Hanski
Ylipäällikkö
Otan sen verran takaisin sanomisiani, että M18 on kuitenkin lähtökohtaisesti optimoitu komppaniatason viestiasemaksi mm. viestilaitteiston, antennien ja peräkärryn osalta. Varsinainen M18 ei ehkä olisi paras ELSO-työkalu, mutta vastaavaa tekniikkaa kannattaa kyllä jatkossa hyödyntää varsinaisissa ELSO-asemissa. ELSO-käytössä antenni tulisi olla tömäkämpi ja virransyöttö (=laitteen pulssi/hetkittäinen teho) suurempi. Osaamista kuitenkin löytyy tällekin alalle Suomesta ja uskon, että Oulun ja Kajaanin IT-henkilöt näitä mielellään koodaavat!Olisi sulaa hulluutta OLLA KÄYTTÄMÄTTÄ noita viestiasemia vähintäänkin elektroniseen tiedusteluun. En tiedä, miten on asia suunniteltu tehtäväksi, mutta veikkaisin, että tuo on kyllä huomioitu ja vaikka kaikkia asemia ei siihen voida eikä kannata käyttää, niin varmasti etulinjan asemia siihen tultaisiin käyttämään.
Tämä nyt ei sinällään ole hyshys-juttua, perustekniikka on julkista ja internet on täynnä erilaisia passiivisen seurannan sivustoja. Softaradio tekniikkana voisi olla oiva alusta, johon aktiivinen / passiivinen seuranta voitaisiin rakentaa. Missään nimessä nykyinen M18 ei ole kuitenkaan tämän tyyppiseen käyttöön soveltuva, se on kuitenkin lähtökohtaisesti pienen alueen viestijärjestelmä.Lisäksi herää hyvin hyshyshyshys kysymys, siis ihan puhdasta teoreettista pohdintaa, heh:
Näitä softaradioita ja niiden verkkoahan pystyisi käyttämään aivan lapsellisen helposti ilmavalvontaan. Joko siis aktiiviseen (eli tutkina) tai passiiviseen (eli lentokoneiden lähetteiden tiedusteluun ja paikantamiseen) TAI CELLDAR-tyyppisesti, eli että verkosto kuuntelee radioheijastuksia ja niiden puutteesta ja puutteen siirtymästä johtuen kykenee paikallistamaan stealth-koneita. Tuskin tämäkään vaihtoehto on jätetty pois laskuista kun tuota systeemiä on suunniteltu.
Teoriapohdintona tällainen aktiivinen / passiivinen seurantajärjestelmä voisi rakentua kiinteästä softaradioverkosta (tavallinenkin radio sopii kyllä, lähinnä kyse olisi siitä, kummalla alustalla tällainen verkko olisi helpompaa/halvempaa rakentaa. Softaradio tarjoaa kuitenkin ylivoimaiset tulevaisuuden kehittämismahdollisuudet). Antennit tulisi sijaita riittävän korkealla ja jälleen katse kohdistuu matkapuhelinverkkojen antennimastoihin. Antenni voisi olla yksinkertainen Dipoli-häkkiantenni (alla), välttämättä kalliimpaa adaptiivista antennia ei tarvittaisi.
Ja lapsellisen helppoa tämä ei olisi, se olisi ihan vastaavan kokoluokan kehitysprojekti kuin Suomen tutkavalvonnan digitalisointi. (Sivustolla on monia minua parempia ELSO/tutka-asiantuntijoita, jatkakaa te tämän kehittelyä tämän lyhyen teoriaosuuden jälkeen...)