Ukrainan konflikti/sota

Esimerkiksi RPG:n ontelokranaattien osalta tuo häkkyrä saattaa häiritä sytyttimen toimintaa tai kääntää kranaatin suunnan hyvinkin epäoptimaaliseksi. Räjähdystä ei siis välttämättä tapahdu tai ontelosuihku suuntautuu mihin sattuu.

Tietenkään joku pikaisesti pataljoonan korjaamolla hitsattu ad hoc -viritys ei välttämättä ole aivan samaa tasoa kun kaupalliset ja tuotteistetut ratkaisut.
Eikö noissa Fpv droneissa ole ollut pääasiassa se rautalankasytytin? Toki varmaan mikä vaan on parempi kuin ei mitään.. estäähän tuo todennäköisesti pikku HE kranaatin vauriot vaunun sisällä, eli ne mitä maviceista pudottelevat. Ja tuo ohjautuvuus on varmaan iso myös, luulisi tuo kannattaa tehdä harjakatoksi koko matkalta, niin ohjaisi parhaassa tapauksessa ontelon kokonaan sivuun.
 
Voi olla, että huoltoa, ylläpitoa ja ennakoivia korjauksia on laiminlyöty sodan vuoksi. Toisaalta ennen sotaa ketään ei kiinnostanut katastrofit tuolla joten tilanne voi olla ihan sarjassa normal. Ryssä on liikenteessäkin äärimmäisen onnettomuusherkkä johtuen ajotyylistä ja asenteesta.

Toisaalta ryssän lämmityssysteemit ehkä korjataan tyyliin laastari ja jesseteippi. Tälläinen systeemi voi hyvinkin pysyä kasassa jos Valeri muistaa vetää pari kierrosta teippiä joka vuosi vanhojen paikkojen päälle. Mut jos Valeri lähti Ukrainaan....

Valerin edellinen homma...

 
Tuollaiset putken repeämät tekee hyvää myös ympäröivälle putkiverkolle. Nopea lämpötilan putoaminen kutistaa putkea ja nitkuttaa liitoksia rikki.

Tuollahan kiertää sama lämmitysvesi suoraan rakennuksiin. Laittaisin tuonne jonkun myyrään syöttämään ruokasuolaa jatkuvalla syötöllä suljettuun verkostoon, esim jostain suurleipomosta, jossa suolaa on säkeittäin.
 
Oheisessa jäsen @aj77 kesäisessä viestissä on kuva kiinalaisesta 152 mm D20 tykin laukauksesta tai vähintään kiinalaisesta ammuksesta. #189,296 ehkä venäläisille toimitettuna.

Tässä lisää linkkejä samaisesta asiasta:

Viimeisessä linkissä todetaan, että valokuvan laukaus on ehkä "re-export" perustuen ammuksen (1983) ja kartussihylsyn (2018) pävämäärämerkintöihin.
Lienee luonnollista, että panosruudit on uusittava tiheämmin kuin räjähdysainevalu, joten ei tuo välttämättä liity mihinkään ihmeelliseen kulkureittiin / toimitukseen vaan ruudin uusiminen (2018) on ollut normaali ylläpito-/huoltotoimenpide iäkkäälle laukaukselle (1983) eli päivitys ~35 v jälkeen..

Jostakin on kiinalaisia tykin ampumatarvikkeita Venäjän käyttöön nähtävästi vuotanut, vai onko tuo kesäinen (26-28.6.2023) "uutinen" osoitettu myöhemmin uutisankaksi vai eikö se muutoin kelpaa näytöksi ?

Vuosiluvun perusteella Kiinassa valmistettu kranaatti on voinut tulla Iranista, koska koko 1980-luvun käytiin Iranin ja Irakin välillä suursotaa, jossa tykistöä käytettiin runsaasti molemmin puolin. Sitäkin sotaa on verrattu ensimmäiseen maailmansotaan monen piirteensä osalta, toki moderneilla vivahteilla (panssarivaunut, helikopterit, hävittäjät, ohjusaseet yms.)

Näiden uutisten osalta en osaa sanoa, mutta JOS Kiina olisi alkanut toimittamaan massamaisesti tykistönlaukauksia Venäjälle, olettaisin että sellainen ei pysy pitkään salassa ja nostaisi merkittävän diplomaattisen myrskyn joka näkyisi ja kuuluisi kauas.

Mutta tosiaan, aikaisemmin tarjottiin sitä vaihtoehtoa että Pohjois-Korea toimittaisi omistaan ja Kiina korvaisi ne Pohjois-Korealle. Tämä on mahdollista, mutta sellaisesta ei ole näkynyt todisteita joten en mielellään oleta että näin olisi. Muutenkin "Kiinan tuki Venäjälle" on ollut enemmänkin heidän markkinoilta löytyvien tuotteiden myymistä (elektroniikka yms.) eikä suoraa aseapua heidän omista varastoistaan. Silti voi pohtia, onko tällä tuella "päättäjien hiljainen hyväksyntä" vai onko se asia johon olisi vaikea puuttua, vaikka olisi haluja puuttua? Tarkoitan sitä että jos hinta on kohdillaan niin tavaralla on taipumusta löytää ostajan käsiin, vaikka sitten monen mutkan kautta.

-

Viime päivät ovat muuten olleet poikkeuksellisen hiljaisia dronejen ja ohjusten näkökulmasta: Ukraina on ilmoittanut torjunnoista viimeksi 8.1.2023 eli neljä päivää sitten. Tämä ei kuulosta pitkältä ajalta mutta ennen tätä varsinkin Shahed-136/131 / Geran-2 droneja torjuttiin miltei joka päivä jonkinlainen määrä. On nähty muutama yhden tai kahden päivän tauko, mutta edellinen pidempi tauko (joka oli kolme päivää) oli 7.11.2023 - 9.11.2023.

Viime talvena oli väitteitä että iranilainen Shahed-136/131 ei kestäisi kovin hyvin pakkasta, mutta tauko voi johtua muistakin syistä.

Muistutan että tämän talven merkittävimmät ohjus + dronehyökkäykset tapahtuivat:

29.12.2023
2.1.2024 (3 päivää välissä)
8.1.2024 (5 päivää välissä)

JOS siis pidetään aikaisempia iskuja mittatikkuna, niin lähestytään tuota viiden välipäivän hetkeä. Se tarkoittaisi että huomenna ei nähtäisi suurta iskua mutta ylihuomenna nähtäisiin. Toisaalta uuden vuoden tienoilla välipäiviä oli kolme, joten se aikaraja on jo ylitetty.

Tämä ei tietysti ole täsmällisen tarkka tiede mutta ryssän olettaisi pyrkivän iskemään niin usein ja niin suurella voimalla kuin mihin kykenevät, joten tältä kantilta katsottuna jokainen tauko iskuissa (varsinkin pitkäkestoiset tauot) herättävät huomiota.

Viime talvena suurempien iskujen välinen aika oli selvästi pidempi: 7-14 päivää, mutta viime talvena iskut tehtiin valtaosaksi risteilyohjuksilla ja dronet olivat selvästi pienemmässä roolissa.
 
Viimeksi muokattu:
Terävä huomio Iso-Britannian avusta: vähintään 200 miljoonaa puntaa tullaan käyttämään erilaisten dronejen tuotannon kasvattamiseen (kirjoitetaan että "tuhansien dronejen valmistamiseen"):

Interesting part - “Of the £2.5 billion, at least £200 million will be spent on a major push to rapidly procure and produce thousands of military drones for Ukraine, including surveillance, long-range strike and sea drones.”

https://gov.uk/government/news/pm-in-kyiv-uk-support-will-not-falter

 
Terävä huomio Iso-Britannian avusta: vähintään 200 miljoonaa puntaa tullaan käyttämään erilaisten dronejen tuotannon kasvattamiseen (kirjoitetaan että "tuhansien dronejen valmistamiseen"):

Interesting part - “Of the £2.5 billion, at least £200 million will be spent on a major push to rapidly procure and produce thousands of military drones for Ukraine, including surveillance, long-range strike and sea drones.”

https://gov.uk/government/news/pm-in-kyiv-uk-support-will-not-falter

tuo long-range strike lämmittää erityisesti mieltä
 

Japanista voi tulla tärkeä ilmatorjuntaohjusten epäsuora toimittaja Ukrainaan​

Kremlissä on jo huolestuttu Japanin vientisäännösten muutoksista.


Yhdysvallat ei New York Timesin saamien tietojen mukaan pian pysty enää toimittamaan Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän ohjuksia Ukrainaan.
Pääsyyksi on artikkelissa mainittu rahoitus: ohjusten kappalehinta on 2–4 miljoonan dollaria, kun Yhdysvallat täydentää huvenneita ohjusvarastojaan.
Lockheed Martin on kuitenkin ilmoittanut valmistavansa jo kuluvasta vuodesta alkaen 500 Patriotin PAC-3 MSE -ohjusta vuodessa ja nostaa tuotannon 650 ohjukseen vuodessa vuonna 2026.

Joulun alla Japani teki muutoksia puolustustarvikkeiden vientisäännöksiinsä, mikä saattaa tehdä siitä toisen Patriotin ohjusten merkittävän toimittajan Yhdysvalloille.
Aiemmin Japani saattoi toimittaa vain ohjuksen komponentteja, mutta nyt valmiita ohjuksia, joiden valmistuksesta Mitsubishi Heavy Industriesilla on lisenssisopimus vuodelta 2005.
Sopimuksen päivittämisen myötä Japani vie jatkossa Yhdysvaltoihin järjestelmän PAC-2- ja PAC-3-ohjusversioita.

Vientisäännösten muutoksia säestää Japanin ennätyksellisen suuri puolustusbudjetti.
Maa tavoittelee asevoimiensa suurinta vahvistamista sitten toisen maailmansodan päättymisen.
Kiinan ja Pohjois-Korean sotilaallisen uhan siivittämänä Japani hakee myös läheisempää sotilasyhteistyötä Yhdysvaltojen ja muiden kumppanimaidensa kanssa.

PAC-2- ja PAC-3-ohjukset sopivat Ukrainan käytössä oleviin Patriot-järjestelmien lavetteihin.
Japanin vientisäännökset kieltävät edelleen ohjusten toimittamisen suoraan sotaa käyvään maahan, mutta niiden toimitukset Yhdysvaltoihin auttavat sitä täydentämään omia varastojaan nopeammin.
Silloin niitä voidaan jälleen lähettää Ukrainaankin.

Kreml on jo pannut merkille alkavat muutokset Japanin viennissä ja pitää jo sitä mahdollisuutta, että Ukraina saisi japanilaisia ohjuksia, vihamielisenä toimena Japanin hallituksen taholta.
Siksi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on jo varoittanut, että tällä Japanin ottamalla askeleella voi olla vakavat seuraukset maiden välisissä suhteissa.
 
Ei ole ryssällä hätää, kun ystävät pelastaa. Eiku... Mieleeni juolahtaa seuraavaa:

- Onko munat ihan kelpoja, mutta näin ne saa kähmittyä itselle
- Myytiinkö ryssälle surutta sekundaa
- Luodaanko tässä vaan muuten vaan hämminkiä aiheen ympärille



Samoja periaatteitahan voi sitten noudattaa aseidenkin toimituksissa

On se mahdoton juttu, jos lähtisi liikkeelle oikeasti jotain isompaa tyytymättömyyttä. Suurvalta...
 
Onko selvinnyt mikä tuon Venäjän kaupunkien yht´äkkisen kylmyyden taustalla on? Tietty tavallinen venäläinen talvi on perkeleen kylmä, mutta miksi lämmönjakelu brakaa siellä sun täällä?

Hienoa olisi, jos Ukrainalla olisi näppinsä pelissä..
Jotenkin tuntuu että taitaa olla pääasiassa normal katastroof, ehkä huoltoja vähän tavallista enemmän laiminlyöty ja huoltajia muissa hommissa. Ei vaan ole aikaisemmin ylittänyt uutiskynnystä.
 
Ei ole ryssällä hätää, kun ystävät pelastaa. Eiku... Mieleeni juolahtaa seuraavaa:

- Onko munat ihan kelpoja, mutta näin ne saa kähmittyä itselle
- Myytiinkö ryssälle surutta sekundaa
- Luodaanko tässä vaan muuten vaan hämminkiä aiheen ympärille



Samoja periaatteitahan voi sitten noudattaa aseidenkin toimituksissa

On se mahdoton juttu, jos lähtisi liikkeelle oikeasti jotain isompaa tyytymättömyyttä. Suurvalta...
munattomuuten liittyen ollut myös ajatuksissa että sutsisatsihan olisi oikein käypä pressaehdokas munattomana munattomalle kansalle
 
En tiedä asiasta mitään, mutta vaikuttaako 20-30cm rako tunkeumaan, kun peltiä on alla 20mm max? Luulisi ontelon pyyhkivän tuosta läpi silti..

MtLb kattorakenteet jotain 5mm luokkaa olevia vahvuuksia, T-72 konehuoneen kannesta 20mm vahvuutta.
Mtlb on todella ohuesti päällystetty, sama koskee ylipäätään kaikkia kevyempien vaunujen, erityisesti kansistaan. Yksi eniten hämäävä laite lienee kaikki epäsuoran tela-alustat jotka antavat järkälemäisen yleisolemuksen perusteella vahvan vaikutelman, mutta ovat tosi ohutta peltiä, erityisesti katoistaan. Täälläkin ollut telahaupitsien kansista kuvia jotka revenneet/halenneet jostain osumasta, mikä ei kyllä pistemäiseltä ontelolta vaikuttanut lainkaan. Tuollaisia osumia varten verkot lienee hyvinkin paikallaan (y)

Ukrainahan tosiaan lennettää droneilla todella paljon noita rpg-singon murkuloita kamikaze tyyliin ja voisi kuvitella ettei verkot ainakaan kevyimmissä vaunuissa riitä kun yliläpäisyä niin reilusti, mutta onko ryssältä vastaavaa käyttöä edes nähty? En ole tainnut nähdä ryssän edes pudottavan droneistaan mitään? Vähät videot mitä näkyy, lienee lancet osumia:unsure:
Tässä on kanssa yksi miinus puoli kun ei jaeta ryssän materiaalia, jää aika hämärän peittoon millä kalustolla/miten siellä toimitaan, sen sijaan kaikille on tullut harvinaisen selväksi miten Ukraina toimii ja jokainen asiaa seurannut tiedostaa tuon tyyppisen drone uhan ihan ilman mitään koulutustakin, ongelma on siinä ettei Ukraina tule olemaan meitä vastassa enää ikinä.
 
Tässä on kanssa yksi miinus puoli kun ei jaeta ryssän materiaalia, jää aika hämärän peittoon millä kalustolla/miten siellä toimitaan, sen sijaan kaikille on tullut harvinaisen selväksi miten Ukraina toimii ja jokainen asiaa seurannut tiedostaa tuon tyyppisen drone uhan ihan ilman mitään koulutustakin, ongelma on siinä ettei Ukraina tule olemaan meitä vastassa enää ikinä.
Kyllä Ukrainan vaunutappioissa melko usein on Fpv-drone aiheuttajana. Toki ovat mahdollisesti pysäytetty ensin jollain muulla mutta samaa taktiikkaa ryssä käyttää.

Telahaupitseissa ja muissa tykistön tappioissa lancet-korostuu aiheuttajana.
 
Saako joku tämän spoilerin taakse, miljardin edestä aseita olisi vähän niinkuin hukassa. Kiinnostaisi tietää tarkempi sisältö.

Miksi mä en oo yllättynyt... Lähteenä New Orc Times. Ihan yhtä luotettava ja sama sylttytehdas kun MV -lehdellä joka on myös tainnut oola tiiviissä seurannassasi.
 
Back
Top