Ukrainan konflikti/sota

En itse metsästä, mutta tiedän useammankin metsästysporukan kenellä on useita lämpökameralla varustettuja isompia droneja, koirilla ja miehillä kaikilla gps-lähettimet ja älypuhelimiin / tabletteihin jaettu "tilannekuva". Hyvin tehokasta touhua, ainakin siltä se kuulosti ja näytti sen vähän mitä olen seurannut sivusta.

En tiedä tarkempia yksityiskohtia varusteiden malleista tai älypuhelimen / tabletin ohjelmista mitä käyttivät, joten turha kysyä niistä, mutta jos tuollainen toimii käytännössä metsästyksessä niin sopinee yhtälailla ihmisten ja sotakoneiden metsästykseen.

-

Tuskin mitään uutta ja erikoista, oletan että ryssän AWACS-koneet ovat lentäneet kohtuu paljon tämän sodan aikana (näitä ei ole montaa, joten yhdenlainen voitto tämäkin: lentotunnit kuluvat).

(Sama twitter-viesti kuin yllä, joten poistoon)

-

Erittäin mielenkiintoinen juoru, toki ei välttämättä kerro mitään muuta kuin että varautuvat varautumisen ilosta. Toisaalta voi kysyä, miksi nyt, miksei jo aikaisemmin?


Enpä ole ikinä kuullut että ketkään käyttäisi troneja, varsinkaan lämpökameralla, metsästyksessä. Varmaan juurikin siitä syystä että se on kiellettyä. Hyvä tietää että tällaista tapahtuu. Kannattaa vinkata viranomaisille. Kusipäistä touhua kyllä jos käytetään tietyissä touhuissa.
 
Viimeksi muokattu:
Melkonen väite (vakavasti haavoittuneet ja kadonneet mukana, ei lievästi haavoittuneita)
Piti kaivella RUMINT telegrammeja mitä siellä on postailtu viimeisiksi luvuiksi...
1665582427544.png

Eli tasan kolme viikkoa sitten (ennen khersonin vastahyökkäystä) kun shoigu 'päivitteli virallisia lukuja'.

Huhu kertoi siis 21.9.2022:
~60k ryssän asevoimien edustajaa
~5k kansalliskaartilaista
~17,5k PMCtä
=> yht. 82,5k

Eli mitä tuon RUMINTin ja verkkouutisten väliseen kolmen viikon ajanjaksoon tulee, niin olisi noin 7.5k lisää liittynyt kaartiin Khersonin offensiivin aikana, noin 2500 viikossa tai ~357 päivässä.

Kartta näytti tuolloin tältä.
1665582710656.png

Ja nyt näyttää tältä:
1665582740737.png

Johtopäätökseksi vedän muutaman vaihtoehdon:
- RUMINT ja tuo iStories, sekä ukrainan ilmoittavat tappioluvut viimeisen 3vk ajalta osuvat hyvin tuohon, joten
a) Lähteet ovat eri; vahvistavat toisiaan, pitää paikkansa
b) Lähteet ovat samat; vahvistavat toisiaan, data saattaa pitää paikkansa, tai sitten ei...
c) Lähde on RUMINT, johon on vain lätkäisty AFU:n ilmoittamat ryssän tappioluvut päälle eikä tuo pitäisi paikkaansa.

En tuota tarkemmin kykene kommentoimaan, mutta sanoisin että ±15k tuon 90k hujakoilla mennään.
 
Voin osaltani spekuloida, mutta tämä on melkoista arvailua joten rajallinen hyöty.

Khersonin pohjoisella suunnalla uskon että vastassa EI ole liian kovia puolustusasemia, vaan vihollinen juurikin saatiin irti heidän vahvimmista asemista ja ajettua selvästi huonompiin. Miksi eteneminen hidastui läpimurron jälkeen? Tappioita tuli varmasti, niitä tulee aina, mutta arvaisin että Ukraina hidasti hyökkäystä tarkoituksella. Hivuttaudutaan pikku hiljaa ja samalla tykistö, heittimet ja erilaiset lentävät laitteet iskevät ryssää kokoajan. Tässä siis pyritään minimoimaan omat tappiot, koska vihollinen on selvästi huonommassa puolustusasemassa. On siis vain ajan kysymys milloin heidän on painettu Nova Kakhovkan tuntumaan, tosin tähän menee helposti viikkoja.

Kharkovan suunnalla vihollinen vetäytyi kunnes saapui kaupunkeihin: pohjoisessa Svatove ja etelämpänä Kreminna / Rybishne / Severodonetsk. Näitä on helpompi puolustaa, joten hyökkäys hidastui jo sen takia. Pohjoisessa Ukrainan joukot ovat väitetysti 10km etäisyydellä Svatovesta ja taisteluita on käyty arvatenkin joka kylästä. Suunta on silti ollut kohti kaupunkia kokoajan. Jos pyritään samaan kuin Lymanin kanssa, niin ei ole edes tarkoitus hyökätä suoraan näihin vaan kiertää ja saartaa ne. Ehkä kaupunkeihin ujutetaan pienehköjä jalkaväkiporukoita, joilla laitetaan painetta viholliselle, mutta tarkoitus ei ole käydä kaupunkisotaa Stalingradin tyyliin. Lymanin valtaaminen otti useita viikkoja, mutta nämä seuraavat ovat suurempia ja vaikeammin otettavia. Helppo kuvitella että menisi enemmän aikaa.

Ei sovi unohtaa joukkojen lepuuttamista ja rotaatiota. Sama nähtiin ensimmäisen Kharkovan suunnan läpimurron jälkeen: tavoitteet arvatenkin saavutettiin, minkä jälkeen alueet varmistettiin ja puhdistettiin vihollisesta. Kesti useampi viikko ennen kuin hyökkäys jatkui Lymanin suuntaan.

En usko että säätila olisi vaikuttanut toistaiseksi suuresti, mutta videoilla alkaa näkyä merkkejä sateista ja pehmeämmistä sorateistä, joten tämä voi tulla vaikuttamaan pian tai kohta. Talven osalta vaikea sanoa: se tekee sodankäynnin vaikeammaksi, mutta sama vaikeus koskee molempia osapuolia. Täten talvesta voi olla etua sille joka on paremmin valmistautunut talvisodankäyntiin. Lumi, kylmyys ja pimeys tulevat rajoittamaan temppuja, mutta varsinkin suurempien teiden alueella sotaa voinee jatkaa yhtä helposti kuin kesälläkin (kuten oli kevään rospuuttokaudellakin).

Vaikea arvioida huollon vaikutusta hyökkäyksen etenemiseen. Se on selvää että huoltoreitit pitää varmistaa huolella ja sotatarvikkeet kuljettaa etulinjan taakse erilaisiin varastoihin. Joutuiko kärki odottamaan että tämä "hyppäys" saatiin tehtyä? Ehkä.

Venäjän mobilisoituja on nähty idän suunnalla mutta en usko että näiden merkitys olisi ollut suuri. Mobilisaatio on jatkunut kohta kolme viikkoa ja näyttäisi siltä että valtaosa olisi vielä erilaisissa "koulutuskeskuksissa" Venäjällä.

Millaisen piristysruiskeen UA:lle käytännön tasolla toisi ATACMS:t ?

Eikö noilla saisi aika paljolti haitattua logistiikkaa syvemmältä ja lisää logistiikkakeskuksia tulen alle ?

En ymmärrä, miksei noita ole vielä toimitettu. Luulisi olevan looginen seuraava askel. Mitään eskalaatio-pidikkeitä ei pitäisi enää olla. Ja eikö noita ollut varastoissa iso määrä, jotka vanhenemassakin tämän ja ensi vuoden aikana.

Lisäksi missä Bradley M2 ja M3 ? Ukrainassa ei ole vielä merkittävissä määrin näkynyt ....
 
Ihmettelin sitäkin että Iris-T on tietääkseni mm. Gripeneissä käytetty lyhyemmän matkan ohjus kuin NASAMS:in AMRAAM, silti Iris-T patterit yltää korkemmalle kuin NASAMS.
Tietojen mukaan kyseessä olisi IRIS-T SLM järjestelmä, IRIS-T SLM ohjuksessa on tehokkaampi moottoriosa (vastaa AMRAAM-ER versiota) verrattuna IRIS-T ohjukseen joka on se hävittäjissä käytetty ohjus, siitä ero NASAMSiin.
 
Onkohan t-72 aihiot lopussa vai miksi "Transbaikalia" on saanut tilauksen 800kpl t-62 modernisoinnista?
Ei kai voi olla niinkään että Uralvagonzavodissa osattaisiin modernisoida t-72 ja Transbaikliassa vain t-62?
T-62 viimeisimmät MV modernisoinnit tehty 1985 kieppeillä eli ei osaajia voi erityiseti olla enää tehtaalla?


Laitan numeroita kun ne sattuvat löytymään tuosta käden ulottuvilta. Nämä on otettu James Kinnear, Stephen L. Sewell kirjasta "Soviet T-62 Main battle tank" (2021):

Varsinainen T-62 uustuotanto tapahtui aikavälillä 1961-1973.

T-62M ja T-62MV modernisointia tehtiin 80-luvulla.

1.11.1990 CFE-ilmoituksen mukaan Ural-vuoriston länsipuolella oli seuraavat kokonaismäärät näitä vaunuja:

T-62 - 3 919
T-62K - 270
T-62M - 477
T-62MK - 6
T-62M - 338
T-62M1 - 180

Yhteensä siis 5 190 kun taas T-62 vaunutyyppien kokonaisvalmistusmäärä kaikkinensä oli 19 651.

Kirjassa spekuloidaan että toinen yllä ilmoitetuista "T-62M" riveistä tarkoittaisi T-62MV vaunuja.

T-62M modernisointia tiedetään tehdyn seuraavat määrät näinä vuosina:

1981 - 10
1982 - 25
1983 - 50
1984 - 100
1985 - 600

Yhteensä siis 785 kpl, tosin kuten CFE-ilmoituksesta nähdään, näitä on ilmeisesti valmistettu jokin määrä aikavälillä 1986-1990. Tämä on selvää, koska voidaan laskea 477 + 6 + 338 + 180 = 1 001. Tämä siis oletuksella, ettei yhtäkään T-62M vaunua oltu viety Ural-vuoriston itäpuolelle ennen vuoden 1990 CFE-ilmoitusta ja toisaalta oletetaan että kerrotut numerot pitävät paikkansa.

-

JR2 kuullut huhuja Krimin / Kerchin sillan korjaustöistä. Yksi lähde muiden joukossa, mutta tämän mukaan sillan korjaukseen olisi varattu "30-45 days". Tässä ajassa tarkoitus korjata paitsi rautatiesilta niin myös kumipyöräisten osuus? Näinköhän tulee onnistumaan...

 
Vaikea saada kamoja kuivaksi ilman lämmön lähdettä. Eipä sitä tosiaan jatkuvasti tarvitse.
Sulla on lämmönlähde mukana, sitä kutsutaan kehoksi... tullut joskus kuivateltua kamoja rinnan päällä makuupussissa. Seuraava päivä kyllä menee pussin kuivattelussa, mutta kylmä ja kuiva pakkassää hoitaa sen hyvin.

Mutta ihan kovin pitkäaikaiseksi ratkaisuksi en suosittelisi....
 
En itse metsästä, mutta tiedän useammankin metsästysporukan kenellä on useita lämpökameralla varustettuja isompia droneja, koirilla ja miehillä kaikilla gps-lähettimet ja älypuhelimiin / tabletteihin jaettu "tilannekuva". Hyvin tehokasta touhua, ainakin siltä se kuulosti ja näytti sen vähän mitä olen seurannut sivusta.

En tiedä tarkempia yksityiskohtia varusteiden malleista tai älypuhelimen / tabletin ohjelmista mitä käyttivät, joten turha kysyä niistä, mutta jos tuollainen toimii käytännössä metsästyksessä niin sopinee yhtälailla ihmisten ja sotakoneiden metsästykseen.

-

Tuskin mitään uutta ja erikoista, oletan että ryssän AWACS-koneet ovat lentäneet kohtuu paljon tämän sodan aikana (näitä ei ole montaa, joten yhdenlainen voitto tämäkin: lentotunnit kuluvat).

(Sama twitter-viesti kuin yllä, joten poistoon)

-

Erittäin mielenkiintoinen juoru, toki ei välttämättä kerro mitään muuta kuin että varautuvat varautumisen ilosta. Toisaalta voi kysyä, miksi nyt, miksei jo aikaisemmin?

Lämpökameroilla varustettujen dronejen käyttö metsästyksessä on kielletty. Rikollista toimintaa, virkavaltaa saattaapi asia kiinnostaa!
 
Muuta mielen päältä...
Kiva kuulla että 10 000 koulutettua siirtyy briteistä Ukrainaan.
Jos kadyrovin propagandaa on uskominen, paraatiaukiolla patsastelleet 70 000 retroaseistettua mutta suojavarusteet saanutta jihadistia on siirtymässä venäjän riveihin Ukrainassa. Olisin enemmän huolissani ilman tuota 10 000 oikeasti koulutetun vastapainoa.
En epäile yhtään etteikö 10 000 tolkkua sotilasta pieksisi kevyesti 70 000 tolkutonta jihadistia.

Slava ukraini!
Kadyroviittien motivaatiota sotaan ihmettelen. Totta kai ne jotka ovat saaneet rutkasti jotain suolaista ja makeaa: auton, asunnon, rahaa jne. ymmärrän mutta tuskinpa kadyrovitsi niitä nyt liioitellun monelle levittelee.. Zetzeeniassa sentään moni suku menetti poikia edeltäneissä sodissa ja kadyrovitsihan on paitsi kansansa petturi niin myös "kova koville" eli arvattavasti zetzeenien enemmistölle.
 
Yläjuoksulla olevat ukrainalaiset vesivoimalat pyörii nyt tapissa sillä aikaa kun iskuja muihin voimaloihin korjataan.
Jotenkin kuvaavaa hallintojen eroille on myös se seikka että Ukraina on pystynyt viemään sähköä länsi-Eurooppaan sodan keskellä kun taas täällä, syvän rauhan oloissa ja valtavan biomassa-aarteen haltijoina, ei pystytä edes omavaraisuuteen koska niin monilla osaajilla kaikissa meidän runsaslukuisissa verorahoitteisissa leikkityökeskuksissa tulisi Paha Mieli. Gretakaan ei tykkää eikä tykkää silloin kommunisteja äänestelevä julkisen sektorin punatukkapunkerokaan.
 
Tämä on taas tätä perus ryssää, mitenköhän monta laivastotukikohtaa olisi rakentanut mustalle merelle sinne oman rannikon puolelle sillä rahalla mitä tähän touhuun on mennyt vuodesta 2014 eteenpäin?
Ja päälle vielä laivat ja lentokoneet niihin tukikohtiin. Idän suuri shakkimestari päätti toisin.
 
Back
Top