Ukrainan konflikti/sota

Tässä ainoa viesti mitä itään kannattaa antaa

En nyt väitä että tapahtumia olisi keksitty ja kuvia olisi lavastettu, mutta varsinkin tälläisella (sota-)asioihin syvällisemminkin perehtyneellä foorumilla on välillä syytä muistuttaa itseään että kaikki videot ja kuvat ovat sellaisia joita meidän halutaankin nähdä. Kuvia joilla halutaankin vaikuttaa.

Lapsiuhrit ovat kamalaa katsottavaa ja varmasti todellisia. Onhan tämä sota ihan järjetöntä eikä normijärjellä pysty käsittämään miksi Venäjä siihen ryhtyi.
 
Tulevaisuudenkuva: Ryssät kuluttaa voimansa Ukrainassa ja niillä ei ole kohta mitään, millä ne panee hanttiin... Kas kun se ydinaseistuskin on lahonnut siiloihin... No sitte me siirretäänkin raja takas Rajajoelle ja otetaan Petsamo, Suomenlahden saaret, mut Jäniskoski jätetään, ku sehän myytiin... Alueet otetaan tietysti tyhjinä, kuten ne luovutettiinkin, eli rysyille vaan suunta itään ja tossua toisen eteen.... Nyt sitte joku sanoo ettei oo varoja jonkun kannaksen jälleenrakennukseen....Eihän me sitä mitenkään jälleenrakennetakkaan, jätetään tyhjäks puskurivyöhykkeeks... Siel voi sitte sudet ja karhut laiduntaa Torkkelinpuistossa ja Monrepoossa, puhumattakaan Käkisalmen linnasta... Virheet... Vihreetki tykkäis :) /ennen ku joku alkaa sanoo et älä ny uhoo jne... ni tää oli huumoriperästä kuvitelmaa....)
 
Minulla on useita venäläisiä ystäviä. Olen matkustanut ympäri Venäjää. Olen pitkään ollut kiinnostunut Venäjästä, sen historiasta, ja kulttuurista. Ajatteluni lähtökohta on, että ihmiset pyrkivät lähtökohtaisesti toimimaan hyvin ja oikein, vaikkakin omista usein vääristyneistä lähtökohdistaan. Olen tähän asti elätellyt toivoa tältä pohjalta, että venäläisillä on nykymuodossaan jokin paikka valistuksen ajan yhteiskuntien piirissä, ja että he voivat tämän itse saavuttaa.

Nyt joudun toteamaan lopullisesti, että toivoa ei ole.

Moskovanvenäläinen kulttuuri on kollektiivisella tasolla mätä ja ympäristölleen vaarallinen, eikä mikään määrä henkilökohtaista kokemusta venäläisten sydämmellisestä ystävyydestä ja vieraanvaraisuudesta tätä korjaa. Venäjän kulttuurilliset saavutukset taiteissa ja kirjallisuudessa ammentavat absurdista kärsimyksestä jonka he itse ovat aiheuttavat itselleen ja muille. Pietarin ja muiden perinteikkäiden kaupunkien loisto ja taideaarteet ovat viime kädessä hirmuhallitsijoiden orjatyöllä saavutettua loistoa jolla he halusivat leikkiä eurooppalaisia.

Venäläisen kulttuurin suurella varjopuolella korostuu silmitön fatalismi, itsekkyys, epäluottamus, voiman ja väkivallan ihannointi, vallanhimo, ahneus, kostonhalu, ja ylemmyydentunne. Nöyryyttä ei ole, vain suuremmalle vallalle alistumista. Objektiivista tietoa ei ole, vain suuremman vallan määräämiä subjektiivisia totuuksia, pravdaa. Ajattelu ja kyseenalaistaminen on vaarallista ja epäilyttävää. Työnteko ja vastuunkanto on tyhmyyttä. Kusettaminen ja varastaminen on älykästä ja ihailtavaa. Kaikki yhteistyö on nollasummapeliä ja jonkun muun kusettamista. On niitä jotka alistavat, niitä jotka alistetaan, ja niita jotka ovat toistaiseksi liian vahvoja alistettavaksi. Kullanhohtoisen vallan ja vaurauden esittely on hyveistä suurin. Tässä on muskoviittien perimmäinen mielenmaisema, maustettuna Jumalan siunauksella Kolmannen Rooman tsaarille ja kansalle.

Zapadnikkeja (länsisuuntautuneita venäläisiä) on aina olemassa, mutta lähtökohtaisesti he ovat hyvätuloista ja koulutettua väkeä ja lähtevät Venäjältä kunhan vain kykenevät. Tähän perustuu helposti vääristynyt ruusuinen kuva venäläisistä ihmisinä, sillä suurin osa lännessä olevista venäläisistä on sujahtanut yhteiskuntaan ongelmitta. Samalla nämä lännettyneet venäläiset auttavat itsekin ruusuisen kuvan luomisessa, sillä heillä on aina sukulaisyhteyksiä ja lapsuuden nostalgiaa Venäjää kohtaan. Heidän on helppo kritisoida ja vastustaa Putinia ja valtiovaltaa, mutta Venäjän kulttuuri ja kansa on heille sokea piste jota he puolustavat näkemättä sen pimeää puolta.

Buchan kaltainen ilmiselvä verilöyly tarvittiin herättämään media ja päättäjät venäläisen sotilaan ja Putinin valtakoneiston hirviömäisyyteen. Kenttäkrematoriotkin ovat saaneet uuden merkityksen. Vastaavaa ja pahempaa tuhoa on kylvetty Ukrainaan jo sodan ensimmäisestä viikosta alkaen, muttä änkyilyä ja venkoilua on silti riittänyt lännessä. Selvästi monien mielissä siviilien summittainen tuhoamispommitus on moraalisesti hyväksyttävämpää kuin kadulle ampuminen. Ehkä kyse on siitä, että kuvissa ja ajatuksissa pommituksista talot vain räjähtelevät, mutta selvää tekijää ei ole paikalla valitsemassa kuka kuolee, kuka ryöstetään, kuka raiskataan, ja ketä kidutetaan. Ja kyseessähän saattoi silloin olla vahinko, tai pommittaja luuli että paikassa on sotilaita, tai muu vastaava tekosyy jolla vakuutellaan että eihän se hyökkääjä nyt kuitenkaan täysi hirviö voi olla... Itsekin olen tähän jollain tasolla sortunut, vaikka olenkin tunnustanut ja tunnistanut että Venäjän sodankäynti on lähtökohtaisesti yhtä jatkuvaa sotarikosta.

Venäjä ei ole tehnyt mitään uutta tai tavatonta, mutta olemme saavuttaneet pisteen jossa ainoa jäljelle jäävä selitys on pahuus. Kansanmurhat ovat maailmanhistoriassa tyypillinen strateginen teko demografioiden muuttamiseksi omaksi eduksi, mutta nykymaailmassa ja nykyarvoillamme tämä edustaa pahuutta, ei ihailtavaa voimaa, viisautta, tai oveluutta. Pahuutta.

Ihmiset näkevät pahuuden oikeasti vain silloin jos sitä ei voi muuksi selittää. Paikan päällä on hyökkääjä - toinen ihminen - joka näkee uhrinsa silmästä silmään ja toteuttaa saastaiset fantasiansa omasta vapaasta tahdostaan, täysin tietoisesti. Kun tätä tapahtuu tarpeeksi laajalla skaalalla, selitykseksi ei enää kelpaa yksittäinen paha yksilö. Tätä on vaikea selittää muuksi kuin koko joukon pahuudeksi. ihmisjoukot eivät reagoi konkreettiseen tuhoon, kuolemaan, ja kärsimykseen täydellä voimalla jos tekijän motiivi on edes heikosti perusteltavissa. Mutta kun naisia ja lapsia raiskataan, kidutetaan, tapetaan, ja kun kaikki miehet ammutaan kyselemättä, mahdolliset vähänkään ymmärrettävät tekosyyt tapahtuneelle haihtuvat nopeasti.

Valitettavasti on vielä yksi aste pahuutta jota ei vielä myönnetä laajasti, eli Venäjän kollektiivinen pahuus. Hirviötekoihin suhtaudutaan vielä mediassa ja päättäjien puheissa yksittäisten tekijöiden ja komentajien rikoksina kansainvälisoikeudelliselta pohjalta kuten Serbien tekemiä kansanmurhia aikanaan. Nämä eivät ole yksittäisten hirviökomentajien päähänpälähdyksiä, vaan oman kulttuurinsa tuote jota ei pysäytetä vain poistamalla muutama mätä omena. Putinkin on vain yksi mätä omena, venäläisen kulttuurin pimeimmän puolen ilmentymä. Hän ei ole ensimmäinen eikä hän ole myöskään viimeinen jos muu maailma ei asiaan puutu.

Esimerkiksi Churchill tunnisti aikoinaan oikein, että ainoa tapa tehdä Saksasta vaaraton on kitkeä pois preussilainen kulttuuri ja sen arvot. Nämä olivat yhdistyneen Saksan vallan, sotilaskuttuurin, ja voimantunteen ydin. Näin myös tapahtui kun Saksa kaadettiin, ainakin Länsi-Saksassa. Sotilaallisen voiman ihannointi ja oma ylemmyydentunne murskattiin rangaistuksin, uudelleenjärjestelyllä ja koulutuksella. Arvojen keskiöön jäi vain protestanttinen työnteon ihannointi ja talouden tehokkuus, jonka vaikutuksia todistamme tänä päivänä Saksan kiemurtelussa sotilasasioissa.

Yhtä lailla Venäjä ei voi olla vaaraton ennen kuin Moskovan kulttuuri on kitketty Venäjältä. Venäjän propaganda muuttuu empiirisesti todenmukaiseksi, kun Ukrainan korvaa julkaisuissa Venäjällä. Venäjä tekee provokaatioita ja sotarikoksia, Venäjä vaikeuttaa ja hidastaa diplomatiaa, Venäjä murhaa etnisiä venäläisiä ja on vaaraksi venäläisten olemassaololle, Venäjä tarvitsee denatsifikaatiota, ja se tulee vaatimaan ainakin kaksi sukupolvea rankaisua, uudelleenjärjestelyä ja koulutusta.

Ukraina on selvinnyt ja tulee selviämään. Ukraina on lunastanut paikkansa, olemassaolonsa ja vapautensa tahdolla, raudalla ja verellä. Nyt tie eteenpäin on joko Venäjän leikkaaminen irti omasta maailmastamme tai sen kaataminen. Paluuta menneeseen ei saa enää olla, ja toivon että Ukrainassakin ymmärretään heidän paikkansa historiassa. Lopetan siis seuraavasti:

Moscovia delenda est.
 
Viimeksi muokattu:

Keskisarja: Butša 2022 on se toteutumaton historia, jolta Suomen siviilit täpärästi välttyivät 1940-luvulla​

Keskisarja: Butša 2022 on se toteutumaton historia, jolta Suomen siviilit täpärästi välttyivät 1940-luvulla
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Butšan alueelta ja myös muualta Ukrainasta on raportoitu venäläisjoukkojen raakalaismaisia tekoja. AlfaTV Uutiset kysyi historioitsija Teemu Keskisarjalta, millaisia historiallisia kaikuja hän näkee näillä teoilla ja tapahtumilla:

– Butša 2022 on se toteutumaton historia, jolta Suomen siviilit täpärästi välttyivät keväällä 1940 ja kesällä 1944, Keskisarja kiteyttää.

Keskisarja korostaa, että Vladimir Putinia eivät liikuta pätkääkään moraaliset signaalit ja länsimaiden voivottelu sotarikoksista. Myös venäläisille rivi-ihmisille nuo seikat ovat Keskisarjan mukaan yhdentekeviä.

– Vain sillä on väliä, kuka seisoo voiman puolella. Ukraina 2022 on vahvempi kuin Suomi 1939. Mutta Neuvostoliitolla ei aikoinaan ollut ydinasetta, Keskisarja kuvaa.

”En näe mitään merkkejä nöyrtymisestä”​

Keskisarjan mukaan suomalaisella medialla on tapana lällätellä Venäjän “nöyryytyksille”.
– Valitettavasti en näe mitään merkkejä nöyrtymisestä. Sikäli kun tiedämme, Putinin erikoisoperaation kannatus on Venäjällä korkea. On älyllisesti epärehellistä väittää, että sotamyönteisyys johtuu vain valtion propagandasta, Keskisarja toteaa.

Venäjän armeijan toimilla on Keskisarjan mukaan Venäjän kansan vankkumaton tuki:
– Syystä, jota me rauhalliset mukavat suomalaiset emme pysty käsittämään, monet rivi-ihmisetkin Venäjällä hyväksyvät Butšan meiningin. Ja ilman muuta he hyväksyvät myös sen, jos Putin päättää Suomessa ennaltaehkäistä Naton hyökkäyksen.
 

 
@hansai voisitko laittaa myös linkit näihin juttuihin joita postaat? Poimit mielestäni hyvin ja mielenkiintoisia artikkeleja, mutta lähde olisi myös aika oleellinen tieto.
 
Aaallright then.. Suomi NATOon, heti. Puolan armeijalle portti auki Ukrainaan, heti. LKP baltiaan, heti. Asetehtaat lännessä kolmeen vuoroon, heti. Hornetteihin, muihin ohjuslavetteihin ja raketinheittiimiin täydet ammustäydennykset jenkeistä, eilen.
Niinpä. Ei kai kukaan enää usko, että tässä rauhassa katselemalla homma vähän niin kuin menisi ohi. Rautaa, rautaa ja lisää rautaa. Samalla väestönsuojat kuntoon ja aselupiin kevennyksiä. Nyt juuri Venäjällä ei ole resursseja isoihin liikkeisiin, mutta ei pidä uskoa etteikö niitäkin voisi tulla taas jossain vaiheessa.
 
Tulevaisuudenkuva: Ryssät kuluttaa voimansa Ukrainassa ja niillä ei ole kohta mitään, millä ne panee hanttiin... Kas kun se ydinaseistuskin on lahonnut siiloihin... No sitte me siirretäänkin raja takas Rajajoelle ja otetaan Petsamo, Suomenlahden saaret, mut Jäniskoski jätetään, ku sehän myytiin... Alueet otetaan tietysti tyhjinä, kuten ne luovutettiinkin, eli rysyille vaan suunta itään ja tossua toisen eteen.... Nyt sitte joku sanoo ettei oo varoja jonkun kannaksen jälleenrakennukseen....Eihän me sitä mitenkään jälleenrakennetakkaan, jätetään tyhjäks puskurivyöhykkeeks... Siel voi sitte sudet ja karhut laiduntaa Torkkelinpuistossa ja Monrepoossa, puhumattakaan Käkisalmen linnasta... Virheet... Vihreetki tykkäis :) /ennen ku joku alkaa sanoo et älä ny uhoo jne... ni tää oli huumoriperästä kuvitelmaa....)
Viipuri asuttaa ja loppu kannaksesta luonnonpuistoksi.
 
Niinpä. Ei kai kukaan enää usko, että tässä rauhassa katselemalla homma vähän niin kuin menisi ohi. Rautaa, rautaa ja lisää rautaa. Samalla väestönsuojat kuntoon ja aselupiin kevennyksiä. Nyt juuri Venäjällä ei ole resursseja isoihin liikkeisiin, mutta ei pidä uskoa etteikö niitäkin voisi tulla taas jossain vaiheessa.
Varmasti tulee, mutta tuleeko hevoskärryillä tai ruosteisilla t-34:lla. Toki jos länsi ja yritykset on niin vammaisia että poistaa pakotteet niin tässä samassa tilanteessa ollaan taas kymmenen vuoden sisään
 
Koska ryssä kyseessä niin tämäkin on sisäpolitiikkaa. Ryssän armeijan motivaatio-ongelmat yksinään estää tämän

Hodorkovski uskoo Putinin hyökkäävän Baltiaan – sanoo propagandistien valmistelevan jo kansaa​

Ex-oligarkki arvioi Venäjän presidentin menettäneen järkensä.

Mihail Hodorkovski arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin suunnittelevan hyökkäystä Viroon, Latviaan ja Liettuaan. AOP

Olen pohtinut sitä, miksi venäjä on tieten halunnut ajaa itsensä poliittiseen nurkkaan. Esim 500 lentokoneen varastaminen putlerin hyväksynnällä. Kuin venäjä ajattelisi, ettei millään ole väliä lähitulevaisuuteen, koska... koska mitä? Ajatteleeko putler, että UA erikoisoperaatio on vain yksi osa 'ikiaikasen venäjän suuruuden' palauttamisessa. Suunnitelmissa on lisää ja se ei ole helppoa tai kaunista venäjällekään, mutta venäjän on nyt hinta maksettava, jotta pölyn laskeuduttua putler muistetaan venäläisessä historiankirjoituksessa suurvaltakunnian ja -alueet palauttaneena suurtsaarina.

Escalate to de-escalate. Nostetaan panokset ja röyhkeän väkivallan käyttö sellaiselle tasolle, sellaisilla aseilla, että Länsi (toivottavasti) taipuu. Koska Länsi ei kuitenkaan lopulta halua poistua mukavuusalueeltaan suursodan pelossa. Toki konventionaalinen sotamenestys ei nyt tätä teoriaa tue, mutta hullun mieli voisi jotain keksiä.

Ainakin, mikäli UA-operaatio olisi onnistunut, uskon, että putler olisi hyvin saattanut koettaa pistimellä kuinka pehmeää on Nato-baltiassa. Kun putlerin todellisuudentaju ilmeisesti ohenee mahtipontisine historiallisine suurvenäjähaaveineen, ei ole mahdotonta, että tuo mainittu Baltian operaatiokin lähtee tulille. Lähtihän Hitlerkin kahden suurrintaman sotaan, vaikkei siinä mitään järkeä ollut.
 


Näitä kaikenlaisia rihkamakauppiaita sukeltaa kyllä esiin. Olkaa tarkkana mihin rahanne laitatte.
 
Back
Top