Ukrainan konflikti/sota

Noita tankkitappioita on kiva katsella, kun ottaa huomioon tämän uutisen.


Eli venäjä saa rintamalla noin 4 vaunua päivässä, joista keskimäärin kolme on vanhaa ja ehkä yksi uusi. Joten tämän perusteella esim. eilen venäläisten vaunujen kokonaismäärä laski 17 vaunulla. Ja jos joku tässä väitää, että tämä touhu on jotenkin kestävällä pohjalla, niin kyllä ihmettelen suuresti.

Joten, käytänössä nämä täydennykset ovat melkein merkityksettömiä, koska venäjän todellinen voima on se, mitä rintamalla on ja lisää ei ole tulossa. Jos venäjä ei saanut nyt syksyn aikana mitään läpimurtoa, niin miten se pystyisi siihen tulevaisuudessa?

Toinen mielenkiintoinen asia on noiden tykkien määrä. On paljon puhuttu ammusten määrästä ja paljonko niitä voidaan tuottaa. Kun tätä touhua on nyt seurannut, niin venäjän tykistötappiot räjähti syksyn 2022 aikana, jonka jälkeen on nuo päivittäiset luvut ovat pyörineet tuolla 20-40 välillä. Joten, nyt pitäisi enemmänkin suunnata katse noihin putkiin ja niiden määriin.

Laadukkan tykinputken valmistaminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa, joten voidaan olettaa, että uusia putkia ei saada läheskään niitä määriä, mitä niitä menetetään. Samaan aikaan pitää myös muistaa, että putket ovat kulutustavaraa ja niitä kuluu loppuun ihan normaalissa tulitominnassa.

Se, että me nähdään kuvia jostain D-20 tai D-30:stä, kertoo siitä että moderni kalusto on vähissä. En tietenkään vähättele näitä tykkejä, mutta tässä tilanteessa, jossa Ukrainalla on käytössä todella tarkka ja nopea vastatykistö ja dronet, niin kyllä tuollainen vanha vedettävä kalusto alkaa olemaan aikamoinen merkki epätoivosta. Ja kun tähän lisätään se, että tykistö on tekninen aselaji, joka vaatii osaavan ja koulutetun miehistön, niin ei tuokaan touhu kovin vahvalla pohjalla enään ole.

Joten, jos nuo tankit alkaa olemaan lopussa, niin kyllä kohta on saman tilanne tykkien ja ennenkaikkea putkien kanssa. Se, mitä tässä itse odotan, niin on isompi romahdus tuhottujan tykkien määrässä, pitemällä aikavälillä. Eli lopullinen romahdus tulee luultavasti olemaan hyvin nopea.

Lainaan alkuperäisestä artikkelista (mikä on hyvin lyhyt) käännöksen (artikkeli julkaistu 13.1.2024): LÄHDE

Every month, the military-industrial complex (VPC) of the Russian Federation can produce up to 20 new tanks and modernize up to 100 units. Today, January 13, on the air of the FREEDOM TV channel , SBU reserve major general, deputy head of the SBU (2014-2015), director of the Security Sector Reform Agency Viktor Yagun told about this.

"Russia entered the active phase of the war with Ukraine with a huge number - about 13,000 tanks, which were both in service and in reserve. And while destroying more or less prepared equipment in the first months, Ukraine was faced with the fact that quality became quantity — Russia was forced to move to modernization and removal from stocks of tanks that were on sites somewhere in Siberia, we see a regression of capabilities," he said he.

The major general noted that at first the Russian troops used T-72, then T-64, now there are also T-55 — tanks that were produced at the end of the 40s of the last century.

"That's why the situation is really difficult for Russia, and they are trying to produce new tanks, but no more than 20 of them per month. The figure of 200 per year is slightly incorrect. That is, they can issue up to 20 new tanks and up to 100 modernized ones per month," explained Yagun.

According to him, the quality of the tanks leaves much to be desired.

"Sanctions work, of course, not as well as desired, but they work. Yes, they are trying to start the production of electronics, they are buying technical equipment from the PRC and other countries to start a factory for the production of chips. Yes, there are non-standard approaches - refrigerators and microwaves, but in the complex this does not allow the Russian Federation to fully replace what is being destroyed. But, the number still prevails over the possibilities that we possess. With this amount, they are trying to put pressure on us," Viktor Yagun summarized.



-

Hänen mukaansa "uustuotanto" olisi tällä hetkellä enintään 20 kpl uusia ja enintään 100 kpl modernisoituja panssarivaunuja per kuukausi (Every month, the military-industrial complex (VPC) of the Russian Federation can produce up to 20 new tanks and modernize up to 100 units).

Ainoat panssarivaunut jotka ovat uustuotannossa tällä hetkellä ovat T-90S ja T-90M, tosin näistä jälkimmäisenkin rungot voivat olla T-90A vaunuja (ainakin siihen asti kuin niitä riittää). 20 kpl per kuukausi tarkoittaisi 240 kpl per vuosi, mikä kuulostaa liian suurelta määrältä - toisten arvioiden mukaan todellinen määrä olisi alle 100 kpl per vuosi (ainakin tähän mennessä). Toisaalta 100 kpl per kuukausi tarkoittaisi 1 200 kpl per vuosi, mikä kuulostaa sekin aavistuksen liian suurelta mutta ei mahdottomalta.

Covert Cabal -videon mukaan varastotukikohdista oli poistunut ainakin 388 kpl panssarivaunuja karkeasti aikavälillä kevät 2023 - syksy 2023. Tällä poistumistahdilla koko vuoden määrä voisi olla kaksi kertaa tämä määrä eli 776 kpl. Jos olettaa että syystä tai toisesta tämä laskelma olisi liian pieni ja päättää että numeroon tulee lisätä 25%, silloin vuoden poistumaksi saadaan 970 kpl. LINKKI

Toisaalta tuossa ylempänä siteerattu Viktor Yagun toistaa väitteen että ryssällä olisi ollut noin 13 000 panssarivaunua hyökkäyksen alussa (aktiivijoukkojen vaunut + varastotukikohdat). Lähteestä riippuen aktiivijoukkojen panssarivaunujen määräksi on kerrottu 2 600 - 3 400 panssarivaunua (minun oma arvio: 2 700 - 2 800 kpl).

Täten jos pyöristetään aktiivijoukkojen vaunujen määräksi "noin 3 000 kpl" niin silloin hänen numeronsa sanoisi että varastoissa pitäisi olla noin 10 000 kpl. En väitä että lähde olisi välttämättä Military Balance 2022 tai jokin vanhempi julkaisu, mutta niistä katsotut "Venäjän vaunumäärät" ovat saman suuruisia.

Varastotukikohdista tehdyt eri laskelmat eivät tue näin suurta määrää ja sekin määrä, mikä on laskettavissa ei ole käyttökelpoisessa kunnossa (eivät kaikki vaunut). Joka tapauksessa puhutaan 6 000 - 7 000 kpl, sanoisin että tämä on todennäköisempi varastovaunujen määrä - suuri määrä tämäkin mutta ei ihan noin suuri.
 
Viimeksi muokattu:
Ei missään puhuttu että tuo 4 miljardia olisi 2024 vuoden kokonaisapu.

4 miljardia on parempi kuin ei mitään siihen saakka kun keksitään keino saada isompaa apua.
Mutta jos republikaanit ei halua auttaa Ukrainaa nyt, niin miksi ne haluaisi myöhemminkään tänä vuonna... Ei tuon ison tukipaketin läpivienti varmaan yhtään helpommaksi muutu jatkossakaan.

Se mitä USA voisi tietysti tehdä olisi aseiden myynti Ukrainalle, mutta olisihan se nyt naurettavaa. Ja säälittävää.

Bidenkaan tuskin haluaa koko tuota neljää miljardia antaa Ukrainalle vaan halunnee säästää osan yllätyksiä varten.
 
Eli ovat ampuneet öljyterminaalilla alas nuo Dronet?
Aika lailla ollaan rmodin ilmoitusten varassa ja ne nyt voi olla ihan mitä tahansa.

Tällainen tapahtumakuvaus on kiertänyt. Kuinka uskottavalta kuulostaa, että Ukraina käyttäisi iskuihin 900km päässä dronea, jossa 6m siipien kärkiväli ja 3kg taistelukärki? Ei kuulosta oikein siltä että maksaisi vaivaa muuten kuin periaatteen vuoksi.

 
Huomionarvoista että ryssä on hyökännyt 17.1.2024 ja 18.1.2024 taas suurehkoilla määrillä Shahed-136/131 / Geran-2 droneja käyttäen:

17.1.2024 = 19 torjuttu, 20 laukaistu
18.1.2024 = 22 torjuttu, 33 laukaistu

Näitä edeltävä vastaavansuuruinen käyttö tapahtui 7.1.2024:

7.1.2024 = 21 torjuttu, 28 laukaistu

Näiden väliin jäi 8.1.2024 - 16.1.2024 välinen aika eli yhdeksän päivää, jolloin käyttivät yhteensä 11 kpl (8 kpl 8.1.2024 ja 3 kpl 13.1.2024).

On siis mahdollista että tuon puolentoista viikon tauon jälkeen palataan taas siihen tuttuun tahtiin jota nähtiin syksyllä ja erityisesti joulukuun 2023 aikana eli 10-30 dronea per isku ja iskuja melkein joka päivä, toisinaan voi olla yksi tai useampi välipäivä mutta ei sitä pidempiä taukoja.

SILTI, tuollainen pidempi puolentoista viikon tauko on omiaan herättämään kysymyksiä: mistä se johtuu? Vaikuttiko kylmä keli dronejen käyttöön, estäen sen kokonaan vai ampuivatko tosiaan kaikki varastoon kertyneet dronet ihan loppuun?

Tammikuun kokonaismäärä tällä hetkellä (Ukrainan ilmoitusten mukaan):

224 torjuttu, 258 laukaistu

-

Ohjusten osalta kommentti, edellinen "monipuolinen ohjuskattaus" nähtiin 13.1.2024 eli siitä on nyt kulunut viisi päivää. Kun katsoo aikaisempien ohjusiskujen aikavälejä, niin tämä on nyt jaetulla ykköspaikalla. Toisaalta jokainen aikaisempi ohjusisku on ollut edellistä pienempi (määrien osalta) joten nähdäänkö seuraava lähipäivinä?

En usko että ryssä pitää pidempiä taukoja hyvää hyvyyttään vaan haluaisi iskeä kokoajan maksimivoimalla JOS se vain olisi mahdollista. Selvästi ei ole, minkä takia ohjusiskuja on nähty harvemmin.
 
Hän esitti tuoreessa haastattelussa kolme skenaariota siitä, miten sota Ukrainassa voi päättyä. Skenaarioista kaksi ennustaa Venäjän voittoa.

– Jos emme tee mitään eri tavalla kuin teemme nyt, Ukraina häviää lopulta, koska Venäjällä on enemmän ihmisiä ja syvyyttä kuin Ukrainalla, Breedlove sanoi lehdelle.

Toinen skenaario on se, että länsi hylkää Ukrainan täysin. Tällöin Ukraina jatkaisi taistelemista, mutta menettäisi kymmeniä tuhansia sotilaita lisää ja lopulta Venäjä alistaisi koko maan, entinen komentaja arvioi.

– Jos länsi päättää antaa Ukrainalle sen, mitä se tarvitsee voittaakseen, Ukraina voittaa. Sitten sota päättyy juuri niin kuin länsimaiset päättäjät haluavat ja päättävät sen päättyvän.

 
Moni nähnyt tarkemman / lähempää kuvatun version tästä Bradley vastaan T-90M taistelusta. Wolski toteaa että hyvin epätodennäköistä että 25mm läpäisee rungon tai tornin panssarointia miltään kohdalta, mutta tässä taistelussa se ei ollut oleellista. Selvästi sirpaleet ja kenties suorat osumat rikkoivat mm. tähtäimiä, periskooppeja yms. pintaan asennettuja komponentteja, mikä riitti ja T-90M miehistö hylkäsi vaunun (jota vastaan iskettiin myöhemmin FPV-droneilla).

Anyway: barring some incredible luck, the Bradley's 25mm gun couldn't destroy the T-90M. But it could have torn off the equipment, broken sights and periscopes, damaged SKO sensors, etc.

Which she did.



-

Tällainen yksityiskohta: panssarivaunun kuljettaja / ajaja / ratsumies jäi vangiksi (en koskaan muista millä nimellä tuota roolia kutsutaan enkä ole vaivautunut painamaan mieleen, jokainen tietää kenestä puhutaan):

 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoinen väite että Sevastopolin satamassa olisi uponnut / upotettu yksi partioalus, kenties useita viikkoja sitten tehdyn iskun tulos. Kommenteissa ollaan epäileväisiä, sanotaan että ei ole fyysisiä todisteita tästä ja miksei asiasta ole kuultu aikaisemmin jne jne.

A Russian patrol ship has sunk in Sevastopol

It is reported by agents of the "ATESH" guerrilla movement. The ship was found during the survey of ships in Sevastopol.

It was likely hit during an attack with marine drones on the military facilities of the invaders a few weeks ago. The Russians decided to stay silent about the downed ship.


1705568921948.png

 
Kiinalaislehden asiantuntijoiden mukaan Kinzhalin ongelmaa pahentaa sen tehoton laukaisujärjestelmä sekä Venäjältä puuttuvat satelliitit, joilla ohjuksen tarkkuutta voitaisiin parantaa. Ohjus on integroitu MiG-31-hävittäjää modernimpaan Suhoi Su-34:ään, mutta niiden tappiot ovat olleet Ukrainassa niin suuret, että ohjukset laukaistaan kaukaa Venäjältä Ukrainan ilmatorjunnan ulottumattomista. Silloin Su-34 on taas liian hidas lavetti antamaan ohjukselle sen tarvitsemaa lähtönopeutta, jotta se ulottuisi Ukrainaan saakka.


 

Edit: (nostona)
tuon jutun alussa on interaktiivisia (jopa 3D) karttoja...

Click here to see ISW’s interactive map of the Russian invasion of Ukraine. This map is updated daily alongside the static maps present in this report.

Click
here to see ISW’s 3D control of terrain topographic map of Ukraine. Use of a computer (not a mobile device) is strongly recommended for using this data-heavy tool.

Click
here to access ISW’s archive of interactive time-lapse maps of the Russian invasion of Ukraine. These maps complement the static control-of-terrain map that ISW produces daily by showing a dynamic frontline. ISW will update this time-lapse map archive monthly.
 
Mutta jos republikaanit ei halua auttaa Ukrainaa nyt, niin miksi ne haluaisi myöhemminkään tänä vuonna... Ei tuon ison tukipaketin läpivienti varmaan yhtään helpommaksi muutu jatkossakaan.
Kyse ei käsittääkseni ole kuitenkaan varsinaisesti siitä että republikaanit eivät haluaisi, vaan siitä että on tullut mitta täyteen sisäpolitiikassa ja tuen hyväksyminen on kytketty Meksikon rajan vuotamiseen ja oman maan rajaturvallisuuteen. Jollain lailla tämän ymmärränkin, oma maa ensin jne…

Yhtä lailla voisin syyttää demokraatteja asiasta, ei heillekään taida Ukrainan asian kovin tärkeä olla, suurin osaa tykkää varmaan vain moraaliposeerata kelta-sinisen FB-taustakuvan kanssa. Jos Ukraina olisi aidosti tärkeä niin ehkäpä suostuisivat hiukan kiristämään oman maansakin siirtolaispolitiikkaa niin saisivat yhteistuumin tukipaketin eteenpäin.
 
Venäläinen uutissivusto uutisoi, että T-90 voitti Bradleyn,saavat lukijoilta palautetta
Katso liite: 91752
Katso liite: 91753
Aika erikoista että arvostelevat kommentit näkyy.
Oon itte rekkaillu tonne TASS ja muihin rysyn uutissivustoille niin noi kommentit menee kaikki moderoinnin läpi.
Ja siis jos on vähänkin poikkisanainen niin sitä ei julkaista ollenkaan.
 
Kyse ei käsittääkseni ole kuitenkaan varsinaisesti siitä että republikaanit eivät haluaisi, vaan siitä että on tullut mitta täyteen sisäpolitiikassa ja tuen hyväksyminen on kytketty Meksikon rajan vuotamiseen ja oman maan rajaturvallisuuteen. Jollain lailla tämän ymmärränkin, oma maa ensin jne…

Yhtä lailla voisin syyttää demokraatteja asiasta, ei heillekään taida Ukrainan asian kovin tärkeä olla, suurin osaa tykkää varmaan vain moraaliposeerata kelta-sinisen FB-taustakuvan kanssa. Jos Ukraina olisi aidosti tärkeä niin ehkäpä suostuisivat hiukan kiristämään oman maansakin siirtolaispolitiikkaa niin saisivat yhteistuumin tukipaketin eteenpäin.
Tässä on tosiaan vähän demokraattien / Bidenin vikaa myös. Oli heidän ideansa kytkeä rajapolitiikka ja Ukraina / Israel mukaan samaan aloitteeseen vähän kuin täkynä republikaaneille. Mutta republikaanit haistoi mahdollisuudet vielä enempään niin tilanne on nyt tämä.
 
Back
Top