Ukrainan konflikti/sota

Karu video hyökkääjän kohtalosta. Tietää kuolevansa ja tervehtii tappajaansa.


Tuli tuota videoa katsellessa Ilkka Malmberg -vainaan kuvitelma alikersantti Lehdosta:

Lehto oppi puhumaan 4-vuotiaana ja vaikenemaan 6-vuotiaana. Kasvattiperheen poika naarattiin Näsijärvestä ja kannettiin aittaan. Lehto kävi ovelta kurkkaamassa, vaikka oli kielletty. Hänet lähetettiin Tampereelle. Lastenkodin makuusalissa itkettiin joka yö. Kansakoulussa Lehto istui kaksi luokkaa. Seuraavat kaksi hän seisoi nurkassa. Viimeiset kaksi hän kulki Kyttälän kaduilla. Hän ei pyytänyt keneltäkään mitään, ei edes tulta. Jos sitä tarjottiin, hän ei ottanut. Työväentalon ilmaisen hernesopan hän otti, pani pihalla juoksuksi, livahti liiterin taakse ja söi saaliinsa kuin susi. Lehto piti bensasta ja syreenin tuoksusta. Eläinkunnasta, auringosta, puista, miehistä, naisista ja lapsista hän ei pitänyt. Hänen uhmaikänsä alkoi puoli vuotta ennen syntymää, kohdussa, siellä missä hänet hylättiin, ja päättyi 21 vuotta myöhemmin märässä metsässä Petroskoihin johtavan maantien varrella.

fella.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoisia lukuja, vaikka eivät ihan varmoja olisikaan. Mutta, heitetään näiden pohjalta kevyttä ajatusleikkiä.

- Olen jo pitkään pohdiskellut tuota rintamalla olevien vanujen määrää. Lokukuun alusta alkaen, venäjän käytössä olevien vanujen määrä on vähentynyt keskimäärin vajaalla kymmenellä per päivä. Toki, tämä perustuu optimistiseen Ukrainan ilmoituksen, mutta toisaalta tässä ei ole otettu huomioon niitä tankkeja, jotka hajoavat ja joita venäjä ei saa enään korjattua. Joten, jos tuo 2500 vaunua pitää paikkaansa, niin silloin rintamalla olevat tankkireservit ovat syöty lokakuun alkuun mennessä. Tämä tietenkin sillä oletuksella, että Ukraina pystyy pitämään nykyisen tahdin päällä. Tämän jälkeen venäjä on pelkästään kunnostusten (joiden aihiot loppuvat viimeistaan vuoden 2025 aikana) ja uudistuotannon varassa. Joten, jos venäjä meinaa tätä sotaa jatkaa vielä 2-3 vuotta nykymenolla, niin sillä pitäisi olla nykymenolla rintamalla jo noin 10 000 vaunua reservissä.

-Tykistön suhteen tilanne on vielä huonompi. Syksyllä oli välillä pitkiä jaksoja, jolloin Ukraina oli ilmoittanut tuhonneensa 30 tykkiä päivässä. En itse ole nähnyt arvioita, paljonko venäjä pystyy korvaamaan menetetty kalustoa, mutta varmaan ollaan aika kaukana tuosta 30 per päivä. Joten luultavasti kuukaustappiot ovat siellä 600-800 hujakoilla. joten jos tuo 4800 pitää paikkaansa, niin tykit alkavat olemaan lopussa jo kesällä.

Jos venäjä nyt todellakin keskittää tuollaisen määrän kalustoa Harkovan hyökkäykseen, niin se on aika paljon kokonaismäärästä. Koska pitää ottaa huomioon se, että vaikka venäjlllä olisi tuo 2500 vaunua rintamalla, niin me ei tiedetä kuinka moni niistä on kunnossa. Joten, jos oletetaan että esim 70% vaunuista on kunnossa, niin silloin tuo 800 vaunua vastaa puolta venäjä kaikista kunnossa olevista vaunuista.
Joten, kyllä tässä vähän haisee All-in. Varsinkin nyt vaalien alla.

Siihen, että onnistuuko tämä venjän hyökkäys, niin en usko. venäjä hyökkää kuitenkin linnoitettuja asemia vastaa, miinoitteiden läpi ja vastassa on kovaa kalustoa. Ei tämä Ukrainalle mikään helppo nakki ole, mutta varmasti he hoitavat tämän. Mutta, se mikä tässä on mielenkiintoista, niin mitä sitten taistelun jälkeen tapahtuu? Oletus on kuitenkin, että venäjä vetää tässä taas perinteiset 70-80% tappiot. Joten, onko Plan B mietitty?

Voidaan myös tarkastella tilannetta Oryxin numeroiden valossa: muistaakseni vuonna 2022 heidän listalle päätyi noin 1 600 kpl panssarivaunuja ja vuonna 2023 noin 1 000 kpl.

Jos oletetaan että heidän materiaali ei sisällä kaikkia vaunumenetyksiä ja arvioidaan että todelliset tappiot olisivat 20% suuremmat, niin silloin vuoden 2023 tappiot olisivat olleet 1 200 kpl eli keskiarvoisesti 100 kpl per kuukausi.

En muista, oliko se brittien MoD vai ISW jonka päiväraportissa viitattiin näihin numeroihin, mutta arvioivat ryssän kykenevän "tuottamaan" noin 100 kpl panssarivaunuja per kuukausi eli 1 200 kpl per vuosi. Tämä tarkoittaisi että kykenevät juuri ja juuri korvaamaan tappionsa.

MUTTA onko vuosi 2024 samanlainen kuin vuosi 2023 tappioiden osalta vai lähempänä vuotta 2022? Jos ryssä todellakin haluaa aidosti vallata Donetskin ja Luhanskin alueet vuoden 2024 aikana niin silloin ei riitä pelkkä juoksuhaudoissa istuminen ja pienillä jalkaväkijoukoilla hyökkääminen. On pakko yrittää voimalla ja väkipakolla läpi puolustuslinjoista, pyrkiä syvään läpimurtoon. Luhanskin alueesta on 10% valtaamatta ja Donetskin alueesta noin 50%.

Minulla on sellainen kutina että tämä vuosi tulee olemaan se, kun ryssä yrittää ihan kunnolla. Syy ei ole pelkästään se että tsaari haluaa nuo edellä mainitut alueet vallatuiksi vaan myös se että vielä tänä vuonna heillä on kalustoa mitä tuhlata. Ukrainassa oleva kalusto on määrällisesti runsasta ja varastotukikohtia ei ole vielä tyhjennetty totaalisesti. Täten kulutusjuhla voi vielä jatkua, ilman että suuri kylmä hiki nousee otsalle.

MUTTA tappiot voivat olla suuria ja tulokset vähäisiä. Jos meno jatkuu tämän trendin mukaan, vuosi 2025 tulee olemaan hyvin paljon vaikeampi kaikin tavoin (taloustilannetta unohtamatta). Väitetysti "suuri suunnitelma" vaati että Dnipron itäpuoliset alueet tulisi kyetä valtaamaan "vuosien 2025 ja 2026 aikana" eli vaikka aikaa on enemmän, alue on myös suurempi ja sisältää useita miljoonakaupunkeja. Kuulostaa hyvin epäilyttävältä tavoitteelta, miten muka resurssit riittäisivät, mutta näihin on vielä pitkä matka: ensin pitäisi vallata Donetsk ja Luhansk.

Minusta tässä kuviossa haisee se että toistaiseksi heillä on millä mällätä joten ei suuremmin huoli paina ja puheet ovat kohtuu rentoja. Laitetaan yksi vuosi lisää ja oletan että sävy on muuttunut, varsinkin jos tavoitteita ei saavutettu suurista tappioista huolimatta. Silloin on yhtäkkiä uuden todellisuuden edessä ja resursseja ei enää olekaan samalla tavalla tuhlattavaksi. Silloin varmasti kaivaudutaan tiukasti ja pyritään pitämään kynsin ja hampain kiinni "saavutetuista eduista". Samalla puheet kovenevat, koska ei muutakaan voida. Yritetään saada uhkaamalla ilmaiseksi se mistä joutuisi muuten tappelemaan kovasti.
 
Unohtakaa kyky ja järki, ne ei ole yhdistettävissä venäjään. Ei tietenkään mitään uraa uraa tuloa luvassa..

Aika köykäisiksi jäävät ne todennäköisimmät toteuttamistatavat silloin:

- gps-häirintää, mutta sitä on tehty jo vuosien ajan
- hävittäjien ja pommikoneiden ilmatilaloukkaukset, mutta sitä on tehty jo vuosien ajan
- kaikenlainen internet-perustainen häirintä, mutta sitä on tehty jo vuosien ajan
- "siirtolaisia" rajoille, mutta sitä on tehty jo vuosien ajan
- erilaisten ääriliikkeiden ja -puolueiden tukeminen ja sisäisen eripuran lietsominen, mutta sitä on tehty jo vuosien ajan

Mitäpä muuta "ei suoraa hyökkäystä" voisi tarjota? Datakaapelien katkaisu ehkä, tosin siitä on jo nähty esimerkkejä, samoin kaasuputkien vaurioittaminen.

Ohjuksen ampuminen johonkin maahan puolestaan on suora sotatoimi ja johtaisi vastatoimiin sekä mahdollisesti suuriin ongelmiin ryssän kannalta.

Kyllä asiaa joutuu kykyjen ja järjen näkökulmasta lähestymään, ei se Putin ole "raivotautinen piski joka juoksee ympäriinsä ja puree ketä tahansa", tuo on pelkkää legendaa. Järki ja logiikka ohjaa tekemistä ja kyvyt ovat ne mitä voidaan käyttää, joten temput ovat ennakoitavissa.
 
Itse tässä kohtaa pitäisin sitä jo hyvänä voittona, jos Ukraina onnistuisi tämän vuoden aikana Asovanmeren rannan valtaamaan takaisin Mariupolista Krimille vievälle kannakselle saakka. Tästä positiosta olisi hyvä lähteä rauhanneuvotteluihin, kun Krimin huolto olisi täysin sen yhden sillan varassa.
 
Jos venäjä nyt todellakin keskittää tuollaisen määrän kalustoa Harkovan hyökkäykseen, niin se on aika paljon kokonaismäärästä. Koska pitää ottaa huomioon se, että vaikka venäjlllä olisi tuo 2500 vaunua rintamalla, niin me ei tiedetä kuinka moni niistä on kunnossa. Joten, jos oletetaan että esim 70% vaunuista on kunnossa, niin silloin tuo 800 vaunua vastaa puolta venäjä kaikista kunnossa olevista vaunuista.
Joten, kyllä tässä vähän haisee All-in. Varsinkin nyt vaalien alla.
Venäjän on nyt järkevää puskea all-in, koska republikaanit torppaavat USA:n tukea ja varustelu muutenkin jumittaa. Kaikki Puolan maajussien rekkablokkaukset ja vastaavat toimivat nyt tehokkaasti. Vaalien jälkeen ei ole enää samoja syitä jumittaa apua. Trump ei ehkä saa ihan välittömästi lahjoitettua Ukrainaa Putinille ja palautettua suhteita täysin ennalleen, joten on mahdollisuus että nyt on kaikkein otollisin tilanne.
 
Itse tässä kohtaa pitäisin sitä jo hyvänä voittona, jos Ukraina onnistuisi tämän vuoden aikana Asovanmeren rannan valtaamaan takaisin Mariupolista Krimille vievälle kannakselle saakka. Tästä positiosta olisi hyvä lähteä rauhanneuvotteluihin, kun Krimin huolto olisi täysin sen yhden sillan varassa.
Tätä yritettiin kesällä 2023 laihoin tuloksin. Miksi 2024 tämä olisi millään muotoa realistista? Tämä kaikkien forumistien märkä uni ei tule tapahtumaan, ainakaan vuonna 2024, valitettavasti.
 
Karu video hyökkääjän kohtalosta. Tietää kuolevansa ja tervehtii tappajaansa.


Tuli tuota videoa katsellessa Ilkka Malmberg -vainaan kuvitelma alikersantti Lehdosta:

Lehto oppi puhumaan 4-vuotiaana ja vaikenemaan 6-vuotiaana. Kasvattiperheen poika naarattiin Näsijärvestä ja kannettiin aittaan. Lehto kävi ovelta kurkkaamassa, vaikka oli kielletty. Hänet lähetettiin Tampereelle. Lastenkodin makuusalissa itkettiin joka yö. Kansakoulussa Lehto istui kaksi luokkaa. Seuraavat kaksi hän seisoi nurkassa. Viimeiset kaksi hän kulki Kyttälän kaduilla. Hän ei pyytänyt keneltäkään mitään, ei edes tulta. Jos sitä tarjottiin, hän ei ottanut. Työväentalon ilmaisen hernesopan hän otti, pani pihalla juoksuksi, livahti liiterin taakse ja söi saaliinsa kuin susi. Lehto piti bensasta ja syreenin tuoksusta. Eläinkunnasta, auringosta, puista, miehistä, naisista ja lapsista hän ei pitänyt. Hänen uhmaikänsä alkoi puoli vuotta ennen syntymää, kohdussa, siellä missä hänet hylättiin, ja päättyi 21 vuotta myöhemmin märässä metsässä Petroskoihin johtavan maantien varrella.

Katso liite: 92681

Niin kauneus on katsojan silmässä. Itse en näe tuossa mitään karua, yksi saasta on juuri astumassa sen kynnyksen yli, jolloin hän muuttuu hyväksi 🙂

P.s. Osassa droneja pitäisi olla kaiutin ja mikrofoni, jotta näitä ryssiä voitaisiin käydä haastattelemassa, mm kysyen mitä mieltä he ovat ryssälän imperialistisista pyrkimyksistä. Ja toisaalta näkevätkö he jotain pahaa siinä, että elettäisiin vain sulassa sovussa naapurin kanssa ja pidettäisiin huolta lapsista ja lapsen lapsista... voisi saada mielenkiintoista materiaalia aikaiseksi, jota kelpaisi esitellä ryzzän telkkarissa 😂
 
Päivän luvut:
418810331_734713192175095_4737178390216959042_n.jpg
 
Se on vähän eri asia ryssien saada muutamia kymmeniä miehiä sinne talojen raunioihin Avdiivkassa väliaikaisesti lippua nostamaan kuin saada se pidettyä ja edelleen laajennettua. Jälkimmäinen vaatii, että huolto toimii sinne etulinjaan saakka ja jos kummallakaan puolen kaupunkia eivät pysty ajoneuvoilla liikkumaan niin ei sinne käsipelillä tarpeeksi huoltoa viedä.

Mutta tykistön ja heittimistön avulla nuo olisi saatavissa pois ilman isoja omien tappioita. Siihen vaan tarvii sitä murkulaa olla käytettävissä.

 
Itse tässä kohtaa pitäisin sitä jo hyvänä voittona, jos Ukraina onnistuisi tämän vuoden aikana Asovanmeren rannan valtaamaan takaisin Mariupolista Krimille vievälle kannakselle saakka. Tästä positiosta olisi hyvä lähteä rauhanneuvotteluihin, kun Krimin huolto olisi täysin sen yhden sillan varassa.
Kuten aiemminkin sanoin, en pidä realistisena, että Ukraina tekee laajoja hyökkäysoperaatioita tänä vuonna ellei ihmeitä tapahdu, eli ellei kaukovaikutuskyvyllä saada venäläisten tilannetta niin tukalaksi, että Venäjän on pakko vetäytyä tuolta. Sekin, että Venäjän painopistemuutokset aukaisisi Ukrainalle mahdollisuuden hyökkäysoperaatioon vaatii aika paljon varsinkin tuolla etelässä, kun Venäjän on aika hyvin linnoittanut asemat sieltä. Ja se iso voitto tänä vuonna voi tosiaan olla se että saadaan lähes lamautettua Venäjän energiainfra Euroopan puolelta ja varsinkin ulkomaanvienti-infra. Kaasuun ei tosin näytä Ukraina koskevan, ei ainakaan vielä. Kauttavientisopimus loppuu ensivuoden vaihteessa tällä haavaa, ellei nyt sitten Slovakian kanssa sopineet alustavasti, että se jatkuu vastineeksi Slovakian tuesta Ukrainalle, jotain sellasta juttuahan oli.
 
Hyödyllinen lisäinfoa sisältävä taulukko, tämä siis Covert Cabal -videon datan perusteella (high_marsed osallistui tykkien yms. kaluston laskentaan):

Based on the exalant work done by @CovertCabal and @HighMarsed looking at Russian artillery in storage, I created for myself a little table, including looking at the weapons by caliber. There are a lot of caveats to this but here it is hope it's useful.

1707118511097.png

If you haven't seen it yet, here is the link to that video.the weapon caliber that is coming out in the smalest% is the standard 152mm (if you don't count the 130mm) which is another reason to think that Russia is/has run low on this caliber.


-

Poiminta viestin kommenteista, käyttäjän Waffentraeger kommentti: One caveat is D-20/D-1/M-30 guns and ammo. D-20 use standard 152mm, while D-1 have AFAIK a different ammo (lightweight carrier couldn't handle full power). M-30 (~2000) use 122mm ammo which is not fully interchangable with D-30 (D-30 can use all M-30 ammo, but not vice versa).

Häneltä kysytty: Do you know if certain barrels are interchangeable between towed and SPGs? Using the barrel of a D-20 on a 2S3, D-30 on a 2S1, 2A36 on 2S5, 2A65 on 2S19? Is it possible as is or would it require "certain changes"?

Johon Waffentraeger vastasi näin: That was the general idea when introducing a towed and SPG version f the same gun. Barrels and various other parts are usually interchangable between the two versions.

-


Tykistö ei ole minun vahvin lajini mutta yllä lainattu kommentti vahvistaa sitä ajatusta että tietty osa ryssän varastoista poistuneesta vedettävästä tykistöstä on käytetty ainakin tuliputkien luovuttajana (kenties myös muita varaosia on kelpuutettu?). Näin saadaan SPG-tykeille uusia tuliputkia ja varaosia.

Selvästi tietysti tietty osa vedettävistä tykeistä on otettu käyttöön sellaisenaan ja toisaalta tietyt varastoidut tykit eivät kelpaa SPG-vaunujen elintenluovuttajiksi, koska niitä ei ole alunperinkään tarkoitettu siihen (ei siis yhteisiä tuliputkia, esim. MT-12 Rapira tai M-46).

Tämä tarjoaa ainakin osittaisen selityksen sille, miksi vedettävää tykistöä on otettu varastotukikohdista niin paljon enemmän kuin SPG-vaunuja.

-

MUOKKAUS: tämä innosti erään Jack-nimisen twitter-tilin laskemaan, mikä voisi olla nykyinen varastojen tilanne kun huomioidaan satelliittikuvien ikä (eli kuvan ottamisen jälkeen varastotukikohdasta poistuneiden tykkien ja SPG-laitteiden määrä) sekä lisätään pieni tuliputkien kannibalisoinnin prosenttiosuus:

Funny because I thought of doing the same analysis. My main difference was including barrel removal % as reported by @HighMarsed and accounting for the age of some of the photos.

1707118536866.png

1707118550517.png

HUOM: tässä taulukossa on kätevästi paritettu tietyt SPG:t ja vedettävät tykit eli ne joiden tuliputkien pitäisi olla vaihtokelpoisia keskenään (Waffentraeger-käyttäjän kommentti tuosta ylempää): Using the barrel of a D-20 on a 2S3, D-30 on a 2S1, 2A36 on 2S5, 2A65 on 2S19. Täten voi miettiä että varastoidut perässävedettävät tai ainakin osa niistä käytettäisiin elintenluovuttajina - mutta tämäkin resurssi on rajallinen. Kun se on kulutettu, jäljellä on tuliputkien uustuotanto ja Ukrainan taistelukentiltä kannibalisoidut.


-

Richard Vereker kommentoi viestiä näin: Good chart, that's a lot of extra guns removed, especially Towed Artilay.

Johon Jack vastasi näin: It’s mainly due to Schuchye. The Russians had already removed 1800 towed and the most recent photo was from July 2023. That’s a lot of systems that have probably been removed that @HighMarsed wasn’t able to see.

Also I should be clear about a caveat. I’m calculating the monthly attrition rate starting in June 2022 not Feb 2022 b/c I don’t think they had to pull out reserves until they changed strat and started massive artillery usage around Sieverodonetsk


Johon Richard Vereker vastasi näin: Do we have the type of gun at each base? could we do a more complex table with each gun, split into components for each base? And/or do we have the dates/numbers that were used to make the video 6 months ago? could we see if the rate of removal is increasing?

-

Toinen kommentti: It's not accurate unfortunately. It's been done using 18 months as a monthly divisor I think.

-


Jack eli laskelman laatija kommentoikin että hän laski kesäkuusta 2022 alkaen eli käyttää tästä syystä 18 kuukautta - olettaa että ryssä ei aloittanut varastojen tyhjentämistä tätä aikaisemmin: LÄHDE

Yes, but from all appearances Russia was expecting a quick victory. Again I don't think they believed there was a need for massive artillery reactivation until months after the initial invasion and after they started burning through barrels. You're free to your opinion though.

Also, if anything this estimate is conservative due to the reported acceleration of artillery losses. From Feb 22nd to June 1st 2022, Ukraine reported 659 arty destroyed. In a similar time frame of Oct 2023 to now they have reported 2700 arty destroyed


ELI suomeksi sanottuna sodan kolmen ensimmäisen kuukauden (maaliskuu, huhtikuu ja toukokuu 2022) aikana ei olisi otettu varastoista kalustoa ollenkaan ja tyhjennys alkoi kesäkuun 2022 alussa.

Toisaalta hän ei laske tähän päivään asti (hyökkäyksen alkamisesta kulunut hieman reilut 23 kuukautta) vaan olettaa satelliittikuvien iän "keskiarvon" olevan pari kuukautta sitten. Näin saadaan "Attrition rate / month" sarakkeessa käytetty jakaja 18 kuukautta.

Toki tämä menisi "enemmän oikein", jos käytetään kullekin varastotukikohdalle sen virallista satelliittikuvien ottamispäivää ja lasketaan siitä keskiarvo kyseiselle ajalle - voidaan silti halutessaan tehdä oletus että tukikohdan tyhjentäminen alkoi heti hyökkäyksen alkamisen jälkeen tai yksi kuukautta sen jälkeen tai kaksi tai kolme kuukautta sen jälkeen tai mitä tahansa muuta ajankohtaa käyttäen.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top