Ukrainan konflikti/sota

Mobilisaatio on tässä sodassa kyllä mielenkiintoinen asia.

Ukraina ei kykene laajaan mobilisointiin kun siihen ei ole riittävän tehokasta koneistoa ja lainsäädäntökin on vähän retuperällä.

”Lainsäädännössämme on aukkoja, jotka mahdollistavat kansalaisille velvollisuuksien väistämisen.  Meidän on laajennettava kansalaisten joukkoa, joka voidaan määrätä harjoituksiin tai liikekannalle.”

-Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valeri Zalužnyi


Venäjä puolestaan työntää Ukrainaan vain köyhää väestöä köyhiltä alueilta kun se on Putinille ainoa riskitön vaihtoehto. Outoa touhua toki mutta tässä sodassa on kaksi maata joista kumpikaan ei toimi ihan vaan nappia painamalla :ROFLMAO:

Venäjä tuskin lähettää jatkossakaan Ukrainaan sitä kriittistä massaa jonka passiivisella myötävaikutuksella Putin pysyy vallassa enkä ihan helposti usko että näin tulee tapahtumaan edes leikkivaalien jälkeen. Ukrainan on kuitenkin kehitettävä omaa systeemiään sellaiseksi että rintamalla on muitakin kun innokkaimpia isänmaanystäviä. Muuten alkaa homma jossain vaiheessa tökkimään eikä siitä länsimaisesta kalustostakaan ole mitään hyötyä jos sille ei löydy käyttäjiä. Tämä voi hyvinkin olla yksi ongelma minkä takia tämä sota vain pitkittyy ja pitkittyy.
Jotenkin tuntuu että Ukraina ei ole hitsautunut yhteen yhdeksi kansaksi vieläkään samaan tapaan kuin esim Suomi 1939.
Välillä tuntuu jopa että ryssissä on enemmän "me" ajattelua kun katsoo niiden osallistumista keräyksiin yms vapaaehtoisiin toimintoihin.
Toki noissa otettava huomioon että vastustajat on joko hiljaa tai poistuneet maasta.

Ukrainalla oli kuitenkin aikaa vsta 2014 valmistautua mutta paljon muuta ei taidettu tehdä kun länsimaiden tuella kouluttaa osa joukoista.
Ryssän vaikutus lienee ollut ennen 2022 niin vahvaa että muutos on ollut vaikeaa ja silmät aukesi lopuilla vasta 24 helmikuuta 2022 aamulla...
 
Lännen olisi hyvä ottaa huomioon, että jos ryssän annetaan voittaa, ei ole pelkästään Ukrainan liittämisestä takaisin ryssän vallan alle.

Valko-venäjä kaatuu ryssän tappion myötä, ja vastaavasti alkaa vahvistumaan mikäli venäjä alkaa varustautumaan. Siis vahvistumaan uhkana, en tarkoita kansan hyvinvointia.

Siinä v-v:n rajalla on muuan NATOn kannalta kriittinen alue, joka ei välttämättä tarvitsisi lisääntynyttä sotilaallista panostusta. Saattaa olla juuri se paikka, jossa lähdetään kokeilemaan erään artiklan pitävyyttä.
 
Niin paljon ku mä haluaisinkin nähdä että ryssää ammutaan meidän tuottamilla tuotteilla..ja niin paljon ku haluisin nähdä että me tienataan tällä (ei samalla tavalla kuten jyrki boi kertoi)..niin mä sanon että ei se mene niin, me ootellaan että saksa ja ranska tekee diilit ja sit me voidaan ehkä toimittaa, mutta vaan niksmannille.. me saadaan euro ja niksman 30 tekemättä yhtään mitään.

Jos mä saisin päättää, painettais pää märkänä tavaraa ja otettais unionilta rahat niistä ( ne mitkä meille kuuluu ja korot päälle). Jos meillä kerran on mahdollisuus ni ruvetaan tekemään, tapetaan ryssiä, puolustetaan eurooppaa ja tehdään vähä kyhnyä!

Tämä kannattaa ottaa tienausmahdollisuuden sijasta pelkkänä Ukrainan tukemisena periaatteella maksaa mitä maksaa ja hyötyy kuka hyötyy. Nettomaksajat Suomi mukaanluettuna maksavat lopulta EU:n himmelin täysimääräisesti eli meidän mahdollisuudet tienata ovat aika mitättömät, kun nettosaajatkin ovat kahmimassa osansa ja suuret nettomaksajat osannevat huolehtia rahanjaon aikaan kansallisista intresseistään.
 
Kertokaas nyt joku asiaa tunteva mitä me noissa kuvissa nähdään ja mikä on minkin merkitys?
Mulle ne on vaan ruutitankoja, sähköpiuhaa ja lankaa... :rolleyes:

Aikaisemmassa viestissä (LINKKI) lainattiin suoraan ryssän kommentteja joista käy ilmi, mikä näissä mättää: LÄHDE

1702118922613.png

-

Joku voisi toki sanoa että mitä väliä, tykistö on hehtaaripyssy joka tapauksessa. Määrä ratkaisee enemmän kuin laatu (näinköhän, vaikka molempia tarvitaan).

Ehkä huonompaa tasalaatuisuutta voidaan kompensoida ampumalla suuremmat määrät mutta tällainen puolestaan kuluttuu tykistön tuliputket nopeammin (koska ammutaan suurempi määrä laukauksia per putki). Tuliputkia ei ole rajatonta määrää eikä niiden uustuotanto vastaa kulutusta, joten tässäkin päädytään syödään yhtä resurssia kun kompensoidaan toista.

Addenum: trying to make up for inaccuracy with larger salvos wears out artillery barrels faster. Barrels are a consumable resource just like shells.
 
Niinpä. Mutta mielestäni heikkoja ja voimakkaampia signaaleja on, että väki lännessä ja hallitukset perässä alkavat menettää uskoaan Ukrainan kykyyn kääntää sota voitokseen.

Hyvä kolumni aiheesta:

Venäjän väsytyssota ei sitten väsytä välttämättä Ukrainaa, vaan määräänsä vähemmän Ukrainaa tukevan ja omien ongelmiensa kanssa kärvistelevän Euroopan?

Oma asiansa on myös Ukrainan kansan (muotisana) resilienssi kolmannen sotavuoden alkaessa; kuinka monta vuotta he ovat valmiita taistelemaan kuluttavaa sotaa kansakuntana?
Vahvasti eri mieltä, koska teot ovat päinvastaisia. Ukrainan kykyyn sotia vuosia panostetaan tällä hetkellä siihen tapaan, että ei ole mitään mieltä toisaalla sorvata jotain puolivillaista rauhaa. Teot painavat enemmän kuin sanat. Sodan hiljaisempi vaihehan antaa aikaa nostaa sitä lännen ammus yms. tuotantoa uudelle tasolle sekä kouluttaa ne kauan odotetut hävittäjälentäjät valmiiksi, ei se että kumpikaan ei juuri nyt etene ole mikään tae tulevasta, voimasuhteiden muutos voi tapahtua jollakin rintaman osalla hyvinkin nopeasti ja ainakin ryssillä on ollut rintamalinjan ulkokehällä toimiessaan selkeästi hitautta reagoida kun paine nousee, nyt kun menettivät reilusti helikoptereita niin tuo kyky on edelleen heikentynyt.

Ukrainan tuoreessa muistissa on Minskin sopimus eikä se tuonut heille yhtään mitään hyvää, se antoi vain ryssillä aikaa vahvistua ja hyökätä uudestaan isommalla voimalla, minkä ihmeen vuoksi he toistaisivat saman virheen vaikka joku siihen painostaisikin - juuri se sopimus on maksanut verta tässä sodassa. Sotiminen alivoimasenakin vaikka katkeraan loppuun saakka on parempi kuin tehdä rauha epäluotettavan diktaattorin kanssa.

 
RFU:ssa Hersonin/Krynkyn viime aikojen tapahtumista. Ryssä ei edelleenkään kykene tuhoamaan sillanpäätä.

Ryssäkommentti alueelta toistaa samoja ongelmia kuin aiemmin. Johto ei myönnä ongelmaa ja alueella olevat joukot eivät ole tehtävien tasolla.

Magyarin linnut puolestaan saalistavat aktiivisesti.

Saa nähdä pystyykö Ukraina laajentamaan operaatiota lähiviikkoina.



Mielenkiintoisesti uudemmat BMD:t ovat tuhoutuneet kuin korttitalo. Surkeat hitsaukset?
 
Suomi toimii mielestäni hienosti etupainotteisesti, eli tilaa nyt materiaalia ja a-tarvikkeita kun vielä on melko hyvät ajat. Muistaakseni keväällä 1939 puolustusbudjetti kymmenkertaistettiin, mutta silloinhan oli se tilanne, että ostettavaa ei enää ollut vaikka budjettia siihen jyvitettiin. Geopoliittinen tilanne todennäköisesti heikkenee tulevina vuosina, joten on hyvä asia, että meillä ollaan valmiina ja Ukrainakin saa osansa. Ukrainsn auttaminen voittoon on myös meille kohtalonkysymys.
Nyt voisi myös myös panostaa linnoittamiseen ja, harmaata aikaa ajatellen, raja-aidan rakentamisen nopeuttamiseen. Tilanne ei tästä parane näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.

Rakennusalalla on työttömänä porukkaa, joita varmasti kiinnostaisi työttömyyskorvausta ja kulukorvauksia vastaan tehdä jotain ryssän touhuja vaikeuttavaa.
 
Ukrainan 21. Mekanisoitu prikaati on saanut Rosomakit kalustokseen, twiitin mukaan ainakin yhdelle pataljoonalle, ilmeisesti tämä on ruotsalaisten kouluttama prikaati ja vaunuina Ruotsin Leopardit.

 
Jotenkin tuntuu että Ukraina ei ole hitsautunut yhteen yhdeksi kansaksi vieläkään samaan tapaan kuin esim Suomi 1939.
Välillä tuntuu jopa että ryssissä on enemmän "me" ajattelua kun katsoo niiden osallistumista keräyksiin yms vapaaehtoisiin toimintoihin.
Toki noissa otettava huomioon että vastustajat on joko hiljaa tai poistuneet maasta.

Ukrainalla oli kuitenkin aikaa vsta 2014 valmistautua mutta paljon muuta ei taidettu tehdä kun länsimaiden tuella kouluttaa osa joukoista.
Ryssän vaikutus lienee ollut ennen 2022 niin vahvaa että muutos on ollut vaikeaa ja silmät aukesi lopuilla vasta 24 helmikuuta 2022 aamulla...
Tämä nyt on kyllä ihan sitä ihtiään.

Suorastaan aika ala-arvoista lätinää, vai oletko käynyt monesti paikanpäällä? Viimeisin kysely puhui mielestäni jotain 87% sotimisen puolesta ja yli 75% maiden takaisin valtauksen puolesta. Se mitä tiltu supottaa jatkuvasti, ei näytä pätevän Ukrainalaisiin.
 
Virolainen Milrem Robotics ja Ukroboronprom alkaa valmistaa robotteja ja autonomisia järjestelmiä.


 
Viimeksi muokattu:
Nyt voisi myös myös panostaa linnoittamiseen ja, harmaata aikaa ajatellen, raja-aidan rakentamisen nopeuttamiseen. Tilanne ei tästä parane näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.

Rakennusalalla on työttömänä porukkaa, joita varmasti kiinnostaisi työttömyyskorvausta ja kulukorvauksia vastaan tehdä jotain ryssän touhuja vaikeuttavaa.
Hyvin paljon samaa mieltä, nyt pitäisi olla tilanne tajua ja pelisilmää kiirehtiä näitä hankkeita. Ongelma on se, että reagointi kyky on huono ja rahat vähissä.
 

 
Mitä tapahtuisi jos jenkit sanois, että nyt tää paska riittää ja keräis euroopan halukkaista maista yhteisen koalition ja lähtis Ukrainaan poistamaan örkit kertaheitolla? Luulis, että ryssillä ei ois mitään saumaa ja homma olis muutamassa kuukaudessa taputeltu.
 
Uutiskatsaus Ukrinform

- ryssä linnoittaa Mariupolia ja kaupungista on tullut ryssälogistiikan keskus.
The Russian invasion forces are on a spree to fortify defense lines around the captured city of Mariupol on the Sea of Azov littoral.​
the occupation garrison conducts regular drills at these defense fortifications.​
"Therefore, no fantasizing please. No need for populist calls. The battle for Mariupol will not be easy for sure. However, it will definitely take place," the mayor's adviser added.​
As reported, Russian invaders are turning Mariupol and the villages around it into a military logistics hub​
- Ukrainakin linnoittaa. Sumyssä, koilisessa. [Mahtavatko odottaa ryssän uutta puskua Harkovan suunnalla.]
Sumy region has intensified works on building fortifications.​


- Avdiivkassa ryssällä nyt noin 40 kiloörkkiä, joista tulee parempia ryssiä 3-400 per vuorokausi [1% päivittäin]
The enemy has amassed more than 40,000 troops in the Avdiivka direction, while the Russian command is losing up to 400 soldiers each day.​


- Viljely ja sadonkorjuu on ilmeisesti onnistunut tänä vuonna tyydyttävästi. Jutussa ei ole referenssiä hyökkäyssotaa edeltäviin numeroihin. Mutta antaa ymmärtää tyytyväisyyttä lukuihin.
As of December 8, 2023, Ukrainian farmers harvested almost 78 million tons of new grain and oilseeds.​

- Ukrainan talous kasvaa sodasta huolimatta, paremmin kuin Suomessa. 2023 ennuste yli 5% ja ensi vuodellekin 4% [toki arveltavasti pääosin BKT:a kasvattaa sotateollisuus, joka ei kuin välillisesti kasvata hyvinvointia.]
The Dragon Capital investment company has upgraded its Ukraine’s economic growth forecast in 2023 by 0.7 percentage points to 5.2% yoy.​
"Ukraine's economy continues to recover faster than expected, driven by increased exports through seaports, stable electricity supply, and better-than-expected harvests,"​
The company maintains its economic growth forecast for 2024, expecting Ukraine’s real GDP to grow by 4% yoy.​


- Inflaatio Ukrainassa on vain Eurooppalaista keskitasoa.
Consumer prices in Ukraine in November 2023 increased by 0.5% compared to October 2023, and by 4.4% since the beginning of the year.​
 
Back
Top