Ukrainan konflikti/sota

Näistä määristä on keskusteltu ennenkin ja itse katson lukuja siltäkantilta mitä sinne on puttelin toimesta työnnetty. Ainakin viimevuoden aikaan ryssät ilmoitteli aina näitä lukujaan ja jonnekkin ne miehet katosi kun tulosta ei synntynyt. Joko ne palasi kotiin, Ukraina tappoi tai Kanada. Pidän Ukrainan ilmoittamia lukuja todennäköisimpinä ryssä--tappioina. Niihin vielä päälle PMC:t ja mikämikä kapinalliset. Tosin wagnereiden haihtumisen jälkeen nuo on kaikki sulautettu ryssärivieihin niin kaikki menee samaan tunkioon.

Nykyinen ryssänjohto huomioiden oikeita lukuja ei koskaan tulla saamaan virallisistalähteistä. Ukraina korjannee omat lukunsa sitten johonkin kuosiin kunhan ryssät on saatu häädettyä.
Tämä pitää aivan varmasti paikkansa! Lisäksi Venäjä ei edes tiedä, kuinka monta sotilasta heillä on ollut rivissä ja osasta ei ole pidetty mitään kirjaa. Luhanskin ja Donetskin mielikuvitustasavaltojen luvut eivät ole Venäjän luvuissa, Wagnerin luvut eivät olleet niissä mukana ja vangeista ei taida kukaan pitää lukua, vasta vuosien jälkeen ehkä selviää, että vuosina 2022-2023 venäläisvankin määrä väheni esim. puolella miljoonalla.
 
Itse metallialalla työskentelevänä sanoisin että koneet ja kalusto ei ole se suurin ongelma.

Suurin ongelma on ammattitaitoisen työvoiman saanti.

Jos itseäni ajattelen niin ihan turha on yrittää saada mua töihin johonkin valtion päätöksistä riippuvaiseen yhtiöön. Niin sekavaa ja typerää on Suomen poliittinen päätöksenteko ollut. Jos mulle maksettaisiin nelinkertainen palkka, voisin harkita, mutten vieläkään vuorotyöhön.

Yksinkertaisesti, palkka ja työehdot pitää olla suoraan verrannollisia tilaajan sekopäisyyteen.

Ja oma tuntemukseni on että sekopäisyyttä riittää.

Ikävää tämä tietenkin on Ukrainan kannalta, mutta järjestelmä tuottaa aina oman logiikkansa mukaisia tuloksia.
 
Unkarille ikuinen häpeä. En millään jaksa käsittää veljeilyä ryssän kanssa. Entisen neuvostoblokin maat kuten Puola ja Tsekki kyllä muistavat miten ryssä heitä nöyryytti ja alisti. Unkari on ilmeisesti unohtanut sen miten rysyjen panssarit panivat Budapestia matalaksi 1956.

Ei Unkari, vaan Orbie ja tämän puolue. Uskomattominta on muutos Fidesz:n aatteessa. Se kun perustettiin 1988 puolustamaan liberaalia markkinataloutta ja Unkarin lähentymistä Eurooppaan. Wikipedia tietää jopa kertoa Orbánin pitäneen 1989 puheen, jossa hän vaati vapaita vaaleja ja Neuvostoliiton miehitysjoukkojen vetäytymistä Unkarin alueelta. Jep.

Ehkä joskus historiankirjoitus kertoo sen totuudeksi, mitä epäilemme: Venäjä on ostanut NATO-maan johdon joko halvalla lainalla tai ihan riihikuivalla rahalla. Korko maksetaan ukrainalaisten verellä.

Ja NATO-maa Ranskan presidentiksi pyrkinyt Marine Le Pen sai "lainaa" venäläispankilta Ukrainan sotaa alla olleisiin Ranskan presidentinvaaleihin. Jep.

Ja sama voitelu pätee NATO-maa Itävaltaan (EDIT. oikosulku, eihän Itävalta kuulu NATOon!) muistatteko vielä:

Että kyllä Putler ja Venäjänsä pohjusti höökimishommia melko kunnolla..
 
Viimeksi muokattu:
Itse metallialalla työskentelevänä sanoisin että koneet ja kalusto ei ole se suurin ongelma.

Suurin ongelma on ammattitaitoisen työvoiman saanti.

Jos itseäni ajattelen niin ihan turha on yrittää saada mua töihin johonkin valtion päätöksistä riippuvaiseen yhtiöön. Niin sekavaa ja typerää on Suomen poliittinen päätöksenteko ollut. Jos mulle maksettaisiin nelinkertainen palkka, voisin harkita, mutten vieläkään vuorotyöhön.

Yksinkertaisesti, palkka ja työehdot pitää olla suoraan verrannollisia tilaajan sekopäisyyteen.

Ja oma tuntemukseni on että sekopäisyyttä riittää.

Ikävää tämä tietenkin on Ukrainan kannalta, mutta järjestelmä tuottaa aina oman logiikkansa mukaisia tuloksia.
Tämä on OT keskustelua, mutta laitan spoilerin taakse
Ajatuksesi on ymmärrettävä.
En tunne metalli alaa käytännössä ollenkaan (vaikka nuoruudessa tuli kesätöissä oltuakin), mutta uskoisin siihen pätevän samat lainalaisuudet kuin muuhunkin ammattitaitoa vaativaan työhön. Kadulta ei voi ottaa ketään tuostavaan sorvin ääreen ja odottaa että homma toimii. Tämän takia olen ihmetellyt näitä "miksei heti siirrytty kolmeen vuoroon ja tekemään viikonloputkin" kommentteja. Työvoimaa ei yksinkertaisesti ole. Uutta väkeä voi kouluttaa työpisteellä vain rajatusti kerrallaan ja osaaminen kasvaa vain vähitellen. Käytännössä jos työpisteellä on vuorossa kolme ammattilaista ja kaksi on ehdoton minimi että linjaa ei pidä sulkea, kestää se ehkä 1-2 lisä kaveria opettelemaan ilman että haittaavat prosessia liikaa ja tämä siis olettaen että ainakin yksi työpisteellä tai mieluummin kaikki kolme ovat a) riittävän osaavia opettamaan tehtävät b) riittävän opetukseen kykeneviä, jotta voivat ohjata uusia. Omissa kesätöissä aikoinaan oli työpisteellä 0-1 henkilöä, jotka täyttivät sekä a että b kriteerit. Itse sai opetella laitteita käyttämään ja firma otti takkiin kun useammalla linjalla oli samantapainen tilanne ja tasaiseen tahtiin joku kiireellinen lähetys missasi Kiinan koneen.

Jos ajatellaan että vaikka 3kk kuluttua voisi toimia semi-itsenäisesti, ei ole kuitenkaan vielä kykenevä kantamaan vastuuta työpisteestä saati opettamaan uusia. Tuossa keksityn esimerkin 3 työntekijän työpisteellä esimerkiksi voi pahimmillaan olla vain yksi joka osaa ja ymmärtää prosessin niin hyvin, että linja pysyy toiminnassa pitkäjänteisesti vahvuus on ikäänkuin 1+2. Jos siirrytään tekemään kellon ympäri, tarvitaankin 5+10 tai vähintään 3+12 jos yöllä ja viikonloppuiltaisin voidaan luistaa hieman. Tuon 10-12 osaavan henkilön kouluttaminen on jo hurja homma. Mutta tuo 1->3 tai 1->5 on todella pitkä prosessi, eikä onnistu välttämättä ollenkaan. Kerro tämä sitten tarvittavien ammattitaitoa vaativien työpisteiden lukumäärällä ja alkaa vähitellen hahmottua homman vaikeus.

Jos osaava ja opettamiseen kykenevä porukka on päästetty liian pieneksi, ei nopea skaalaus yksinkertaisesti onnistu. Pelkät koneet ei riitä.
Tämän vuoksi huoltovarmuudenkin takia tulisi pitää yllä riittävää tilauskantaa, jotta pystytään pyörittämään linjastoja vähintään kahdessa vuorossa ja pitämään palkat riittävän korkealla, että ammattitaitoista porukkaa tulee sisään. Lisäksi väki pitäisi ylikouluttaa ja mielellään pitää enemmän kuin luuranko miestöä.
Kaikki tämä pitää leipoa hintaan. Jos mennään huoltovarmuus edellä, tulisi tähän lisäksi sisällyttää järjestelmä, jossa linjastolla kiertäisi siihen kriisiajan sijoitettua miehistöä "kertaamassa" muista firmoista ja tähän liittyvä rahaliikenne pitäisi leipoa hintaan myös. Sitten oltaisiin vasta nopean noston mahdollisuudessa kiinni. Mutta sitten ollaan jo aika kaukana markkinataloudesta.
 
Institute for the Study of War on julkaissut laajan taustoituksen siitä, mitä eri skenaarioiden toteutuminen Ukrainassa tarkoittaisi. ISW nostaa esille Yhdysvaltojen kongressissa vellovan kiistan Ukrainan tukemisesta. Toistaiseksi uutta tukipakettia ei ole myönnetty, koska useat republikaanit ovat vastustaneet.

ISW:n mukaan Ukrainan auttaminen suurimman osan tai kaikkien Venäjän miehittämien alueiden takaisin valtaamisessa ja jälleenrakentamisessa tarkoittaisi, että suurin ja eniten taistelukokemusta saanut ystävällisen maan armeija Euroopan manteerella olisi Naton puolustuksen etualalla - liittyi Ukraina Natoon tai ei.

Asiaa havainnollistetaan kartalla, jossa Venäjän joukot sijaitsevat kaukana Nato-maa Romaniasta.


GBWZfN2WkAECAOM


Ukrainan rajojen palauttaminen vuoden 1991 rajoihin keventäisi Natoon Venäjältä kohdistuvaa painetta, sillä lähimmät venäläisjoukot olisivat yli 800 kilometrin päässä. Venäjä myös menettäisi vahvan asemansa Mustallamerellä ja merialueesta tulisi lähes Naton järvi, ISW kuvailee.

ISW:n mukaan Venäjä todennäköisesti joka tapauksessa ottaa lopulta Valko-Venäjän sotilaallisesta näkökulmasta hallintaansa ja asettaa joukkojensa tukikohtia sinne. Näiden tukikohtien muodostama uhka Natolle olisi kuitenkin hyvin erilainen, jos Valko-Venäjän molemmin puolin olisi Nato-joukkoja ja sen eteläisen rajan toisella puolen suuri, voimakas ja itsenäinen Ukraina.

- Koillis-Puolan ja Baltian maiden puolustaminen Valko-Venäjältä, Kaliningradista ja Venäjältä operoivilta venäläisjoukoilta on paljon helpommin hallittavissa ja halvempaa kuin koko Nato-rajan puolustaminen Mustaltamereltä Jäämerelle.


ISW:n mukaan se, että tuki Ukrainalle loppuisi äkillisesti ja Venäjä pääsisi valtaamaan maan tarkoittaisi, että Venäjällä on sodan jälkeen taistelukokemusta kerryttäneet ja huomattavasti suuremmat maavoimat kuin ennen sotaa aivan Naton vieressä. ISW:n mukaan Venäjä pystyisi todennäköisesti uhkaamaan lyhyen varoitusajan mekanisoidulla hyökkäyksellä yhtä tai useaa Nato-maata ainakin kahdeksalla divisioonalla, joiden tukena olisi merkittävät reservit.

Estääkseen venäläisten uhkaa ja puolustautuakseen siltä Yhdysvaltojen olisi sijoitettava Itä-Eurooppaan suuri osa maajoukoistan ja lisäksi useita häivelentokoneita.

- Koko hanke maksaa omaisuuden ja se maksaisi niin kauan, kun Venäjän uhka jatkuu - mahdollisesti määrittelemättömän pitkän ajan, ISW arvioi.

-Ina Kauppinen (IS)
 
Lähtisin itse purkamaan tuota niin, että ensin mietitään paljonko venäjä on sotilaita saanut rintamalle.
- Sodan alussa joukkoja oli noin 250 000
- Kevään ja kesän 2022 aikana tuli ne helpot vapaehtoiset, sekä muualta siirretyt sotilaat. Tästä ei olemassa tarkkaa määrää, mutta veikataan noin 250 000
- Syksyllä 2022 tuli LKP ja 300 000
- Ja viimeisen vuoden aikana vajaa 100 000

Eli, venäjä on saanut rintamalle noin 900 000 sotilasta ja lähdetään siitä, että kotiutettuja on niin vähän, että niitä ei tarvi ottaa huomioon. Lisäksi päälle vangit, wagner, sekä muut joukot, jotka eivät kuulu varsinaiseen venäjän armeijaan.

Ja jos putin ilmoitti että rintamalla on se noin 600 000, niin vahvuudesta on poistunut se 300 000.
Mutta, tässä on kaksi asiaa, jotka pitää ottaa huomioon.
- Tässä nyt oletetaan, että haavoittunut/kaatunut suhde on se tyypillinen 3:1. Mutta, on paljon uutisia siitä, että venäjä ei kykene hoitamaan haavoittuneita, joten luultavasti tuo suhde on paljon huonompi.
- On myös ollut uutisia siitä, että lievästi ja välillä myös vakavasti haavoittuneita ei ole päästetty pois rintamalta, joten osa haavoittuneista on osa tuota 600 000 sotilasta.

Joten oma veikkaus on seuraava.
- Rintamalla on 600 000 sotilasta, joista ehkä vain 400 000 ns. taistelukunnossa. 200 000 olisi haavoittunut, sairas tai muuten taistelukyky on laskenut huomattavasti.
- Rintamalta on poistunut yli 300 000, joista vähintään puolet olisi kuollut ja toinen puoli vakavasti haavoittunut.
- Lisäksi pieni määrä lievästi haavoittuneita, jotka on päästetty pois ennen kuin pula sotilaista on iskenyt kunnolla päälle.

Iso mutta tässä on sitten nuo Wagner, vangit sekä nuo "muiden" joukkojen tappiot, koska emme tiedä kuuluko ne tuohon putinin ilmoittamaan määrään. Joten, jos ne otetaan mukaan, niin kuolleiden määrä on ehkä noin 200 000 - 250 000, muuten ehkä 150 000 - 200 000

Mutta, tämä on vain tällaista asioiden olettamista sekä numeroilla leikkimistä. Ei oteta tätä liian vakavasti.
Venäjän "virallisissa" luvuissa ei ole mukana mielikuvitustasavaltoja eikä Wagneria. Vankien osalta listaukset ovat todennäköisesti ainoastaan sinne päin.
 
Tämä on OT keskustelua, mutta laitan spoilerin taakse
Ajatuksesi on ymmärrettävä.
En tunne metalli alaa käytännössä ollenkaan (vaikka nuoruudessa tuli kesätöissä oltuakin), mutta uskoisin siihen pätevän samat lainalaisuudet kuin muuhunkin ammattitaitoa vaativaan työhön. Kadulta ei voi ottaa ketään tuostavaan sorvin ääreen ja odottaa että homma toimii. Tämän takia olen ihmetellyt näitä "miksei heti siirrytty kolmeen vuoroon ja tekemään viikonloputkin" kommentteja. Työvoimaa ei yksinkertaisesti ole. Uutta väkeä voi kouluttaa työpisteellä vain rajatusti kerrallaan ja osaaminen kasvaa vain vähitellen. Käytännössä jos työpisteellä on vuorossa kolme ammattilaista ja kaksi on ehdoton minimi että linjaa ei pidä sulkea, kestää se ehkä 1-2 lisä kaveria opettelemaan ilman että haittaavat prosessia liikaa ja tämä siis olettaen että ainakin yksi työpisteellä tai mieluummin kaikki kolme ovat a) riittävän osaavia opettamaan tehtävät b) riittävän opetukseen kykeneviä, jotta voivat ohjata uusia. Omissa kesätöissä aikoinaan oli työpisteellä 0-1 henkilöä, jotka täyttivät sekä a että b kriteerit. Itse sai opetella laitteita käyttämään ja firma otti takkiin kun useammalla linjalla oli samantapainen tilanne ja tasaiseen tahtiin joku kiireellinen lähetys missasi Kiinan koneen.

Jos ajatellaan että vaikka 3kk kuluttua voisi toimia semi-itsenäisesti, ei ole kuitenkaan vielä kykenevä kantamaan vastuuta työpisteestä saati opettamaan uusia. Tuossa keksityn esimerkin 3 työntekijän työpisteellä esimerkiksi voi pahimmillaan olla vain yksi joka osaa ja ymmärtää prosessin niin hyvin, että linja pysyy toiminnassa pitkäjänteisesti vahvuus on ikäänkuin 1+2. Jos siirrytään tekemään kellon ympäri, tarvitaankin 5+10 tai vähintään 3+12 jos yöllä ja viikonloppuiltaisin voidaan luistaa hieman. Tuon 10-12 osaavan henkilön kouluttaminen on jo hurja homma. Mutta tuo 1->3 tai 1->5 on todella pitkä prosessi, eikä onnistu välttämättä ollenkaan. Kerro tämä sitten tarvittavien ammattitaitoa vaativien työpisteiden lukumäärällä ja alkaa vähitellen hahmottua homman vaikeus.

Jos osaava ja opettamiseen kykenevä porukka on päästetty liian pieneksi, ei nopea skaalaus yksinkertaisesti onnistu. Pelkät koneet ei riitä.
Tämän vuoksi huoltovarmuudenkin takia tulisi pitää yllä riittävää tilauskantaa, jotta pystytään pyörittämään linjastoja vähintään kahdessa vuorossa ja pitämään palkat riittävän korkealla, että ammattitaitoista porukkaa tulee sisään. Lisäksi väki pitäisi ylikouluttaa ja mielellään pitää enemmän kuin luuranko miestöä.
Kaikki tämä pitää leipoa hintaan. Jos mennään huoltovarmuus edellä, tulisi tähän lisäksi sisällyttää järjestelmä, jossa linjastolla kiertäisi siihen kriisiajan sijoitettua miehistöä "kertaamassa" muista firmoista ja tähän liittyvä rahaliikenne pitäisi leipoa hintaan myös. Sitten oltaisiin vasta nopean noston mahdollisuudessa kiinni. Mutta sitten ollaan jo aika kaukana markkinataloudesta.
Kun puhutaan sotavalmiuteen tai huoltovarmuuteen liittyvästä toimialasta niin tuotannon kasvattamisen voi edellyttää olevan valmisteltu jo hyvinä aikoina. Tämä tarkoittaa sitä että firman työntekijöitä on jo koulutettuna nykyistä vaativampiin tehtäviin ja tuotannon skaalaaminen nykyisillä linjoilla tapahtuu pääsääntöisesti palkkaamalla väkeä avustaviin tehtäviin. Kriittisen tuotannon edellyttämää materiaaliakin varastoidaan hallitusti jo hyvinä aikoina. Perustana on se että tuotteille on olemassa valmistussopimukset jotka tarvittaessa aktivoidaan.

Kaikkea ei varmasti ole osattu huomioida mutta moni asia on. Olemassa olevien tuotantolinjojen koko kapasiteetti saadaan käyttöön paljon nopeammin kuin mitä uusien linjastojen rakentaminen henkilöstön koulutuksineen ottaa. Puhutaan täysin erilaisista kokonaisuuksista.

Tällaisia asioita pohditaan jatkuvasti esim. huoltovarmuuskeskuksen pyörittämässä poolijärjestelmässä. Kaikilla yhteiskunnan aloilla on omansa. Lisää teollisuuden poolijärjestelmästä:

 
Tämän vuoden lukema on isompi kuin tuo 100000. Itse putteli ja muutkin ovat puhuneet luvusta "1500" päivä rekryissä. Vuosien 22-23 suurin muutos oli PMC:istä luopuminen, ilmeisesti niiden potenttiaali oli lähinnä saada innokkaat sotijat rintamalle etnisten ryssien joukosta. Tämä kaivo taisi kuivua. Mitä ilmeisemmin sama rekrytointi oli kuitenkin tehokasta ja nyt rekrytään syrjempää rahalla ihan aitoon ryssänarmeijaan. Syrjäseuduilla luotta viralliseen ryssään on isompi kuin oliargien palkka-armeijoihin joten tulokasta on selkeästi löytynyt. Wagner itse hehkutti lukuja 20-30 000 ja siihen päälle he prosssoivat sen 40-50000 vankia auringonkukan lannoitteeksi.

Nyt jälkeenpäin en löydä milloin tuota 1500/päivä on alettu hokemaan isommin mutta viimeistään syksyllä tuo tuli esille. Eli lisäisin tuohon 100 000 lukuun kyllä 200kö ainakin.

Kokonaisuutena rintamalta olisi näillä lisäyksillä poistunut se 500-600kö.
Tämä vastaisi myös omaa näppituntumaa. Ukraina on ilmoittanut n. 300 kÖ tappiosta, mutta kuolleiden osalta se on puutteellinen eikä ole kattava. Ryssien ensihoito on niin heikko, että kuolleiden ja vakavasti haavoittuneiden suhde voi hyvin olla 1:1 ja silloin oltaisiin jo lähellä 600 kÖ:tä!
 
Viimeksi muokattu:
Institute for the Study of War on julkaissut laajan taustoituksen siitä, mitä eri skenaarioiden toteutuminen Ukrainassa tarkoittaisi. ISW nostaa esille Yhdysvaltojen kongressissa vellovan kiistan Ukrainan tukemisesta. Toistaiseksi uutta tukipakettia ei ole myönnetty, koska useat republikaanit ovat vastustaneet.

ISW:n mukaan Ukrainan auttaminen suurimman osan tai kaikkien Venäjän miehittämien alueiden takaisin valtaamisessa ja jälleenrakentamisessa tarkoittaisi, että suurin ja eniten taistelukokemusta saanut ystävällisen maan armeija Euroopan manteerella olisi Naton puolustuksen etualalla - liittyi Ukraina Natoon tai ei.

Asiaa havainnollistetaan kartalla, jossa Venäjän joukot sijaitsevat kaukana Nato-maa Romaniasta.


GBWZfN2WkAECAOM


Ukrainan rajojen palauttaminen vuoden 1991 rajoihin keventäisi Natoon Venäjältä kohdistuvaa painetta, sillä lähimmät venäläisjoukot olisivat yli 800 kilometrin päässä. Venäjä myös menettäisi vahvan asemansa Mustallamerellä ja merialueesta tulisi lähes Naton järvi, ISW kuvailee.

ISW:n mukaan Venäjä todennäköisesti joka tapauksessa ottaa lopulta Valko-Venäjän sotilaallisesta näkökulmasta hallintaansa ja asettaa joukkojensa tukikohtia sinne. Näiden tukikohtien muodostama uhka Natolle olisi kuitenkin hyvin erilainen, jos Valko-Venäjän molemmin puolin olisi Nato-joukkoja ja sen eteläisen rajan toisella puolen suuri, voimakas ja itsenäinen Ukraina.

- Koillis-Puolan ja Baltian maiden puolustaminen Valko-Venäjältä, Kaliningradista ja Venäjältä operoivilta venäläisjoukoilta on paljon helpommin hallittavissa ja halvempaa kuin koko Nato-rajan puolustaminen Mustaltamereltä Jäämerelle.


ISW:n mukaan se, että tuki Ukrainalle loppuisi äkillisesti ja Venäjä pääsisi valtaamaan maan tarkoittaisi, että Venäjällä on sodan jälkeen taistelukokemusta kerryttäneet ja huomattavasti suuremmat maavoimat kuin ennen sotaa aivan Naton vieressä. ISW:n mukaan Venäjä pystyisi todennäköisesti uhkaamaan lyhyen varoitusajan mekanisoidulla hyökkäyksellä yhtä tai useaa Nato-maata ainakin kahdeksalla divisioonalla, joiden tukena olisi merkittävät reservit.

Estääkseen venäläisten uhkaa ja puolustautuakseen siltä Yhdysvaltojen olisi sijoitettava Itä-Eurooppaan suuri osa maajoukoistan ja lisäksi useita häivelentokoneita.

- Koko hanke maksaa omaisuuden ja se maksaisi niin kauan, kun Venäjän uhka jatkuu - mahdollisesti määrittelemättömän pitkän ajan, ISW arvioi.

-Ina Kauppinen (IS)


SItä ei aina tajuakkaan, mutta Jenkeille on tosiaan syytä vääntää tämäkin rautalangasta.

In all these scenarios Americans should keep in mind that Ukraine is not Afghanistan.Afghanistan in 2001 was one of the poorest countries in the world with no industry tospeak of and a poorly-educated population. Ukraine is highly industrialized with amodern, urban, and highly educated population. Restored to its 1991 borders Ukraine’seconomy is large enough to support its own military

Tuo raportti: https://www.understandingwar.org/sites/default/files/The High Price of Losing Ukraine PDF.pdf
 
Eikö nyt kutakuinkin kaikki ole sitä mieltä että nuo Ukrainan päivittäin ilmoittamat eivät ole kaikki kaatuneita, vaan myös (vakavasti) haavoittuneet lasketaan mukaan?

Tietenkään ukrainalaisetkaan eivät ihan tarkkaa lukua voi tietää kuka selvisi ja kuka ei, tai miten monta hautautui raunioihin kun iskettiin johonkin tukikohtaan tai montako ryssää sen räjähtäneen Bemarin miehistötilassa juuri sillä hetkellä oli, joten ei noita nyt kannata ihan auringontarkkoina lukuina muutenkaan tulkita. Ja kun nyt sotaa käydään, niin eiköhän nuo pyöristetä yläkanttiin ihan taisteluhengen ylläpitämisen vuoksi.

Tämän hetken ymmärrykseni eri tietolähteitä yhdistelemällä on että Ukrainan luvut sisältävät niin kuolleet kuin haavakot, niin Wagnerilta kuin vankilasta kun mobikitkin, ja luku on ilmeisesti suhteellisen oikeansuuntainen.
 
Ei kannata lähteä yhdistelemään eri tietolähteitä, koska ne perustuvat niin erilaisiin menetelmiin ja lähtökohtiin. Ukrainalaisten luvut ovat mielestäni luotettavimmat ja nekin ovat huomattavasti alakanttiin kuolleiden venäläisten suhteen. Ukrainalaisilla on käytössä jonkinlainen evidenssiin perustuva laskentamenetelmä, jota ei, tietysti opsecistä johtuen, ole avattu kovinkaan selkeästi.

Miksi ukrainalaiset luvut ovat luotettavimmat? Nehän sen tappamisen ja laskemisen tekevät, sekä pyrkivät olemaan mahdollisimman tarkasti kartalla tappioluvuista. Venäläisillä pyrkimystä tähän tarkkuuteen ei näytä olevan laisinkaan. Jopa jenkkien ihailtu tiedustelutieto on vain lähinnä kolmannen käden tietoa ja siihen päälle hiukan visuaalista tjsp. evidenssiä.

Ukrainalaiset siis käsittääkseni laskevat ne, jotka pystyvät laskemaan taistelukentältä. Erilaiset piilotappiot jäävät tietysti laskematta. Erityisesti Bavovnan vierailut syvällä venäläisten puolella ovat vaikeita. Milläs ne lasket, ellei sitten ryssän puolelta tai vaikka paikallisilta tule jotain auttavaa evidenssiä? On ollut useita tapauksia, kun suuret iskut kaukana linjojen takana oleviin venäläisiin keskittymiin eivät oikein ole vaikuttaneet ukrainalaisten lukuihin ryssän tappioista.
 
Institute for the Study of War on julkaissut laajan taustoituksen siitä, mitä eri skenaarioiden toteutuminen Ukrainassa tarkoittaisi. ISW nostaa esille Yhdysvaltojen kongressissa vellovan kiistan Ukrainan tukemisesta. Toistaiseksi uutta tukipakettia ei ole myönnetty, koska useat republikaanit ovat vastustaneet.

ISW:n mukaan Ukrainan auttaminen suurimman osan tai kaikkien Venäjän miehittämien alueiden takaisin valtaamisessa ja jälleenrakentamisessa tarkoittaisi, että suurin ja eniten taistelukokemusta saanut ystävällisen maan armeija Euroopan manteerella olisi Naton puolustuksen etualalla - liittyi Ukraina Natoon tai ei.

Asiaa havainnollistetaan kartalla, jossa Venäjän joukot sijaitsevat kaukana Nato-maa Romaniasta.


GBWZfN2WkAECAOM


Ukrainan rajojen palauttaminen vuoden 1991 rajoihin keventäisi Natoon Venäjältä kohdistuvaa painetta, sillä lähimmät venäläisjoukot olisivat yli 800 kilometrin päässä. Venäjä myös menettäisi vahvan asemansa Mustallamerellä ja merialueesta tulisi lähes Naton järvi, ISW kuvailee.

ISW:n mukaan Venäjä todennäköisesti joka tapauksessa ottaa lopulta Valko-Venäjän sotilaallisesta näkökulmasta hallintaansa ja asettaa joukkojensa tukikohtia sinne. Näiden tukikohtien muodostama uhka Natolle olisi kuitenkin hyvin erilainen, jos Valko-Venäjän molemmin puolin olisi Nato-joukkoja ja sen eteläisen rajan toisella puolen suuri, voimakas ja itsenäinen Ukraina.

- Koillis-Puolan ja Baltian maiden puolustaminen Valko-Venäjältä, Kaliningradista ja Venäjältä operoivilta venäläisjoukoilta on paljon helpommin hallittavissa ja halvempaa kuin koko Nato-rajan puolustaminen Mustaltamereltä Jäämerelle.


ISW:n mukaan se, että tuki Ukrainalle loppuisi äkillisesti ja Venäjä pääsisi valtaamaan maan tarkoittaisi, että Venäjällä on sodan jälkeen taistelukokemusta kerryttäneet ja huomattavasti suuremmat maavoimat kuin ennen sotaa aivan Naton vieressä. ISW:n mukaan Venäjä pystyisi todennäköisesti uhkaamaan lyhyen varoitusajan mekanisoidulla hyökkäyksellä yhtä tai useaa Nato-maata ainakin kahdeksalla divisioonalla, joiden tukena olisi merkittävät reservit.

Estääkseen venäläisten uhkaa ja puolustautuakseen siltä Yhdysvaltojen olisi sijoitettava Itä-Eurooppaan suuri osa maajoukoistan ja lisäksi useita häivelentokoneita.

- Koko hanke maksaa omaisuuden ja se maksaisi niin kauan, kun Venäjän uhka jatkuu - mahdollisesti määrittelemättömän pitkän ajan, ISW arvioi.

-Ina Kauppinen (IS)
Voi herranjumala taas. Kuinka todennäköistä on että ryssä, vaikka sitten sotilaallisen läpimurton jälkeen, saisi haltuunsa nelikymmenmiljoonaisen Ukrainan joka suunnattomien kärsimysten ja uhrausten jälkeen leikkisi kuollutta ja antaisi puliukkoarmeijan pitää maata hallussaan? Millä planeetalla nämä profeetat asuvat? Ajatelkaa miehitettyä Suomea. Riittääkö miljoona miestä maassa pitämään hallussa vastahakoista ja kaunaista kansaa, ja vielä muka uhkaamaan divisioonilla paria naapurimaata? Ja Ukraina sattuu olemaan vähän isompi maa ja kansa, ja sen armeija on sattumalta myös saanut taistelukokemusta.

Laittaisivat nyt mobiilipelit pois ja katsoisivat reaalimaailman asioita.
 
Back
Top