Ukrainan konflikti/sota

Välttämättä turpasaunaa ei tule, mutta en vielä poissulkisi sitä ihan Ukrainan antamana. Sen sijaan miehitystä ei varmasti tule.

Mutta ei tästä ole ryssälle voittoakaan tarjolla. Ei mitenkään.

Ryssälle olisi ollut voitto, jos Kiova olisi kaatunut kolmessa päivässä, maailma heristänyt sormeaan kuten Krimin jälkeen ja sitten asiat jatkuneet normaalisti. Tätä ei ole tarjolla.

Jos ryssä saisikin kairattua jonkinlaisen häpeärauhan itselleen edullisilla ehdoilla ja osan pakotteista poistolla, sillä olisi ystävät vähissä sen jälkeen poislukien ehkä Iran, P-Korea ja joitakin kehittyviä maita. Mutta Euroopassa ja USA:ssa ei juuri mitään. Eikä vähiäkään enää sen jälkeen kun Orbanit seuraavan kerran häviävät vaalit.. Kukaan naapuri ei uskaltaisi edes olla aseistamatta itseään.

Vaikka pakotteita poistettaisi, taloudelliset siteet olisivat mennyttä kymmeniksi vuosiksi. USAn ja Euroopan yritykset eivät uskaltaisi/haluaisi investoida ryssälään, tuskin moni edes käydä kauppaa. Kun ryssä taas kerran sosialisoi omaisuuden.. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.

Poikkeuksia tietysti olisi, mutta ei niin paljon, että se muuttaisi talouden isoa kuvaa. Kiina ei halua jakaa hyvinvointia vaan mieluummin ottaa raaka-aineet halvalla ja kehittyvillä mailla ei ole rahaa. Korkeaa teknologiaa ei saisi edes rahalla muuten kuin salakuljettamalla, jotta niitä ei päätyisi ryssän aseisiin.

Ryssä voisi myydä öljyä ja kaasua kolmansille maille niin kauan kuin saa kenttiään operoitua. Mutta kauanko se saa ilman länsimaista tekniikkaa? Ja millä ympäristövaikutuksilla? Onnea vaan..

Ryssän aseet on todistettu länsiaseita huonommiksi. Afrikan gepardihatut voivat niitä ostaa ja käyttää sotimiseen naapuriheimoa vastaan, mutta länsiaseita vastaan niillä ei halua kukaan lähteä. Markkinat supistuivat aika rajusti aiemmasta. Myyntiartikkeleista öljy, aseet ja pillu on siis jäljellä ja voimissaan pillu.

Myös myytti ryssän sotavoimista on murrettu. Mustanmeren laivasto on isolta osin upotettu ja onko se juuri sen parempaa muualla? Maavoimien kärki on kulutettu ja rintamalle raahataan nyt T62-kalustoa. Neuvostoliiton varastoja ei korvata koskaan. 2 vuoden sotimisen jälkeen ilmaherruutta ei ole vieläkään. Ukraina ottelee maavoimilla tasaisesti ja Puolan tasoiselta vastukselta tulisi jo kuokkaan huolella. Kuka olisi uskonut 10 vuotta sitten?

Euroopassa Pohjola aseistaa itseään, Puola aseistaa itseään, Baltia aseistaa itseään, Saksa heräilee, Tsekki, Romania ym. Silmät ovat auki ja rajat kiinni.

(Rajat voivat toki olla hyväkin juttu Putlerille, koska ei takapajuisista diktatuureista yleensäkään päästetä taviksia pois katsomaan, miten asiat toimivat muualla.)

Edes Ukrainan länsi-integraatiota Putler ei näillä näkymin kykene estämään.

Jos ryssä nyt haluaisi minimoida vahingot, se voisi edelleen syrjäyttää Putlerin, hirttää ylimmän johdon Punaisella Torilla (tai vähintään lähettää Haagiin) ja vetää joukot välittömästi Ukraivasta. Lopputulema näistä olisi lähimpänä saatavilla olevaa voittoa.
Ihan samoilla linjoilla tässä ollaan, en ole mistään sanomastasi eri mieltä. Venäjä on melkoisen pahassa kusessa ja sen sotilaallinen ja taloudellinen tilanne on heikko ja tulevaisuudennäkymät surkeat.

Mutta silti näyttää aika epätodennäköiseltä että Venäjä joutuisi korvausvastuuseen tai sille päästäisiin sanelemaan rauhanehtoja, tai että Putin saataisiin Haagiin kuten monet meistä haaveilevat. Esimerkiksi Pohjois-Korea tai Iran ovat myös syrjäytyneitä hylkiövaltioita joiden johdon pitäisi päätyä lasikoppiin Haagiin, mutta kummasti nuo paskamaatkin vaan tapaavat pystyssä pysyä ja hallinto pysyy vallassa Pohjois-Koreassakin jo kolmatta sukupolvea.

Onko Venäjän tulevaisuus valoisa? Ei. Onko länsi tai Ukraina alistamassa Venäjän niin että voidaan sanella rauhanehdot? Ikävä kyllä ei.
 
Tuo 400 000 nyt hoideltua on kait vaan yksi prosentti 20-60 - vuotiaista venäläismiehistä (Lähde: tiirailin aiemmin tuon määrän 40 miljoonaa Venäjän ikäpyramidista) mutta mikähän tulee prosenttiluvuksi jos tuon tappioluvun suhteuttaa isojen kaupunkien ulkopuoliseen alueeseen 🤔.. Tuoltä Venäjän 'Paskahuussivyöhykkeeltähän' nuo hyökkäävät ihmislaumat Ukrainan kimppuun kaivetaan.
 
Tuo 400 000 nyt hoideltua on kait vaan yksi prosentti 20-60 - vuotiaista venäläismiehistä (Lähde: tiirailin aiemmin tuon määrän 40 miljoonaa Venäjän ikäpyramidista) mutta mikähän tulee prosenttiluvuksi jos tuon tappioluvun suhteuttaa isojen kaupunkien ulkopuoliseen alueeseen 🤔.. Tuoltä Venäjän 'Paskahuussivyöhykkeeltähän' nuo hyökkäävät ihmislaumat Ukrainan kimppuun kaivetaan.
Yli 50 vuotiailla ryssillä ei ole niin väliäkään kun eivät enään montaa vuotta elä, mutta 20-50 vuotiasta joita tuolla on enemmistö niin tuo lähentelee jo 1.5 %.
Lisäksi kotiinpalanneet wankerit, haavoittuneet sekä traumatisoituneet aiheuttavat vielä kymmeniätuhansia kuolemia ajan kanssa ja varmasti siellä leviää sotilaiden kesken hepatiitti, HIV, huumeiden käyttö sekä erittäin raskas juopottelu sen normaalin venäläisten kännäämisen lisäksi.

Jo ennen sotaa Venäjän väkiluku oli uralla, jossa n. 500000 - 1000000 kuolee vuodessa enemmän kuin syntyy, koronan vuoksi tuo miljoona tuli todennäköisesti vuosina 2020-2021 täyteen, muuten hieman alempana pyörinyt luku. Siitä kun lähtee vielä puolisentoista prosenttia työkykyisestä miesväestöstä niin se on melkoinen leikkaus.
 
YLE:

Saksa ja Ukraina sopivat yli miljardin euron aseapupaketista: painopiste tykistössä​

Ukrainan ja Saksan perjantaina solmima turvallisuussopimus sisältää aseapua 1,13 miljardin euron edestä, Saksan puolustusministeriö kertoo.

”Munchenin pakettina” tunnettu apupaketti sisältää 120 000 tykistönammusta ja 100 IRIS-T SLS -ohjusta. Lisäksi vuonna 2025 Saksa toimittaa Ukrainalle toisen SkyNext-ilmapuolustusjärjestelmän.

– Ukrainan kanssa solmimamme turvallisuussopimus on historiallinen. Ensimmäistä kertaa historiassa Saksan liittotasavalta toimii turvallisuustakaajana, puolustusministeri Boris Pistorius kirjoittaa tiedotteessa.

Lähde: Reuters
 
Nyt heittää brittikentsu aika pessimistisen arvion kohdassa 27:00. Eihän tämä voi olla totta? Pilkkuvirhe?

 
Kertokaas minulle pari juttua. Ihan oikeita kysymyksiä, kun en tiedä tai ymmärrä:

1. Mitä tapahtuu "tykille" (Ukrainan kaatojen 'artilly' osasto) kun siihen lähelle 1-10m osuu kranaatti, vastatykistöltä tai kranaatinheittimestä? Tai dronen kantamana. Mikä sellaisessa raudassa menee niin rikki, että se voidaan merkitä tuhotut osastoon? Eikö tuollainen metalliputki ole lähinnä puhdistusta vailla, näin niinkuin irvaillen sanottuna. Tai ainakin pienen autopaja-puhdistuksen ja kunnostuksen ja rasvauksen jälkeen käyttökelpoinen.
Toki on puhuttu jotain tähtäimistä tai optiikasta tai vastaavasta. Vaikka kerran olen tykkiin intissä koskenutkin, niin en tiedä mikä siellä on rikki menevää. Elektroniikkaa tai muita hienouksia noilla ryzzillä ei kyllä näytä olevan. Ja luulisi että ne pienemmät kriittiset komponentit ovat erillisiä, ja siten siis korvattavia lähinnä hyllytavaralla. Olettaen ettei kaikki perustavara ole jo loppunut. Ja ihan siinä ei taideta vielä ryzzänkään osalta olla?
Eri asia tietysti jos tykin vierellä oleva ammusvarasto syttyy, se mahtaa kyetä rikkomaan jo vaikka mitä. Tai jos ontelokranaatti menee läpi panssarihaupitsin konehuoneesta tai vielä parempaa, ammusvarastosta. Mutta onteloilla ei taida olla juuri vaikutusta hinnattavaan tykkiin, paitsi jos ihan tarkasti osuu.


2. Mitä oikeastaan tarkoitetaan tälläkin foorumilla puhutulla "miehistön kouluttamisella"? Minun hommani intissä olivat lähinnä turhauttavia, ja se mitä sain mielestäni merkittävää oppia oli poteroiden kaivuut, ryhmässä liikkuminen, suoralta tulelta ja tiedustelulta suojautuminen, myös liikkuessa, majoitus, aseen käsittely (ja huolto). Jonkin verran aikaa meni armeijan ajattelumaailman sisäistämiseen - joka on tietysti yksi merkittävä seikka. Mutta näin korkeakoulutaustalta siellä ei oikein ole mitään mikä vaatisi kuukausien koulutuksen. Ne nukkumattomuusharjoitukset sitten voi tehdä kentällä... Ihan perus ritsamiehen tai tykkimiehen saa täysjärkisestä ihmisestä hätätilassa viikoissa, ja muutama kuukausi riittää varmasti.
Toki ymmärrän että merkittävämpiäkin paikkoja on: viestikeskukset, panssarimiehet (ei välttämättä -jääkärit?), huoltomiehistö (varusmiestaso panssareille ja lekoille yms) sen sellaiset erikoisroolit. Samoin erikoisjoukot esimerkiksi tarvitsevat jo vähän enemmän. Ehkä tulenjohto, en tunne niin hyvin. Sen suojamiehistön ja bensaletjun vetäjän ja soppatykkikuskin saa taas koulutettua vähemmälläkin. Aikuisista motivoituneista ihmisistä.
*KORKEAMPI TASO*, eli logistiikasta vastaavat upseerit, komppanioiden johtajat ja ylöspäin, strategian ja komentorakenteen omaavat upseerit (osaa sitten kysyä oikealta majurilta tai everstiltä apua operaatoiden suorittamisessa) tietysti tarvitaan Ihan Toista Luokkaa olevaa valmistelua ja koulutusta, mutta siitä ei minusta voi käyttää sanontaan "miehistön koulutus".

Jos ihan kriittinen eksistentiaalinen hätä on, niin kyllä minusta tuollaista miehistöä saa aikaan viikoista pariin kuukauteen? Mitä en siis ymmärrä? Ja vaikka lasketaan että niitä korkeampitasoisia rooleja myös sotamiestasolla olisi vaikka 25 tai 30% ja heille pitäisi olla vähintään 6kk jakso, niin valtaosan saisi parissa kuukaudessa. Suomenkin varusmieskoulutus on nyt saanut kehuja sodan aikana, mutta ei se minulle nyt minään kultahippuja jauhavana Sampona näyttäytynyt.


EDIT: Kun ihmiset tuntuvat tuota tulkitsevan vähän eri tavalla, niin tuosta lopetuksesta huolimatta EN dissaa Suomen varusmiespalvelusta. Olen ylpeä siitä että meillä on hyvät reservit ja hyvä varusmieskoulutus, ja siitä että sitä maailmalla arvostetaan. En vain itse pitänyt sitä oikein minulle haasteita tai suurta taitoa antavana.
 
Viimeksi muokattu:
Kertokaas minulle pari juttua. Ihan oikeita kysymyksiä, kun en tiedä tai ymmärrä:

1. Mitä tapahtuu "tykille" (Ukrainan kaatojen 'artilly' osasto) kun siihen lähelle 1-10m osuu kranaatti, vastatykistöltä tai kranaatinheittimestä? Tai dronen kantamana. Mikä sellaisessa raudassa menee niin rikki, että se voidaan merkitä tuhotut osastoon? Eikö tuollainen metalliputki ole lähinnä puhdistusta vailla, näin niinkuin irvaillen sanottuna. Tai ainakin pienen autopaja-puhdistuksen ja kunnostuksen ja rasvauksen jälkeen käyttökelpoinen.
Toki on puhuttu jotain tähtäimistä tai optiikasta tai vastaavasta. Vaikka kerran olen tykkiin intissä koskenutkin, niin en tiedä mikä siellä on rikki menevää. Elektroniikkaa tai muita hienouksia noilla ryzzillä ei kyllä näytä olevan. Ja luulisi että ne pienemmät kriittiset komponentit ovat erillisiä, ja siten siis korvattavia lähinnä hyllytavaralla. Olettaen ettei kaikki perustavara ole jo loppunut. Ja ihan siinä ei taideta vielä ryzzänkään osalta olla?
Eri asia tietysti jos tykin vierellä oleva ammusvarasto syttyy, se mahtaa kyetä rikkomaan jo vaikka mitä. Tai jos ontelokranaatti menee läpi panssarihaupitsin konehuoneesta tai vielä parempaa, ammusvarastosta. Mutta onteloilla ei taida olla juuri vaikutusta hinnattavaan tykkiin, paitsi jos ihan tarkasti osuu.


2. Mitä oikeastaan tarkoitetaan tälläkin foorumilla puhutulla "miehistön kouluttamisella"? Minun hommani intissä olivat lähinnä turhauttavia, ja se mitä sain mielestäni merkittävää oppia oli poteroiden kaivuut, ryhmässä liikkuminen, suoralta tulelta ja tiedustelulta suojautuminen, myös liikkuessa, majoitus, aseen käsittely (ja huolto). Jonkin verran aikaa meni armeijan ajattelumaailman sisäistämiseen - joka on tietysti yksi merkittävä seikka. Mutta näin korkeakoulutaustalta siellä ei oikein ole mitään mikä vaatisi kuukausien koulutuksen. Ne nukkumattomuusharjoitukset sitten voi tehdä kentällä... Ihan perus ritsamiehen tai tykkimiehen saa täysjärkisestä ihmisestä hätätilassa viikoissa, ja muutama kuukausi riittää varmasti.
Toki ymmärrän että merkittävämpiäkin paikkoja on: viestikeskukset, panssarimiehet (ei välttämättä -jääkärit?), huoltomiehistö (varusmiestaso panssareille ja lekoille yms) sen sellaiset erikoisroolit. Samoin erikoisjoukot esimerkiksi tarvitsevat jo vähän enemmän. Ehkä tulenjohto, en tunne niin hyvin. Sen suojamiehistön ja bensaletjun vetäjän ja soppatykkikuskin saa taas koulutettua vähemmälläkin. Aikuisista motivoituneista ihmisistä.
*KORKEAMPI TASO*, eli logistiikasta vastaavat upseerit, komppanioiden johtajat ja ylöspäin, strategian ja komentorakenteen omaavat upseerit (osaa sitten kysyä oikealta majurilta tai everstiltä apua operaatoiden suorittamisessa) tietysti tarvitaan Ihan Toista Luokkaa olevaa valmistelua ja koulutusta, mutta siitä ei minusta voi käyttää sanontaan "miehistön koulutus".

Jos ihan kriittinen eksistentiaalinen hätä on, niin kyllä minusta tuollaista miehistöä saa aikaan viikoista pariin kuukauteen? Mitä en siis ymmärrä? Ja vaikka lasketaan että niitä korkeampitasoisia rooleja myös sotamiestasolla olisi vaikka 25 tai 30% ja heille pitäisi olla vähintään 6kk jakso, niin valtaosan saisi parissa kuukaudessa. Suomenkin varusmieskoulutus on nyt saanut kehuja sodan aikana, mutta ei se minulle nyt minään kultahippuja jauhavana Sampona näyttäytynyt.
Johonkin muuhun ketjuun.
 
Kertokaas minulle pari juttua. Ihan oikeita kysymyksiä, kun en tiedä tai ymmärrä:

1. Mitä tapahtuu "tykille" (Ukrainan kaatojen 'artilly' osasto) kun siihen lähelle 1-10m osuu kranaatti, vastatykistöltä tai kranaatinheittimestä? Tai dronen kantamana. Mikä sellaisessa raudassa menee niin rikki, että se voidaan merkitä tuhotut osastoon? Eikö tuollainen metalliputki ole lähinnä puhdistusta vailla, näin niinkuin irvaillen sanottuna. Tai ainakin pienen autopaja-puhdistuksen ja kunnostuksen ja rasvauksen jälkeen käyttökelpoinen.
Toki on puhuttu jotain tähtäimistä tai optiikasta tai vastaavasta. Vaikka kerran olen tykkiin intissä koskenutkin, niin en tiedä mikä siellä on rikki menevää. Elektroniikkaa tai muita hienouksia noilla ryzzillä ei kyllä näytä olevan. Ja luulisi että ne pienemmät kriittiset komponentit ovat erillisiä, ja siten siis korvattavia lähinnä hyllytavaralla. Olettaen ettei kaikki perustavara ole jo loppunut. Ja ihan siinä ei taideta vielä ryzzänkään osalta olla?
Eri asia tietysti jos tykin vierellä oleva ammusvarasto syttyy, se mahtaa kyetä rikkomaan jo vaikka mitä. Tai jos ontelokranaatti menee läpi panssarihaupitsin konehuoneesta tai vielä parempaa, ammusvarastosta. Mutta onteloilla ei taida olla juuri vaikutusta hinnattavaan tykkiin, paitsi jos ihan tarkasti osuu.


2. Mitä oikeastaan tarkoitetaan tälläkin foorumilla puhutulla "miehistön kouluttamisella"? Minun hommani intissä olivat lähinnä turhauttavia, ja se mitä sain mielestäni merkittävää oppia oli poteroiden kaivuut, ryhmässä liikkuminen, suoralta tulelta ja tiedustelulta suojautuminen, myös liikkuessa, majoitus, aseen käsittely (ja huolto). Jonkin verran aikaa meni armeijan ajattelumaailman sisäistämiseen - joka on tietysti yksi merkittävä seikka. Mutta näin korkeakoulutaustalta siellä ei oikein ole mitään mikä vaatisi kuukausien koulutuksen. Ne nukkumattomuusharjoitukset sitten voi tehdä kentällä... Ihan perus ritsamiehen tai tykkimiehen saa täysjärkisestä ihmisestä hätätilassa viikoissa, ja muutama kuukausi riittää varmasti.
Toki ymmärrän että merkittävämpiäkin paikkoja on: viestikeskukset, panssarimiehet (ei välttämättä -jääkärit?), huoltomiehistö (varusmiestaso panssareille ja lekoille yms) sen sellaiset erikoisroolit. Samoin erikoisjoukot esimerkiksi tarvitsevat jo vähän enemmän. Ehkä tulenjohto, en tunne niin hyvin. Sen suojamiehistön ja bensaletjun vetäjän ja soppatykkikuskin saa taas koulutettua vähemmälläkin. Aikuisista motivoituneista ihmisistä.
*KORKEAMPI TASO*, eli logistiikasta vastaavat upseerit, komppanioiden johtajat ja ylöspäin, strategian ja komentorakenteen omaavat upseerit (osaa sitten kysyä oikealta majurilta tai everstiltä apua operaatoiden suorittamisessa) tietysti tarvitaan Ihan Toista Luokkaa olevaa valmistelua ja koulutusta, mutta siitä ei minusta voi käyttää sanontaan "miehistön koulutus".

Jos ihan kriittinen eksistentiaalinen hätä on, niin kyllä minusta tuollaista miehistöä saa aikaan viikoista pariin kuukauteen? Mitä en siis ymmärrä? Ja vaikka lasketaan että niitä korkeampitasoisia rooleja myös sotamiestasolla olisi vaikka 25 tai 30% ja heille pitäisi olla vähintään 6kk jakso, niin valtaosan saisi parissa kuukaudessa. Suomenkin varusmieskoulutus on nyt saanut kehuja sodan aikana, mutta ei se minulle nyt minään kultahippuja jauhavana Sampona näyttäytynyt.

Arvailen vähän:

Vedettävien tykkien putket varmaan harvemmin kärsii merkittävää vahinkoa. Niitä voidaan varmaan uudelleenkäyttää. Pyörät, tähtäinlaitteet, runko kärsii sitten helpommin. Missä määrin ryssä sitten näitä evakuoi, ei välttämättä muuta kuin ihan helpoimmissa paikassa koska tätä tavaraa riittää.

Telatykkien osalta käy helposti niin että emolaite räjähtää tai syttyy tulee ja tuo voi jo sitten pilata putkenkin aika helposti. Ja muutenkin ovat huomattavasti herkempiä pelejä vaurioitumaan.
 
YLE:

Saksa ja Ukraina sopivat yli miljardin euron aseapupaketista: painopiste tykistössä​

Ukrainan ja Saksan perjantaina solmima turvallisuussopimus sisältää aseapua 1,13 miljardin euron edestä, Saksan puolustusministeriö kertoo.

”Munchenin pakettina” tunnettu apupaketti sisältää 120 000 tykistönammusta ja 100 IRIS-T SLS -ohjusta. Lisäksi vuonna 2025 Saksa toimittaa Ukrainalle toisen SkyNext-ilmapuolustusjärjestelmän.

– Ukrainan kanssa solmimamme turvallisuussopimus on historiallinen. Ensimmäistä kertaa historiassa Saksan liittotasavalta toimii turvallisuustakaajana, puolustusministeri Boris Pistorius kirjoittaa tiedotteessa.

Lähde: Reuters
Nyt saisi Macron kaivaa myös laareja.
 
Back
Top