Ukrainan konflikti/sota

Tuollaisissa olosuhteissa tappioita tulee pakosti. Ukrainalaiset ovat varmasti tehneet virheitä ja tulevaisuudessa varmasti tekevät lisää virheitä. Olen varma, että ukrainalaiset ottavat opikseen taistelukentän tapahtumista, ja rintama ei etenisi jos eivät ottaisi opikseen. Toimivia taktiikkoja toistetaan ja toimimattomista luovutaan. Neuvostoreliikit, jotka eivät halua oppia, siirretään sivuun.

Vaikka länsimainen panssarikalusto onkin kallista, sen tärkein ominaisuus on pitää miehistö hengissä, jotta virheistä voidaan oppia. Kokemus on ukrainalaisten kasvava etu. Ryssä kaataa kouluttamatonta mobikkia etulinjaan ja ukraina metsästää upseereista, joten ryssän sotakokemus laskee vääjäämättä.

Mielestäni ukrainalaiset toimivat aivan oikein. Kuluttavat ryssän tykistöä, ilmatorjuntaa ja reservejä. Aikanaan kun reservit loppuvat ja tykistöä on harvennettu tarpeeksi, alkaa todellinen rynnistys. Toivottavasti tänä kesänä, viimeistään seuraavana.

Hyviä ja uskoakseni oikeaan osuvia arvioita.

Olen miettinyt noita Ukrainan tappioita (joista ei tietoa juuri julkisissa lähteissä ole). Ja syystäkin tiedot pidetään salassa.

Muistuttaisin kuitenkin, että kun oma kansakuntamme taisteli olemassaolostaan - kuten Ukraina tekee tänä päivänä -
Suomen menetykset olivat yhteensä 97 000 kuollutta (sekä talvi- että jatkosodassa yhteensä.). Sekä taloudellinen että henkinen isku olivat kovia.
Mutta maamme selvisi rauhan tultua tuosta suoneniskusta melko nopeasti.

Samalla suhdeluvulla (2,7 % väestöstä) Ukraina voi menettää 1,1 miljoonaa kaatunutta ja kadonnutta
ja voi silti jatkaa voiton saatuaan maansa ja kansansa rakentamista kohtuullisen hyvistä lähtökohdista.

Varmaankaan samaa ei voida sanoa nazi-ryssälästä.
 
Aikamoinen video teksteillä Venäläisten droneoperaattoreiden silmin. Ihan vain taisteluteknisesti, jos ei muuten.
Onhan tuossa opetus miten yhdellä tankilla, dronella ja muutamalla tykistön ammuksella saadaan jumiin tuo kolonnan liike. Tuossahan näkyy se että ajouralta ei miinoituksien takia varmaan uskalleta poiketa ja kun ensimmäinen osuma tulee niin puuroutuu koko ryhmä samaan kasaan. Jos rynnäkkösuuntaa ei saada levennettyä niin kyllä hyökkääminen on noilla ajourilla todella vaikeaa. Tuo vihollispanssarin toiminta kyllä poikkeuksellisen rohkeaa.
 
Ei kai saisi näin ajatella, mutta itselleni tuotti suurta mielihyvää, kun Moskovaankin tuodaan sota ja siviilit kauhuissaan. Vaikka mittasuhteet olemattomia Ua kaupunkien terroriin nähden.

Onko joku kenties yhtä alhainen? 😀
 
Ei kai saisi näin ajatella, mutta itselleni tuotti suurta mielihyvää, kun Moskovaankin tuodaan sota ja siviilit kauhuissaan. Vaikka mittasuhteet olemattomia Ua kaupunkien terroriin nähden.

Onko joku kenties yhtä alhainen? 😀
Tuo drone kuitenkin kierteli siellä taas useampien minuuttien ajan, joten kyllä siellä tuo pärinä on kuultu ja nähty. Hienosti on pääkaupunki suojattu. Erikoisoperaatio sujuu mallikkaasti.

 
Olen pohtinut tätä sivusta uhka/huollon suojausta.
Todella paljon materiaalissa toistuu ryssän olemattomiin metsäsoiroihin puhtaasta jv:llä miehitetyksi jätetyt potero viritelmät. Jos yksi tai kaksikin tuollasta suorakaiden peltotilkkua soiroineen saadaan puhdistettua etenemisreitiltä, niin eikö se periaatteessa riittäisi? Ei tuollainen soiroonsa sidottu porukka vähääkään sivummalla pysty uhkaamaan juuri käsiaseidensa kantamaa (ehkä krkk) pidemmälle sieltä yhtään ketään/mitään. Eihän ne edes näe sieltä kuin oman peltotilkkunsa aukean ja seuraava on jo vastapuolen puusoiron takana. Niitä kaitsemaan pitäisi ajattaa kärjen perässä paikallisjoukkoja jotka voisi aikansa kuluksi myöhentää niitä dronepommituksilla ja kehottaa antautumaan, kärki meni jo, jäitte jumiin soiroonne! Eli ihan samaa peruskauraa mitä tehtiin asemissa ennen hyökkäyksen alkua.
Aika alttiiksi vasthyökkäyksille tuollaisessa taktiikassa altistuttaisiin. Vihollisen on aika helppo tuollaisessa taktiikassa tehdä vastahyökkäys viereisiltä soiroilta tuota kapeaa kangasta vastaan.

Mitä sitten tehtäisiin, jos vihollisen puolustuslinja ei olekkaan nauha vain syvyysuunnassa tuollaisten pienten strongpointtien muodostama verkko. Kärki löytäisi aika nopeasti itsensä ristitulesta. Sekin tulee muistaa, että mitä ilmeisimmin molemmilla puolilla staattiseen puolustuksen lisäksi hallitaan aktiivinen reservien käyttö.
 
Päivän luvut:
363748169_631102772536138_9120034550853059352_n.jpg
 
Onhan tuossa opetus miten yhdellä tankilla, dronella ja muutamalla tykistön ammuksella saadaan jumiin tuo kolonnan liike. Tuossahan näkyy se että ajouralta ei miinoituksien takia varmaan uskalleta poiketa ja kun ensimmäinen osuma tulee niin puuroutuu koko ryhmä samaan kasaan. Jos rynnäkkösuuntaa ei saada levennettyä niin kyllä hyökkääminen on noilla ajourilla todella vaikeaa. Tuo vihollispanssarin toiminta kyllä poikkeuksellisen rohkeaa.
Joo,näinpä. Ehkä myös tarkoitin miten tuo rysyjen porrastus on ajateltu. Ja oli siellä jonkinlainen ilmatukielementtikin varattu. Mutta eikö tuossa voisi peruuttaa tms.kun paukkuu, muuten tuo suma on aina samanlainen clusterfuck.
 
Vaikka ryssä pettää kaikessa kaikki, niin tätä en ymmärrä, että miksi Mariupolin sankarit oli pakko tuoda turkista Ukrainaan? Tulee vaikeuttamaan tulevaisuudessa ukrainalaisten vankien kotiinpaluuta.

Taitaa olla niin, että kun Putin pettää lupauksensa, niin myös hänelle tehdyt lupaukset petetään? Korkojen kanssa.

Kun Putin kerta toisensa jälkeen syö sanansa, niin hänelle tehdyt lupausten pitäminen muuttuu hölmöläisen hommaksi. Esim. vähän oli presidentti Niininstö sellaisella tuulella 1,5 v. sitten, kun Venäjä Ukrainaan hyökkäsi. Ja Suomi ryhtyi sen enempää kyselemättä liittymään NATOon.
 
Jos naapurit ja kylän miehet kahvipöydissä arpoo Ukrainan tukemisen mielekkyyttä niin tästä löytyy valmiiksi ajateltuja pointteja keskusteluun. Argumentaamassa Kristi Raik Virosta. Sivumennen sanoen Kristi on kyllä sangen täyspäinen likka noin julkisen keskustelun kävijäksi, siitä hatunnosto hänelle.

 
Mielstäni näitä videoita on todellakin ylianalysoitu ja tehty omia johtopäätöksiä aivan liian suppean kokonaiskuvan perusteella. Kumpikaan puoli ei ole onnistunut massamaisella mekanisoidulla hyökkäyksella saavuttamaan mitään merkittävää läpimurtoa. Usein siihen haetaan perusteluina, että jotain on tehty väärin. Näiden arvostelijoiden selostukset miten hyökkäys pitäisi tehdä on usein varsinainen korttitalo, joka ei kestä juuri mitään yllättävää tekijää. Osa kritiikistä on toki täysin aiheellista, mutta usein tuntuu unohtuvan, ettei sielä toisella puolella ole mikään arabiarmeija vaan kaikesta naureskelusta huolimatta varsin kova vihollinen, jonka sotilaat sitkeästi kuolevat poteroihinsa.
Tässä lienee kysymys myös siitä, että kun puhutaan länsikoulutuksen saaneista joukoista, niin joukkojen taitotasoa yliarvioidaan. Käytännössä siellä on todella paljon mobikkeja, joille on annettu tiivistetty koulutus perusasioiden osalta, mutta syvempi erikoistuminen tällaisessa aikaikkunassa ei ole mahdollista. Sen takia aselajien yhteistoiminta on todennäköisesti vähän takkuisempaa ja sota on luonteeltaan ylipäätään vähän sellainen, mihin länsiarmeijoissa ei (varautumisasteesta ja tuhoamissodan kauhisteluista päätellen) ole oikeastaan edes varauduttu. Sitä pohjaa vasten alun takkuilu, panssaribordelli ja muu sellainen ei mielestäni ole kovin yllättävää - varsinkin jos on oletettu länsipanssarien olevan jonkinlainen wunderwaffe mikä ratkaisee kaiken. Lisätään tähän puuttuva ilmatuki, jota ilman läntiset armeijat eivät tuollaista operaatiota lähtökohtaisesti edes yrittäisi, niin nopea läpimurto linnoitettuja asemia vastaan miinakenttien läpi olisi ollut sotahistoriallisestikin todella ainutlaatuinen saavutus.

Mutta ei tämä ihan doom&gloom-osastoa ole siltikään. Ukrainan joukot oppivat tekemällä ja länsikalusto on jo osoittanut kykynsä suojata sotilaiden henkeä, mikä on tärkeää paitsi inhimillisesti, myös kokemuksen karttumisen kannalta. Kalustoa pystytään myös korjaamaan takaisin taistelukuntoon ja lisääkin on tulossa - Abramsit eivät vielä ole saapuneet, eivät myöskään Leopard 1:t (joista saadaan kohtuullisen hyvä määrällinen lisä) ja F-16 on myös jollain aikavälillä tulossa. Tulkitsen tämän niin, että lännessä on kyllä huomattu että nyt pelataan ns. pitkää peliä, jolloin tuoreiden joukkojen koulutus ja varustaminen pitää pystyä tekemään jotenkin muuten, kuin valmistelemalla yksi hyökkäysjoukko, minkä toivotaan murtavan linjat ja vievän sodan nopeaan loppuun. F-16:n osalta uskon, että siirtoa on valmisteltu jo hyvän aikaa: koulutukseen on varattu resursseja jo hyvän aikaa, pilotteja on valittu testeihin jne. Tämä saattaa liittyä tuohon aiemmin mainitsemaani tilanteeseen mobikkien intensiivikoulutuksesta, minkä osalta ollaan tavallaan pakkoraossa - hävittäjien osalta ei todennäköisesti haluta tehdä samaa, vaan pyrkimyksenä on todennäköisesti kouluttaa pilotteja sellaiselle tasolle, että koneesta ja sen aseistuksesta saadaan irti haluttua tehoa. Koulutusta jatketaan ja venytetään sen mukaan, miten koulutettavat edistyvät tässä, pelaamalla poliittisia pelejä jne.
 
Ei kai saisi näin ajatella, mutta itselleni tuotti suurta mielihyvää, kun Moskovaankin tuodaan sota ja siviilit kauhuissaan. Vaikka mittasuhteet olemattomia Ua kaupunkien terroriin nähden.

Onko joku kenties yhtä alhainen? 😀
En tiedä... Mutta katsoessani videota, jossa joku venakko saa vissiin hyytävän orgasmin dronen iskeydyttyä lähistölle, ajatukseni oli "lol". Nimenomaan pienellä. Koska en tuntenut mitään.
 

AMNESTY

1. Mitä tutkimuksessa kerrotaan siviilien vaarantamisesta?

Amnestyn keräämän aineiston mukaan Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilejä käyttämällä siviilikohteita tukikohtina Donbassissa, Harkovassa ja Mykolajivissa. Sotilaat ovat asettuneet asuinalueilla sijaitseviin kouluihin, sairaaloihin ja asuinrakennuksiin.

Tällainen toiminta voi asettaa siviilejä vaaraan. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan siviilikohteisiin hyökkääminen on kielletty. Jos Ukrainan joukot ampuvat siviilikohteista, niitä voidaan pitää sotilaskohteina ja ne voivat menettää kansainvälisen oikeuden määrittämän suojan, ja Venäjän sotilaat voivat sodan oikeussääntöjen mukaisesti tehdä iskuja kohteisiin.

***********************************************************************************

PP: Ihmettelen tätä yhä edelleenkin.
 
Back
Top