Ukrainan konflikti/sota

Lämpölaajeneminen myös halkaisee betonia: Pilarissa sisällä raudoitus joka laajenee kuumuudesta eri tahtia kuin ympäröivä betoni, tuloksena halkeamia.
Tietty vaikea sanoa onko saaneet riittävästi lämpöä.
Itselle noi halkeamat näytti kyllä photoshopatuilta.
Betoni ja teräs laajenevat samaan tahtiin. Siksi terästä käytetään betonin vahvikkeena
 
Paasikivi sen tiesi:

Venäläisten muuttumattomana politiikkana on saada, mitä he voivat, niin vähällä kuin mahdollista, ja sitten pyytää lisää. He eivät uhraa koskaan välittömiä etujaan tulevaisuuden päämäärien hyväksi. He eivät kiinnitä koskaan huomiota siihen, mitä on sanottu, vaan ainoastaan siihen, mitä on tehty. He pyrkivät saamaan korkean hinnan siitä, minkä ymmärtävät joutuvansa tekemään joka tapauksessa. He ovat immuuneja eettisille, humanitaarisille ja abstraktiin oikeuteen perustuville tekijöille ollen pelkästään käytännöllisten ja realististen näkökohtien vaikutettavissa.

Mikäpä sen halvempaa kuin ydinaseilla uhkaaminen? Tällaisten tyhjien uhkauksien edessä ei pidä panikoida tai nöyrtyä. Ainakaan näin teoreettisten uhkausten ei saisi antaa vaikuttaa omaan päätöksentekoon tai kansallisen edun ajamiseen, mikä on tässä tapauksessa Ukrainan vahva tukeminen.
Saman toisti Viron pääministeri Kaja Kallas noin vuosi sitten:


Tämä video on muistaakseni ollut täällä jo linkitettynä aiemminkin, mutta laitan sen nyt tähän keskusteluun kertauksena sillä asia on tärkeä ja ajankohtainen.

Toivottavasti Macron ja Schultz, sekä muutkin neuvotteluissa mukana olevat tahot, ymmärtävät ryssän neuvottelumenetelmät, eivätkä sorru tekemään yhtään mitään myönnytyksiä ryssälle asioista mitä ryssällä ei ollut ennen vuotta 2014.

Lisäys: Ja neuvottelun tuloksena tulee luonnollisesti olla se että ryssän johto tekee visiitin Haagiin, ja ryssä maksaa Ukrainalle täydet sotakorvaukset Ukrainan uudelleenrakentamiseksi ja aiheuttamista tuhoista. Länsikin voisi laittaa siihen samaan laskuun korvausvaatimukset toimitetusta aseavusta.
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainalla on näköjään täälläkin haikailtuja raivaustraktoreita etäohjauksella.
Häirinnn mahdollisuusko vai mikä niin ei rintamalla vaan pelloilla.
Vähän arvoitus miksi ainoat miinanraivaustyökälut Ukrainaissa tuntuvat olevan nämä linjapanoksia ampuvat systeemit ja toisaalta raivauspanssarivaunut. Jälkimmäiset on aivan liian kalliita ja harvalukuisia käytettäväksi kuumimmissa pesäkkeissä. Linjapanoksia voidaan ampua myös ihan tavallisten kuorma-autojen lavalta, joka yksinkertaistaa tekniikkaa.

Visioisin itse eturintamakäyttöön muutaman sadan kilon painoisia, olennaisesti kertakäyttöisiä kaapeliohjattuja vaunuja. Niissä olisi painona vaikkapa muutama sata kiloa TNT:tä. Kaapelilla ajetaan häirinnästä piittaamatta niin pitkään kunnes vaunu räjähtää ja samalla räjäyttää lähistön puhtaaksi ja itsensä pois uralta. Seuraava vaunu matkaan. Kustannus jäisi aika mitättömäksi.
 
YLE:

EU lisää asetoimituksia Ukrainalle​

Euroopan unioni lisää ase- ja ammustoimituksia Ukrainalle, lupaa EU:n teollisuudesta vastaava sisämarkkinakomissaari Thierry Breton Le Parisien -lehden haastattelussa.

– Aiomme lisätä ponnistelujamme aseiden ja ammusten toimittamiseksi. Tämä on korkean intensiteetin sota, jossa niillä on ratkaiseva rooli, Breton sanoi.

Hän toisti EU:n lupauksen miljoonan suurikaliiperisen ammuksen toimittamisesta seuraavien 2 kuukauden aikana.

– Valmistaudumme siihen, että sota kestää vielä useita kuukausia ja jopa kauemminkin
 
Betoni ja teräs laajenevat samaan tahtiin. Siksi terästä käytetään betonin vahvikkeena

Menee hieman ot:n puolelle: Joo olin väärässä tiedossa. Miksi sitten esimerkiksi kaivonrengasta ei suositella puunpolttopaikaksi? Tuollaisesta on ihan omakohtaista kokemusta kun raudoitus poksauttaa betonia irti ja kaivonrengas halkeaa. Ja nimenomaan noista kohdista missä raudoitus
.
 
Aikaisempaan taktisia koskevaan keskusteluun liittyen. Itse pidän todennäköisimpänä, että ryzzille on kerrottu taktisten käytön johtavan pidäkkeetömään sotilasapuun Ukrainalle. Laitetaan kärkeen vaikka tuhat Abramsia ja parituhatta Bradleytä. Taivaalle parisataa F-35:sta ja operaattoreiksi läntiset palkka-armeijat jne. jne. Eli pistetään voimaa liikkeelle sen verran, että loppuu turha räksytys kremlistä ikuisiksi ajoiksi. Sama viesti on taatusti välitetty myös Kiinalle, että ymmärtävät olla työntämättä syömäpuikkojaan tähän zoppaan. Ehkäpä kartoista on väläytelty miten zenäjä jaetaan sodan jälkeen kansallisvaltioiksi ja sopiva siivu tietenkin Kiinalle ja Ukrainalle sotakorvaukseksi luonnollisesti reilun kokoinen tontti, joka sulkee esim ryzzän Mustalle Merelle pääsyn jne. Saattaa Pietari Pienen bunkkerissakin lamppu ns. syttyä.
 
Ihan en tajunnut logiikkaa, kun brittitiedustelu sanoo "Venäjä saavuttaneen yliotteen Etelä-Ukrainassa" kun se on tuonut Ka-52:sia tukemaan puolustusta:


Joo-o, Venäjä on tuonut rintamalle taisteluhekoja yli 20 kpl ja viikossa menettänyt 5 kpl.

Brittitiedustelu lienee meikäläisen median linjoilla, että vastahyökkäys ei suju, kun etenee liian hitaasti?
Eilen iltaisessa uutislähetyksessä oli tämä sama aihe juurikin noilla sanoilla. Lisäksi manattiin miten eteläisen rintaman sairaalat ovat täynnä Ukr haavoittuneita ja lisää tulee. Sekä haastateltiin haavoittuneita joiden viesti oli että ryssällä on liikaa kaikkea jolloin murhaava tuli kohdistetaan heihin välittömästi.
Aika eri tarinan sai tosiaan aikaiseksi kun eivät osaa englantia kääntää; väliaikainen yliote tai hetkellinen etu olisi parempia.
 
Satelliittikuva Rykoven rautatieasemalle tehdyn iskun jälkeen:

Satellite images of the area of Railway station in Rykove after the strike. By the @hwtnv

1687093383995.png


-
SAR-satelliitin kuvat Dnipron alajuoksulta, tulva alkaa olemaan laskenut ja uomat ovat entisellään. Harmittavasti yläjuoksulta ei ole vielä tuoreita satelliittikuvia, mutta tuossa ylempänä oli rannalta otettu kuva. Melko kuivan näköistä tai ainakin vesi oli laskenut:

 
Toivottavasti Macron ja Schultz, sekä muutkin neuvotteluissa mukana olevat tahot, ymmärtävät ryssän neuvottelumenetelmät, eivätkä sorru tekemään yhtään mitään myönnytyksiä ryssälle asioista mitä ryssällä ei ollut ennen vuotta 2014.
voisi laittaa siihen samaan laskuun korvausvaatimukset toimitetusta aseavusta.

Tämä on aihe, josta olen moneen otteeseen ajatellut kirjoittaa pitkästi. Nyt kirjoitan melko lyhyesti.

Kun talvella 2021-2022 eri valtioiden ja Naton johtajat ramppasivat miltei joka päivä neuvottelupöydissä ja edistys oli heikkoa, muistaakseni Blinken piti yhden jälkipuheenvuoron, jossa korosti moneen otteeseen vastavuoroisuuden välttämättömyyttä. Venäjän tarjoama versio "vastavuoroisuudesta" oli suunnilleen tällainen:
  • Länsi antaa kirjallisena kasan sitoumuksia, mm. ettei Ukraina koskaan liity Natoon.
  • Vastapainoksi Venäjä pidättäytyy tekemästä jotakin "sotilaallis-teknistä toimenpidettä".
Tämä "sotilaallis-tekninen toimenpide" on termi jota Venäjä tuntuu yhä rakastavan. Olennaista siinä on, ettei sen sisältöä koskaan avata tai määritetä millään tavalla. Sotilaallis-tekninen toimenpide voi olla vaikka kahvinkeittimen päälle laittaminen jossain Vladivostokin rättivarastolla. Lännen pitäisi antaa vaikka mitä kirjallisena ja tarkkaan eriteltynä. Venäjä tarjoaa vain tällaista televisiovisailujen arvoituslaatikkoa, jonka sisällä voi olla ihan mitä vain tai ei yhtikäs mitään, ja pelin vetäjä voi muuttaa laatikon sisältöä missä vaiheessa tahansa mielensä mukaan. Venäjä ei edes lupaa tekevänsä näissä sopimuksissa jotain. Se lupailee epämuodollisesti jättävänsä tekemättä jotain mitä ei kerro etu- tai jälkikäteen. Vaatii kaiken, ei anna takaisin mitään. Paasikiven lausuman pitäisi pysyä kaiken aikaa kirkkaana mielessä.

Bonuksena Venäjä pidättää täysin avoimesti itsellään oikeuden rikkoa mitä tahansa sopimusta yksipuolisesti jos vain siltä tuntuu. Länsimaiden antamia myönnytyksiä taas pidetään kiveen hakattuina, ikuisina ja ehdottomina. Tällaisena länttä ikuisesti sitovana sopimuksena pidetään mm. Naton itälaajenemisen lopettamista, joka kuulemma luvattiin Gorbatšoville jossain käytäväkeskustelussa 90-luvun alussa. Mitään näistä puheista ei päätynyt paperille, ja jopa Gorbatšov itse kiisti, että mitään olisi sovittu edes suullisesti. Silti se on venäläisessä maailmankuvassa länttä ehdottomasti velvoittava iänkaikkinen totuus. Venäjää taas ei velvoita mikään, ei puhuttu tai edes kirjoitettu.

Jos noista tyhjänpäiväisiksi osoittautuneista neuvotteluista jotain hyvää voi sanoa, kaikeksi onneksi Venäjälle ei myöskään annettu niissä yhtään mitään. Ja hyvä niin, koska se olisi ollut yksipuolista halvalla antamista ilman mitään vastinetta. Turha kuvitella, että siellä olisi voitu Ukrainaa pelastaa, koska edellä mainitusti Venäjä olisi aivan vapaasti voinut määritellä että arvoituslaatikon "sotilaallis-tekninen toimenpide" oli se kahvinkeitin, mutta invaasio aloitetaan silti. Ja ylävitoset itselle taas yhdestä onnistuneesta höynäytyksestä.

Mikään ei ole vieläkään muuttunut venäläisessä diplomatiassa. Jos uusille neuvottelukierroksille viitsitään edes vaivautua, kaikki pitää tehdä äärimmäisen tietoisena edellä kuvatuista pulushakin säännöistä. En elättele suuria toiveita, että Venäjä tulisi minun elinaikanani tekemään mitään konkreettisia myönnytyksiä joihin voisi luottaa, joten ainoa tapa varmistaa vastavuoroisuuden toteutuminen on antaa saman verran takaisin, eli ei edelleenkään yhtikäs mitään. Ensin venäläisen mielenmaiseman pitää muuttua täysin ja siinä voi kestää tovi jos toinenkin. Paasikivi mainitsi jotain siitäkin asiasta.
 
Alakurttilaisten päämajaan osuttu, tämä on yksi niistä aikaisemmin tänään nähdyistä iskuista:

Russian occupants report a strike on the headquarters of their 80th brigade, which is now in the south

Just FYI — Commanding officer:

- According to Wikipedia: Colonel Alexander Vitalievich Bezborodov
- According to a 2015 source ( LINKKI ): Colonel Ilya Pavlovsky
- According to a 2022 source ( LINKKI ): Colonel Ilya Pavlovsky

And of course most important fact — the headquarters of this unit are right at the border with Finland, they don't seem to be too worried about NATO?


1687094756897.png

 
Back
Top