M/05-suojaliivi on tuotantoteknisesti niin helvetin paljon yksinkertaisempi, kuin M/10, joten jo pelkkien kangasosien hintaero on huima. Tähän kun päälle lätkäistään NIJ IIIa-tason pehmeät suojat, kaikkiin liivin eri osasiin (Sirpaleliivissä kevyemmät V=500-standardin paneelit) ja keraamiset luotisuojalevyt eteen, taakse ja sivuille on hintaero ihan selvä peli. Tämän lisäksi pienempi tuotantoerä nostaa myös hintaa ja vastaavasti kymmenien tuhansien kappaleiden tilauserissä tiputetaan yksittäisen liivin katteita.
Tuosta "etelän" liivitilanteesta: Liivejä on sinänsä ihan riittävästi, koulutuskäyttöön allokoitu kokojakauma vaan ei vastaa millään tavalla varusmiesten kokotarpeita. Reserviläisiin siirryttäessä tilanne on hieman parempi, sekä elintason, että 19-20v hiilihydraattimiestä kehittyneemmän ruumiinrakenteen ansiosta, mutta edelleen on pulaa S- ja M-kokoisista liiveistä. Pelkän sirpaleliivin kanssa asia ei ole kovin kummoinen ongelma, vaikka oikeankokoiset varusteet ovatkin ihan ehdottoman tärkeä asia, mutta liian ison M/05 luotisuojaliivin kanssa temuaminen on sekä ihan paskaa, että oikeasti epäterveellistä. Toki vanha viisaus "Suck it up and shut up" pätee, mutta ei ole tarkoituksenmukaista rikkoa ihmisten tukielimistöä epäergonomisilla varusteilla.
Ukkojen dumaaminen pelkän vaatekoon perusteella on vähintäänkin epäilyttävää, suorastaan vituttavaa, mutta ääritapauksista olen kyllä samaa mieltä. Jos kaveri ei pärjää henkilökohtaisten varusteiden, tai henkilökohtaisen massansa kanssa, ei paikka ole taistelukentällä. Harvemmin vaan on tullut vastaan noita "liian pieniä". Liian löysiä joo, mutta harvemmin jää hommat kiinni siitä, ettei ihan oikeesti pysty. Myös fysikaaliset tosiasiat pitää tunnustaa: palomiesote ei välttämättä ole just se oikea evakuointityyli, jos kannettava on kaksi kertaa kantajan kokoinen.