Kursivoin kohdan, joka on olennaisella tapaa merkityksellinen ja minkä puuttuminen (tai vajavaisuus) aivan varmasti vaikuttaa siihen kuinka halukkaita kansalaiset ovat liittymään asevoimien riveihin vrt. vapaaehtoisjoukot, joihin vieläkin vajavaisemmasta varustuksesta huolimatta on ollut tunkua etenkin kriisin alkuvaiheissa.
Moderni kalusto varmasti helpottaisi taistelua mutta jos järjestelmää ei korjata (tai korvata), jos korruptoituneita ja epäpäteviä ja kyvyttömiä upseereita ei vaihdeta, jos perusteellista puhdistustyötä ei tehdä - kohdistaen se tietty venäläisympätiseeraajiin mutta tietekin on syytä tutkia perusteellisesti kaikki rikoksiin liittyvät väittämät - on vaikea nähdä, että asevoimat tulisi saavuttamaan laaja-alaista luottamusta ukrainalaisten keskuudessa.
Tietyissä organisaatioon liittyvissä ongelmissa toiminta on jatkunut muuttumattomana koko kriisin ja sodan ajan, linjaa ei ole kyetty muuttamaan - mutta taidamme tietyissä tapauksissa nähdä myös eri ongelmia. Minä en näe suoranaisiin sotarikoksiin syyllistyneiden määrää niin suurena, että se romahduttaisi taisteluhalua ja kun Ukrainassa rikoksiin on ainakin tietyissä tapauksissa pyritty puuttumaan, joten en näe tilannetta täysin toivottomana. Tässä suhteessa Ukraina on ottanut askeleen lähemmäs läntisiä arvoja myös sodankäynnin sääntöjen noudattamisen tasolla. Toisaalta voimmeko vaatia, että Ukraina ja ukrainalaiset nykyisessä tilanteessa voivat noudattaa ehdottomasti sääntöjä kun vastapuoli pelaa eri säännöin? Turhautuminen ja julmuuksien näkemin saa varmasti aikaan sen, että kasvaa halu kostaa rikoksiin syyllistyneille ja heidän taistelutovereilleen ja lopulta myös kannattajilleen. Eihän se hyväksyttyä toiminnasta tee mutta täysin ymmärrettävää, tämä täsmennyksenä.
vlad.