Ukrainan konflikti/sota

Jokin nopeasti automaattilinjoilla leikattava ja hitsattava runko, voimansiirto vakiota siviilipuolen sarjatuotannosta, lopuksi katolle jokin parempi konetykki. Valmistus tuhansissa. Vain kevyt ylläpitohuolto, puhkiammutun kierrätys sulaton kautta etulinjaan. Näillä kun vyöryt 500-1000kpl erillä ryssän kertakäyttömobikkien kimppuun niin saat tulostakin. Huolehtii lähinnä että miinasuojaus on kunnossa, telat alla ja muuten suojaa sirpaleilta.
En nyt voi olla huomauttamatta, että tätähän jossain määrin Venäjä tekee kun roudaa T-55 ja BMP-1 ja T-62 ja vastaavaa vanhaa rautaa selkä vääränä Ukrainan aroille. Tälläkin palstalla jatkuvasti muistetaan röhötellä miten paskoja ne on moderneihin länsivehkeisiin verrattuna, mutta nekin suojaa käyttäjäänsä luodeilta ja sirpaleilta, niistäkin lähtee tappavia luoteja ja kranaatteja, ja niitäkin on ikävä kyllä vieläkin aika paljon. Onhan ne toki paskoja ja savuttaa ja kolisee ja räjähtää helposti, mutta jos niitä on kymmenen kertaa enemmän kuin moderneja länsivaunuja niin sekin on Ukrainan kannalta vittumainen ongelma.

Tällä palstalla välillä mielestäni yliarvioidaan teknologian merkitystä siellä taktisen tason rähinöissä. Jos pitäisi torjua hyökkäys ja käytössä on AK-47 ja kaksi lipasta niin se on ihan sama höökiikö siitä pellon yli Merkava, Abrams, Leopard vai ruosteinen T-55. Ne jokainen on ihan yhtä voittamattomia rynkkymiehen silmin ja tappaa ihan yhtä kuoliaaksi jos pääsevät ampumaan.

Totta kai isossa kuvassa ja panssari vastaan panssari -taisteluissa lämpötähtäimillä, ballistisilla laskureilla, hyvällä vakaajalla tykissä ja vastaavilla on iso vaikutus, mutta mitään panssarilauttoja ei ole Ukrainassa nähty kummaltakaan puolelta eikä varmaan tulla näkemäänkään. Enemmän se on molemmin puolin sitä jossa yksittäinen panssarivaunu käy pöllyttämässä jalkaväkeä metsän laidassa.

Eli länsi jossain määrin mielestäni yliarvioi oman teknologisen ylivertaisuutensa ja aliarvioi voluumin vaikutuksen. Eli siis olen teknohipin kanssa kutakuinkin samaa mieltä, että teknisen hienouden lisäksi tarvittaisiin voluumia ja isoja määriä ja halpaa hintaa ja nopeaa saatavuutta.
 
Onkohan tuo ilmatorjunnan tekosia? Vai F-16:n tekosia, kun niitä on nyt ensimmäisiä saapunut Ukrainaan.
Onkohan näistä F-16 vielä mitään todisteita? Upeaa toki jos niitä jo on käytössä, mutta aika hyvin on OPSEC pitänyt jos ne ovat jo tositoimissa.

Mietityttää myös mikä on tuon kahden pudotetun A-50 AWACS koneen vaikutus siihen, että nyt ryssäkoneita on tippunut joka päivä entisestään. Nythän ryssät eivät ole enää uskaltanut (tai ei ole toimintakuntoisia koneita tai miehistöjä) viimeisen A-50 pudotuksen jälkeen viedä valvontakoneita tuonne.
 
Putin valmistelee hyökkäystä Eurooppaan. Volodja kertoi väitteiden joiden mukaan Venäjä suunnittelisi hyökkäystä Eurooppaan olevan valhetta, länsi on syynä konflikteihin Ukrainassa, Lähi-Idässä ja muuaalla maailmassa.

Putin called claims that Russia is preparing to attack Europe nonsense​

MOSCOW, February 29. /TASS/. Russian President Vladimir Putin called the claims coming from the West that Russia is planning to attack Europe nonsense. He stated this in his message to the Federal Assembly.

“The West provoked a conflict in Ukraine, the Middle East, and other regions of the world and continues to lie. Now, without any embarrassment, they say that Russia allegedly intends to attack Europe. You and I understand that they are talking nonsense,” the president said.
https://tass.ru/politika/20114735
 
1+2 = 3 🤯🥳

Ei paskempi suoritus, kun kello on vasta 11 aamun puolella

Kyllä kait se on ryssän wunderfaffe ilmapuolustus, mikä on muutaman omankin välillä tiputtanut. Mutta eikait se satojen tiputettujen Ukrainalais koneiden rinnalla niin haittaa. 😝
Ei vaan, jokohan F16 on päässyt oikeisiin töihin vai millähän näitä napsitaan? Kai niihin on saatavilla Euroopastakin riittävästi varusteita, ettei heti lopu kesken?
 
Itse uskon että venäjä käyttää ilmavoimia nyt enemmän, kun haluaa saada läpimurron. F-16 kyllä näkyy ja kuuluu sitten kun se saapuu, ei niitä voi mielestäni pitää salassa kun joudutaan vielä matalalla lentämään.

Samaa mieltä: sitten kun F-16 saapuvat Ukrainaan, siitä tullaan kuulemaan. Arvaan että menee kesään 2024 ennen kuin nähdään ensimmäiset.

Ryssä on saavuttanut menestystä Avdiivkan seudulla ja toivoo saavuttavansa lisää, mistä syystä ilmavoimia käytetään aktiivisemmin ja uhkarohkeammin. Kovalenkon mukaan helmikuussa 2024 käytettiin ennätysmäärä ohjautuvia liitopommeja, jotka puolestaan viedään kohdealueen tuntumaan Su-34 / Su-34M koneilla - tosin väitetysti myös Su-35S (oletan että kenties myös Su-25 koneet tässä käytössä mutta en ole varma).

Tästä uhkarohkeudesta ja aktiivisemmasta käytöstä johtuen altistuvat ilmatorjunnalle ja selvästi, JOS väitteet pitävät paikkansa, ovat myös kärsineet kovia tappioita. Nämä eivät ole lamaannuttavia tappioita vielä, mutta merkittäviä kuitenkin.

Puolalainen Dawid Kamizela toivoo parasta mutta haluaa silti olla varovainen näiden kanssa: LÄHDE

No kidding, the Ukrainian Armed Forces announce the shooting down of not one but two Su-34s today.

While keeping my fingers crossed for such successes, common sense dictates that I should be careful with such declarations.

Such a scale of losses of Russian aviation (a dozen or so machines in the last 7-10 days) would mean a clear and sudden revaluation either in the field of equipment or operations.

"Ride and observe" is the only solution for today.


-

Hävittäjien ja kopterien pudotuksia on hyvin vaikea todentaa JA jos kyseessä olisi ryssä itse, heillä on taipumusta keksiä voittoja ja saavutuksia varsinkin silloin kun kärsivät todellisuudessa tappioita.

Toivottavasti Ukraina ei lähde tähän leikkiin mukaan vaan raportoi mahdollisimman totuudenmukaisesti. Toki hävittäjien osalta paras lienee "kone näkyi tutkassa, laukaistiin ohjus sitä kohti ja katosi sen jälkeen tutkasta" - kenties katoamista edeltäneen tutkaheijasteen perusteella arvioitiin ohjuksen osuneen? Tutkamiehet / ohjusmiehet tietänevät, miten hyvin osuma tai lähiosuma nähdään tutkakuvassa, jos ollenkaan.
 
Viimeksi muokattu:

Venäläismedioissa leviää torstaiaamuna valvontakameraan tallentunut video, jossa Venäjälle tärkeää Pantsir-S1-ilmapuolustusjärjestelmää kuljettava ajoneuvo kellahtaa kääntyessään kyljelleen.

Video lähti leviämään samalla, kun Putin piti Moskovassa puhetta kansakunnan tilasta.
 
Nyt kun taas väitetty pudotetun Su-34 / Su-34M hävittäjiä (3 kpl tänään) niin päivitetään vanha laskelmani näiden koneiden määrästä (arvio).

Makustelin 21.2.2024 julkaistussa viestissäni, montako Su-34 ja Su-34M hävittäjää ryssällä voisi olla, linkki kyseiseen viestiin: LINKKI

Eli jos lasketaan tappioiksi 4 kpl onnettomuuksissa ennen Ukrainaan hyökkäämistä ja ainakin 25 kpl sodan aikana, niin kokonaismenetykset ovat 29 kpl.

Jos oletetaan luovutettujen koneiden määräksi vuoden 2023 lopussa 155 kpl tai 157 kpl tai 159 kpl, niin tappiot huomioituna tämänhetkinen teoreettinen koneiden kokonaismäärä olisi 126 kpl tai 128 kpl tai 130 kpl.

Kenties Oryxin lista on konservatiivinen ja tuoreimmat tappiot puuttuvat siitä? Tosin ryssä on kiistänyt ainakin osan Ukrainan väitteistä mm. yksi Su-34 koneen pudotus.


Päivitin laskelman 27.2.2024 julkaistussa viestissäni: LINKKI

Tuosta arviosa voi siis vähentää 2 kpl Su-34 / Su-34M koneita, JOS uskotaan Ukrainan tämänpäiväiset väitteet.

-

Nyt sitten väitetään että 3 kpl lisää pudotuksia eli näiden koneiden jäljellä oleva teoreettinen kokonaismäärä olisi tappiot huomioituna 121 kpl, 123 kpl tai 125 kpl.

-

Toisaalta meillä on ukrainalaisen OSINT-ryhmä vishun_military artikkeli joka julkaistiin 27.12.2023 mutta sen mukaan laskelman päiväys oli 21.12.2023.

Tämä sai vilkaisemaan, montako Su-34 / Su-34M konetta Ukraina on väittänyt pudottaneensa 21.12.2023 jälkeen.

Ukrainan kertoman mukaan näitä koneita olisi pudotettu 14 kpl, joista ensimmäiset 22.12.2023.

JOS vishun_military olisi oikeassa niin ryssä olisi menettänyt 14 / 65 = 0,2154 eli noin 21,5% alkuperäisestä määrästä.

Toisaalta Ukrainan rajaseudulle olisi sijoitettuna tämän jälkeenkin 51 kpl näitä koneita eli tappiot varmasti kirpaisevat mutta eivät estä koneiden käytön jatkamista (olettaen että jokainen rajaseudulle sijoitettu kone on käyttökelpoisessa kunnossa - mistä ei voi olla varma).

TOISAALTA rajaseudulle sijoitettujen koneiden määrä oli noin 50% ryssän ilmavoimille luovutettujen Su-34 / Su-34M koneiden kokonaismäärästä joten sinänsä "aihioita" on tappioiden jälkeenkin - mutta toki jokaisen koneen menetys on suuri tappio.

Kenties tappiot kyetään korvaamaan sillä toisella 50% Su-34 / Su-34M koneilla joita ei ole sijoitettu Ukrainan rajaseudulle (vishun_military arvion mukaan)? Tai kenties 14 kpl menetykset eivät ole vielä ongelma, toistaiseksi? Näitä pitäisi olla 51 kpl jäljellä, tappioista huolimatta vaikkei tuotaisikaan uusia Ukrainan seudulle.
 
Back
Top