Tykistö

Saadaankohan täydennettyä M270 kalustoa nyt kun kevyet heittimet on (ainakin osa) luovutettu tositoimiin Ukrainalle? Veikkauksia?

Vastahan me ostettiin kevyisiin heittimiin lisää raketteja Israelista?
 
Taisi olla 30 piirua.. onneksi en ole tulenjohtaja 👍

Kukaan ei ole seppä syntyessään, vois sattua kelle vaan ja mitä näitä sanontoja on.

Itse ensimmäisessä kovapanosammunnassani johdin krh-joukkueen tulta lyka-menetelmällä, jossa ei ammuta koordinaatteihin, vaan annetaan heittimille suoraan suunta ja etäisyys. Mittamieheni ranetti rynkky rinnuksilla käsisuuntakehämittauksen päin peetä, eikä minulla kokemattomana ja jännittyneenä kellot soittaneet yhtään, että hänen ilmoittama suunta poikkesi huomattavasti (lue liikaa) käskyssä antamastani perussuunnasta. Otin lukeman annettuna ja raapustin tulikomennon kasaan.

Osumia tähtystäessäni kikkeli kutistui melkoisesti kun kuului komeita jysähdyksiä, mutten nähnyt iskemiä ollenkaan! Kymmenisen sekuntia aivot raksutti, että mitähän vittua nyt, mutta nohevana taistelijana otin tilanteen haltuun. Paikansin iskemät korvakuulolta oikella sivustalla olevan metsän taakse, pienen sormileikin jälkeen päädyin korjaamaan reippaat jotain 370 piirua vasempaan ja kerta kenttään toisemman kerran. Jännistys vaihtui leveään virneeseen kun korjauksen jälkeen ensimmäinen kranaatti tuli alas. Jos maalipisteessä olisi ollut ämpäri, niin olisi kopsahtanut suoraan sisään.

Sain kouluttajalta asianmukaiset veetuilut ensimmäisestä kierroksesta, mutta kunnon kehut korjauksesta. Erityismaininta tuli siitä kun en ruvennut turhia munia puristelemaan, kysymään neuvoja tai katseellakaan hakenut korjaukselle hyväksyntää kouluttajalta vaan hoidin homman eteenpäin ihan omatoimisesti parhaalla katsomallani tavalla. Lopputulos erinomainen.

Onko se niin justiinsa?

Ei :uzi:
 
Viimeksi muokattu:
Eli Ukrainaan on mennyt sekä haupitseja että myös raketinheittimiä.
Täällä palstalla luettiin jo muutama tunti sitten Ukrainan presidentin sivuilta kuinka ne vasta toivovat saavansa jo toimitettujen APC:ien lisäksi noita.
 
Uusi asevalvonnan AEMI raportti ilmestynyt PV:ltä aina heti tammikuun alussa. Noinkohan on julkinen mitä nyt parin viikon päästä olisi normaalioloissa odotettavissa?

Rakentiheittimet, Pasien lukumäärät, 122mm ja 152mm haupitsit, ...

Ei muuta kuin kantelemaan eduskunnan oikeusasiamiehelle, jos ei ole.
 
Siis MINKÄ verran noi Caesarit maksavat :oops:

Muoks siis tuo on Tsekkien korunoissa eikä euroissa. Noin 400 miljoonaa, eli noin 6,5 miljoonaa egeä per ase. Huh.
Silti vitun kallis. Oikeasti rekka, jonka päällä tykki, jossa jotain automatiikkaa, minkä laskennasta ja ohjauksesta suoriutuu sekunnin murto-osassa iphone 4.
 
Silti vitun kallis. Oikeasti rekka, jonka päällä tykki, jossa jotain automatiikkaa, minkä laskennasta ja ohjauksesta suoriutuu sekunnin murto-osassa iphone 4.

Tuliko mukana ampumatarvikkeet?
 
Miksi Tsekki edes ostaa Ranskasta tykkejä? Eikö niillä ole oma 155mm pyörillä kulkeva tykki, Zusanna?
Zuzanna-2 (155 mm/52 kal SPGH) lienee slovakialainen tykistöjärjestelmä, jota tsekeillä ei ole käytössä ja joka perustuu vanhaan Tsekkoslovakian aikaiseen 152 mm DANA:aan ja siitä kehitettyyn Zuzanna-1 155 mm/45 kal SPGH aseeseen. Ohessa aina luotettava Wiki-linkki.
Zuzanna-2:sta on esitelty myös kevyempi versio EVA Tatra 6*6 alustalle, aseena sama (155 mm/52 kal) täysautomaattilatauksella, lienee vain eräs proto?:

Tsekkien Tatra 8*8 alustalle sovitettu, tornillinen 155/52 kal SPGH-asejärjestelmä on Morana, esitelty 2022, edeltäjä Dita 45 kal putkella esitelty 2021, joten kiirettä on tuotekehityksessä ja protopajalla pitänyt, ohessa linkki::

Ilmeisesti se hävisi "kisan" Tatra 8*8 alustaiselle Caesarille, joka on jo Tanskalla käytössä (valmiimpi tuote tsekki-/slovakki Tatra-alustalla) tai Zuzanna-2:sta hankitaan myöhemmin Tsekin tykistöjärjestelmän kehitysohjelman mukaan korvaamaan vanhaa DANA-kalustoa:

Olisiko tässä mukana myös Ukrainan sotaan liittyvää "sopupeliä" eli 152/155 mm Dana &Zusanna SPGH-järjestelmiä taidettiin myydä/antaa/vaihtaa Ukrainalle taannoin ja ehkä Caesarit tulevat niistä joidenkin tilalle aikanaan, kunhan fransut ehtivät niihin aseet tekemään.
Ukrainaan menneistä Dana ja Zuzanna SPGH:sta osa lähti Slovakiasta ja osa Tsekistä, ohessa eräs uutislinkki aiheesta:

Silti vitun kallis. Oikeasti rekka, jonka päällä tykki, jossa jotain automatiikkaa, minkä laskennasta ja ohjauksesta suoriutuu sekunnin murto-osassa iphone 4.
Voi olla, että ballistiikan ratalaskentaan tarkoitetut koodinpätkät ja "kaiken maailman" 155 mm a-tarvikkeiden tiedot ratalaskentaa varten maksavat jonkin verran enemmän kuin Apple:n ilmais-/ostopelit. Eikä se tykkikään mikään kuluttajahyödyke/-tuote ole, varsinkaan ranskalaisena versiona. Ehkä kauppaan kuuluu myös teknologian siirtoa tsekeille aseen osalta, josta kertyy lisää hintaa.

Tuliko mukana ampumatarvikkeet?
Tsekit tekevät itse (Slovakian kanssa yhteistyössä, esim MSM-Group) kattavan 155 mm (ja 152 mm) ampumatarvikevalikoiman. Oheisessa linkissä aiheesta tekstiä ja suora linkki MSM-Group:n ammunition sivuille:

Nexter:n erikoisampumatarvikkeet kuten Bonus tai uudempi Katana-ammus, jos siitä tuote tulee, voisivat olla kaupassa mukana, mutta tuskin muuta.
 
Kyllä tuo tulee muuttumaan ja käsisuuntakehä ja muut välineet muuttuvat hitaasti ja varmasti 6400 mil jakoiseksi.
Itse toimintaa tuo ei muuta kuin sormien osalta eli yksi sormi ei ole enää sitä 100 piirua.
No kyllähän se sikäli muuttaa, että 6400-jakoisessa ympyrässä suuntien hahmottaminen lakkaa olemasta intuitiivista 15-30-45-60 -kellotaulun mukaista vs. 16-32-48-64. Vaatii enemmän miettimistä ja laskemista ja lisää siten virhelähteen nopeisiin suunnanantoihin, kun ei ole visuaalisena referenssinä kellotaulua, jonka minuuttilukema vastaa suuntaa ja jonka tuntilukemat on myös helposti muunnettavissa piiruihin 500 piirun välein. Osaisitko antaa kello 10 vastaavan mil-lukeman ilman laskutoimituksia, piiruina se taas tulee saman tien 50-00.

Etenkin lyhytkantaa ampuessa tuosta tulee tuskallista, kun tulenjohtajan pitää käskeä heittimen perussuunta.

Käytännössä tuo tulee siis lisäämään tulenjohtokoulutettaviksi valittavien matemaattisen kyvykkyyden vaatimuksia, jos halutaan samaan nopeuteen ja luotettavuuteen kuin nyt.

Sormien piirumittojahan tuo ei juuri muuta, koska ero on marginaalinen kun on muutamista piiruista kyse. Esim 2 sormen 60~64 ei ole mitenkään merkittävää. Samalla tavalla kiikarien piiruasteikolla ero ei ole merkityksellinen.
 
Back
Top