Ukrainan konflikti/sota

Itseasiassa ensin Blinken sanoi,että Venäjä on jo hävinnyt. Nyt Stoltenberg. Alueiden takaisinvaltaukseen ei oteta kantaa.


Ehkä ne tarkoittavat sitä että Venäjä on hävinnyt USA:lle ja NATO:lle :ROFLMAO:

Ainakin Naton kohdalla se pitää myös paikkansa. Nato ei ole aikoihin vahvistunut yhtä paljon ja nopeasti kun se tämän sodan myötä on tehnyt ja se prosessi on vasta ihan alussa. Nato on kyennyt jopa laajentumaan Suomeen ja jossain vaiheessa myös Ruotsiin kun Turkin sulttaani nostaa peukkunsa ylös. Kaikki maat ja poliitikot eivät ole vieläkään hereillä eivätkä tule ikinä olemaankaan mutta suurin osa on ja pysyy hereillä ja se tietää hyvää Natolle ja sen resursseille myös tulevaisuudessa. Naton arvostus on noussut korkealle myös siellä missä sitä ei aikaisemmin juurikaan arvostettu ja se on hyvä se.

Ukraina on jo voittanut itsenäisyytensä mutta sillä on vielä paljon voitettavaa. Krim on niistä tällä hetkellä ylivoimaisesti tärkein rasti ja myös ihan mahdollinen rasti vaikka tilanne on toki juuri tällä hetkellä erittäin vaikea.
 
Nämä siis väitetysti eteläisellä rintamalla. Loppuu se liitopommien heittely.
Tuossa hommassa varmaan käy sellainen mukavoituminen, että keikasta tulee rutiinisuorittamista käydä nakkaamassa se liitopommisatsi samalla reitillä suurinpiirtein samoihin aikoihin päivittäin. Nyt saattoi vaan olla vähän suorituskykyisempi patteri siellä etulinjan takana ja räväytti tutkat päälle kun koneet olivat sopivasti hollilla.
 
Viimeksi muokattu:
Poikkeuksellinen havainto päivittäisvirrassa, ilmatorjunnan suorituskyvyn nousu mahdollisesti Patriot-patterin ansiosta.


Ei taida ihan NASAMSilla kantama piisata Dneprin pohjoisrannalta Chaplynkaan asti, eli onko sitten niin että uket on tosiaan tuonu Patriotin rannalle? Mikäli pitää paikkansa ni helpottanee suht oleellisesti Dneprin operaatioita, pohjoisranta on ottanu vastaan viime kuukaudet todella raskasta lentopommitusta ja rannan varressa olevat kylät on lanattu melko tehokkaasti maan tasalle. Tosin ihan heti en kyllä olis valmis nieleen ilmotusta kolmen koneen tiputuksesta yhden päivän aikana, eli pidetään nyt kuitenkin housut jalassa siihen asti jos/kun mahdollisia kuvallisia vahvistuksia on saatavissa.
 
RFU:ssa Krynkyn tilanteesta.

Ryssä on menettänyt alueella jo 150 paksua/ohutta, mikä vastaa isoa hyökkäystä (Avdiivkassa joku 250-300 kai nyt).
Tämä pelkästään tekee sillanpäästä strategisen aloitteen Ukrainan kannalta, niin paljon ryssän voimaa menee tänne
tappolaatikkoon tuhottavaksi.

Mainitaan myös tuo NYT:n doom-and-gloom artikkeli, jota Magyar piti tarkoitushakuisena.

Sota on paskaa ja äärimmäisen paskaa. Krynkyn sillanpää varmaan lähempänä jälkimmäistä. Ukrainan kannattaa tuota pitää yllä, sillä vaikka omat menetykset olisivat merkittävät niin ryssällä on hyvinkin kymmenkertaiset.

 
Koostin aikaisemmassa viestissäni (LINKKI) Shahed-136 / Geran-2 itsemurhadronejen numeroita, tässä kyseinen lista sekä tuorein lisäys siihen:

13.9.2022 - M214

??.9.2022 - M229

20.9.2022 - M205 ja M210

25.9.2022 - M213

6.10.2022 - M260 ja M282

17.10.2022 - M293 ja M294

10.2.2023 - M5??

28.5.2023 - M1062

3.7.2023 - Ы002

5.7.2023 - М1231

3.8.2023 - Ы089

28.9.2023 - K027 (tämä on erityisen hankala, koska päivämäärä on Youtube-videon julkaisun päivä mutta tämä on Ukrainan armeijan esitys jossa ei mainita torjunnan päivää)

29.10.2023 - Ы421

25.11.2023 - Ы792

27.11.2023 - Ы821 ja Ы822

22.12.2023 - Ы1067

-

Muistutan taas että kuvan tai videon julkaisupäivä ei välttämättä kerro 100% luotettavasti sitä, minä päivänä ko. drone on pudotettu. Toisaalta tässä ei tavoitellakaan ehdotonta tarkkuutta vaan suuripiirteistä linjaa.

1 067 - 821 = 246

Aikaväli 27.11.2023 - 22.12.2023 puolestaan tarkoittaa 25 päivää.

Tuosta voidaan karkeasti haarukoida että viimeisen kuukauden tuotantokapasiteetti voisi olla ainakin:

246 / 25 x 30 = 295,2

Ukrainan omien ilmoitusten mukaan aikavälillä 27.11.2023 - 22.12.2023 olisi torjuttu 388 kpl "Shahed-136/131 droneja" ja samojen ilmoitusten perusteella niitä olisi käytetty ainakin 442 kpl.

Ukraina ei julkaise dronejen sarjanumeroita kovin usein, kuten minun listalta nähdään (oletan että siitä puuttuu jokin määrä). Kuvien perusteella todennettujen sarjanumeroiden erotus on selvästi pienempi kuin Ukrainan ilmoittamien summa, tosin todennettujen sarjanumeroiden osalta ei voida tietää, edustaako julkisuuteen vuotanut numero ko. päivän ensimmäisiä vai viimeisiä käytettyjä droneja. Samoin ei voida olla varmoja, että droneja käytetään niiden valmistusjärjestyksessä (suurella todennäköisyydellä ei, koska laukaisupaikkoja on useita). Joka tapauksessa ryssä elää vahvasti kädestä suuhun näiden kanssa eli kohtuu tuore tuotanto käytetään miltei heti (kunhan dronet saadaan toimitettua tehtaalta rintamalle). Tässä mielessä sarjanumeroiden kasvu kertoo karkeasti tuotannosta sodan eri aikoina, vaikkei olekaan ehdottoman tarkka mittari.
 
Viimeksi muokattu:
Tämän mukaan Putlerilla riittää rahaa vielä muutamaksi vuodeksi eteenpäin.


Nämä ovat ikävän osuvia pointteja...

Syitä on monia, mutta perustana on se, että sotatalouteen siirtyneessä autoritaarisessa maassa sotaponnistelujen rahoittaminen on laitettu kaiken muun edelle.

Lopputuloksena on se, että sotaa käyvässä maassa julkisen talouden alijäämä on vaatimattomasti vain muutaman prosenttiyksikön luokkaa ja siellä vallitsee täystyöllisyys. Presidentti Vladimir Putin ei poikkeuksellisesti edes valehdellut, kun hän kertoi suuressa lehdistötilaisuudessaan Venäjän talouden kasvavan.

Solangon sanoin "aika tumpelo siinä saisikin olla", jos ei saisi bruttokansantuotetta kasvamaan sen jälkeen, kun julkisia menoja on lisätty 25 prosenttia. Talouden kasvu kuitenkin koskee sotataloudessa vain muutamia painopistealueita.

– Resursseja ohjataan ensisijaisesti sotateollisuuteen sekä armeijan ja sisäisen turvallisuuden joukkojen käyttöön ja kaikkeen muuhun vain siinä tapauksessa, että jotain jää jäljelle, Solanko kertoo STT:lle.

Kokonaisuudessa on syytä muistaa myös se, että Venäjä on iso talous, joka ei käy hyökkäyssotaa omalla, vaan Ukrainan maaperällä.


– Eli sodan tuhot eivät tule tällä hetkellä juuri millään tavalla Venäjän maksettaviksi, Solanko sanoo.
 
Poikkeuksellinen havainto päivittäisvirrassa, ilmatorjunnan suorituskyvyn nousu mahdollisesti Patriot-patterin ansiosta.


Kuulostaa samanlaiselta Patriot-patterin tekemältä väijytykseltä kuin se Kharkovan seudun väijytys, jonka myötä pudotettiin Su-35S hävittäjä ja kaksi elso-helikopteria.

Muitakin selityksiä toki voi olla, mutta tuo tulee minulle ensimmäisenä mieleen. JOS näin on, niin se kertoisi siitä että joko Su-35S ja Su-34 koneiden tutkavaroittimet eivät nähneet Patriotin tutkaa riittävän ajoissa TAI väijytys oli niin onnistunut että varoitusaika oli lyhyt ja siten eivät ehtineet tekemään vastatoimia TAI vastatoimista huolimatta ohjus tavoitti kohteensa.

Mielenkiintoinen tapaus kaikesta huolimatta. Mitä enemmän Ukrainalla on Patriot-pattereita, sitä rohkeammin niitä tohditaan käyttää (sama koskee tietysti kaikkia muita asejärjestelmiä myös).
 
Mikäli tuo kolmen SU-34:n pudottaminen osoittautuu todeksi, mitä en epäile niin se kyllä kertoo, että Patriot ei välitä paskaakaan ryssien parhaasta eli Khibiny EW:stä vaan painaa siitä huolimatta maaliin niinkuin tyhjää vain.

Sinänsä se ei olisi yllätys, koska viime syksynä tuollainen Khibiny podi on saatu lähes ehjänä tutkittavaksi ja on ollut aikaa sen toiminta tutkia ja mahdolliset muutokset Patriotin ohjaamiseen ohjelmoida, mikäli mitään tarvetta on edes ollut. Maalihan on kuin lentävä bussi.


On 12 September 2022, Ukrainian forces claimed to have recovered a RTU 518-PSM jamming pod which is a part of the Khibiny-U system. It was found in the wreckage of the Su-30M near Izyum.


@Antares Suhtautuisin Shahedien kyljissä oleviin numeroihin varovaisesti koska ei ole mitään takeita että he käyttävät kaikki numerot vaan voivat hyppiä sattumanvaraisesti numeroita yli tarkoituksenaan antaa väärää tietoa kokonaismäärästä. Tuota on ainakin muun kaluston suhteen joskus tehty niin miksei drooneissakin.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä pitää ihan ehdottomasti toteuttaa tässä ja nyt...

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on aloittanut kiireelliset neuvottelut liittolaistensa kanssa Venäjän jäädytettyjen varojen käytöstä Ukrainan sotilaalliseen tukemiseen, New York Times (NYT) kirjoittaa viitaten lähteisiinsä.

NYT:n mukaan Ukrainaa tukevien länsimaiden poliitikkojen ja viranomaisten väliset keskustelut aiheesta ovat kiihtyneet viime viikkoina etenkin sen jälkeen, kun Bidenin hallinnon Ukrainalle kaavailema yli 60 miljardin dollarin apupaketti ei näytä etenevän Yhdysvaltain kongressissa.

Selvityksen alla on edelleen, miten Venäjän jäädytetyt varat voitaisiin lähettää suoraan Ukrainaan, tai käyttää niitä sen etujen mukaisesti muilla tavoilla.

-IL
 
Onhan tuo käsittämättömän suuri määrä ukkoja mitä ryssät työntävät lihamyllyyn kokoajan ja tulokset vain heikkenevät. Lisäksi missään ei näy aikaisempaa suurempia ryhmittymiä niin sehän tarkoittaa, että ukot ovat päätyneet lannoitteeksi tai lasaretteihin.

Vapaaehtoiset ovat lopussa koska siviilipuolellakin maksetaan nyt korkeampia palkkoja työvoimapulasta johtuen, joten enemmän ja enemmän pakkovärväämiseen tai mobilisaatioon on mentävä joka tietenkin johtaa edelleen huonompaan motivaatioon ja ainekseen ylipäätään. Tässä myös unohtuu se, että edelleen kahdesti vuodessa ryssillä on varusmieserät koulutettavina ja sieltäkin jonkinlainen osuus ohjataan puolipakolla rintamalle kun koulutus on valmis ja ne luvut puuttuvat tästä.


Hyvin mielenkiintoinen artikkeli, suosittelen.

Sen mukaan vuoden 2024 rekrytoinnin tavoite olisi sama kuin vuonna 2023, ehkä vähän vähemmän. Arvioiden mukaan 2023 tavoite oli 400 000 tosin Shoigun mukaan toteuma 490 000. Rekrytointivastuu jätettäisiin Venäjän eri alueiden vastuulle eli jokaiselle olisi oma kiintiönsä ja arvatenkin annetaan vapaat kädet toteuttaa sen täyttyminen miten kukakin parhaaksi näkee.

Toisaalta artikkelin mukaan on selvää että vankien käyttö ja suora vapaaehtoisuus alkavat käydä vähiin, joten "seuraavan 400 000 rekrytointi" voi olla aikaisempaa vaikeampaa. Raha on toistaiseksi ollut suurin tekijä, mutta samalla se on aiheuttanut vaikeuksia siviiliyhteiskunnalle (mainitaan mm. rautateiden rakennusteollisuuden vaikeudet). Tämä on tietysti selvää: jokainen Ukrainaan houkuteltu / pakotettu ei voi olla yhteiskunnan kannalta merkityksetön vanki, huumeriippuvainen tai alkoholista (kuten jotkut väittävät) vaan suuremman rahasumman houkutus vetää varmasti puoleensa monenlaisia miehiä monelta eri alalta ja nämä ovat suoraan pois tarvittavasta työvoimasta (eivätkä ole välttämättä helposti korvattavissa, eivät ainakaan lyhyellä aikavälillä).

Muistan että Venäjän tutkija Mark Galeotti on puhunut jo pidemmän aikaa Venäjän poliisin / sisäisen turvallisuuden viranomaisten suurista vaikeuksista löytää uusia "alokkaita" koska heidän riveistään on lähtenyt suuria määriä Ukrainaan (rahan perässä) ja toisaalta he kilpailevat samoilla markkinoilla kuin MoD joka tarvitsee lisää tykinruokaa. Täten poliisi on joutunut alentamaan vaatimuksiaan mm. maksimi-iän osalta.

Lainaus artikkelista:

"There are practically no working hands left in the economy, the situation with workers is really very acute," Central Bank Chairwoman Elvira Nabiullina said recently.

Economic Development Minister Maxim Reshetnikov called the labor shortage the main source of internal risk to the economy.


Joku voisi sanoa että tällainen "tyhjiö" löytää automaattisesti täyttäjän eli ulkomailta tuleva vierastyövoima. Kenties, mutta selvästi se määrä mikä sinne on ollut menijöitä, ei ole riittänyt täyttämään tarvetta.
 
Back
Top