Ukrainan konflikti/sota

Jos Suomikin lähettäisi osan armeijasta Ukrainaan auttamaan ryssän häädössä, niin monet ehkä pelkäisi eskalaatiota ryssältä. Eli sitä, että ryssä hyökkäisi Suomeen. No sitä ei tarvitsisi pelätä. Sehän olisi Suomen ja lännen etu, että ryssä hajauttaisi heikkouttaan (armeijaansa). Täältä kun vyöryisi loput 200 000 sotilasta itään, niin se nopeuttaisi kummasti ryssänmaan tuhoutumista.
”Pelkäätkö selkäsaunaa? Itse kannatan röyhkeää hyökkäystä. Oikeus on aina seurannut voittajan miekkaa.”
 
Lisää kohtauksia tästä sodasta toivottavasti onnellisessa (siis niin onnellisessa kuin mahdollista) tulevaisuudessa tehtävään dokumenttiin joka on todellisuudessa komedia. Kuulemma jos belgorodilaiset rukoilis aamusta iltaan niin heitä ei pommitettais.
Ehkä siinä tapauksessa Putin ei ois noussu valtaan Venäjällä...ei hyvää päivää.
Venäjä ja punaiset viivat
 
Hyvä sitä on myös miettiä mitä tapahtuisi jos ryssä saisi Ukrainan polvilleen ja pääsisi murtamaan läpi laajasti rintamalohkoilla. Oikeastaan sitä pitäisi päättäjien pohtia todella vakavasti eikä oikeastaan mitään muuta tarvitsisi pohtiakaan. Ainakin seuraavia asioita tapahtuisi:
- Laaja ja mittava kansanmurha ja vuosikymmeniä kestävä sorto kaikkine rikoksineen mitä voidaan vain kuvitella
- Koko Ukrainan poliittinen sekä sotilaallinen johto joko murhattaisiin tai vangittaisiin karmeisiin oloihin
- Kaikki Ukrainan luonnonvarat siirrettäisiin ryssän käyttöön
- Koko Ukrainan länsiraja muuttuisi jonkinasteiseksi sotatoimialueeksi eli Naton ja ryssän rajaksi jossa varmasti pidettäisiin konfliktia yllä
- Valtaisa pakolaiskriisi koko eurooppaan, miljoonia tai jopa kymmeniä miljoonia ihmisiä lähtisi Ukrainasta länsi-eurooppaan pakolaisiksi
- Kaikki Ukrainaan jääneet länsiaseet siirtyisivät ryssälle
- Moldova joutuisi, jokseenkin välittömästi, seuraavaksi sotatantereeksi ja kokisi Ukrainan kanssa saman kohtalon
- Ryssä siirtyisi unkariin jokseenkin vapaasti ja tekisi siitä vasallivaltion tyyliin valko-venäjä
- Nato joutuisi poistumaan unkarista nopeasti jo ennen kuin ryssä olisi saanut Ukrainan kokonaan haltuunsa (unkarin paikallinen johto varmaan tuossa vaiheessa siirtyisi 100% ryssän kelkkaan ja ajaisi NATO:n ja muut länsimieliset pois maasta)

Eli onko meillä länsimailla tosiasiassa mahdollista antaa tuon tapahtua vai pitäisikö alkaa toimia voimallisemmin?
…ja sitten Suomen armeija, vahvistettuna USA:n, Iso-Britannian, Ruotsin ja Norjan maa- ja ilmavoimilla ( 800-1000 taistelukonetta) valtaisi nopealla hyökkäysliikkeellä Kuolan sekä Itä-Karjalan. Puolan maavoimien ja Baltiassa olevien muiden Nato-joukkojen liikkuvat taisteluosastot kiertäisivät samanaikaisesti ilman suurtakaan vastusta Pietarin eteläpuolelta ja yhtyisivät em. suomalaisiin, ruotsalaisiin, norjalaisiin, britteihin ja Usan merijalkaväen erikoisjoukkohin jossakin Syvärin ja Lotinanpellon tienoilla.

Pietari antautuisi muutamassa viikossa spontaanin kansannousuun ja liittyisi lännen koalitioon ja vapaudennälkään, joka Pietarin nuorisossa on aina kytenyt Putlerin fasistisesta propagandasta huolimatta… Ja Moskovassa tulisi samanaikaan äkillinen vallankumous, Putler koplineen pidätettäisiin ja nopean oikeudenkäynnin jälkeen hirtettäisiin ” sotarikoksista ja Venäjän kansalaisten tapattamisesta hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan” punaisella torilla.

Alkaisi Venäjän lopullinen, aluksi tuskallinen mutta lopulta hedelmällinen tie länsimaiseksi demokratiaksi, jonka arvostetut johtajat sitten kauniinen vaimoineen vierailisivat Brysselissä ja Washingtonissa.

Ja Kiina pureksisi omissa oloissaan kynsiään ja hylkäisi lopulta haaveet Taiwanin valloittamisesta ja alkaisi suojella luontoa ja kuunnella kansalaisiaan…

2030 luvusta tulisi ihmiskunnan yhtenäisin, solidaarisin ja rakentavin vuosikymmen sitten Rooman valtakunnan kulta-ajan…

Ja sitten heräsin.
 
Pääsisiköhän EU tämän vuoden aikana jonkinlaiseen päätökseen asevelvollisuutta pakoilevien palauttamisesta? Parhaassa tapauksessa se vielä kirjattaisiin Euroopan ihmisoikeussopimukseen lisäpöytäkirjana erikseen, että asevelvollisuutta pakoilevat palautetaan, niin sitten ei olisi millään Scheinineillä ja vastaavilla nokan koputtamista asian suhteen.
Tästähän pitäisi saada Ukrainan ja länsimaiden välille sopimus, että länsimaat hoitaa maassaan olevien asevelvollisten Ukrainalaisten sotilaskoulutuksen. Asepalveluksen aikana tuppaa yhteishenki ja maanpuolustustahto nousemaan sen verran, että veikkaan merkittävän määrän siirtyvän ihan oma-aloitteisesti takaisin Ukrainaan.
 
Minulla on sellainen muistikuva että tuolta etelästä päin ei ole Mig-31k operoinut vaan emäryssälästä. Jos näin on niin noiden poistaminen ei hirvittävästi vaikuta ryssän kyvykkyyteen. Käyttäjä @Antares saattaisi muistaa tämän tarkemmin.

Tuskin olivat MiG-31K hävittäjiä, ne ovat tosiaan operoineet joko Valko-Venäjän kentiltä tai sitten Ukrainan alueen ja Moskovan väliin jääviltä, varsinaisen Venäjän alueella sijaitsevilta kentiltä (joita on useita, en nyt äkkiseltään saa päähäni nimiä). Tosin en osaa sanoa, ovatko viime aikaiset droneiskut pakottaneet ryssän vetämään nämä vähälukuiset koneet kauemmas itään "turvaan". MiG-31 hävittäjät kykenevät lentämään pitkiä matkoja ja Kinzhalit kykenevät myös, joten kauempaa operointi ei ole sinänsä ongelma.

Tarkistin mitä Ukrainan torjuntaraporteissa on sanottu eli ne kerrat kun siellä mainitaan MiG-31K nimeltä. Tässä se miten asia on muotoiltu 27.4.2024 käsittelevässä raportissa:

4 Kh-47M2 "Kinzhal" aeroballistic missiles from MiG-31K aircraft (launched from the airspace of the Ryazan and Tambov regions - Russian Federation);

Tuoreimmissa raporteissa eli vuonna 2024 julkaistuissa raporteissa Kinzhalien laukaisualueeksi mainitaan joko Ryazan tai Tambov tai molemmat, mutta vanhemmissa eli vuoden 2023 raporteissa mainitaan myös muita alueita (on myös useita raportteja joissa ei kerrota, minkä alueen ilmatilassa Kinzhalit on laukaistu):

At 6:30 a.m., the takeoff of five MiG-31K fighters was recorded, which launched five Kh-47M2 "Kinjal" aeroballistic missiles from the Astrakhan region. (29.12.2023)

Today, close to 10.00, the enemy launched 4 aeroballistic missiles X-47 "Kindzhal" with four MiG-31K aircraft. The launches were launched from the open space of the Tulsk and Lipetsk regions of the Russian Federation. (10.8.2023)

-

Tässä Ryazan oblast ja Tambov oblast kartalle merkittynä, nämä siis mainitaan usein Kinzhalien "laukaisualueina" vuoden 2024 raporteissa:

1715968318436.png
-

Eri lähteiden mukaan MiG-31K hävittäjiä olisi 10-12 kpl joten oletan että ne operoivat muutamalta kentältä, ilman että niitä olisi hajautettu yhden tai kahden koneen määrissä sinne ja tänne. Toisaalta en usko että ne kaikki ovat yhdellä ainoalla kentällä, se olisi hyvin suurella riskillä pelaamista.

Krimin kentälle tuhottu MiG-31 on todennäköisemmin joko modernisoitu MiG-31BM tai sitten modernisoimaton, alkuperäinen MiG-31. Koska kenttä sijaitsee Krimillä, olisi houkuttelevaa sanoa että siellä olisi todennäköisesti ollut ryssän Naval Aviation joukkojen kalustoa (eli se "rannikon puolutus ilmavoimat") mutta sodan tässä vaiheessa kaikki kentät lienevät niiden JA varsinaisten ilmavoimien kaluston käytössä.

Naval Aviation joukoilla on ollut Military Balance julkaisujen mukaan 20-22 kpl MiG-31BM hävittäjiä sekä 9-12 kpl MiG-31B/BS hävittäjiä (otanta julkaisuista aikaväliltä 2016-2024, mistä syystä saadaan tuollainen vaihteluväli).

MUOKKAUS: lisättäköön se että Military Balance 2024 arvioi MiG-31K hävittäjien määräksi 24 kpl, mikä tarkoittaisi joko sitä että heidän aikaisempi arvionsa 12 kpl oli liian vähän TAI että ryssä olisi modernisoinut yhdessä vuodessa 12 kpl lisää näitä.
 
Viimeksi muokattu:
Näissä Ukrainan droneiskuissa kävi juuri kuten epäiltiinkin. A-50:sten tiputukset johti tilanteeseen jossa emäryssälää ei kyetä enää suojaamaan matalalla lentäviltä hitailt droneilt edes auttavalla tasolla. A-50:sen tutka kuuluu kaus eli aktiivilennolla olevat koneet on helppo paikantaa. Näin yksikertaisella seurannalla saadaan selville missä koneet ovat ja rajallisen määrän vuoksi niitä ei ole reservissä. Lopputulos on helppo droneiskuille, laitetaan dronet liikkeelle kun valvonnan kattavuus on huono haluttuun suuntaan.

Näistä matalalla hitaasti lentävistä koneista löytyikin hyvää referenssimateriaa, eli kannattaa penkoa USA:n huumesodan juttuja koskien salakuljettajien lentokoneita. Noissa käytettiin juurikin hitaasti lentäviä potkurikoneita koska niillä pystyi laskeutumaan satunnaisille tienpätkille. Ja lentämään matalalla. USA:lla oli hyvin suuria vaikeuksia saada näitä koneita kiinni koska koneet käytti tutkavaroittimia ja pystyivät kartoittamaan reitit joihin normaali ilmavalvonta ei nähnyt. Jopa USA:lla oli hyvin suuria vaikeuksia pitää edes jotenkuten pelotetta luovaa tutkavalvontaa yllä.

Joten en ihmettele yhtään että lilliputtelilla on näiden droneiskujen kanssa pahoja peppukipuja, A-50 voi olla ehkä jopa ainoa ryssän laite jolla noita voi havaita ennakkoon.
 
Pitkästä aikaa tuoreita satelliittikuvia Murmanskin alueella sijaitsevasta Olenya sotilaslentotukikohdasta:

OLENYA AIR BASE
0.5m pictures from 15 May 2024 of the flight line. I haven't had a good view since last summer

RuAF seems to operate with impunity. I wonder if there will be an attempt with long range drones...

12x Tu-95
13x Tu-22
2x An-12
1x Tu-160


1715971593142.png

1715971622339.png


-

Yksi kommentti: I think the aircraft labeled as a Tu-160 is actually a Tu-22M.

Johon MT Anderson vastasi näin: Yep, my mistake

Johon alkuperäisen kommentin esittäjä vastasi näin: Tu-160 top view:

1715971752672.png
 
Hävittäjistä ja yleisesti ilmavoimien kalustosta hyvin perillä oleva Guy Plopsky kommentoi lyhyesti Krimillä sijaitsevan lentotukikohdan tuhottua MiG-31 hävittäjää:

A quick note on the two destroyed MiG-31s - seeing a lot of posts claiming these were MiG-31K/I strike aircraft; however, it is more likely that these were MiG-31BM/BSM interceptors.

The Russian military is known to deploy VKS and MA VMF MiG-31B(S)M detachments to Belbek on a rotational basis. Here is an example from last November:

The Russian MoD released yet another video on MA VMF MiG-31BMs (BSMs) at Belbek. Mostly recycled footage; however, the beginning is new and shows one of the interceptors armed with two R-33 and two R-37M long-range AAMs. This confirms that MA VMF MiGs are also using the latter.
(tämä twiitti julkaistu 30.11.2023)


-

Lähteestä riippuen modernisoituja MiG-31BM/BSM hävittäjiä on sanottu olevan 110-150 kpl, tosin tarkka määrä ei ole ainakaan minulla tiedossa. Jos pitäisi arvata, todennäköisesti lähempänä 150 kpl.

Tosin pitää muistaa että viimeinen MiG-31 hävittäjä valmistui vuonna 1993 eikä uustuotantoa ole tapahtunut sen jälkeen. Modernisoinnit voivat kantaa vain rajallisen ajan ja niiden määrä on myös rajallinen.
 
Jos nyt miettii tätä kuvaa, niin mihin kohtaan pitäisi osua jotta tulisi kaikkein eniten vahinkoa?

Minä olen siinä käsityksessä että Olenyaan sijoitetut Tu-22M3 pommikoneet eivät olisi juurikaan hyökänneet Ukrainaa vastaan. Mikä tarkoittaisi että ne olisi sijoitettu sinne turvaan, mutta syystä tai toisesta niitä ei ole käytetty hyökkäyksissä. Kenties Kh-22 / Kh-32 ohjukset on helpompi toimittaa Pohjois-Kaukasuksen alueella sijaitseville kentille tai kenties Olenya ei muuten vain sovellu niiden säilyttämiseen ja käyttämiseen tai näiden pommikoneiden käyttöön (tai ehkä nämä pommikoneet tai osa niistä eivät ole toimintakuntoisia).

Tu-95MS pommikoneet ovat operoineet Olenyasta Ukrainaa vastaan, nämä ovat hyvin tärkeitä Kh-101/Kh-555 risteilyohjusten lavetteja. JOS minä saisi maalittaa niin keskittyisin näiden tuhoamiseen ja jättäisin Tu-22M3 toissijaisiksi maaleiksi. JOS isku olisi hyvin rajallinen, keskittyisin pelkästään Tu-95MS pommikoneisiin.

Kuten hävittäjissä, myös ryssän pommikoneissa on eroja eikä jokainen olemassaoleva Tu-95 ole modernisoitu Kh-101 risteilyohjusten laukaisuun sopivaksi. Täten modernisoidut pommikoneet olisivat ne tärkeimmät maalit, sikäli kun ne kyetään yksilöimään ei-modernisoitujen joukosta. Toki "modernisointi" voi tarkoittaa sota-aikana sitä että aikaisempaa useampi Tu-95 voidaan varustaa Kh-101 risteilyohjusten laukaisuun sopivaksi, joten kenties tässä ei kannata lähteä halkomaan hiuksia liian innokkaasti. Kenties jokainen näistä tulee nähdä potentiaalisena ohjuslavettina ja siten tulisi pyrkiä tuhoamaan jokainen lentokuntoinen pommikone.

Odotan mielenkiinnolla, jos / milloin nähdään ensimmäinen droneiskun yritys Olenyaa vastaan. Matka on pitkä ja pitää selvitä Moskovan ja Pietarin alueiden ilmatorjunnan läpi (tai kiertää ne riittävän kaukaa), mutta Ukraina on iskenyt muutaman kerran kauas, joten kenties tämäkään ei ole mahdoton temppu.
 
Yksityiskohtaista ja pitkää raporttia Ukrainan suorittamasta öisestä droonihyökkäyksestä.
Jopa 80 droonia, lentelivät osin täsmälleen samoja reittejä Tuapseen ja Novorossyiskiin.

Mustalla merellä ei ole enää mitään paikkaa missä ryssän purkit tai infra olisi suojassa.

 
Hyvin etenee Harkovan rintamalla hyökkäys. Jos Ukrainan ilmoittamissa luvuissa on hieman ilmaakin niin nuo määrät on sellaisia, että pitäisi sen tuolla kentällä alkaa näkymään. Alkaa tykinruoka olemaan lopussa...

“Everything is fиcked [for us]. So we met the guys. They are the last ones [surviving]. There is no one ahead..
 
Esimerkki miten ryssien ryhmä tuhotaan tunnissa, nykyisellä sodankäynnillä. Kyllä siinä seuraavan ryhmänkin hyökkäysinto hieman hiipuu , kun edellisestä ei tule ketään takaisin. Lahjoituksia vaan enemmän ja enemmän droneostoihin joukoille niin sillä suojataan parhaiten Ukrainan taistelijoita. Puuthan tuossa kyllä kärsivät...
 
Back
Top