Ukrainan konflikti/sota

Vesitorni on kätevä keksintö. Luin juuri jostain lehdestä ison jutun suomalaisista vesitorneista ja siitä ilmeni, että muissa maissa ne ei ole läheskään niin yleisiä.

Vesitornin ansiosta vesi kyllä juoksee, vaikka ei pumput hetkeen toimisikaan...

Ehkä Harkovassa ei sitten ole.

Mitenköhän on kaasun laita...
Vesitorneja Ukrainassa kyllä on, mutta en mene takuuseen veden paineen määrästä. Suomessa nuo yleensä rakennetaan korkeimmalle kohdalle - ukrainassa "korkeita kohtia" ei ole kaikkialla tarjolla. Muutamassa eteläisemmässä entisen itäblokin maassa julkisten vesitornien sijan vesisäiliö rakennettiin talon katolle josta se tarjosi kerrostalolle oman vedenpaineen. Mikäli vesitorneja ei ole, niin bensapumpuilla sen pumppasivat talon katolle. En nyt äkkisältään pysty sanomaan miten Ukrainassa on näin yleisesti ottaen.
Cherkassy
1662962639637.png

Lviv
1662962696270.png

Tuntematon sijainti
1662962754422.png

Mykolaiv
1662962782400.png

Bila
1662963110783.png



Ryssä siis pistänyt järjestälmellisesti voimaloita nurin ohjuksilla joita laukoivat mereltä. Sähköt meni , mutta samalla lämpövoimaloita ja siviileille tulossa perkeleellinen talvi kun ei noita hetkessä korjata.
Ryssä on edelleen ryssä.
Ja ei saatana ryssiä enään vangeiksi kun tälle linjalle ovat lähteneet siviilejä kohtaan.
Tuo strategia heijastelee kirkkaammin ja kirkkaammin ryssän valitsemaa strategiaa. Ovat jo pitkään puhuneet Euroopan jäädyttämisestä ja näännyttämisestä, ja viimeisen viikon aikana myös samasta ukrainaan. Eräs ryssän nimekäs propagandisti toitotteli pari päivää sitten kuinka pistetään ukrainan peruselämän edellytykset paskaks ja marssitaan talvella sisälle ilman vastarintaa kun kaikki ukrainalaiset ovat (tämän propagandistin mielessä) liian heikkoja nostamaan edes tiiliskiveä maasta. Ryssä elättelee toiveita että iskut siviilikohteisiin aiheuttaisivat kansalaisissa eripuraa ja epätoivoa, mutta vaikutus taitaa olla kyllä ihan toisenlainen.



Muistetaan ettei tämä todellakaan ole ensimmäinen kerta sodan aikana kun luuseriryssä iskee kostoksi helppoihin siviilikohteisiin ml. voimalat. On vain nyt lyhyessä ajassa tapahtunut niin paljon muuta että päässyt unohtumaan.
Juurikin näin. Tämä on toistuva teema aina kun jotakin ei mene ryssän suunnitelmien mukaan, niin paiskataan murkulaa sivustakatsojien niskaan.



Sodan alussa nähtiin uutiskuvissa Ukrainan juutalaisia rynkyt kädessä sinikeltaiset käsivarsinauhat päällä. Ja samaan aikaan Putler mölisee siitä mitenkä Venäjä aikoo puhdistaa koko maan natseista. Ryssällä on kyllä taito yhdistää kansat ja eri ihmisryhmät heitä vastaan.
Myös materiaalia siitä kuinka juutalaiset ja muslimi mujahidit taistelevat yhdessä ryssää vastaan ukrainassa ;)


 
Viimeksi muokattu:
Vesitorni on kätevä keksintö. Luin juuri jostain lehdestä ison jutun suomalaisista vesitorneista ja siitä ilmeni, että muissa maissa ne ei ole läheskään niin yleisiä.

Vesitornin ansiosta vesi kyllä juoksee, vaikka ei pumput hetkeen toimisikaan...

Ehkä Harkovassa ei sitten ole.

Mitenköhän on kaasun laita...
40 vuotta sitten olin käyttöpäivystäjänä vesilaitoksella. Muistelen, että vesitorni oli mitoitettu niin, että jos pumput petti, niin vettä riittäisi puoleksi päiväksi. Että aika lyhytaikainen ilo.
 

Pohdintaa

Formally, Finland has a sufficiently large fleet of Soviet-made armored vehicles and artillery systems: BMP-2 IFVs (110 units as of 2021 according to Military Balance), MT-LB (40 units), D-30 122-mm howitzers (234 units) and 2C1 Gvozdika self-propelled guns (36 units).

Bemarien määrä on ok, mutta ällitällejä on lähemmäs 400 40:n sijaan. Samoin tykistöaseiden määrä on aivan mitä sattuu.
 
Huhujen mukaan Venäjällä omiakin kaupunkeja pimeenä.

Katso liite: 67109

Näin muutama päivä sitten semmosen kartan, missä oli merkitty sähkön vientiä ja tuontia euroopassa/-sta sitä osoittavilla nuolilla. Sieltä itä-Ukrainasta meni nuolia ryssien puolelle. Voipi olla, että Ukraina onkin myynyt sähköä Venäjälle, tai sitten ryssät ovat valloitettuaan maat "kääntäneet namikat" vientiasentoon (?). Mutta, nyt paskoessaan voimaloita tms. rysät eivät muistaneet ottaa huomioon sitä, että ryssän rajaseudun sähköt tulevatkin vielä tällä hetkellä Ukrainan puolelta. Eli mahdollisesti ihan rehellinen, oho, blyat! -tilanne. 😂
 
40 vuotta sitten olin käyttöpäivystäjänä vesilaitoksella. Muistelen, että vesitorni oli mitoitettu niin, että jos pumput petti, niin vettä riittäisi puoleksi päiväksi. Että aika lyhytaikainen ilo.
Vesitorni tasaa kulutushuippuja ja ylläpitää painetta verkossa. Yöllä pumpataan "ylimääräistä" vettä torniin ja päivällä lasketaan verkkoon. Ei ne sen suuremmiksi vesivarastoiksi ole tarkoitettu. Puoli päivää - vuorokausi lienee normaali aika veden riittävyydelle, jos ei aamuyöllä kulutuksen ollessa alhainen pumpata uudelleen täyteen.

Vesilaitoksissa tehdään tosissaan työtä huoltovarmuuden kanssa ja olisi aikanaan kiintoisaa kuulla, miten tällaisissa asioissa on Ukrainassa onnistuttu. Luulen, että kohtuullisen hyvin.
 

Pohdintaa
Lopussa mainittin BUK, jonka reservi/romutus tilanne on epäselvä. Ja varmasti jätetty epäselväksi tarkoituksella. Mutta ainakin ilmatorjuntamuseon BUK joutaisi lähtemään Ukrainaan. Jos museon BUK:ia toimivaksi kokonaisuudeksi enää palautettua, niin ainakin varaosiksi kelpaisi varmasti. Sieltä voisi sitten vastakauppana tulla joku BUK-raato. Samanlaista kaupaa pitäisi tehdä Parolan kanssa...

On se vaan irvokasta että Ukraina joutuu taistelemaan Iivanaa vastaan kalustolla jota meillä pideään museo-ikäisenä...
 
Viimeksi muokattu:
Maga-akka ja muut "Trumpetit" eivät ole tyytyväisiä Ukrainan tilanteeseen.
Ja saman kanan edeltävä twiitti on 9/11 neverforget make sure never happens again. Niih. Onko kana vain islamilaista terrorismia vastaan mutta kannattaa että ryssä saa vapaasti harrastaa valtioterrorismia Euroopassa.

Ihmetyttää miten osa mukamas ylpeistä patrioottisista republikaaneista on onnistuttu mankeloimaan niin sekaisin ettei heitä kiinnosta edes ostaa USAlle vaikutusvaltaa Euroopassa rahalla ja sotilastarvikkeilla. On ne ainakin perinteisesti ymmärtäneet että mitä vähemmän ryssällä on vaikutusvaltaa yhtään missään sitä parempi se USAllekin on.
 
Ralli jatkuu Oskil-joesta itään. Miten kärki jaksaa, vai onko tämä vain läpijuoksu ilman vastusta?


Tuo kartta taitaa olla yksi optimistisimmista mitä olen nähnyt, tuo voi olla tuleva suunta mutta tuskin ollaan tuossa tällä hetkellä.

Useat muut karttoja piirtävät tuumivat että Oskil-joen länsipuoli olisi otettu ja ryssä joko piiritetty tiettyjen kaupunkien osalta ja / tai vetäytynyt joen itäpuolelle. Sen lisäksi tosiaan huhuja (taitaa olla aikalailla vahvistettuja) että olisivat vetäytyneet tai vetäytymässä Svatovesta, mikä ei vielä tarkoita että Ukraina olisi vallannut kaupungin.

Voi olla että Ukraina pitää hetken taukoa, siivoaa selustaa, kokoaa voimansa ja jatkaa sitten valitsemaansa suuntaan. Toinen vaihtoehto on että ovat jo liikkeellä kohti esim. Svatovea mutta OPSEC pitää tiukasti eikä kuulla tiedonmurusia ennen kuin ovat kaupungin laitamilla tai vallanneet kaupungin.

En pitäisi lepotaukoa pahana asiana, tässä on kuitenkin hyökätty koko viikonlopun yli ja vallattu merkittävä alue sekä sotkettu vihollisen huoltoa pahasti. Toki tauko antaa viholliselle aikaa vastatoimille, mutta heidän pakeneminen on ollut niin holtittoman näköistä että mahtaako päivän tai parin tauko auttaa heitä suuresti?

Toisaalta jos vihollinen pakenee edellä ilman taisteluhalua niin sitä voisi seurata hyvinkin kevyillä joukoilla vaikka päävoimat pitäisikin taukoa. Pitää vain varoa ettei tämä vihollista seuraava joukko aja väijytykseen tai mottiin. Nyt kun vastus on pehmeää niin olisi hyvä jatkaa pistimen työntämistä.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top