Ukrainan konflikti/sota

Oletteko törmänneet yhteenkään Seaking helikopteri videoon? Britit luovuttivat Ukrainan merivoimille useita SeaKing koptereita vuoden alussa. Olisivatko epäkelpoja Ukrainalle ja täten poissa käytöstä.
 
T-90A saanut paitsi naamioverkon niin myös "cape cage" virityksen jossa roikkuvat ketjut.

Jos kyseessä on tuore eikä vahva kuva, se kertoisi että ihan kaikkia T-90A vaunuja ei ole menetetty muttei toisaalta viety UVZ:lle T-90M modernisointia varten (aihioksi siihen).

T-90A with chain grill.

Katso liite: 85648



-

Kommenteissa kiinnitetään huomiota tornin Kontakt-5 elementtien väliseen rakoon, jota ei pitäisi olla T-90A vaunuissa. Kommentoija AFV Recognition joka tuntee venäläiset vaunut ja kaluston:

Kommentti: What’s interesting about this T-90A is the Kontakt-5 ERA fitment on the turret, it has gaps between the tiles, but T-90A’s do not normally have gaps between the tiles.

Vieraan kysymys: Are you suggesting that this is the 1992 model?

Vastaus: I don’t believe so, because the Obr.1992 doesn’t have the separate 2x smoke grenade dischargers as you can see on this one.

Eriävän mielipide, jonka mukaan kyseessä ei ole T-90A vaan T-90 obr 1992. Mikä olisi hurja temppu, jos näitä kaivettaisiin varastoista. Kyseistä mallia ei ole näkynyt liikkeellä hyvin pitkään aikaan, ainakaan minä en ole nähnyt. Toisaalta mikäs siinä, jos kerran varastoja tyhjennetään muutenkin, kaivetaan nämäkin sitten yrittämään.

That's because this isn't a T-90A, it's a T-90


-

T-90 obr 1992 vaunuja on valmistettu hyvin pieni määrä, useimman lähteen mukaan noin 120 kpl (Alexey Khlopotovin mukaan kyseinen määrä sisältää myös prototyypit) ja jos uskotaan Jaroslaw Wolskia, näitä olisi vain 80 kpl jäljellä. Mikä määrä niistä on käyttökelpoisessa kunnossa tai kunnostettavissa, kuka tietää.

Alexey Khlopotov on kirjoittanut ampujan tähtäimestä näin: LÄHDE

Instead of the passive-active night sight of the gunner 1K13-49 (T-72B), the T-90 was equipped with a thermal imaging system, consisting of an active-passive night sight TO1-KO Buran-PA, or a thermal imaging sight TO1-PO2T "Agava-1". However, due to problems with the production of "Agave", serial T-90s of the Russian Army were equipped with "Buran" sights [9]. Agave was equipped with only two experimental machines [10].

Huvittavasti alkuperäiset Venäjän armeijalle toimitetut T-90A vaunut varustettiin Buran-M pimeänäkötähtäimellä (tämä tapahtui noin kymmenen vuotta T-90 obr 1992 vaunujen valmistuksen päättymisen jälkeen), ennen kuin vihdoin saivat ranskalaista alkuperää olevan lämpötähtäimen.

Minä en kykene tunnistamaan vaunua kuvasta, onko T-90 obr 1992 vaiko T-90A, mutta kieltämättä tuossa on nähtävissä piirteitä jotka puoltavat kumpaa vain.
 
Mikäköhän siinä on, kun näitä rysyn vaunuvideoita kattoo niin sieltä miltei aina putoo äijiä kyydistä ja vähintäänkin pari meinaa jäädä/jää alle? 🤕

Ja sitten tossakin se hukkaa pari äijää sinne uran varteen, pudottaa loput ihan keskelle tasaista peltoa ja lopulta rällää kaasu pohjassa ottamaan ohjuksia kiinni?! Yksi ukko taisi selvitä itse vaunusta ja loput kökki siellä pellolla ihmettelmässä elämän todennäköistä lyhyyttä.

Käsittämätöntä sähellystä jatkuvasti. o_O
Eiköhän näihin videoiden sävellyksiin ole se yksinkertainen selitys: Votkulissa sattuu kaikenlaista, osalla on sitten varmaan näitä tujumpia aineita veressä. Ainakin minulla olisi jos koko muu porukka olisi jo johon järjettömään hyökkäykseen lähtiessä tukevasti tilintallin.
Ei tuolla varmaan raittiusseuran kokouksia pidetä ennen höökejä. Noilla tappiolla on varmaan vaikea lähteä höökin ihan vesilinjalla jos tuota votkulia on tarjolla.
 
Viimeksi muokattu:
30 maan kansalaisilta kysyttiin haluavatko nämä, että heidän hallituksensa tukee Ukrainaa. Vain Meksikossa näistä alle puolet (46%) haluaa, että Ukrainaa tuetaan.
Maat oli (maanosien sisällä kannatuksen mukaan suurimmasta pienimpään, joitakin mielenkiintoisia prosentteja nostettu esiin, Intian prosentti on aika kova ja Turkissakin parempi kuin USAssa. Brasilia taas erottuu Keski- ja Etelä-Amerikan maista. valituissa Afrikan maissa myös aika vahva tuki Ukrainalle kansalaisten keskuudessa. Kaikissa parempi kuin Saksassa ja Ranskassa.)
Eurooppa: Portugali (89%), Ruotsi (81%(yllättävän alhanen)), Iso-Britannia, Hollanti, Espanja, Italia, Saksa, Ranska (65%)
Amerikat: Kanada, USA (70%), Brasilia(67%), Argentiina(61%), Peru, Kolumbia, Meksiko
Aasia: Japani, Intia(76%), Singapore (75%), Etelä-Korea, Turkki (70%), Vietnam, Thaimaa, Hong Kong, Saudi Arabia (55%), Indonesia.
Afrikka: Egypti (73%), Nigeria (71%),Etelä-Afrikka (67%)
Australia (80%)
 
Viimeksi muokattu:
Tiedä sitten onko tässä mitään totuusperää, mutta kovasti on kyllä tappioita tullut.


Tuo on paras ja tuorein laskelma ryssän varastotukikohtien IFV- ja AFV-vaunujen määrästä. He käyttävät videolla IFV-nimitystä BMP-vaunuista ja kaikki muut laitetaan AFV-kategoriaan (BTR-60/70, BRDM-2 and MT-LB).

Lainaan videon ajanhetkeltä 5:52 kuvakaappauksen, jossa näkyvät numerot taulukon muodossa (tärkeimpien tukikohtien osalta he ostivat satelliittikuvat, mutta vähempiarvoisissa tyytyivät Google Maps kuviin - huomaa myös satelliittikuvien päiväys, nämä ovat valtaosaksi keväältä ja kesältä 2023 tosin on myös muutama hyvin tuore):

1697917599573.png

Tästä voidaan äkkiä laskea AFV-vaunujen (BTR-60/70, BRDM-2 and MT-LB) määrä: 8917 - 3677 = 5240 kpl

He eivät ota kantaa kuvissa näkyvien vaunujen mahdolliseen kuntoon tai ryssän kykyyn aktivoida niitä, kertovat vain kokonaismäärät eli mitä kuvista on laskettavissa.

Lisäksi varoittavat että on aina mahdollista, että tekivät virheitä tunnistuksen kanssa tai että jotain jäi epähuomiossa laskematta.

Silti korostan: paras ja ajantasaisin laskelma varastotukikohtien IFV- ja AFV-vaunujen määrästä (kuvien ottamisen aikaan).

-

Videon lopuksi Covert Cabal toteaa että Oryxin listaamat vaunumenetykset olivat 2049 BMP-vaunua ja 4257 kpl AFV-vaunuja (nämä numerot hänen videonsa editoinnin aikana), joten voidaan laskea, kauanko varastot riittävät tällä tahdilla (MUOKKAUS: tässä sattui minulla virhe, 4257 kpl ei ole AFV-vaunujen määrä vaan BMP+AFV tappioiden kokonaismäärä, korjasin laskelman viestin lopussa, mutta jätän virheen näkyville tähän alkuperäiseen tekstiin):

Sotaa on nyt käyty 604 päivää eli karkeasti ottaen 20 kuukautta. Täten Oryxin mukaan ryssä on menettänyt 2049 / (20/12) = 1229,4 BMP-vaunua per vuosi.

Tällä tahdilla varastovaunut riittävät siis 3677 / 1229,4 = 2,9908 eli aika tasan kolme vuotta

Sama tarkistus AFV-vaunuille (BTR-60/70, BRDM-2 and MT-LB): Oryxin mukaan ryssä on menettänyt niitä 4257 / (20/12) = 2554,2 vaunua per vuosi.

Tällä tahdilla varastovaunut riittävät siis 5240 / 2554,2 = 2,0515 eli aika tasan kaksi vuotta

HUOM: hän sanoo videon lopussa että BMP-vaunut loppuisivat kolmessa vuodessa ja "muut AFV:t" (BTR-60/70, BRDM-2 and MT-LB) kolmessa ja puolessa vuodessa, mutta minun laskelman mukaan "muut vaunut" loppuisivat tällä tahdilla jo kahdessa vuodessa. Mistä lie näin suuri ero? Kuuntelin hänen numeronsa useamman kerran mutta en hoksaa, mistä tuo 3,5 vuotta saadaan.

Toki tässä laskelmassa ei huomioida uustuotantoa, mutta toisaalta oletetaan että jokainen varastovaunu olisi aktivoitavissa tai kunnostettavissa. Covert Cabal toteaa videolla, että he näkivät varastotukikohdissa vaunuja jotka eivät olleet liikkuneet kymmeneen vuoteen. Ovatko nämäkin helposti aktivoitavissa, jos ollenkaan? Toisaalta tukikohdissa on halleja, joiden sisälle ei tietysti nähdä ja ne voivat sisältää jonkin määrän vaunuja. Täten numeroita ei voi ottaa täysin totena, tosin arvatenkin valtaosa vaunuista varastoidaan ulkona joten hyvin vahvasti antavat suuntaa sille millaisista määristä puhutaan.

Lisäksi voi miettiä, kuinka paljon suuremmat menetykset heillä on verrattuna Oryxin numeroihin? Ukrainan omien ilmoitusten numerot ovat järjestään noin kaksi kertaa suuremmat kuin Oryxin numerot. JOS Ukraina olisi oikeassa, silloin varastot loppuisivat tällä tahdilla hyvin paljon nopeammin: IFV:t puolessatoista vuodessa ja AFV:t yhdessä vuodessa. Kun vielä huomioidaan että osa tukikohtien satelliittikuvista on keväältä ja kesältä 2023 eli 4-6 kuukautta vanhoja, niin tämän kanssa ollaan hyvin äkkiä syvässä suossa.

Jos unohdetaan satelliittikuvien iän vaikutus, niin AFV:t riittäisivät vuoden 2024 syksyyn ja IFV:t (eli käytännössä varastoidut BMP:t) kevääseen 2025. Taas liikutaan samoissa numeroissa kuin mitä Budanov jutteli haastattelussa eli ryssällä riittää materiaalia sodan jatkamiseen vuoden 2025 loppuun, ehkä vuoden 2026 alkuun.

-

Lainaan high_marsed twitter-ketjusta hänen kommenttinsa videosta: LÄHDE

Here is a breakdown of the numbers including the date where the Images were taken. In total Russia has about 8917 armored vehicles (BTR-60/70, BRDM-2 and MT-LB), including 3677 BMPs in storage, but more vehicles could be stored inside garages.

Most of the Russian storage bases have at least some armored vehicles and "others" include 10 bases, that have less than 100 armored vehicles in storage. As you can see not all images have been taken recently so it is possible the numbers have decreased already.

As a comparison the Military Balance 2023 lists 4000 BMP-1/2, 4000 BTR-60/70, 2000 MT-LB and 1000 BRDM-2 in storage. There are many reasons why our numbers are different but the truth is probably somewhere in between.

I previously counted 4112 BMPs in storage as a pre war number but I missed some and the real number is probably closer to 4500-4700 and whatever they had stored inside garages.


Kertauksen vuoksi, tässä hänen aikaisempi laskelmansa BMP-vaunujen määrästä (se jota hän täsmentää yllä): LÄHDE

1697920112111.png

-


Pari kommenttia:

So that implies that they have only taken 1000 BMPs out of storage, which seems a bit low. I suppose there could have been more in come out of storage. but thought it would have been a bigger drop.

Toinen käyttäjä vastasi yllä olevaan viestiin näin:

Or they took those inside garages aswell

-


MUOKKAUS: kuuntelin videon uudestaan ja nyt selvisi, mitä laskin väärin myöhään eilen: 4257 kpl oli kaikkien vaunujen määrä, joten AFV-vaunujen määrä saadaan kun vähennetään siitä BMP-vaunujen määrä 2049 kpl:

4257 - 2049 = 2208

ELI Oryxin mukaan ryssä on menettänyt niitä 2208 / (20/12) = 1324,8 vaunua per vuosi.

Tällä tahdilla AFV varastovaunut riittävät siis 5240 / 1324,8 = 3,9553 eli aika tasan neljä vuotta

Hän sanoo videolla kolme ja puoli vuotta, mutta joka tapauksessa nyt ollaan samalla aallonpituudella numeroiden osalta.

ELI:

Lisäksi voi miettiä, kuinka paljon suuremmat menetykset heillä on verrattuna Oryxin numeroihin? Ukrainan omien ilmoitusten numerot ovat järjestään noin kaksi kertaa suuremmat kuin Oryxin numerot. JOS Ukraina olisi oikeassa, silloin varastot loppuisivat tällä tahdilla hyvin paljon nopeammin: IFV:t puolessatoista vuodessa ja AFV:t kahdessa vuodessa. Kun vielä huomioidaan että osa tukikohtien satelliittikuvista on keväältä ja kesältä 2023 eli 4-6 kuukautta vanhoja, niin tämän kanssa ollaan hyvin äkkiä syvässä suossa.

Jos unohdetaan satelliittikuvien iän vaikutus, niin AFV:t riittäisivät vuoden 2025 syksyyn ja IFV:t (eli käytännössä varastoidut BMP:t) kevääseen 2025. Taas liikutaan samoissa numeroissa kuin mitä Budanov jutteli haastattelussa eli ryssällä riittää materiaalia sodan jatkamiseen vuoden 2025 loppuun, ehkä vuoden 2026 alkuun.
 
Viimeksi muokattu:
Avdiivkassa ilmeisesti tapellaan edelleen kunnolla. Vaikuttaa olevan nyt melkein Bakhmutin tasoinen pakkomielle. Ryssä on päättänyt vallata sen välittämättä paljonko kalustoa tai miehiä kuluu, mutta toivottavasti Ukraina kestää!

Pakkomielteinen vastustaja on hyvä vastustaja. Olen tässä pohtinut, että onkohan Abramseja käytetty tuolla? Se voisi selittää osan noista aika massiivisista tappioista.
 
Pakkomielteinen vastustaja on hyvä vastustaja. Olen tässä pohtinut, että onkohan Abramseja käytetty tuolla? Se voisi selittää osan noista aika massiivisista tappioista.
Eiköhän ole tuhoutuneet miinoitteisiin, epäsuoraan sekä laajaan skaalaan pst aseiden toimesta. Ei tässä sodassa tulla näkemään tankki VS tankki näytöksiä valitettavsti.
 
Eiköhän ole tuhoutuneet miinoitteisiin, epäsuoraan sekä laajaan skaalaan pst aseiden toimesta. Ei tässä sodassa tulla näkemään tankki VS tankki näytöksiä valitettavsti.
Mutta toisaalta, mikä onkaan helpoin tapa poistaa varastorasvat piipusta ja käydä vähän testaamassa suorituskykyä, kun käydä niittaamassa pari miinakentässä pyörivää T-90:iä? Vähän kuin ampuisi kaloja tynnyriin, mutta miksi ei?
 
Mutta toisaalta, mikä onkaan helpoin tapa poistaa varastorasvat piipusta ja käydä vähän testaamassa suorituskykyä, kun käydä niittaamassa pari miinakentässä pyörivää T-90:iä? Vähän kuin ampuisi kaloja tynnyriin, mutta miksi ei?
Ryssä hyödyntäisi varmasti Abramsien ilmaantumisen etulinjaan. Lancet lennokeita uhrattaisiin satavarmasti jotta saataisiin videoita osumista julki.
 
Täällä väiteltiin joitan päiviä sitten Ukrainasta löytyneestä Panzerkampfwagen IV Ausf. H/J -vaunusta.

Brittiläinen sotahistorioitsija Mark Felton on tehnyt aiheesta videon. Pitää todennäköisenä että kyseessä on aito alkuperäinen vaunu joka on 2 ms aikaan räjäytetty itsetuhopanoksella ja sodan jälkeen joko korjattu tsekkoslovakiassa tai todennäköisemmin ollut puna-armeijan harjoitusmaalina ja restauroitu 2000-luvulla. Vahvin argumentti tämän puolesta on useat iskemät vaunun etupanssarissa ja se että tykin tilalla on pelkkä rautaputki, tsekkoslovakiassa restauroiduissa oli tykki mukana.

Vaunu ei ole ollut rintamalla tositoimissa vaan valemaalina venäläisille. Kyseessä on jo toinen vahvistettu PzKfW IV samassa tarkoituksessa. Sinällään tyhmä veto, koska vaunun hinta museomarkkinoilla on 2-4 miljoonaa kunnosta riippuen.

 
Viimeksi muokattu:
Pahempi ohjusisku Ukrainassa.
Edit:

Kuvernööri: Venäjä iski postinjakelukeskukseen Harkovassa, kuusi kuoli​

Kuusi ihmistä kuoli ja 14 loukkaantui Venäjän ohjusiskussa Harkovaan lauantaina, kertoi alueen kuvernööri Oleh Synjehubov Telegramissa.

Asiasta raportoi uutistoimisto Reuters.

Synjehubovin mukaan ohjus osui Harkovan kaupungissa sijaitsevaan postinjakelukeskukseen.

Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova on maan toisiksi suurin kaupunki.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo on paras ja tuorein laskelma ryssän varastotukikohtien IFV- ja APC-vaunujen määrästä.

Lainaan videon ajanhetkeltä 5:52 kuvakaappauksen, jossa näkyvät numerot taulukon muodossa (tärkeimpien tukikohtien osalta he ostivat satelliittikuvat, mutta vähempiarvoisissa tyytyivät Google Maps kuviin - huomaa myös satelliittikuvien päiväys, nämä ovat valtaosaksi keväältä ja kesältä 2023 tosin on myös muutama hyvin tuore):

Katso liite: 85658

Tästä voidaan äkkiä laskea APC-vaunujen määrä: 8917 - 3677 = 5240 kpl

He eivät ota kantaa kuvissa näkyvien vaunujen mahdolliseen kuntoon tai ryssän kykyyn aktivoida niitä, kertovat vain kokonaismäärät eli mitä kuvista on laskettavissa.

Lisäksi varoittavat että on aina mahdollista, että tekivät virheitä tunnistuksen kanssa tai että jotain jäi epähuomiossa laskematta.

Silti korostan: paras ja ajantasaisin laskelma varastotukikohtien IFV- ja APC-vaunujen määrästä (kuvien ottamisen aikaan).
Ukrainan ilmoitusten mukaan venäjä on menettänyt "armored fighting vehicles" kategoriaan kuuluvaa kalustoa 2122 kappaletta aikavälillä 2.6.2023 - 21.10.2023 eli 15 kappaleen päivätahdilla. Talvikaudella 3.11.2022 - 5.5.2023 menetyksiä oli 1672 kappaletta eli 9 kappaletta päivässä.

Tasan vuodessa on mennyt 4346 kappaletta eli päivässä 12 ja jos oletetaan tuon tahdin jatkuvan hamaan tulevaisuuteen, niin venäjän kannalta optimistisen laskelman mukaan jossa sanotaan vaikka 8000 varastoaihiota on kunnostettavissa, 30% tuhotusta kalustosta saadaan talteen ja on korjattavissa, sotateollisuus pystyy tuottamaan 50 uudenkarheaa tähän kategoriaan kuuluvaa ajoneuvoa kuukaudessa tästä hetkestä lähtien, niin varaston takaseinä tulee vastaan 6/2026

Vaikka ei laskettaisi näin, niin näyttää siltä että puhtia tämän kaluston osalta riittää vielä ainakin pari vuotta ja on todennäköisempää, että mm. taisteluhelikopterit ja tykistö loppuu ensin. Jos siis tuhoamistahti ei muutu.
 
Ryssäläinen väittää että Ukraina olisi tuonut joukkoja Oleshkyn pohjoispuolelle (siellä seudulla ollut joukkoja aikaisemmin kesällä, mutta kevyttä jalkaväkeä joka teki tiedustelua ja erilaisia häirintähyökkäyksiä - kävivät Oleshkyn pohjoisrajalla mutta eivät hyökänneet kaupunkiin):

Russian Sources ⚠️

Positive news. The enemy claims that fighting persists in the strategically significant settlement of Krynky on the left bank of the Dnipro river. The claim is also made that the Armed Forces of Ukraine have managed to land north of Oleshky.


1697921653061.png

 
Yermak:
Our experts continue to study the components of downed Russian Kh-101 missiles, as well as Shahed and Cartographer UAVs. We find foreign components, work with partners in order to make it impossible to supply them to the Russian Federation in the future.
Galeev:
Tell Mr. Yermak that guns are not cleaned with bricks. It is impossible to trace or cut off the supply of consumer electronics. Gutting missiles in search of consumer chips is good for raising moral panic, but from the point of view of the sanctions policy, it is all an imitation of activity.
 
Erään ryssäkanavan pitkähkö arvio Avdiivkan tilanteesta kymmenen päivän taistelujen jälkeen.

Vahvistaa palstalaistenkin arvioita, että suuri osa joukoista täysin kokemattomia ja ensimmäisessä taistelussaan.
Arvostelee suunnittelua, tehty jollain Neuvostoliiton kaavalla huomioimatta nykyrealiteetteja.
Tykistön ammustoimitukset jääneet huomattavasti alle tarpeen. Tästä samasta muistelen jonkun muunkin valittaneen, alkuperäisen tulivalmistelun (joka oli varsin massiivinen) jälkeen homma hiljeni olennaisesti.

 
RFU:n katsaus ryssän ennätystappioiden päivästä.

Tämän mukaan 19. päivän hyökkäys ei ollut sen voimakkaampi kuin ensimmäinen iso hyökkäys, mutta nyt Ukraina oli linjautuneen miehistön tasolla täysin valmistautunut ja tiesivät mitä odottaa edellisten päivien kokemusten perusteella. Ryssällä ei enää ollut samanlaista ilmatukea (liitopommit) kuin ensimmäisessä hyökkäyksessä, johtuen ilmeisesti useammasta menetetystä koneesta.


 
Back
Top