkin, kun ihmiset, jotka olivat ehtineet sivulle ajoissa, eivät olleet ratkaisseet arvoitusta itsenäisesti, Eriksson kertoi Fast Companylle.
Vasta 15-vuotias Marcus Wanner liittyi mystiseen pimeässä verkossa virtuaalikokouksiaan pitävään salakerhoon.
Wannerin mukaan laulukaskas oli ryhmälle symbolisesti tärkeä hyönteinen, sillä se on salauksen mestari: uusi populaatio syntyy vain 13 tai 17 vuoden välein. Molemmat luvut ovat alkulukuja ja harvakseltaan esiintyminen on suojellut laulukaskaita saalistajilta – hyönteisestä ei ole tullut osa yhdenkään eläinlajin säännöllistä ravintoa.
Ryhmä 3301 oli jaettu niin ikään erillisiin soluihin, jotka tutkivat omia määriteltyjä alueitaan. Solut eivät olleet tietoisia toisistaan. Wanner oli sanojensa mukaan kehittämässä salausjärjestelmää, mutta sai tarpeekseen alle vuodessa eikä ollut enää tekemisissä 3301:n kanssa.
Sivu on esimerkki 3301:n julkaisemasta 60-sivuisesta salakirjoitusta sisältävästä Liber Primus -kirjasta. (KUVA: 3301)
Uudet arvoitukset vuosina 2013, 2014 ja 2016
Vuonna 2013 arvoitus oli edellistä vaikeampi. Tietojärjestelmätieteiden opiskelija
Jordan Thompson kertoo Business Insiderille, että on ratkaissut 3301:n vuosina 2013 ja 2014.
Osana vuoden 2014 arvoitusta julkaistiin 60-sivuinen riimukirja, jota kutsutaan
Liber Primukseksi. Kirjan koodia ei tiettävästi ole vieläkään murrettu ja moni on jättänyt koko Cicada-leikin sikseen. Monen koodinmurtajan mielestä 60 sivuun voi piilottaa liikaa viestejä. Myös pelin saamat
Dan Brown -tyyppiset piirteet ovat alkaneet ärsyttää harrastajia.
Vuonna 2015 moni odotti jälleen loppiaisen tienoilla uutta tehtävää, mutta Cicada 3301 vaikeni. Moni uskoi ryhmän vaienneenn lopullisesti – ehkä salakerhossa oli jo tarpeeksi jäseniä. Tämän vuoden alussa ryhmän Twitter-tili kuitenkin rikkoi hiljaisuuden. Uusi arvoitus oli heitetty – sen mukaan Liber Primus -riimukirja on avain ratkaisuun.
Thompsonille arvoitus on peliä. Hän antoi haastattelun
Business Insiderille heti uuden 3301-arvoituksen ilmestymisen jälkeen.
– Yritän pitää osallistumiseni ratkaisuun järjellisellä tasolla, Thompson sanoi tuolloin.
– Olen käyttänyt tähän kuusi tuntia tänään, joten taidan olla koukussa, hän kuitenkin jatkoi.
Tiedossa ei ole, onko Thompson saanut ratkaistua 3301:n arvoitusta tänä vuonna.
Yhdysvaltain NSA:n päämaja sijaitsee Marylandin osavaltiossa Fort Meadessa. 3301:tä on arveltu mm. NSA:n tavaksi rekrytoida uusia koodinmurtajia. (KUVA: Reuters)
Kuka on kaiken takana?
Varmaa tietoa testien mystisestä laatijasta ei ole. Toiminta on järjestäynyttä, joten erilaiset salaliittoteoriat ovat velloneet arvoitusten ympärillä alusta asti. 3301:n uskotaan välillä olevan vapaamuurareiden tekosia, välillä taustalla uskotaan olevan valtiollisia tahoja kuten NSA tai CIA.
Voisiko taustalla olla joku it-jättiläisistä? Google on käyttänyt rekrytoinnissaan joskus arvoituksia. Ei ajatus vakoilukoneistostakaan ole täysin tuulesta temmattu: Yhdysvaltain NSA on Twitter-tilillään yrittänyt virittää peliä koodinmurtajille.
CIA:n rekrytoinneista vastaava
Ron Patrick vakuuttaa Rolling Stonelle, ettei Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulla ole mitään tekemistä 3301:n kanssa.
Ruotsalainen Joel Eriksson ei usko, että ryhmän taustalla olisi valtiollisia toimijoita. Eriksson perusteli näkemystään sillä, että osana arvoitusta käytetään mm.
William Gibsonin,
William Blaken ja
Aleister Crowleyn kirjallisuutta.
– He ovat todennäköisesti älykkäitä, vallanpitäjiä vastustavia ja ideologisesti virittäytyneitä, ja he tuntuvat arvostavan analyyttista ja loogista ajattelua korkealle, hän kuvaili Fast Companylle.
Artikkelia korjattu 28.8.2016 kello 14.25: Arvoituksessa viitattiin Tiberius Julius Caesar Augustukseen, ei Gaius Julius Caesar Augustukseen.
Juho Kahilainen