Ukrainan konflikti/sota

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on herättänyt keskustelua, pitäisikö KHL:ään jääneet pelaajat jättää jopa MM-kisojen ulkopuolelle. Lehtinen ei lähde ennakkoon sulkemaan MM-portteja Lehtoselta ja Komarovilta, vaikka KHL ei tähän maailman aikaan ulkomailla suuressa huudossa olekaan.
– Maailmantilanteesta olemme varmasti kaikki samaa mieltä... Mutta heidän (Lehtosen ja Komarovin) suhteensa on vaikea ottaa kantaa, kun ei tiedä, mikä on heidän tilanteensa siellä. He eivät ole ainoita jääkiekkoilijoita, jotka hankkivat elantoaan KHL:ssä. Joka ei ole ollut Venäjällä, hänen kannattaisi miettiä, miltä kantilta lähtee arvostelemaan, Lehtinen huomautti.
– Katsotaan, kun pelit KHL:ssä ovat ohi, voidaan sitten ottaa kantaa, hän lisäsi.

 
Hyi helevetti. Älkää katsoko jos tekee yhtään häijyä. Mutta vihaksi pistää.

"Don't look away", tweettasi joku. Itse joudun katsomaan ohi ja siristämään silmiä lapsiuhrien kanssa, mutta avaan tweetit jotta tiedän mistä on kyse, ja katson kommentteja. Tuon tweetin kuvauksessa siis:
This is dead people in Bucha, killed by russian soldiers. It seems, it family. With children. Russians tried to burn bodies to hide their war crimes
 
Kannas eli tärkein alue evakuoitiin YH:n alkaessa. Laatokan pohjoispuolella evakuoinnit jäivät tekemättä. Siellä reilut neljätuhatta ihmistä jäi evakuoimatta, pääasiassa Suojärvellä ja Suomussalmella.
OT. Evakko isoisäni ylös kirjaamien muisteluiden mukaan hänen asuinalueelle evakuointimääräys on tullut neljäntenä tai viidentenä sotapäivänä. Jatkosodan aikana touko-kesäkuun vaihteessa 1942 ovat muuttaneet takaisin kannakselle. Toisen kerran piti lähtä evakkoon 1944 Elisenvaaran kautta jonka ryssä pommitti. Matka viivästyi ja kerkesivät vasta seuraavaan junaan.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Tuosta kuvasta aiemmin linkatusta tweetistä, kuva siis ilmeisesti Mykolaivista (joku kommenteissa veikkaili myös Mariupolia) - tekisi mieli käyttää kirosanoja, mutta ei ole oikein energiaa siihenkään enää kun on pari päivää twitter ollut täynnä ruumiskuvia siviileistä. Amppareiden haulla Mykolaiv löytyi yksi artikkeli, jossa viitattiin kuvaan. Täytyy tarkkailla huomioidaanko se kansainvälisessä mediassa, vai haudataanko se liian rankkana materiaalina. Tämä ja muut vastaavat kuvat saattavat vaikuttaa aseapuun ja pakotteisiin, toivottavasti.

Lisäsin lähteen alkuperäiseen viestiin n. tunti kirjoittamisen jälkeen, mutta editointi ei näy kaikissa lainauksissa. Kyseisestä twiitistä oli lähettämishetkellä paljon keskustelua mm. redditissä ja siihen mennessä kukaan ei ollut epäillyt aitoutta ja vastaavia kuvia oli muitakin jotka varmuudella ovat Buchasta. (esimerkiksi yllä olevat) Lisäksi uutiset seksuaaliväkivallasta, sidotuista käsistä ja teloituksista oli mainittu jopa iltapäivälehdissä.

Kuva on otettu (artikkelin mukaan) Mykolaivin lähistöllä olevasta kenttäruumishuoneesta. Artikkelissa on useita kuvia samasta paikasta, mutta joka tapauksessa kuvassa olevat lapset ja nuoret olivat menehtyneet venäjän toimesta Ukrainassa.


kyseinen artikkeli englanniksi käännettynä:

 
Viimeksi muokattu:
Suru varmasti todellista, mutta meniköhän käännös ihan oikein? Poika oli kuollessaan 27-vuotias ja äiti sai hänet 18-vuotiaana. Ei nyt ihan heti mene läpi, että äiti on nyt 45-vuotias? :unsure: Näyttää 20-vuotta vanhemmalta.
Ottamatta tähän yksittäistapaukseen kantaa, niin voin yleisellä tasolla kommentoida, että köyhyys vanhentaa ennenaikaisesti ja todella rajusti. Etelä-Amerikan slummeissa vierailleena voin sanoa, että 17-vuotias näyttää 27-vuotiaalta ja siitä eteenpäin alamäki on vielä hurjempaa. 45-vuotias voi suomalaisin silmin näyttää hyvinkin yli 60-vuotiaalta.
 
Mariupolissa (ja muissa paikoissa) taitaa liikkuvat krematoriot roihuta yötäpäivää nyt kun pitää hävittää todisteita... :mad:
Ei noiden liikkuvien krematorioiden kapasiteetti riitä kansanmurhaa peittelemään edes vähän alusta. Suomalainen kiinteä laitos hoitaa yhden 2 tunnissa per uuni.
 

Zelenskyin todistamat ja kauhuilla kyllästetyt näkymät kovettavat entisestään Ukrainan kantoja myös "rauhanneuvotteluissakin". Tuossa sodassa kun ei ole enää ainoastaan kyse maarajatolppien siirtämisestä, vaan tässä on kyse raakalaismaisen ja puhtaan pahuuden karkottamisesta Ukrainan maaperältä - ja koko maapallolta!
 
Zelenskyin todistamat ja kauhuilla kyllästetyt näkymät kovettavat entisestään Ukrainan kantoja myös "rauhanneuvotteluissakin". Tuossa sodassa kun ei ole enää ainoastaan kyse maarajatolppien siirtämisestä, vaan tässä on kyse raakalaismaisen ja puhtaan pahuuden karkottamisesta Ukrainan maaperältä - ja koko maapallolta!
Kyseessä on korostetusti Ukrainan selviytyminen. Eloonjääminen.
 

Venäläissäätiö vaatii presidentti Niinistöä palauttamaan historiallisia esineitä – "Venäjän kansalaisten oikeuksia loukattu"​

Pietarin Eremitaasi kuuluu maailman suurimpiin museoihin. Kuvassa esitellään keisarillista istuinta, jollainen löytyy myös Suomen kansallismuseosta muistona Porvoon vuoden 1809 valtiopäiviltä. JANNE YLÄJOKI

Janne Yläjoki

Venäjällä toimivan Kansallisen historiallisen perinnön suojelusäätiön johtaja Ivan Melnikov on jättänyt julkisen vetoomuksen Suomen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, kertoo venäläinen OSN -uutisportaali.

Uutisen mukaan Melnikov odottaa presidentti Niinistöltä toimia, jotta Suomi palauttaisi "kulttuurisesti ja historiallisesti" merkittävää esineistöä Venäjän johtaviin taidemuseoihin, Pietarissa sijaitsevaan Eremitaasin ja moskovalaiseen Tretjakovin galleriaan.

Jutussa ei kerrota tarkemmin, mistä esineistöistä on kysymys. Sen sijaan siinä väitetään, että "Helsingin satamassa pysäytettiin edellispäivänä (sunnuntaina) venäläisiä museoesineitä kuljettaneita ajoneuvoja".

Kansallisen historiallisen perinnön suojelurahasto katsoo, että tämä päätös on kansainvälisen oikeuden kannalta laiton ja loukkaa Venäjän federaation kansalaisten oikeuksia irtaimen omaisuuden muodossa olevaan kulttuuriperintöön.

Melnikov muistuttaa jutussa YK:n vuonna 1972 hyväksymästä yleissopimuksesta maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi sekä muista kansainvälisistä sopimuksista.

– Pyydän – ja katson tarpeelliseksi – että käynnistätte tutkimuksen valituksessani antamieni tietojen perusteella ja ryhdytte tarvittaviin toimenpiteisiin kansallisen kulttuuriomaisuuden palauttamiseksi niiden laillisille omistajille, venäläisille museoille, mahdollisimman pian, Melnikov toteaa.

Iltalehden tietojen mukaan Suomen tulli olisi takavarikoinut lauantaina ja sunnuntaina Vaalimaan raja-asemalla Venäjälle matkalla olleita pakotteiden alaisia tuotteita. Lehden mukaan tulli on aloittanut tapauksesta esitutkinnan ja järjestää tiedotustilaisuuden keskiviikkona.

Lehden tietojen mukaan kuormassa oli Eremitaasi-taidemuseon taideteoksia matkalla Ranskasta Suomen kautta Pietariin. Tulli ei vahvistanut kuorman sisältöä, mutta lehden mukaan se tutkii tapausta törkeänä säännöstelyrikoksena. Rikos liittyy EU:n Venäjälle asettamiin Ukraina-pakotteisiin, joita Suomen tulli osaltaan valvoo.


PRESIDENTTI Niinistölle Venäjältä väitetysti kirjelmöinyt Kansallisen historiallisen perinnön suojelusäätiö on kohtalaisen tuntematon kansalaisjärjestö, jonka taustalla olevia voimia ja rahoituskanavia ei ole avattu julkisuudessa.

Verkkosivuillaan säätiö ilmoittaa muun muassa suojelevansa Venäjää ja sen historiallista perimää "vääriltä tulkinnoilta" niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Sen tavoitteena on myös "valtion ja muiden julkisten toimijoiden voimien yhdistäminen tähän suuntaan".

Säätiö kertoo myös etsivänsä Venäjän historiallista perimää vääristelevää tietoa niin opetuskirjallisuudesta kuin tiedotusvälineistäkin ja puolustavansa Venäjän federaation mainetta myös ulkomaisissa tuomioistuimissa.

Verkkosivujen avaussitaattina on presidentti Vladimir Putinin kehotus taistella historiallisten tosiasioiden vääristelyä vastaan.

Säätiö nousi otsikoihin Venäjällä esimerkiksi pari vuotta sitten, kun se valitti YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille Puolan parlamentin linjauksesta, jossa Puolan toisen maailmansodan alussa jakaneet natsi-Saksa ja Neuvostoliitto niputettiin samanlaisiksi miehittäjiksi.

Säätiön johtaja Ivan Melnikov on myös valtiollisen Internetin kehitysinstituutin asiantuntija ja vankien oloja valvovan Venäjän federaation Julkisen valvontakomission Moskovan pääsihteeri. Ei siis ihan tavallinen kansalaisaktivisti.

ksml
 
Aikaisemmin Viking Linen Isabella-laivana tunnettu, nykyisin Tallinkin omistama ja uudelleen nimeämä Isabelle-alus otetaan Viron sosiaaliministeriön käyttöön neljäksi kuukaudeksi. Alukseen majoitetaan Viroon Ukrainasta saapuvia pakolaisia. Viron valtio vuokraa aluksen Tallinkilta 7. huhtikuuta alkaen. Sen jälkeen sopimusta on mahdollista jatkaa tarvittaessa vielä kaksi kertaa kahdella kuukaudella.



Aluksen piti aloittaa uudelleen Riikan ja Tukholman välisessä liikenteessä kesäkuun alussa. Alun perin liikennöinti oli tarkoitus aloittaa jo huhtikuussa, mutta yhtiö päätti jo aiemmin siirtää uudelleenavaamista vähäisten matkustajamäärien ja korkeiden polttoainehintojen vuoksi.

Viking Line myi Isabelle-aluksen Tallinkille vuonna 2013, kun uusi Viking Grace valmistui. Isabelle-alus on rakennettu vuonna 1988 ja se liikennöi ennen myyntiä Turun ja Tukholman välillä Viking Linen Amorellan parina.



–Tallink on rakentanut Riika-Tukholma-reittiä 16 vuoden ajan ja reitti on jo useamman vuoden kärsinyt pahasti koronapandemian ja viimeisimpänä Ukrainan sodan vaikutuksista, kommentoi Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene tiedotteessa.

Tallinkin mukaan yhtiö ei ole kuitenkaan ole suunnitellut reitistä kokonaan luopumista. Yhtiö kertoo tiedottavansa Riika-Tukholma-reitin uudelleenavaamisesta heti kun päätöksiä sen suhteen tehdään.
 
Kuvaukset spoiler-tagien sisällä olevista tweeteistä. Tämä ensimmäinen on sittemmin osoittautunut muualta kuin Buchasta peräisin olevasksi. Mahdollisesti Mariupolista, jossa se vaikuttaisi olevan Venäjän joukkojen lavastus Azovin tekemäksi sotarikokseksi aiemmilla feikkivideoilla "kunnostautuneen" Patrick Lancasterin ohjaamana - kts. keskustelu myöhemmin ketjussa tai tee haku "Lancaster":
Tortured body of a raped and killed woman. I’m speechless. My@mind is paralyzed with anger and fear and hatred. #StopGenocide #StopPutinNOW
.
WARNING: Images may be disturbing. In Mariupol, a family races their injured 18-month-old son, wrapped in a blood-stained blanket, into a hospital. The child, Kirill, did not survive. This is Russia’s war on civilians in Ukraine. https://cbsn.ws/3iYIECy

On a visit on Sunday to the mass grave — about a dozen yards long and two yards wide — a pile of excavated dirt lay nearby to pile onto bodies. In one corner, two pairs of shoes and an arm protruded from a thin layer of dirt, and in another, a hand stuck out. On top of the pile, a half-dozen black body bags had been tipped into the pit.
By the end of the day, back in town, he said that he had picked up about 30 more bodies in a white van. Thirteen of them were men whose hands had been tied and who had been shot at close range in the head. He said he did not know the circumstances of their deaths but believed, based on their apparently recent deaths, that they were prisoners killed before the Russian Army withdrew.
“They were civilians,” Mr. Kaplishny said, showing cellphone pictures of dead men in civilian clothes with their hands bound behind their backs and in one case in the front.
In the images, eight bodies with hands bound lay in a courtyard of a house and five in a basement, he said. “Look, that one was shot in the eye,” Mr. Kaplishny said.
The careless shooting of Ms. Pomazanko, at 10 a.m. on Feb. 27, was one of the first actions of Russian troops in Bucha.
After her mother covered her daughter’s body, she said, “I buried her a bit in the night.”
“There was so much shelling, I did not know what to do,” she added.
In the yard on Sunday, the dead woman’s feet, in woolen socks and galoshes, poked out beneath the boards, beside the path where she had stood.
Svitlana Munich, a former classmate of the dead woman, stood nearby in tears. “They shot everyone they saw,” she said of the Russians. “They shot the gas pipe, too, and her mother was in the house.”

(offtopic ylempään viestiin liittyen: aurinko ja tupakointi vanhentavat ihoa - jälkimmäisestä olen nähnyt kuvassa tai tv-ohjelmassa keski-ikäiset kaksoset joista toinen poltti, ja näytti n. 10 vuotta vanhemmalta. Käsittääkseni tupakoinnin lopettaminen saa ihon kimmoisuuden palaamaan ainakin osittain ja jopa ryppyjä silenemään, vink vink)

Edit: lisätty spoiler-tagit parin rankemman tweetin ympärille. Näissä oli aiemmin Sensitive content -namikka ennen kuin näkyivät, mutta toisesta ilmeisesti poistui kun muuttivat sen näkymään vain twitteriin kirjautuneille
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top