Suomalainen talouspropaganda

Kohta kymmenen vuotta lamassa, eikä tunnu missään.

17798977_1277690255679158_1849151533434932129_n.png
Tuonti ja vienti
Päivitetty: 7.4.2017 - Seuraava päivitys: 8.5.2017

http://www.findikaattori.fi/fi/80
 
Tämä meidän maamme hallintokoneusto on mitoitettu n. 50 miljoonan kansalaisen määrälle... eikö kukaan uskalla leikata ja yksityistää aidosti mitään...

Eikös se BKT laske silloin, jos laitetaan joutilaita kilometritehtaalle? Samalla laskee luottoluokitus. Nautitaan vaan maailman parhaimmasta valtiosta niin kauan kuin se on mahdollista. Pitäs kyllä muutama katiska ostaa ihan varuilta.
 
Eikös se BKT laske silloin, jos laitetaan joutilaita kilometritehtaalle? Samalla laskee luottoluokitus. Nautitaan vaan maailman parhaimmasta valtiosta niin kauan kuin se on mahdollista. Pitäs kyllä muutama katiska ostaa ihan varuilta.
Kulut pienenee enemmän ja yrittäjyys nopeuttaa kansantaloutta.
Katiska kannattaa todellakin hakea... :)
 
Eikös se BKT laske silloin, jos laitetaan joutilaita kilometritehtaalle? Samalla laskee luottoluokitus. Nautitaan vaan maailman parhaimmasta valtiosta niin kauan kuin se on mahdollista. Pitäs kyllä muutama katiska ostaa ihan varuilta.
Tämä voisi olla maailman paras valtio... rakas Isänmaa Suomi.
BKT mittaa kirjaimellisesti taloudessa tuotettua lisäarvoa, velalla tai ilman... melkoisen huolestuttavaa on se että Suomi velkaantuu 6,5 miljardia euroa lisää per vuosi, ja silti ei saada aikaiseksi kuin EU-inflaation alittava 1,3%:n skleroottinen talouskasvu.
Ilman lainarahaa oltaisiin niin syvässä kusessa että se olisi jopa ehkä ihan hyvä herätys tähän hommaan.
Suomi on tulevaisuuden Kreikka, valitettavasti. Yksittäisiä FDI-valopikkuja toki on, mutta väestön enemmistön elintaso tulee laskemaan jatkuvasti jollei reivata reilusti suuntaa, signallointi on tärkeintä! Lähetetään viestejä maailmalle että 'we are open for business', Kiinan presidentin vierailu oli erittäin hyvä viesti kiinalaisten yritysten suuntaan... seuraavaksi kohti järkevämpää työperäistä maahanmuuttopolitiikkaa (kielivaatimuksista joustaminen ensisijassa) ja tasavero etelän serkkujen tyyliin sitä seuraavaksi tavoitteeksi.
 
Vähän nousevaa käppyrää sekaan. :)
Suomi on rikas maa. Onhan meillä varaa.

Toki on hassua myös se, että valtion verotulot ovat jatkuvasti kasvaneet kustannusvajeen pysyessä kokolailla samana. Olikos se jotakuinkin kymmenisen miljardia vuodesta 2007 vuoteen 2015 tms? Harkittua, harkittua.
 
17757592_1280435365404647_956773271381383687_n.png


Teollisuustuotanto laski helmikuussa 0,1 prosenttia vuodentakaisesta
Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 helmikuussa 0,1 prosenttia pienempi kuin vuoden 2016 helmikuussa. Tänä vuonna helmikuussa oli yksi työpäivä vähemmän kuin viime vuonna. Alkuperäinen tuotanto laski helmikuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu tuotanto väheni helmikuussa 0,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tammikuussa tuotanto pysyi edellisen kuukauden tasolla ja joulukuussa tuotanto väheni 0,7 prosenttia.

Helmikuussa tuotanto kasvoi eniten kemianteollisuudessa 7,0 prosenttia. Kaivostoiminnan tuotanto kasvoi 5,8 prosenttia vuodentakaisesta ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvoi prosentin. Metalliteollisuuden tuotanto väheni vuodentakaisesta 0,3 prosenttia ja elintarviketeollisuuden 0,9 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto väheni 4,3 prosenttia edellisestä vuodesta.

Helmikuussa teollisuuden (C) kapasiteetin käyttöaste oli 82,8 prosenttia, joka oli 0,7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Metsäteollisuuden kapasiteetista oli helmikuussa käytössä 90,2 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2016 helmikuussa. Metalliteollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli helmikuussa 84,2 prosenttia, joka oli 1,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tilastojulkistus
Lähde:
Tilastokeskus / Teollisuustuotannon volyymi-indeksi
http://www.findikaattori.fi/fi/48
 
Siis että perseet penkkin vaan, vai?

Tutkija murskaa sitkeän myytin Suomesta – ”Lakkoja voisi olla enemmänkin”
cb3a959153d940d98a6bccdf7558ed0d.jpg

(KUVA: Vesa Moilanen)
Julkaistu: 10.4. 12:20

1970-luvulla Suomessa menetettiin vuosittain yli miljoona työpäivää. 2000-luvulla määrä on pudonnut radikaalisti. Suomessa elää sitkeänä käsitys siitä, että maassamme lakkoillaan paljon ja että lakot vaikuttavat suuresti maan talouteen.

– Käsitys on niin vahva, että sanoo melkein mitä tahansa, vahvistaa sitä, toteaa palkansaajajärjestö SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm Taloussanomille.

Todellisuudessa suomalaiset ovat lakkoherkkyydessään teollistuneiden OECD–maiden keskikastia. Vuosina 2000–2015 työtaisteluita oli keskimäärin 128 vuodessa.

Näihin lasketaan mukaan myös Suomelle tyypilliset niin sanotut surulakot, eli esimerkiksi suurten irtisanomisuutisten jälkeen tehdyt ulosmarssit. Marsseihin osallistuu vain pieni määrä ihmisiä ja ne kestävät vain lyhyen ajan.

Bergholm on kirjoittanut suomalaisten työtaisteluherkkyydestä luvun Työelämän myytit ja todellisuus -kirjaan, jonka on toimittanut Pasi Pyöriä.

Miljoona työpäivää
Bergholmin mukaan työtaisteluiden määrän tuijottamisen sijaan olisikin tärkeämpää seurata menetettyjen työpäivien määrää. Tilastokeskuksen työtaistelutilastojen mukaan 1970-luvulla työtaisteluissa menetettiin vuosittain keskimäärin yli miljoona työpäivää, kun 2000-luvulla menetettyjen työpäivien määrä oli tippunut alle 150 000:een.

– Lakkoja voisi olla enemmänkin, eikä maailma kaatuisi, Bergholm sanoo.

Hänen mielestään työnantajapuoli EK on ollut hyvin taitava viestiessään lakkojen lukumääristä. Suomea on verrattu usein Ruotsiin ja Norjaan, jossa vuosina 2000–2015 lakkoja on ollut vuosittain keskimäärin alle kymmenen.

Menetetyissä työpäivissä laskettuna Suomi ja Norja ovat kuitenkin lähes samoissa luvuissa, keskimäärin noin 130 000 päivässä vuodessa.

Toisaalta monissa asioissa työmarkkinoiden mallimaana pidetty Tanska on Bergholmin mukaan usein unohdettu vertailusta, vaikka siellä lakkoja on ollut vuosittain moninkertaisesti Suomeen nähden, peräti keskimäärin 542 kappaletta vuodessa.

Suomi keskikastia
Tuhatta palkansaajaa kohden työtaisteluissa menetetyillä työpäivillä laskettuna Suomi on Institut der Deutschen Wirtschaftin mukaan OECD-maiden keskikastia ja edellä ovat esimerkiksi Tanska, Ranska, Kanada ja Norja.

– Laskelmieni mukaan työtaisteluilla ei ole juuri mitään [taloudellista] merkitystä koko teollistuneessa maailmassa, Bergholm toteaa.

Intohimoja asia kuitenkin aiheuttaa, sillä kun Bergholm kommentoi asiaa esimerkiksi Facebookissa, saa se ihmisiä raivon partaalle. Bergholmin mukaan tämä johtuu ihmisten vahvasta väärästä käsityksestä siitä, että Suomessa lakkoiltaisiin erityisen runsaasti.

– Jos kerran kymmenessä vuodessa ovat satamat lakossa, ei se tarkoita sitä, että satamissa lakkoiltaisiin joka päivä koko ajan, Bergholm kuvailee.

Muita Gaudeamuksen julkaisemassa Työelämän myytit ja todellisuus -kirjassa käsiteltäviä myyttejä ovat esimerkiksi epätyypilliset työsuhteet, työhön sitoutuminen ja sukupuolten tasa-arvo työelämässä.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005164809.html
 
Tervettä menoa härmässä. Kannustaa ja motivoi nuoria työntekoon. :confused:


Kommentti: Sukupolvien tuloerot paljastavat myrkyllisen yhtälön – Suomi on matkalla kohti konkurssia
9f73b8d031b748b295d5fbcd44dc2160.jpg

Julkaistu: 10.4. 20:48

Yli nelikymppisten tulot nousevat, alle nelikymppisten laskevat. Jos tätä kehitystä ei nopeasti pysäytetä, siitä kärsivät sekä nuoret että vanhat, kirjoittaa Teemu Muhonen.
– Vaikealta näyttää, totesi Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti 1980-luvulla syntyneiden suomalaisten tulevaisuudesta viikonloppuna julkaistussa sukupolvivertailussamme.

Nykyisten kaksi- ja kolmikymppisten tulokehitys on tyssännyt, ja historiallista kyllä, 25–34-vuotiaiden tulot ovat jo muutaman vuoden ajan olleet pienemmät kuin 64–75-vuotiaiden eläkeläisten.

Kyseinen eläkeläisikäryhmä koostuu pitkälti sotien jälkeen syntyneistä niin sanotuista suurista ikäluokista, joita sosiologian professori Terhi-Anna Wilska kuvaa ”kultaiseksi sukupolveksi”.

He saivat Wilskan mukaan itselleen katkeamattomat ja nousujohteiset työurat sekä varallisuutta ja turvasivat politiikassa eläkkeensä ja muut etunsa.

Artikkelimme nostatti runsaasti vastaväitteitä: suurilla ikäluokilla ja 1960-luvulla syntyneillä ei ollut nykyisenlaisia opintotukia, ja kaikki tekivät mitä vain töitä – monet nykynuoret taas ovat kuten Ylen haastattelema Juuso (nimi muutettu), 19, joka ei edes halua tehdä muuta kuin hengailla tukien varassa.

Henkilökohtaisten sankaritekojen ja yksittäisten tarinoiden varaan perustuva kinastelu eri sukupolvien ansioista peittää helposti alleen sen, mistä eri ikäpolvien tulokehitys todella kertoo.

Suomen kansantalous on matkalla kohti vääjäämätöntä katastrofia.

Saamapuolelle siirtyvien saatavat kasvavat, rahoittajien nappulat hupenevat
Ovat ennen 1970-lukua syntyneet suomalaiset olleet elämässään kuinka ahkeria ja kykeneviä tahansa, he joutuvat luottamaan siihen, että suurimman osan heidän eläkkeistään ja hoivastaan maksavat seuraavat sukupolvet.

Viimeisten kymmenen vuoden ajan kestänyt niin sanottu pitkittynyt taantuma on kurittanut ennen kaikkea nuoria.

Artikkelin loppuun koostamastamme kuvasta näkyy, että kaikkien alle 40-vuotiaiden ikäryhmien palkka- ja yrittäjätulot ovat laskeneet, kun taas kaikkien yli 40-vuotiaiden ikäryhmien tulot ovat taantumasta huolimatta jatkaneet nousuaan.

Suomen Pankin Mäki-Fräntin mukaan näyttää todennäköiseltä, että nykyisten kolmikymppisten tulokehitys jää vastaisuudessakin edeltävistä sukupolvista.

Yhtälön myrkyllisyyttä ei voi liiaksi korostaa.

Koska eläkettä kertyy palkan mukaan, etenkin viidenkympin ylittäneet kerryttävät itselleen nousevien tulojensa ansiosta parempia eläkkeitä, mikä on sinällään hyvä asia.

Samaan aikaan kuitenkin eläkkeiden rahoittajien eli nykynuorten tulot laskevat, joten kasvavat eläkkeet ja lisäksi kaikki muut palvelut pitää kustantaa yhä pienemmistä palkoista.

Totuus ”työllisyyskäänteestä”: lähinnä osa-aikatöitä
Juha Sipilän (kesk) hallitus on toki korostetun huolissaan velkaantuvan Suomen tulevaisuudesta. Se on nimennyt tärkeimmäksi tavoitteekseen ”hyvinvointivaltion pelastamisen” työllisyysastetta nostamalla.

Hallitus ei silti tunnu täysin ymmärtävän sukupolvien välisen kuilun merkitystä, sillä kuntavaalien alla etenkin Sipilä hehkutti toistuvasti iloista työllisyyskäännettä.

Työikäisten 20–64-vuotiaiden suomalaisten työllisyysaste todella kohosi viime vuonna hieman edellisvuodesta, mutta tarkempi katsaus lukuihin osoittaa tutun kahtiajaon: nousua tapahtui etenkin ikäryhmässä 60–64, mutta 20–35-vuotiaiden työllisyysaste jatkoi laskuaan.

Vieläkin huolestuttavampaa on se, että osa-aikatöiden osuus kaikista työpaikoista kasvoi etenkin 25–44-vuotiailla. Kuten Aktian pääekonomisti Heidi Schauman huomauttaa blogissaan, työllisyyskäänne selittyy nimenomaan osa-aikaisten työpaikkojen synnyllä.

Työllisyysasteen tuijottamisen sijaan hallituksen pitäisikin keskittyä ennen kaikkea siihen, miten alle nelikymppisten suomalaisten tulot saataisiin nousu-uralle. Ilman nopeaa käännettä julkisen talouden tilanne muuttuu erittäin vaikeasta toivottomaksi.

Jos kurssia ei onnistuta kääntämään, kiistely eri sukupolvien ansioista on yhdentekevää. Lähestyvää jäävuorta katselevat saman laivan kannella sekä Juuso, 19, että suuret ikäluokat, 62–72.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005165696.html
 
Orpo pettynyt niukkaan haluun palkata puutteellisesti suomea osaavia maahanmuuttajia
KOTIMAA21.04. 16.50 https://www.aamulehti.fi/kotimaa/or...sesti-suomea-osaavia-maahanmuuttajia-24429988

internetin kommentti uutiseen kirjoitti:
Kaikesta huomaa, että juuri yksikään poliitikko ei ole elämässään ollut päivääkään yksityisellä sektorilla töissä. Saati yrittäjänä.

Ei nykypäivän yritysmaailmassa (korkeamman osaamisen töissä) ole mitään käyttöä lukutaidottomalle, Englantia tai Suomea osaamattomalla ihmiselle, joka pystyy korkeintaan paimentamaan vuohia. Täysin riippumatta siitä minkä värinen hän on. Tai mitä rotua/uskontoa hän edustaa.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kenialaiset ovat kaikki työllistyneet loistavasti, vaikka ovat pikimustia. Mutta he ovatkin hakeutuneet sellaisiin "alempiarvoisiin" töihin, missä pärjää huonommallakin kielitaidolla. Outoa, että melkein kaikki kenialaiset löytävät töitä, eikä mamuklusterin loiseläjien tarvitse heitä mitenkään "kotouttaa". Siitäkin huolimatta, että rasistiset suomalaiset eivät kuulemma palkkaa "vääränvärisiä" ihmisiä töihin. Joku tässä ei nyt täsmää. Tietyt herrakansat sen sijaan eivät esimerkiksi siivoushommia tee. Monta kertaa paremmille liksoille pääsee, kun välttelee duuneja, tekee seitsemän lasta ja ottaa Stadilta ilmaisen perheasunnon paraatipaikoilta. Että se siitäkin sitten.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Julkisen sektorin syöttöporsas, kuten Petteri Orpo, voi heittää yhdellä päätöksellä vaikka sata miljoonaa Euroa kankkulan kaivoon. Ei Suomessa yksikään poliitikko tai virkamies mihinkään vastuuseen verovarojen rikollisesta polttamisesta koskaan joudu. Sen todistaa yksi ainoa vilkaisu julkisyhteisöjen alijäämän kasvukäyrään.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Tällainen edesvastuuttomuus ei vain toimi yritysmaailmassa. Liike-elämä ei ole mitään fantsuilua, jossa tosiasiat korvataan lauseilla kuten "Balkanin maanteillä taivaltaa korkeakoulutettujen Akavalaisten joukko". Yritysten on tehtävä raakaa tulosta, tai ne kuolevat pois.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Myös Suomen Yrittäjät on muka "yllättynyt" tästä kaikesta. Saksassa 400 tulijaa työllistyi (miljoonasta). Eli älkääpä viitsikö teeskennellä idiootteja.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Paskat ovat nyt housuissa ja lasku on pöydällä. Maksaminen ei ole vielä edes alkanut.
 
Otetaan mrd velkaa ja sitten juhlitaan bkt:n nousua, jestas. Helikopterista levitetyllä rahalla olisi ollut parempi talousvaikutus. Ilman matuja.

Jussi Halla-aho
13 mins ·
Joku ruotsalainen kolumnisti kirjoitti hiljattain, että maahanmuuton myötä (tai kohdalla) yhteiskunnissamme on tapahtunut omalaatuinen kollektiivinen retardoituminen. Esitetään mielisairaita tai n. 5-vuotiaan kehitystasoa edustavia väitteitä ja sitten kilvan uskotaan niihin.

Tästä hyvä esimerkki on se ajatus, että kun lainataan rahaa ja sijoitetaan se kohteeseen, joka ei tuota mitään (eli efektiivisesti poltetaan lainatut setelit), se on piristysruiske taloudelle.

Jos tämä olisi näin helppoa, eikö voitaisi esim. lopettaa veronkanto tai säätää kaikille suomalaisille 10000 euron kansalaispalkka ja rahoittaa se lainaamalla? Julkinen kulutus ja bkt nousisivat kohisten. Olisi piristysruiske.
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...teen-bkt-nousi-0-2-prosenttiyksikköä-1.185857
Maahanmuutosta yllätyspotkua talouteen – bkt nousi 0,2 prosenttiyksikköä
Politiikka09:07Niklas Holmberg
PTT:ssä lasketaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokuluista syntyvän yhteensä miljardin euron elvytysvaikutus talouteen.
 
BKT kasvaa lumisateessa. Vaihtotase huononee kun joutuu käyttämään energiaa (öljy) ja koneita (Jontikka) lumitöihin. Jos turisteja saapuu massoittain sitä lunta ihmettelemään, paranee taseetkin :)
 
Hyvinä aikoina alkoholin kulutus kasvaa ja lamassa laskee?

Alkoholin kokonaiskulutus
Päivitetty: 27.4.2017 - Seuraava päivitys: 10.5.2018 http://www.findikaattori.fi/fi/55
Jaa

Alkoholin kokonaiskulutuksen taso ennallaan
Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 10,8 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2016. Kokonaiskulutus pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2015. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna vuonna 2016 alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 49,7 miljoonaa litraa.

Alkoholijuomien tilastoitu kulutus oli 8,4 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2016. Alkoholijuomien tilastoimaton kulutus arvioitiin 2,3 litraksi. Tilastoitu kulutus väheni 1,2 prosenttia verrattuna vuoteen 2015. Tilastoimattoman kulutuksen määrä kasvoi hieman.


Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Valvira
 
Back
Top