Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Suomi siis vasta Natossa, kun paperit Usassa. Sille koneelle saatava hävittäjä suojaus ettei käy Kaleva 2.0. Mielellään vielä harhautus ja toisella lennolla paperit perille.
Suomi on Natossa kun asiakirjat on luovutettu USA:n hallitukselle, eli Blinkenille.
 
Suomi on Natossa kun asiakirjat on luovutettu USA:n hallitukselle, eli Blinkenille.


Juuri sillä sekunnilla Suomi on Naton jäsen, Haavisto kiteytti päivän tehtävänsä.

Historiallinen sekunti on se, jonka lyödessä Haavisto ojentaa allekirjoittamansa paperit Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille.

Kun Blinken koskettaa papereita, tapahtuu kansainvälisoikeudellinen asiakirjojen talletus Yhdysvaltain hallituksen huomaan.

Ja Suomi on Naton 5. artiklan suojassa.
 
Ollos huoleton..

Liittynee tähän, erinomainen ajoitus.


Edit: alkuperäinen twiitti poistettu, tässä uusi. Sisältö näyttäisi melko samalta.

 
Viimeksi muokattu:
Mutta mitä svenskit tekee tuolla :rolleyes:

Katso liite: 76367

Ovat onnellisia ja ei-katkeria.

14:28

Ruotsin ulkoministeri saapunut paikalle​

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström on saapunut Naton päämajalle.

- Olemme hyvin onnellinen itäisen sisar- ja veljesmaan puolesta, Billström sanoo ja kiistää Ruotsin olevan katkera Suomelle.

Billströmin mukaan Ruotsi työskentelee väsymättä sen eteen, että se pääsee liittymään Natoon.
 
Seuraavaksi US ja NATO:n ilmoitukset:

1680607965334.png






398cd567f6f046a486313e55dec8a96f.png

Seuraavaksi Haaviston allekirjoittama liittymisasiakirja toimitetaan Yhdysvaltojen ulkoministerille Antony Blinkenille.

- Tunnelma on odottava, Haavisto sanoo ja totesi kynän olleen hyvä.

- Historiallinen hetki, Haavisto sanoo.

Haavisto vahvistaa, että Suomen liittymistä nopeutettiin vielä viime metreillä niin, ettei Suomen ollut pakko lähteä Washingtoniin asti toimittamaan liittymiskirjaa.

- Washington tuli meidän luoksemme.
 
Virossa iloitaan Suomen Nato-jäsenyydestä ehkä enemmän kuin missään muualla.

”Mikään yksittäinen tapahtuma ei ole yhtä paljon vahvistanut Viron turvallisuutta pidemmällä aikavälillä sen jälkeen, kun me itse liityimme Natoon 19 vuotta sitten”, Postimees-lehti kirjoitti pääkirjoituksessaan tiistaina.

Virossa ei kuule odotuksia, että Suomen joukot saapuisivat puolustamaan aluetta mahdollisen hyökkäyksen varalta.

Puheet keskittyvät Suomen strategisen sijainnin korostamiseen: Suomen kautta suuremmilla liittolaismailla on nopea kulkuyhteys Viroon ja muualle Baltiaan.

Suomen jäsenyys Natossa merkitsee, että avun toimittaminen Baltiaan ei ole enää yhden korren varassa. Tähän asti avainasemassa koko Baltian puolustuksessa oli Liettuaa ja Puolaa yhdistävä noin sadan kilometrin raja, Suwałkin käytävä, Valko-Venäjän ja Venäjän Kaliningradin välissä.

Tallinnasta Helsinkiin on noin 80, Liettuan ja Puolan rajalle yli 700 kilometriä.

”Kun ennen olimme napanuoralla Suwałkiin sidottu, niemen muotoinen vaikeasti puolustettava alue, Suomen liittyminen luo edellytykset Baltian maiden strategisen syvyyden kasvattamiselle”, Postimees kirjoitti.

Poliitikot ovat hallitusneuvottelujen lomassa muistutelleet suomalaisten ja virolaisten aseveljeydestä menneisyydessä.

”Vapaussodassa (1918–1920) Viron vapauden puolesta taisteli 4 000 suomalaista vapaaehtoista, toisessa maailmansodassa ´Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta´ noin 3 500 virolaista miestä”, tulevan hallituspuolue Eesti200:n puheenjohtaja Lauri Hussar kirjoitti uutisportaali delfissä maanantaina.

Hussar kirjoitti helpotuksen tunteesta, jota voi kokea nyt, ”kun taakse jää aika, jolloin Suomi kansallisen etunsa nimissä piilotti oman todellisen olemuksensa”.

Kun Viro liittyi niin Natoon kuin EU:hun 2004, kyse samasta paluuprosessista lännen osaksi. Siksi Virossa herätti usein ihmetystä, miksi Suomi ei halua samaan tapaan länsiliittojen osaksi. Välillä sitä selitettiin suomettumisen perintönä.

Suomen merkitystä Virolle kuvaa se, että vuosia sitten Suomen saaminen Natoon kuului jopa Isamaa-puolueen vaaliohjelmaan. Presidentti Toomas Hendrik Ilveksellä oli tapana vihjaista, että Natoon kannattaa liittyä hyvän sään aikana. Virolaisten johtajien patistelu välillä ärsytti päättäjiä Suomessa. Kysymys aiheutti ajoittain hankausta muuten hyvissä suhteissa.

Vielä vuosi sitten maaliskuussa Eesti Päevaleht kirjoitti suomenkielisen pääkirjoituksen: ”Suomi, kuulut Natoon. Älä hukkaa etsikkoaikaasi.”

Kovin epärealistisia odotuksia virolaisilla ei nyt näytä Suomen suhteen olevan. Johtavilla poliitikoilla on tapana korostaa, että Virossa ovat läsnä ”kolmen ydinasevaltion” puolustusvoimat. Yhdysvaltojen lisäksi Virossa ovat läsnä Ranska ja Britannia, joka johtaa Naton monikansallista pataljoonan taisteluosastoa.

Pääministeri Kaja Kallas on tiiviisti toivottanut Suomen tervetulleeksi ja toivonut hyvää yhteistyötä monta kertaa, viimeksi maaliskuun lopulla.

Viron puolustuvoimien edustajat ovat eri yhteyksissä maininneet, että Suomen ilmavoimat saattaisivat mahdollisesti osallistua Baltian ilmavalvontaan. Muut Nato-valtiot vastaavat alueen rauhan ajan ilmavalvonnasta, sillä Baltian mailla ei ole omia hävittäjiä.

Virossa pidettiin pitkään ongelmana, että Suomen kanssa ei voi jakaa ilmatilannekuvaa. Nyt kysymys poistuu kuin itsestään, ja se palvelee kumpaakin maata.

Vuoden aikana Viron puolustusvoimista on kuulunut lennokkaitakin lausuntoja siitä, kuinka jatkossa olisi mahdollista sulkea Suomenlahti, mikäli Venäjä uhkaisi Suwałkin käytävää.

Viime aikoina käytännön sotilasyhteistyö on edennyt etenkin merivoimien osalta. Viro on ostanut Suomelta merimiinoja ja hankkimassa saman tyyppisiä, liki 300 kilometrin kantaman, meritorjuntaohjuksia kuin Suomi.
 
Oliko nyt tosiaan niin, että venäjän "ennennäkemättömät" vastatoimet Suomen aikeille Natoon liittymisestä kutistuivat eduskunnan nettisivujen kaatamiseen?

Paperitiikeri
 
Ennustus: Kepu alkaa pian suurella innolla vaatia Nato-tukikohdan perustamista Suomeen.


Tukikohdan perustaminen vastaisi asuntomarkkinoiden kannalta suuren tehdaskeskittymän rakentamista alueelle, Mannerberg sanoo.

Se olisi piristysruiske kuntien elinvoimaisuudelle, kun infrastruktuuriin tehtäisiin todennäköisesti panostuksia ja palveluiden tarve alueella kasvaisi. Tämä toisi myös työpaikkoja itäiseen Suomeen.

Vastaavaa muutosta havaittiin Mannerbergin mukaan vuoden 2004 jälkeen, kun Baltian maat liittyivät Natoon.

Hän arvelee, että asuntomarkkinat voivat piristyä todennäköisesti Kouvola–Lappeenranta–Joensuu–Kajaani-akselilla. Mahdollinen tukikohta olisi lottovoitto jollekin tai joillekin alueille, Mannerberg toteaa.

Vastaavaa piristysruisketta ei Mannerbergin mukaan ole nähty itäisessä Suomessa kymmeniin vuosiin – ehkä jopa 50 vuoteen.
 
Suomi siis vasta Natossa, kun paperit Usassa. Sille koneelle saatava hävittäjä suojaus ettei käy Kaleva 2.0. Mielellään vielä harhautus ja toisella lennolla paperit perille.
Mitä se siis tarkoittaa kun Stoltenberg sanoi että Suomesta tulee täysjäsen tänään 4.4.2023
Meinaatko että hän valehtelee?

Muoks: Ylempää luin että Blinken tulee Brysseliin joten papereiden ei tarvitse lähteä Washingtoniin jotta jäsenyys olisi täydellinen.
 
Back
Top