Syyrian konflikti

Jos minulta kysytään arvausta, niin veikkaan, että Venäjä sotkee itsensä todelliseen kuseen.

Ihmettelen, miten äkkiä löytyy medialta se sointi, jossa paljastetaan, kuinka Venäjä vie länttä ja osoittaa käsittämätöntä operaatiovoimaa, taitoa ja juonikkuutta. Yksi syy on Obaman vastustajat, se on varmaa, mutta ei se selitä kaikkea.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Venäjän toimintaa Syyriassa voi verrata pakkasella housuun kusemiseen - hetken se lämmittää mutta sitä seuraava vitutus on perin ankaraa luokkaa! Pidän hyvin epätodennäköisenä, että al-Assadin joukot kykenevät suoriutumaan Venäjän pommituskampanjan tuella maaoperaatioista vastustajia vastaan, joten hyvin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa edessä on tilanne, jossa entistä useampi venäläissotilas on varsinaisissa taistelutehtävissä ja heittää henkensä Syyriassa käydessään Venäjän ortodoksisen kirkon julistamaa "pyhääsotaa". Mikä - pyhän sodan julistaminen - on Putinin kannalta hyvä asia, koska näin kansan arvostama kirkko seisoo hänen rinnalla ja se sementoinee entisestään Putinin oikeuksia Syyriaan kansan silmissä. (Tietenkin osa ymmärtää taustalla olevan silkan propagandan ja valtiojohdon että kirkon keskinäisen sopimuksen, mutta osaan kansaa tällaiset lausunnot uppoavat kuin kuuma veitsi voihin).

Mutta minusta Obamaan ja muihin länsijohtajiin kohdistuva kritiikki on osin aiheellista, eikä kyse ole välttämättä mistään Venäjän nerokkuudesta vaan raa'asta politiikasta, jota Venäjä pelaa omilla säännöillään ja niissä säännöissä huiputtaminen on sallittua (kunhan se ei kohdistu Venäjään). Venäjä on Ukrainan kriisin alun jälkeen ylittänyt jo lukuisia kertoja ns. "red line'n" mutta toistaiseksi sanktioita lukuunottamatta voimakasta vastausta ei ole tullut. Ja edelleen vallalla tuntuu olevan ajatus (tai kuvitelma) siitä, että Venäjä on edes jollain tapaa luotettava sopimuskumppani ja tätä asetelmaa Putin käyttää surutta hyödyksi.

Jos joku (media) näkee tässä nerokkuutta niin se osuu huti ja lujaa. Kyse on raa'asta suurvaltapolitiikasta, jossa toisen heikkouksia pyritään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Ja ehkäpä osa asiantuntijoista on oikeassa siinä, että nyt Venäjällä on erityistä halua maksaa potut pottuina - se koki tulleensa nöyryytetyksi 90-luvulla. Nyt on sen vuoro nöyryyttää länttä - asetelma ei siis ole mikään miellyttävä etenkään länsimaiden kannalta, koska konsensushakuinen politiikka on saanut sen verran tiukan otteen ja tähän politiikkaan on ripustauduttu kiinni urakalla. Kukaan ei halua lännessä ottaa riskiä ja katsoa millainen käsi Putinilla on.

Ja edelleen, on muistettava ne Yhdysvaltojen tulevat presidentinvaalit ja niiden vaikutus ja niiden Putinille välittämä mahdollisuus. Presidenttipeli, sisäpolitiikka, Obaman haluttomuus jättää perinnöksi täydellistä suurvaltakriisiä (Clintonille) saa Yhdysvallat näyttämään heikommalta mitä se onkaan. Katsotaan mitä seuraa 20. tammikuuta 2017 jälkeen.

vlad.
 
Uutislinkkejä:
 
Joku länkkärihän (Obama) juuri teki tyhmyyttään jonkinlaisen sopimuksen Putinin kanssa vastikäisessä YK:n yleiskokouksessa. Ei mennyt kuin päivä kun Venäjä veti sen vessasta alas. Nyt tehdään niinkuin, ööh, mitä?
Kerrotko minkä sopimuksen he tekivät? Laita viitelinkki samalla. En ole nähnyt sellaisesta viestiä missään ja ilmeisesti tiedossani on jokin aukko.

Assad sinällään lentää roskiin sillä sekunnilla kun Venäjä sen päättää. on ehdottomasti Syyrian suurin ongelma ja nyt Venäjä teki siitä vielä suuremman.
Venäjälle Assadilla ei ole todellista merkitystä vaan sillä että Venäjä varmistaa edes jonkin alueen jalansijakseen lähi-idässä. Assad on vain syy ja selitys.

Raflaavat videot ja muu maskirovka kannattaa jättää katsomatta, jos häiritsevät päättelykykyä.
Peliä voi silti pelata vaikka maskirovkaa onkin esillä. Nyt USA jätti pelin pelaamatta tai vaihtoehto on että sitä ei oikeasti kiinnosta Syyri niin paljon ja pysyy sivussa.. Pitää huomata että USA:lla on kaverit ja osin tukikohtia akselilla Turkki, Israel, Saudi...jne... jotka ilmeisesti riittää.

.
 
Venäjä on tässä se osapuoli, joka informoi Usaa jokaisesta peliliikkeestä, yhteentörmäystä ei haluta. Uskon, että tulevat viikot antavat tietoa, missä tässä mennään, lopultakin.

Myös tähän uskon minä. Molemmilla on varaa olla keskusteluyhteydessä vaikka ovatkin verhon takana meiltä piilossa.
Siellä sovitaan uudenlaisia Rippentrop sopimuksia.
 
Mielestäni olette tällä kertaa molemmat väärässä. Venäjä on tässä se osapuoli, joka informoi Usaa jokaisesta peliliikkeestä, yhteentörmäystä ei haluta. Luuletteko tosiaan, että Usa jättäisi tontin venäläiselle osapuolelle, jos se pelottelee ja luo suuria otsikoita? No ei varmasti jätä. Ei kannata mennä otsikoinnin ansaan. Venäjä ei pysty haastamaan Usaa "siirtomaasodissa", ei tasan varmasti. Uskon, että tulevat viikot antavat tietoa, missä tässä mennään, lopultakin.

Viimeiset presidentinvaalit Venäjällä mielenosoituksineen pisti Putinin hallinnon varpailleen, liikehdintä Minskissä pisti lisää painetta. Arabikevät oli synkkää juttua. Jotenkin näistä tapahtumista juontaa varmasti nyt paljon.

Välttämättä yhteentörmäystä ei haluta, mutta näen asian siitä näkökulmasta, että Venäjä tarkoituksellisesti toimii näin näpäyttääkseen länttä - näyttääkseen, että se tekee mitä haluaa. Varsinaiset Syyrian tulevaisuutta koskevat neuvottelut tullaan näkemään tästä päivästä eteenpäin - aiemmin on tunnusteltu, mutta Venäjä on pyrkinyt kätkemään todelliset tarkoitusperät. Nyt enää tarvetta tällaiselle piilottelulle ei ole olemassa ja viimeistään nyt kuvio on selvä kaikille, joten Putin sai haluamansa ja seuraavaksi otetaan sitten askel kohti realismia.

Eikä Yhdysvallat tule jättämään aluetta Venäjälle - Yhdysvalloilla on liian paljon kiinni siellä, mutta Venäjä voi diktatoorisena valtiona hyödyntää asetelmaa aivan toisin ja se voi tehdä lyhyellä tähtäimellä tarkasteltuna nopeampia liikkeitä joihin demokratioiden on vaikeampi vastata. Pitkässä juoksussa asetelma kääntyy toisin ja tuossa vaiheessa Putin on se joka joutuu luopumaan paljosta ja nähdäkseni ennen tätä vaihetta Putin pyrkii pelaamaan itselleen mahdollisimman hyvät kortit, jotta "Venäjälle jäisi edes jotain tyhjän käden sijaan". Putinin on kyettävä näyttäytymään sisäpoliittisesti voittajana ja tuolloin kädessä on oltava jotain muutaki kuin romutettu maine ja entistä suurempi joukko kuolleita sotilaita. Vaikka sitten Syyriassa al-Assadin tukijoilla jonkin sortin valta-asema tai hallinnollinen alue (Latakian kansantasavalta tms). Sama pätee Ukrainaan.

Syyriankin tapahtumia tarkasteltaessa on huomioitava lähtökohdat ja tietyt perspektiivit ja näistä johtuen Venäjän toimet näin alussa voivat olla hyvin voimakkaita, koska se haluaa näyttää ja saavuttaa konkreettisen jalansijan alueella jossa Yhdysvallat & co jo ovat. Tätä tukee Venäjän toiminta, sanakäyttö - retoriikka, se haluaa tehdä selväksi, että se on Syyriassa. piste. Seuraavaksi sitten neuvotellaan (ja Putin olettaen kuvittelee voivansa sanella ehtoja) ja jatketaan sotatoimia.

vlad.
 
Ukrainan kriisin alussa yritit samanlaisia pehmennyksiä joka käänteessä. Kyllä tämä isku oli ihan selkeä juttu. Mutta jos tulevaisuudessa Venäjä sattuu osumaan sairaaloihin, kouluihin ja orpokoteihin, uhrien omaiset varmasti ottavat huomioon setä Fulcrumin huolen siitä, ettei Venäjää esitetä huonossa valossa.

Mikä selvä juttu? Joku pommitti jotain jonka väitettiin olevan siviilikohde. Kyllähän se saattoi olla sairaala jota pommitti Venäjä, mutta saattoi olla jotain ihan mitä tahansa muutakin.

On naiivia kuvitella etteikö kapinallistahot käyttäisi myös informaatiosodankäynnin keinoja, ml. kunnon vanhanaikaista valehtelua siinä missä Venäjäkin. Kyllähän Talibankin ja Gaddafin hallintokin aina näytti traagisia kuvia lastentarhoista ja hääjuhlista joita Nato pommitti. Uskoitko nekin silmää räpäyttämättä?

Typerät kärjistyksesi eivät palvele ketään.
 
Kun Venäjä pommitti Homsissa oppositiota, pienen matkan päässä al Raqqahissa ISIS joi kahvia, söi kakkua ja katseli...

Assadin joukot ovat hätää kärsimässä tappioiden ja sotaväsymyksen takia. Venäjän ilmaiskujen ensimmäisen vaiheen kohdistaminen Assadin joukkojen välittömään tulitukeen on itsestään selvää. Toteutustapa on lähinnä arvoitus. Tarkkoja iskuja pienillä täsmäaseilla vai perinteiseen venäläiseen tyyliin tonneittain rautaa peliin. Tulevien viikkojen aikana selvinnee. Tulee komeita videoita, jos SU-24 kalustolla kipataan täysiä kuormia loivasta syöksystä.
 
Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Venäjän toimintaa Syyriassa voi verrata pakkasella housuun kusemiseen - hetken se lämmittää mutta sitä seuraava vitutus on perin ankaraa luokkaa! Pidän hyvin epätodennäköisenä, että al-Assadin joukot kykenevät suoriutumaan Venäjän pommituskampanjan tuella maaoperaatioista vastustajia vastaan, joten hyvin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa edessä on tilanne, jossa entistä useampi venäläissotilas on varsinaisissa taistelutehtävissä ja heittää henkensä Syyriassa käydessään Venäjän ortodoksisen kirkon julistamaa "pyhääsotaa". Mikä - pyhän sodan julistaminen - on Putinin kannalta hyvä asia, koska näin kansan arvostama kirkko seisoo hänen rinnalla ja se sementoinee entisestään Putinin oikeuksia Syyriaan kansan silmissä. (Tietenkin osa ymmärtää taustalla olevan silkan propagandan ja valtiojohdon että kirkon keskinäisen sopimuksen, mutta osaan kansaa tällaiset lausunnot uppoavat kuin kuuma veitsi voihin).

Mutta minusta Obamaan ja muihin länsijohtajiin kohdistuva kritiikki on osin aiheellista, eikä kyse ole välttämättä mistään Venäjän nerokkuudesta vaan raa'asta politiikasta, jota Venäjä pelaa omilla säännöillään ja niissä säännöissä huiputtaminen on sallittua (kunhan se ei kohdistu Venäjään). Venäjä on Ukrainan kriisin alun jälkeen ylittänyt jo lukuisia kertoja ns. "red line'n" mutta toistaiseksi sanktioita lukuunottamatta voimakasta vastausta ei ole tullut. Ja edelleen vallalla tuntuu olevan ajatus (tai kuvitelma) siitä, että Venäjä on edes jollain tapaa luotettava sopimuskumppani ja tätä asetelmaa Putin käyttää surutta hyödyksi.

Jos joku (media) näkee tässä nerokkuutta niin se osuu huti ja lujaa. Kyse on raa'asta suurvaltapolitiikasta, jossa toisen heikkouksia pyritään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Ja ehkäpä osa asiantuntijoista on oikeassa siinä, että nyt Venäjällä on erityistä halua maksaa potut pottuina - se koki tulleensa nöyryytetyksi 90-luvulla. Nyt on sen vuoro nöyryyttää länttä - asetelma ei siis ole mikään miellyttävä etenkään länsimaiden kannalta, koska konsensushakuinen politiikka on saanut sen verran tiukan otteen ja tähän politiikkaan on ripustauduttu kiinni urakalla. Kukaan ei halua lännessä ottaa riskiä ja katsoa millainen käsi Putinilla on.

Ja edelleen, on muistettava ne Yhdysvaltojen tulevat presidentinvaalit ja niiden vaikutus ja niiden Putinille välittämä mahdollisuus. Presidenttipeli, sisäpolitiikka, Obaman haluttomuus jättää perinnöksi täydellistä suurvaltakriisiä (Clintonille) saa Yhdysvallat näyttämään heikommalta mitä se onkaan. Katsotaan mitä seuraa 20. tammikuuta 2017 jälkeen.

vlad.


Venäjä ei lähde hakemaan sotilaallista ratkaisua Syyriassa, koska he tietävät länsimaiden pönkittävän vastapuolta. Suurvaltojen välisen poliittisen ratkaisun pitää tulla ensin. Toistaiseksi Venäjä tyytyy Assadin hallinnon pitämiseen pystyssä ja sen he pyrkivät tekemään mahdollisimman vähin omin taloudellisin uhrauksin. Assadin jatkoa ajatellen öljyntuotanto olisi syytä saada Assadin hallintaan ja niiltä osin venäläiset varmaan jotain suunnittelevat Syyrian asevoimien kanssa.
 
Assadin joukot ovat hätää kärsimässä tappioiden ja sotaväsymyksen takia. Venäjän ilmaiskujen ensimmäisen vaiheen kohdistaminen Assadin joukkojen välittömään tulitukeen on itsestään selvää. Toteutustapa on lähinnä arvoitus. Tarkkoja iskuja pienillä täsmäaseilla vai perinteiseen venäläiseen tyyliin tonneittain rautaa peliin. Tulevien viikkojen aikana selvinnee. Tulee komeita videoita, jos SU-24 kalustolla kipataan täysiä kuormia loivasta syöksystä.

No näin ainakin tuossa videossa tehtiin, eli perinteistä rautapommia päälle vain reippaasti, tarkkuudella ei niin väliä. Su-24:t pystyvät pudottamaan täsmäaseita mutta ilmeisesti inventaariot ovat niin pienet että niitä säästellään tärkeimpiin maaleihin.

Tuo joukkio jonka päämajaa venäläiskoneet pommittivat, Tajamu Alezz, ei löydy tästä listasta eikä siitä löydy juuri muutakaan tietoa. Kovin suuri poppoo ei siis ole varmaan kyseessä, tai sitten se on vastikään vaihtanut nimeä niinkuin tällaiset joukot usein tekevät. Nimen perusteella veikkaan sen kuuluvan Islamistiseen Rintamaan.
 
Näyttää siltä ettei ihan hirveän hyvä osumatarkkuus ollut, ellei sitten ollut tarkoitus kyntää peltoa?

Sehän ei tuo kamera välttämättä osoittanut maaliin. Todennäköisesti venäläisten vehkeiden integrointi ei ole länsimaisella tasolla. Tuo kuva saattoi olla matalalla lentävästä lennokista ja se kuvasi radiokeskustelun perusteella annettua kohtaa maastosta pommituksen tuloksien varmistamiseksi. Korkeammalta lykättiin pommit matkaan ja ne osuivat johonkin kuvan ulkopuolella. Tuskin tuo ensimmäisissä räjähdyksissä näkyvillä ollut penkka oli aiottu maali.
 
Tietävätpä ainakin sinut. Kun raaputtaa vähän, väri näkyy. Reilu peli.

Kyllä, harmaa neutraliuden väri.

Fiksu esittää aina varauksia, etenkin kun väitteiden esittäjänä on taho jolla on vahvat intressit esittää muunneltua totuutta (venäläiset kommentaattorit huomauttivat jo pari päivää sitten että välittömästi kun ilmaiskut alkavat, rupeaa tulemaan raportteja venäläisten pommittamista kouluista ja sairaaloista). Vain hölmöt tolmaavat uskomaan kaiken joka sopii omaan ideologiseen näkemykseen.
 
Assadin oma rolling thunder jatkuu:

Minusta on erittäin todennäköistä, että Saudi-Arabia ei heiluta valkoista lippua vaan alkaa toimittaa kapinallisille aivan uusia asejärjestelmiä, mukaan lukien ilmapuolustus.

Näin voi käydä.
Tosin kun katsoo Saudien omia hommia Jemenissä, niin tulee mieleen ettei proksysodan aloitus suurvallan kanssa ole välttämättä paras idea. Tällainen juttu toimii helposti toisinkin päin.

Mahdollinen Venäjän ilmapommitus

Näyttää juuri siltä, pudotetaan reilu satsi pommeja, ehkä kahdesta koneesta. Syyrialaiset eivät havaintojeni mukaan ole yleensä raaskineet pudottaa noin paljoa kerralla. Su-24 pystyy kuljettamaan 8 tonnia ja lentomatkat tuolla ovat lyhyet, joten kuormauskykyä kyllä riittää jos vain pommeja piisaa. 0.40 kohdassa rupeaa tulemaan ilmatorjuntatulta.
 
Sehän ei tuo kamera välttämättä osoittanut maaliin. Todennäköisesti venäläisten vehkeiden integrointi ei ole länsimaisella tasolla. Tuo kuva saattoi olla matalalla lentävästä lennokista ja se kuvasi radiokeskustelun perusteella annettua kohtaa maastosta pommituksen tuloksien varmistamiseksi. Korkeammalta lykättiin pommit matkaan ja ne osuivat johonkin kuvan ulkopuolella. Tuskin tuo ensimmäisissä räjähdyksissä näkyvillä ollut penkka oli aiottu maali.

Tuossa penkassa on luolastoja jne, kyllä minä uskon että sihen yritettiin. Tietysti voihan tuossa kuvan ulkopuolella olla joku leirialue tms ja luolat ovat ilmasuojaa varten. Kapinallisten kuvaama video voi olla juuri tuolta, kuvissa näkyy samanlaisia luolia.
Kuva on tosiaan lennokista joka teki BDA:ta. Koneiden omaa tv-kuvaa ei voitane käyttää perinteisessä 'tyhmässä' pommitusoperaatiossa.
 
Back
Top