Ukrainan konflikti/sota

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f807f9763

Siinä vaiheessa kun sotketaan verottajaa, pankkimaailmaa, valtion ohjausta, lakipykäliä ja isoja materiaalivirtoja niin oikeat vaihtoehdot käy hyvin nopeasti vähiin. Vaikka SAP sapettaa niin kummasti sillä vain pyörii suurin osa korporatemaailmasta. Eipä tuossa PV:lläkään ole paljoa vaihtoehtoja jos aletaan katsomaan. Samoin voi ihmetellä näitä "tehdään ihan oma systeemi" hankkeita niin valtiolla kuin kunnillakin. Saaga on aika surullista: Vitja, Apotti jne. Eikä tuo USA:n logistiikka ohjelmisto F-35:sellakkaan tainnut ihan putkeen mennä.

SAP on sinällään toimiva alusta mutta yleensä se käyttöliittymä tehdään säästäen ja loppu on legendaarista käyttäjätyytyväisyyttä.

Ukrainalle tämä on osa tärkeää integraatiota länteen.
Epic nyt ei ole mikään "ihan oma systeemi," ja kummasti toi Apotti silti meni perseelleen... Ja SAPin käyttöliittymästä mulla on kokemusta tasan yhden amk-kurssin osalta. Ei ne hommat pelaa yhtään sen paremmin konepellin allakaan, integrointeja tehdessä. Itse asiassa nykyisestä projektista kokemus on, että SAP pelaa koska me korjataan dataa ensin meidän päässä niin että SAP sen ylipäänsä nielaisee ja sitten SAPin jälkeen talouspuolen mimmit korjaavat lisää sen mitä SAP sotki. Katsomalla SAPin ohi meidän järjestelmästä infoa. Mutta niin se varmaan sitten on, että SAP on niin kuin demokratia: paska järjestelmä, mutta paras mitä meillä on.
Jos molemmat tiputukset totta, millä helvetillä sinne on ammuttu? Aikaisemmin MAKS myös twiittaili, että Kerchin silta suljettu ohjusilmavaaran vuoksi (noin 21.30).
Puolalainen pohtii että ei taitaisi ihan yltää - ei ainakaan virallisesti:

Apparently, the Ukrainians shot down one of the few Russian A-50U AWACS and damaged the Il-22M radio-electronic reconnaissance machine.Keeping my fingers crossed, I recommend being VERY careful and refraining from celebrating.

The A-50 was supposed to fall near Berdyansk, hit (like the Il-22) by a Patriot missile.

However, something doesn't seem right to me here, roughly speaking, it's about 180 km from the front line, not to mention that such a valuable air defense system is placed deeper - and the GEM-T range is about 160 km.

Now the most important thing is that I cannot imagine that the Russians would place such a valuable machine within the range of Patriot missiles or any other Ukrainian air defense system, even they are not that stupid.

A lot of unknowns, but if the A-50 was actually shot down, I would not rule out the involvement of some "new factor", either in the form of a longer-range anti-aircraft missile "attached" to the Patriot / Su-27 launcher or a completely new machine.


Katso liite: 91445

A great help in such a scenario would be the fact that AWACS, constantly emitting its radar, is an ideal target for missiles capable of passively targeting its emission (in simple terms, the air equivalent of the HARM missile).

Well, we're waiting for more details.



-

Toisaalta FrankenSAM / Patriot on tehnyt töitä tällä etelän suunnalla jo useiden kuukausien ajan joten se tuntuisi loogisimmalta vaihtoehdolta. Kenties AWACS harhautui liian lähelle? Olisi kyllä todella typerää, mutta eihän sitä tiedä.

Avaruusrakettien kaltaisesti mietin, miksei voisi olla kaksivaiheinen torjuntaohjus eli ensimmäinen vaihe kyydittää toisen vaiheen korkealle (ja kovaa, halutulle lentoradalle) ja putoaa pois kun polttoaine on käytetty. Kakkosvaihe jatkaa sitten matkaa oman polttoaineen turvin ja ohjautuu maaliin. Arvatenkin tässä ei ole mitään uutta sinänsä ilmatorjuntaohjusten osalta (erityisesti raskaammat ohjukset) mutta kenties eri ohjusten suorituskykyjä yhdistämällä voidaan luoda "jotain uutta". Toki kaikenlainen järjestelmien integrointi yms. voi tehdä tästä vaikean / mahdottoman ajatuksen, kunhan vain tuumailin mistä tuollainen "uusi ja yllättävä ratkaisu" voisi tulla - jos tässä edes on kyseessä sellainen.
Jos spekuloidaan teknisillä vaihtoehdoilla niin:
-Israel alkaa ottaa kantaa asiaan. Yksi David Sling ja saadaan mukavasti lisää peppukipua puttelille
-Buusterillinen IT puikko ja buusterin parantaminen. Esim. Aster 30 on käytössä ja isommalla buusterilla aktiivinen hakupää toimii kaukolaukaisuissakin
-S-300 sarjan puikko ammutaan länsimaisen tutkan ohjaamana tai jopa Ukrainan parantelema S-300 sarjan puikko. Ohjauksen osat vaikka RIM-7:skasta
-Partisaanipartio kentän noususuunnalla, muilutettuja Igloja tai jokin muu ManPads.
-Dronen/veneen kyytiin vaikka RIM-7:ska, laivaversioita on olemassa kautta koko ryssän IT-repertuaarin laukisimista

Pidän viimeistä ehkä jopa todennäköisimpänä kun Ukraina on putsannut Mustaamerta ryssän laivastosta urakalla eli eiköhän tuolla jo voi kohtuullisella riskillä kulkea pienemmillä laivoilla. Varsinkin jos kyydissä on kehittynyttä elsoa. Olisi myös luonteva jatkoa Ukrainan Mustanmeren kamppanjalle.
S-200 yltäisi. Ukrainalla on niitä, ampuivat yhden Taganrokiin ja venäjä väittää niillä yritetyn Kertsin siltaa useamman kerran. Puola on voinut toimittaa modernisoimiaan järjestelmiä, tai Ukraina vaan itse päättänyt muuttaa maalitusta.
Tämän mukaan satelliittikuvista nähdyt "vanat" näyttäisivät koneen kaarrelleen reilusti myös lähempänä kuin vain merellä.
Outo kuvio, yleensä pitkä sivu on uhkan suuntaan. Tässä se olisi siis länteen Krimin kaulan/Armjanskin suuntaan, vaikka rintama on lähempänä pohjoisessa. Vai sieltäkö lännestäkö ne Storm Shadowit yleensä saapuvat?
Aiemmin oli huhua että tuo Il-22 olisi vain vaurioitunut mutta ilmeisesti tässä ilmoituksessa se todetaan tuhotuksi. Olisiko hätälasku epäonnistunut tai pudonnut jo ennen kentälle pääsyä, siitähän julkaistiin radioviestintää jossa kone pyytää palolaitosta ja ambulanssia Anapan kentälle.

Ps. Otin kuvan pois niin jäi sullekin kontekstia 🫡😀
Kone voi olla korjauskelvoton vaikka pakkolasku onnistuisikin. Mutta pelkkä savuavakin kelpaa minulle mainiosti.
 
GD4Q9HWW4AAw_IM
 

Ihmetyttää, että millä ja miten näin tarkka geolokaatio toimii. Onko joku tekoälysovellus käytössä?
Ei välttämättä tarvita tekoälysovellusta. Ellei suorilta käsin pystytä tunnistamaan paikkaa maastosta tai muista tankinraadoista, niin yleensä materiaalista voidaan kuitenkin napata erilaisia vihjeitä. Esimerkiksi tässä tapauksessa nähdään että maa on täynnä kuoppia joten alueella on taisteltu paljon ja se sijaitsee todennäköisesti lähellä jotain nykyistä aktiivista rintamalinjaa, koska rintamatkaan eivät ole juuri muuttuneet pitkään aikaan. Kun nykyiset linjat suurin piirtein tiedetään ja jos tuurilla materiaalin lähde on antanut vielä suunnan tai sijainnin, niin se rajaa etsintäaluetta mukavasti.

Paremmat geolokaattorit ovat oppineet tunnistamaan tietyt Ukrainan alueet esimerkiksi maastonmuodoista, kasvillisuudesta tai käsittääkseni vaikka rakennustavasta/infrastruktuurista. Myös tunnistamalla kaluston voidaan päätellä, missä rintamilla venäjä kyseistä tyyppiä mahdollisesti käyttää. Sitten kun paikka löydetään, leikataan sopiva kohta videosta ja yhdistetään se kartalla näkyviin pisteisiin, liimataan yhteen ja saadaan todistettava geolokaatio.

Mutta epäilen, että joskus näissä tosiaan joudutaan harrastamaan ns. "brute forcea" eli käyttämään runsaasti aikaa ihan kartan pyörittelyyn ja silmämääräiseen paikan etsimiseen vaikka alue suurin piirtein tiedettäisiin. Ja mitä vähemmän vinkkejä videosta pystytään/osataan napata niin sitä enemmän ja kauemmin tätä joudutaan tekemään.
 
S-200 yltäisi. Ukrainalla on niitä, ampuivat yhden Taganrokiin ja venäjä väittää niillä yritetyn Kertsin siltaa useamman kerran. Puola on voinut toimittaa modernisoimiaan järjestelmiä, tai Ukraina vaan itse päättänyt muuttaa maalitusta.

Outo kuvio, yleensä pitkä sivu on uhkan suuntaan. Tässä se olisi siis länteen Krimin kaulan/Armjanskin suuntaan, vaikka rintama on lähempänä pohjoisessa. Vai sieltäkö lännestäkö ne Storm Shadowit yleensä saapuvat?

Kone voi olla korjauskelvoton vaikka pakkolasku onnistuisikin. Mutta pelkkä savuavakin kelpaa minulle mainiosti.

Tuota kuvion suuntaa katoin itekkin, mutta en ollu varma on A-50 niin väliä. Mahan alla olevat antennit siinäkin kai kuitenkin peilaa viistoon, mutta ehkä niitä ei haluttu käyttää (maavalvontaan ?). Toisaalta hävittäjällä se taasen on yleensä noin päin kohti uhkaa...
 
Tässä on puhuttu mereltä ja maalta tehdystä laukaisusta, oleellinen dimensio eli ilma on jäänyt välistä. Jos jenkit ja Lockhead ovat antaneet Ukrainelle testattavaksi uusia AIM-260 puikkoja, mitkä ovat ilmasta-ilmaan yli horisontin ja kantama +200 km ja saaneet ne integroitua käytössä oleviin hävittäjiin.


Muitakin vaihtoehtoja lienee olemassa, mitkä tähän pystyvät.



@Antares mainitsemista koordinaateista tulee n. 200km matkaa Ukrainan puolelle linjoja.

Katso liite: 91475

Tuolta Dnipron länsipuolelta ei taida yltää Patriotilla (ei ainakaan julkisesti kerrotuilla kantomatkoilla) mutta Zaporizzjan rintaman takaa yltäisi (juuri ja juuri) - kuva otettu tästä viestistä LINKKI:

1705320112612.png

Jos se aikaisemmassa viestissä arvioitu AWACS-koneen omituinen pohjois-etelä -suuntainen "lentorata" on lähellä oikeaa niin silloin kävivät reilusti mantereen päällä ennen kuin kääntyivät takaisin etelään.

A-50U koneista on sanottu jo vuodesta 2022 lähtien että niitä käytettäisiin S-400 järjestelmien kantomatkan pidentämiseen eli välittävät maalidatan ilmatorjuntapattereille, koska näiden oma tutka ei näe tutkahorisontin taakse. Nyt on liikkunut väitöksiä että AWACS-koneilla (arvatenkin myös muilla sähkömagneettista säteilyä etsivillä) olisi haettu kohteita, varsinkin Ukrainan tutkat ja EW-laitteet, joita vastaan sitten iskettäisiin ohjuksilla (ehkä myös liitopommeilla?). Osa on spekuloinut että S-300 / S-400 ohjuksia maasta-maahan -moodissa eli AWACS-kone välittäisi maalitiedot ja nämä ilmatorjuntaohjukset voitaisiin ampua kohtuu nopeasti koordinaatteihin (tai ainakin koordinaattien suuntaan).

Hyvin uhkarohkeasti ovat lentäneet harvinaisella, kalliilla ja vaikeasti korvattavalla AWACS-koneella. Kenties tosiaan Ukrainan EW-kyvyt ovat vaikuttaneet tähän eli on ollut pakko lentää lähempänä jos haluaa nähdä jotain? Väitetysti Ukrainan Su-24M koneet jotka ampuvat Storm Shadow / Scalp -ohjuksia olisivat operoineet Zaporizzjan rintaman pohjoispuolella sijaitsevalta sotilaslentokentältä (arvatenkin vain yksi kenttä monien joukossa), kenties tämä selittäisi AWACS-koneen sijaintia? Eli haluttaisiin nähdä näiden koneiden liikkeet mahdollisimman hyvin?

Ukrainalla on ollut jo pidemmän aikaa ainakin yksi Patriot-patteri jolla ovat väijyttäneet ryssää, muistatte varmaan ne Su-35S sekä elso-helikopterien pudotukset Kharkovan koillispuolella? Siinä oli ilmeisesti myös kyseessä uhkarohkeasti rajan tuntumaan ujutettu Patriot-patteri joka ampui nopeasti ja yllättäen. Mahdollisesti sama tilanne niiden joulukuussa pudotettujen Su-34 koneiden kanssa, tosin tällöin puhuttiin yleisemmin "FrankenSAM" nimellä mikä tarkoittaa neuvostovalmisteisten ja länsimaiden ohjusjärjestelmien ja tutkien epäpyhästä yhteenliitoksesta - eli todellinen "pudottaja" voi olla monen tekijän summa eikä pelkästään "Patriot".

Niin tai näin, Ukraina on iskenyt tehokkaasti aina kun on saanut tilaisuuden. Lämmittää mieltä kun näkee näitä tapauksia. Mietin vielä AWACS-koneiden käyttöä: Guy Plopskyn mukaan niitä pidettäisiin 3 kpl ilmassa yhtä aikaa ja toisaalta lainasin itse toista lähdettä, jonka mukaan yhdellä kentällä olisi ollut 2 kpl näitä koneita. Voisiko olla että näitä koneita olisi siis 6 kpl Ukrainan rajaseudulla ja niitä operoitaisiin pareina eli yksi lentää ja toinen on kentällä odottamassa omaa vuoroaan? HUOM: ryssä modernisoi kahdeksannen A-50U koneen viime vuonna eli heillä oli niitä 7 kpl käytettävissä ennen ko. koneen modernisoinnin valmistumista. Täten kuvailemani käyttö vaatisi että 6/7 eli 85,7% A-50U konetta olisi kokoajan Ukrainan rajaseudulla ja aktiivikäytössä - tämä on melkoisen kova vaatimus ja pidemmän päälle lienee mahdotonta koska koneet vaativat määräaikaishuoltoa. Toisaalta vähemmällä määrällä ei saada yhtä kattavaa peittoa eikä sitä voida ylläpitää 24/7.

-

MUOKKAUS: Patriot on tosiaan siinä ja siinä, ylettyykö. Riippuen tietysti siitä, mistä mitataan ja minne - ja mikä on arvioitu kantomatka:

The current Russian cope about the shootdown of the RFAF A-50 and damage to the Il-22 ranges from "friendly fire" to a "22 member British SAS team with MANPADS."

Personally, I am having a hard time wrapping my head around what weapon was used if it was not friendly fire, which I do not believe it was.

The distance from Ukrainian controlled territory to the location where the planes were believed to be is just at or outside of the range of a Patriot MIM-104D/E PAC-2 which has a published range of 160 km (86 nmi; 99 mi).

Despite this, Patriot seems to be the most popular working theory I have observed from others.


1705321480126.png

 
Viimeksi muokattu:
^ Kone on tuossa videossa laskuasussa, eli tulossa normaaliin tapaan kentälle laskuun. Jonkun partiolennon päätteeksi siis. Ei siis ole viimeiseltä lennolta, jos se on kesken partioinnin ammuttu alas meren yllä.

EDIT: En siis väitä etteikö konetta olisi ammuttu alas. Uskon ja toivon että se olisi. Mutta tuo video ei ole "viimeiseltä lennolta" kuten tekstissä väitetään.
 
Viimeksi muokattu:
Minkähänlainen tuo omakonetunniste on murtaa jos olisivat sen avulla päässeet tarpeeksi lähelle. Pelkkää spekulointia tämä toki.
 
Tiedossahan tämä on ollut, mutta tässä viestiketjussa avattu hieman asiaa.

"Venäjän hallitus on piilottanut suuren määrän dataa yleisöltä ilmeisen yrityksenä salata Ukrainan sodan vaikutukset.
Analyysi osoittaa, että helmikuun 2022 jälkeen on poistettu lähes 500 tietojoukkoa, jotka kattavat kaiken säästä valtion eläkkeisiin.
Venäläinen julkaisu "To Be Precise" raportoi, että ainakin 44 hallintoelintä on lopettanut tietojen julkaisemisen, ja jotkut tilastoalustat on poistettu kokonaan. Laki muutettiin helmikuussa 2023 siten, että hallitus voi lopettaa valtion tilastojen julkaisemisen."

Salattu mm:

-Tiedot, jotka osoittavat pakotteiden vaikutuksen, mukaan lukien tuonti, vienti, öljyn tuotanto ja jalostus.
-Tiedot pakotteiden kohteena olevista yrityksistä, sotilastuotantoon osallistuvista yrityksistä ja tuontikorvausalan yrityksistä.
-Julkiset hankinnat ja sopimukset sekä budjettimenot.
-Tiedot sodan aiheuttamista kuolemista ja vammoista.
-Lähes kaikki tiedot vangeista, joista monet ovat kuolleet värvättyään taistelemaan Ukrainassa.


 
Kaikki karjan ruokintaan käytetty vilja ei välttämättä kelpaa ihmisravinnoksi.
Iso osa Suomesta saati Venäjästä ei kelpaa elintarvikelpoisen viljan viljelyyn. Sen sijaan eläimille riittävään laatuun eli rehuviljaan kyllä.

Suomessa nimenomaan siirrytään sodassa eläinperäiseen, koska hajautettu naudanlihan ja maidontuotanto kestää sotaa. Nauta eli märehtijä kun kasvaa ja elää(lypsää) tarvittaessa pelkällä nurmella. Monivuotinen nurmi taas kasvaa ihan pohjoista myöten joka mörön perseessä missä ihmisravintoa ei voi kasvattaa.

Nauta yleistyi Suomessa edellisen nälänhädän takia, koska ne pärjäävät kun on vettä ja nurmea. Vilja ja tiivisteet vain lisäävät tehokkuutta, mutta eivät ole pakollisia.

Jos paska osuu tuulettimeen ilmaston tai ryssän osalta, monivuotisesta nurmesta elävät märehtijät ovat pelastus. Siihen ei sähköä tarvita että lehmä lypsää ja sonnipoika kasvaa, hajautetusti ympäri maan.

Ryssäkin kyllä tietää sen, kaikki jotka huoltovarmuudesta oikeasti tietävät, ymmärtävät sen.
 
Back
Top