Ukrainan konflikti/sota

Tässä oikean asiantuntijan mietteitä näistä sodasta kotiinpalaavien ongelmista adaptoitua takaisin siviiliyhteiskuntaan ryssälässä.

 
Pieni pätkä ryssän hyökkäyksestä Novoselivskeen Svatoven suunnalla. Pientä menestystä siellä ryssällä, mutta ilmeisesti tuolla on paikat vaihtaneet tiuhaan omistajaa.

I am posting the second part of the video from novoselivske two days ago.In this video you can see two russian tanks as a part of a larger assault force attacking positions of the 32nd brigade.

At some point, one of the tanks drives over a mine and losses a track.

Pilot of the 32 brigade tried to drop a grenade into the hatch of the tank, but fails at the first two attempts.

He considers the scarcity of the drones in his unit and his commands calls in neighboring unit of the 92nd brigade to finish the job.

The third drop performed by the Phoenix of the 92nd brigade finishes off the tank with a thermobaric grenade.

The drop triggers a cook off and the tank explodes.Two days ago the drones you donated for saved lives of Ukrainians and my friends.
 

Expert Jessica Berlin: Russia needs to crawl out of Ukraine on their knees for every dictator to see​

Ukrinform sat down with Jessica Berlin, a Germany-based foreign policy analyst and commentator, who is in Kyiv this week, to talk about the communication strategies Ukraine should adjust to further ramp up international assistance, gain support in African states, and deal with the potential Ukraine fatigue phenomenon.
 
Lancet on pirullinen vehje mutta tuskin sentään näin pirullinen.

Nuo numerot on koostettu julkaistuista videoista, joten helppo uskoa ne - ainakin osaksi.

Tuoreimman kuvaajan numeroiden summa on 502 kpl.

Twiitissä väitetään että julkaistujen videoiden osumista 169 kpl olisi tuhottuja ajoneuvoja ("kills"), 266 kpl eriasteisia vahinkoja ("caused damage of various degrees"), 28 kpl ei ole osunut ("missed") ja 40 kpl epäselviä ("undetermined").

Prosentteina tämä tarkoittaisi:

- kills --> 169/502 = 0,33665
- damaged --> 266/502 = 0,52988
- missed --> 28/502 = 0,055776
- undetermined --> 40/502 = 0,07968

Toki "eriasteiset vauriot" on hyvin venyvä käsite, mistä syystä siihen kategoriaan on voitu niputtaa noin 53% videoista. Tuhoutumisia on tämän mukaan 33,7% joten tuhoutumiset ja "eriasteiset vauriot" yhdessä muodostaisivat noin 86,7% julkaistuista videoista. Tämä on niin suuri prosentti, joten sen perusteella arvelen että tässä ei todellakaan ole kaikki Lancet-droneilla tehdyt "yritykset". Toisaalta voin uskoa, että tässä ovat melko kattavasti kaikki onnistuneet tai liki onnistuneet yritykset, koska miksei julkaistaisi niitä kaikkia? Vaikea keksiä perusteita, miksei julkaistaisi jokaista onnistumista (jos on materiaalia mitä julkaista) koska se palvelee ryssän etuja.

Hyvä myös tunnistaa, mitä laitteita vastaan näillä isketään (ainakin julkaistujen videoiden perusteella). Yli puolet on itseliikkuvia tai perässä vedettäviä tykkejä tai erilaisia MLRS-ajoneuvoja eli raketinheittimiä. Noin 25% puolestaan on panssarivaunuja ja muita panssoituja ajoneuvoja (mukaanlukien kevyesti panssaroidut). Noin 16% on erilaisia johtokeskuksia ja/tai tutkia sekä ilmatorjuntalaitteita / ilmatorjuntaohjusvaunuja. Väitetysti loput eli noin 9% on kaikenlaista muuta, mainitaan autot, veneet, rakennukset ja valemaalit.

Kuvan tekstien konekäännökset, hieman hapuilevia muutaman osalta:

1691162093762.png


Tykistö ja raketinheittimet on siis selkeästi priorisoitu. Mistä tämä johtuu? Yksi selitys voisi olla Ukrainan menestynyt kampanja ryssän tykistön hiljentamisessä, mikä on pakottanut käyttämään Lancet-droneja vastatykistönä. Toinen selitys, hieman samansuuntainen voisi olla Ukrainan tykistön pidempi kantomatka, mistä syystä ryssän tykistö tarvitsee "apua" yltääkseen vastaamaan. Tykistö on tässäkin sodassa se suurin tappaja, joten vastustajan tykistön kukistaminen (tai edes kuristaminen paikallisesti) voi olla se avain, jota tarvitaan läpimurtoon tai ainakin etenemiseen.
 
Videon otsikosta huolimatta satelliittikuvista ei vielä näy uponnutta laivaa. Automaattikäännös englanniksi toimii riittävän hyvin.

The satellite showed everything. Olenegorsky Gornyak goes to the bottom right in the dock
On these satellite images, which were taken a couple of hours ago, BDK Olenegorsky Gornyak still maintains buoyancy. However, it is clearly visible that a strong roll to the port side is preserved.
It is quite possible that by this time the ship really sank, as reported by some eyewitnesses.
 
Tankkien ajamisia miinoihin, ja hylättyjen tankkien tuhoamista luukusta pudotettavalla kranaatilla on nähty paljonkin.
Mutta en muista nähneeni yhtään (tunnistettua) pohjamiinavideota? En tosin seuraakaan videoita juuri muualta kuin MP.netistä. Ja varmasti osa "tankki ajaa, posahtaa ja poikki"-videoista voi olla tuollaisia. Mutta esim jälkipyykissä ei noita ole arvioitu?

Onko kyse vain siitä, ettei niitä voi erottaa esim Javelinin osumasta, vai onko pohjamiina kuitenkin harvinainen tai vaikea ase?
 

Taas yksi esimerkki, miten koko himmeli alkaa hajoamaan.
Tuli tästä vielä yksi asia mieleen. Kohta on venäjälläkin elonkorjuun aika. Miten veikkaatte, jääkö vilja peltoon, kun kuskit on jumissa Ukrainassa? Korjuun aikana on aika kiire saada vilja kuivuriin ja eteenpäin, eikä siinä jouda odottelemaan. Vieläkö venäjä sössii oman sadonkorjuun kunnolla, niin tulee mielenkiintoinen talvi.
 
Lisää kiristyksiä tulossa liikekannallepanomääräyksiin Venäjällä. Duuma on muuttamassa lakia liikekannallepanon pakoilemisesta siten että linnaa voi napasahtaa 5 vuotta.

The State Duma in the autumn session may adopt a law on punishment for evasion of mobilization​

MOSCOW, 4 August. /TASS/. The State Duma in the autumn session may adopt in all three readings a bill on the introduction of criminal penalties for evading conscription for military service for mobilization. This was announced to TASS by the head of the State Duma Defense Committee Andrei Kartapolov.


"We will pay in the fall. <…> We believe that we will meet the deadline for the autumn session," Kartapolov said, answering a relevant question.

He clarified that evasion from the mobilization service will be considered "unauthorized leaving of the unit mobilized - this is the most important thing, and an attempt to fail to appear at the military commissariat from [the moment] receiving the summons at the set time." According to Kartapolov, this will face criminal liability in the form of a fine of up to 500 thousand rubles or imprisonment for up to five years.

We are talking about the bill, the author of which was Kartapolov. The initiative supplements article 328 of the Criminal Code of the Russian Federation with a new part on criminal punishment for evading conscription for military service on mobilization or in wartime conditions. Earlier, the Government Commission on Legislative Activities supported the bill.
https://tass.ru/armiya-i-opk/18448421
 
Linkin takana pari venäläistä kertoo kokemuksistaan, aika lailla sitä ne sanovat miltä se näyttääkin. Tykistön tuki on vähäistä ja mobikit ovat aikalailla oman onnensa nojassa etulinjassa.

Ja komppaniatasolla ryssien tappiot ovat aika kaameita, kolmasosa menee nopeasti (alle 2 viikkoa) ja sen jälkeen alkaa porukka paeta sekä antautua, haavoittuneet päälle.
 
Tankkien ajamisia miinoihin, ja hylättyjen tankkien tuhoamista luukusta pudotettavalla kranaatilla on nähty paljonkin.
Mutta en muista nähneeni yhtään (tunnistettua) pohjamiinavideota? En tosin seuraakaan videoita juuri muualta kuin MP.netistä. Ja varmasti osa "tankki ajaa, posahtaa ja poikki"-videoista voi olla tuollaisia. Mutta esim jälkipyykissä ei noita ole arvioitu?

Onko kyse vain siitä, ettei niitä voi erottaa esim Javelinin osumasta, vai onko pohjamiina kuitenkin harvinainen tai vaikea ase?
Ei äkkiseltään löydy ryzzän kategoriasta pohjamiinoja. Top attack miinoja kyllä. POM lienee aikalailla Suomen omaa keksintöä, ehkä?
 

Vaurioitunut laiva satamassa. Jutun mukaan tuolla ei ole ole kuivatelakkaa, että saisi helposti korjattua. Hinaus lähimmälle kuivatelakalle voi olla hankalaa. Saakohan tuon jotenkin korjattua tuolla vedessä?
Periaatteessa jonkinlaisen ns. Ratsupaikan vois joku sukeltaja hitsata siihen,millä saadaan tekohengitettyä se telakalle siirtoo varten, mut saattaa olla että ei tosta kyllä kalua saada ihan äkkiä
 
Back
Top