Ukrainan konflikti/sota

Näin juurikin näin sen pitää mennä.​

Suomi ja Ruotsi pyrkivät hakemaan Natoon yhtä aikaa toukokuussa​



 
..taasko? Johan kymmenen päivää sitten 14.4. lähti edellinen virallinen valit..nootti siitä, että on ikävää kun Ukraina voi panna kampoihin ja tällä aseistamisella voi olla arvaamattomia seurauksia.


..tällä Visegrad24:lla taitaa olla pitkät piuhat?

Sitäpaitsi ne seuraukset eivät ole arvaamattomia: saksalaisilta tulee kurapaska niin kuin aina ennenkin.
 

Näin juurikin näin sen pitää mennä.​

Suomi ja Ruotsi pyrkivät hakemaan Natoon yhtä aikaa toukokuussa​




Liittyy etäsesti Ukrainan sodan seuraamiseen.... Olisiko parempi ketju ollut https://maanpuolustus.net/threads/suomi-naton-jäseneksi-or-not.905/
 
Menee tähän epäile kaikkea -laariin mutta tässä kuvaa toisesta paukusta. Sabotaasia vai casus belli? Kyseessä on kuitenkin se AINOA putki josta öljyä tulee Eurooppaan.


Ukrainalaiset erikoisjoukot auttavat saksalaisia tovereitamme tekemään vaikean päätöksen venäläisen öljyn maahantuonnin lopettamisesta? Kun päätös on muuten niin kivulias, niin tällä tavalla tuetaan oikean päätöksen tekemistä
 
Päivänselvästi taas Igor ollut tupakilla veturin polttoainesäiliön lähellä. Ja merkillisen sattuman kautta Pavel sitten öljynjalostamolla ja Sasha siellä sotilastukikohdan suunnalla. Ikävä juttu, kun tolleen hulmahti. Vaikea sitä on uskoa, mutta tottahan se on, kun Venäjän viranomaiset niin kerran sanoo!

Ottamatta sen enempää kantaa näihin kyseisiin onnettomuuksiin, niin Venäjällä paloturvallisuus ei yleensäkkään ole ihan samalla tasolla vaikka Euroopan kanssa.
Fires.JPG
Fires1.JPG
https://www.ctif.org/sites/default/files/2021-06/CTIF_Report26_0.pdf

Tulipaloja tapahtuu suhteellisen paljon ja palokuolemiakin on suomeen nähden lähes viisin (5) kertaisesti (1,2/5,8 100000inh.). Trendi ei myöskään ole varsinaisesti laskeva, vaan ongelmat ovat suhteellisen sitkeässä turvallisuuskulttuurissa.
Aikaisemmin jo viitattiin puutteisiin turvajärjestelmien ylläpidossa ja pakotteiden tuomiin lisähaasteisiin. Sitä tuskin voi pois sulkea vaikka aikaa on kulunut suhteellisen vähän.

Russia has an appalling fire safety record. The Russian fire statistics officially recorded nearly 180,000 fires in 2010, killing 13,000 people. On average, fires claim the lives of 35 people daily in Russia. In the United States, with a population over twice as large (USA 313 Mio. vs. Russia with 143 Mio. inhabitants), about 2,600 people died in fires in the reported period. According to Fire Safe Europe information, about 12 people die in fires in Europe every day, or some 4,400 annually out of a population of 502 Mio. for the 27 Member States. Per million inhabitants, there are 10 times more fire deaths in Russia (91) compared to the USA (8.3) and the European Union (8.8). https://www.flameretardants-online.com/news/archive?showid=17796

Ylläoleva 2010 viittaus on aika karu. Se kuitenkin kertoo sen että jonkin verran muutosta on saatu aikaiseksi. Venäjällä ammatti- ja vapaaehtoisten määrä on lähes sama kuin Yhdysvalloissa vaikka väestöä on puolet siitä. Apua on siis saatavissa eikä vasteajat veny ainakaan suurissa kaupungeissa (Moskova ja Tukholma suht samalaisella asema- ja henkilöstövahvuudella/tiheydellä, Average response area per one fire station [sq.km] 23/22,9. Average number of inhabitants per 1 firefighter 1648/1755).
Rakennukset, rakentamisen kulttuuri ja rakennusvalvonta sekä onnettomuuksien ehkäisytyö ovat siinä ongelmien juuressa. Varmasti yritystä on, mutta milläs ryssää muutat?


edit: pieni selvennys asemien ja henkilöstön määrään.
 
Viimeksi muokattu:
Tuollahan voi olla vettä, ruokaa ja aseita vaikka kuinka helvetin pitkäksi aikaa - ja luultavasti onkin.

Slava Ukraini! :salut:
Itse mietin myös tätä...Jos/kun paikka on tiedetty olevan hyvä "viimeinen linnoitus", sinne on varmasti jo ennen sotaa pakattu mukava määrä kuivamuonaa ym. Lisäksi sinne on saatu sodan alkaessa vietyä ja sen jälkeenkin vielä helikoptereilla jonkin verran tavaraa. Eli tuskin ruoka ihan heti loppuu, aseista nyt ei voi sanoa mitään.
 

Erittäin mielenkiintoisia kysymyksiä ja vastauksia. Tämä on tietysti yhden rivisotilaan kokemuksia ja näkemyksiä, mutta siitä huolimatta. Datapiste on datapiste ja kun niitä on tarpeeksi monta, voi alkaa hakemaan yleisiä linjoja.

Hänen vastausten perusteella aliupseerien koulutus on edelleen ongelma, samoin siitä ylöspäin. Neuvostoarmeijan taakkaa on ilmeisen vaikea ravistaa organisaatiosta, tosin yksilöitä ne johtajatkin ovat, toiset parempia kuin toiset. Eikä tuolla kenelläkään ole ollut kokemusta tällaisesta sodasta ennen kuin sota alkoi, 2014-2022 aikaväli Donbassin suunnalla oli kuitenkin juoksuhautoja ja silloin tällöin tykistöä ja kivääritulta joten en vertaa sitä tähän. Sieltä saatu kokemus varmasti arvokasta, en kiellä, mutta erilaista. Varmasti vaatinut joka portaalta nopeaa oppimista ja soveltamista. Otan tuolta pari poimintaa mitkä osui eniten silmään:

Tulitaistelusta rk-miehen silmin:

Todellisuus ei vastannut ollenkaan odotuksia, elokuvat antavat vähän väärää kuvaa siihen. Ensimmäinen kontakti kun tulee viholliseen niin se ei ole elokuvamaista ampumista missä näet vihollisen ja saat selviä osumia ynm. Vaan täydellistä kaaosta 5-60min, riippuen kauan se kestää jossa saatat ampua pari sataa kutia näkemättä selvästi edes vihollista.

Venäläisistä joukoista:

Moraali on huono ja he joutuvat käyttämään erittäin paljon upseereita eturintamalla jotta kundit saisivat edes jotakin aikaa. Siksi tehokkain tapa lamaannuttaa venäläinen yksikkö on vain koittaa saada komentovaunu ynms pois pelistä ja muu ryhmä/joukkue/komppania lamaantuu täysin. Aliupseerien puute kummallakin puolella sotivia on järkyttävä.

Vertaa Suomen asevoimia Ukrainaan:

Aloin vasta tänne tultua arvostamaan kunnolla Suomen puolustusvoimien tasoa. Ero kuin päivällä ja yöllä. Voisin jopa väittää että suomen puolustusvoimat on yksi kustannustehokkaimmista armeijoista heti Israelilaisten jälkeen.

Sodan yleisestä olemuksesta, kysymys oli "Oletko päässyt ampumaan tositilanteessa? Oikeastihan suurin osa ei edes koskaan pääse ampumaan vihollista päin":

Harkovin taisteluista nyt lomalla. Ampumaan ollaan jouduttu mutta olet oikeassa, enimmäkseen se on nykyään epäsuoraa tulta ja ilmaiskuja mitä pitää eniten pelätä. Moderni sota on perseestä siinä mielessä.

Kirjojen lukeminen on yksi minun rakkaimpia harrastuksia, joten odotan mielenkiinnolla kirjoja mitä tästä sodasta tullaan kirjoittamaan. Rivisotilas, aliupseerit, ylempi johto, ei väliä, kaikki näkökulmat kiinnostaa. Irakin ja Afganistanin sodista on tullut luettua monta kirjaa, mutta siellä se sota oli niin erilaista että vaikea löytää mitä oppeja siitä tulisi ottaa. Ehkä taistelijan henkikohtaisen varustuksen muutos oli isoin juttu, mitä jäi pois ja mitä tuli tilalle. Siinäkin pitää muistaa että maailman parhaiten varustetulla armeijalla on eri resurssit tehdä niitä hankintoja, muut tyytyvät vähempään (keskiarvoisesti, kärkijoukkojen varustus tietysti sitä parasta).
 
Back
Top