Ukrainan konflikti/sota

Tänään A-Studiossa Ukrainan rintamatilanteen pohdintaa.

 
Tämä. Kaksi vuotta intensiivistä sotaa ja 0,4M mobikkia nurin. Paljonko vielä joutaisi? 4M? 8M? 16M? Tässä valossa miettimään koska se zenäjä kaatuu..
Tämä. Tätä olen myös minä miettinyt yön pimeinä tunteina. Ja pahaa pelkään.
Putin on tutustunut tarkoin Venäjän/Neuvostoliiton historiaan ja taisi pahimpaan korona-aikaan bunkkerissaan historiaa lukiessaan suorastaan hurmioitua siitä ihmisuhrien määrästä jonka Neuvostoliitto koki/antoi WW2:den aikana. Tuolloin Neuvostoliittolaisia kuoli miltei 27 miljoonaa josta sotilaita n. 10,7 miljoonaa.
Jos tosiaan Putte ihanoi WW2:den aikaista Neuvostoliiton uhrien määrää, ollaan Ukrainan sodan uhrien/kuolleiden määrässä vasta ihan alussa. Näin pelkään.
 
Viimeksi muokattu:
Voi kun voisikin olla joku päivä totta:

IS/ TASS/ RT: Ukraina väittää, että sillä on nyt hallussaan 50 ydinasetta ja niiden jakelujärjestelmää hajasijoitettuna eri puolille maata.

- Delirium-dima: "Mutkun sössön sössön. Natsit. Tuhmaa, tyhmää ja lapsellista. Ei saa! Ja vaikka saiskin, me kyllä varmana nuketetaan kaikki ja vielä loputkin!".

- Zelenskyi: "Parahin dima, haluaisin vain nostaa esille sellaisen näkökulman, että Ukraina luopui ydinaseistaan vastineeksi Venäjän lupauksesta kunnioittaa rajojaan. Siksi presidentti puuttimen päätös rikkoa tätä kirjallista sopimusta on tehnyt Ukrainan ydinaseiden hallussapidosta sekä laillista että tarkoituksenmukaista. Olen esittänyt asevoimillemme käskyn maalittaa sopivia poliittisesti ja sotilaallisesti merkittäviä kohteita venäjällä. Tavoitteenamme on minimoida siviilien kärsimys. Teillä on kaksi viikkoa aikaa vetäytyä vuoden 1991 rajojen taakse. Kysyttävää?".
- Delirium-dima: "mut... pppuuuuutttiiiiii.... äääää!!!".

Ja sitten me muistetaan, että Ukrainalla oli ydinaseita. Ja että supervaltojen takuut annettiin ja lupaukset rikottiin.
 
Nyt alkaa äimät hatussa olemaan siinä asennossa, että alkakaa jantterit varautumaan ryssän kurmotukseen. Minä oon jo yli-ikänen mut tuun messiin vaikka erityisluvalla...Ryssät olis helpompi pysäyttää Ukrainassa, mutta jos ei se kelpaa, ni pysäytetään sitte aikanaan omalla verellä täällä....
No vähän samat ajatukset täällä. Viime perjantaina kävin aluetoimistossa kyselemässä tietojani...
Neuvottiin tekemään jostain arkistoista, oliko se nyt viitasaarelta( ihan meni ohi) tekemään tiedustelu.
Oikeastaan mitään menetettävää enää ole kuitenkaan mutta halu osallistua on.
 
Lähitulevaisuudessa asialla on tekoälyllä kuvan pohjalta lukittuva FPV, ja pian sähköherhiläiset taistelevat massoina taivaalla.

Parvi tulee, ja kyse on korkeintaan vuodesta jos edes sitäkään. Juuri oli uutista että läntinen "dronekoalitio" aikoo tuottaa Ukrainaa varten suuren määrän nimenomaan AI-pohjaisia droneja.
Länsi on kova lupailemaan kaikenlaista. Parvi-dronet on olla kehityspyödällä jo lähemmäs kymmenen vuotta, toivoa sopii että sota pistää hommat liikkeelle.
Itse en usko että tekoälyn ohjaama drone ihan lähiaikoina päihittä ihmisen kontrolloimaa, mutta kyky toimia ilman radioyhteyttä saattaa tehdä huonommastakin tekäölyohjaajasta kelvollisen.
 
Moskovassa laitettiin pakkohoitoon mies jonka väitetään levittäneen valeuutisia Venäjän armeijasta. Raikas tuulahdus suoraan Neuvostoliitosta jossa toisinajattelijat laitettiin mielisairaalaan. Tuolloin suosikkidiagnoosina oli hiipivä skitsofrenia jota esiintyi vain itä-blokin maissa, sairausdiagnoosin perusteena oli potilaan tyytymättömyys elämään vaikka eli täydellisessä yhteiskunnassa.

Maxim Lypkan, accused of fake news about the Russian Armed Forces, was sent for compulsory treatment​

MOSCOW, February 19. /TASS/. The Odintsovo City Court of the Moscow Region dropped the criminal prosecution against 19-year-old Maxim Lypkan, who was previously accused of disseminating false information about the Armed Forces of the Russian Federation. As TASS clarified in court, he was given compulsory medical measures.

“The criminal case against the accused was terminated due to his insanity at the time of the commission of the crime under Part 2 of Article 207.3 of the Criminal Code of the Russian Federation (public dissemination of deliberately false information about the use of the Armed Forces of the Russian Federation based on political hatred). Compulsory medical measures were applied to him nature in the form of compulsory treatment in a medical organization providing psychiatric care in a specialized inpatient setting,” the agency’s interlocutor said.

Until the verdict comes into force, Lypkan will be in the Moscow Regional Psychiatric Hospital named after V.I. Yakovenko.

18-year-old Maxim Lypkan from February to November 2023 was in Moscow pre-trial detention center-2 on a criminal case under Part 2 of Art. 207.3 of the Criminal Code of the Russian Federation. In November, by court decision, he was sent to a psychiatric hospital until April 23, 2024.
https://tass.ru/obschestvo/20029697
 
Länsi on kova lupailemaan kaikenlaista. Parvi-dronet on olla kehityspyödällä jo lähemmäs kymmenen vuotta, toivoa sopii että sota pistää hommat liikkeelle.
Itse en usko että tekoälyn ohjaama drone ihan lähiaikoina päihittä ihmisen kontrolloimaa, mutta kyky toimia ilman radioyhteyttä saattaa tehdä huonommastakin tekäölyohjaajasta kelvollisen.
Yksi mikä tuo suuren edun on vertaisverkko. Tällöin droneparvi voi saada tunnistuksen vaikkapa viholliskolonnnasta esim. parven laidalla pörräävältä dronelta ja muut dronet siirtyvät paikalle tiedon saatuaan ja aloittavat tuhoamistoimet. Voisi myös kuvitella että jonkin sortin standby tila voisi olla kätevä. Eli jos kohteita ei olisi niin drone laskeutuisi ja menisi horrostilaa, jonka voisi herättää esim. tiedusteludronen kautta jos se tunnistaisi vihollisen dronen iskuetäisyydellä.
 
En usko itsenäisesti toimivien droneparvien tuloon vielä ainakaan muutamaan vuoteen; ainakaan sellaisten millaisina itse kuvittelen ne.

Se reaaliaikainen hahmontunnistus ei ole ihan triviaalia toteuttaa, jos dronen kyytiin ei mahdu mitään tehokasta tietokonetta laskemaan monimutkaisia tekoälyalgoritmeja. Ei voida kantaa Nvidian datakeskuksia mukana, eikä edes tehokasta peli-PC:tä. Kun laskentatehoa on rajallisesti, reaaliaikaisen hahmontunnistuksen tarkkuus kärsii. Varmaan muutkin ovat nähneet netissä niitä meemikuvia jossa tietokone luulee 95% varmuudella mansikkaa vaikkapa autoksi tai päinvastoin.

Sen lisäksi taistelukentällä vihollinen yrittää vieläpä naamioida itsensä. Ja dronen pitäisi ymmärtää väistellä ohuita puun oksia ja ansaverkkoja kun on aikeena törmätä viholliseen. Lisäksi pitää osata ennakoida vihollissotilaan väistöliikkeet, tai ymmärtää odottaa muutama sekunti parempaa hetkeä törmätä. Ja tämä kaikki annetaan pikkuruisen mukana kulkevan tietokoneen harteille laskettavaksi reaaliajassa?

Kamikaze-dronen pilottina ihminen tulee olemaan vielä ainakin lähitulevaisuudessa ylivoimainen tekoälyyn verrattuna. Tietenkään ensimmäisten versioiden ei tarvitse olla täydellisiä, ja jos niitä saa halvalla lähetettyä matkaan sata kappaletta per parvi ja tarkoitus niillä on tappaa 5 vihollista, niin osumaprosentin ei tarvitse olla korkea.
 
Viimeksi muokattu:
Tässäkin taas todetaan miten lännen olisi syytä ymmärtää, että ryssä tulee nyt pysäyttää Ukrainassa. Muussa tapauksessa Putler tulkitsee tämän lännen heikkoudeksi ja ruokahalu sen kun kasvaa syödessä.



EU-mailla on kaikki taloudelliset mahdollisuudet auttaa Ukrainaa ja samalla itseään. Kysymys on pikemminkin siitä, halutaanko välitöntä uhkaa katsoa silmästä silmään.

”Jos [Euroopalta] ei löydy poliittista tahtoa ohjata taloudellisia resursseja puolustukseen, pääsee Venäjä kävelemään sisään avoimesta ovesta.”
POLIITTISET päätökset puolustuskyvyn lisäämiseksi ovat vaikeita, koska ne vaativat aikaa ja rahaa. Vaaleja niillä ei voiteta.

Eurooppalaisten asiantuntijoiden parissa vallitsee kuitenkin laaja yhteisymmärrys siitä, että jos Ukrainan sota päättyy Putinille mieluisalla tavalla, siirtyy Venäjä seuraavan uhrin kimppuun.

Nyt länsimaiden johtajilla on usein tapana toistella, että Ukrainaa tuetaan niin kauan kuin se vaatii. Samalla ikävimmät vaihtoehdot työnnetään taka-alalle ja ajatellaan, että Ukraina selviää kyllä, kun maa on kyennyt puolustautumaan tähänkin asti.
 
Jos Ukrainan puolelta tukeviin huhuihin on luottaminen, barbaarien suristimet olivat aktivoituneet huomattavasti etulinjassa Avdiivkassa. Ilmeisesti uskaltavat hetkellisesti kuluttaa ilma-asettaan paikallisten saavutusten tukemiseksi, ehkä toivoen oikeaa läpimurtoa. Jonkinlainen all-in. Jos oletetaan että pudotuksia tulee samaa tahtia lisää edes jotenkin suhteessa vallattuun maa-alaan ja Ukrainan linjat pitävät ja joustavat, niin kaikki lentokelpoinen kalusto on kulutettu loppuun jo Slovjanskin kohdalla. Oletettavasti siis hyvin hetkellinen ilmiö.


Tämä. Pitkän päälle vain sama käsittely kuin Saksalle voi johtaa todelliseen muutokseen. Kaikki muu on viivyttelyä ja tuo korkeintaan hetken rauhaa kunnes imperialistinen tunkio taas herää omaan haisevaan mahtavuuteensa ja yrittää "lunastaa oikeutun paikkansa" maailmassa. venäläinen kansallinen omakuva ei ole kasvanut tai muuttunut mihinkään sitten 1800-luvun.

Samassa hengessä kuin preussilaisuus kitkettiin pois Saksan johdosta, on imperialistinen moskovalaisuus kitkettävä pois venäjän johdosta. Ainoa lohtu on että "koko maailma on meitä vastaan" on aina itsensä toteuttava profetia. Tämän narratiivin lopputulema on joko perikato tai Pohjois-Korea, mutta tässä voi kestää vielä kauan.



Ja sitten vielä että myö on hävitty tää... eikun... On kaikki syyt uskoa että Ukrainan puolustus pysyy yhtenäisenä vaikka takapakkia tulee. Digiaikakaudella huonot uutiset ja huhut leviävät nopeammin kuin koskaan, eli sodankäynti tahtojen taisteluna pätee kaikkialla rintamilla samaan aikaan. Mutta Ukrainan moraali ei romahtanut paljon epätoivoisemmassa tilanteessa 24.2.2022 kun barbaari pääsi jotakuinkin kaikkialla vapaaseen läpimurtoon, miksi siis nytkään. Jos possujunat pääsevät vapaaseen läpiajoon niin vastassa ovat ihan samat tehokkaat Javelin- ja NLAW-partiot kuin viime kerralla, ja lennokkeja sitäkin enemmän. Bayraktarkin pääsisi jälleen hommiin heti kun siat ovat rynnänneet oman IT:nsä ulkopuolelle.

Lisäksi väitteeseen siitä että Ukrainalla ei ole reservejä en usko. Rintamalla toimintamalli on ollut jo pitkään ilmeisimmin minimimiehitys joka tekee etulinjan elämästä tukalaa ja jatkuvaa helvettiä, mutta varmistaa vaadittavan tappiosuhteen vihollista kohtaan jolla on edelleen ylivoima tyhmää rautaa ja lihamassaa.

Tähän kuuluu reservien tuskallinen panttaaminen kunnes niitä on aivan pakko käyttä (ks. ilmoitus uuden prikaatin saapumisesta Avdivkaan mahdollistamaan hallittu vetäytyminen.) Jos reservit kulutetaan epäedullisessa puolustuksessa barbaarien tulijyrän alla heti kun jossain tilanne vähänkään vaikeutuu (viimeiset kaksi vuotta on ilmoitettu kaikilla suunnilla että "tilanne on vaikea") niin kohta niitä ei enää ole, ja hätätilanteisiin tarvittava vastahyökkäyskyky ja tulevaisuuden hyökkäyskyky on poltettu.

Jos ja kun Ukrainan tavoite on palauttaa 1991 rajat vallitsevassa kulutussodassa, vaatii tämä pitkäjänteistä joukkotuotantoa ja kivuliasta reservien panttaamista 2-3 vuoden tähtäimellä pitäen samalla rintaman kasassa. Viime kesän hyökkäysyritys meni hätiköidyksi alivarustelluksi räpeltämiseksi monesta syystä, ja monia varmasti kyvykkäita joukkoja poltettiin itsepäisesti muutaman kilometrin vuoksi. Verdun opettaa. Ukrainalla ei ole varaa toistaa samaa uudestaan, edes puolustuksessa.

Ammustilanne asia erikseen. Ilman riittävää tulenkäyttöä tilanne happanee nopeasti ja kiinteä rintama saattaa sulaa pois. Hetkellinen dramaattinen huonontuminen voi valitettavasti olla juuri mitä Euroopassa tarvitaan että päät irtoavat takamuksesta. Jos Ukraina uhkaa romahtaa, hetkelliset voimasuhteet ovat barbaarien eduksi ja jenkkien tuki ei olekaan kivenkovaa ja luotettavaa... miksi he pysähtyisivät? Jos Euroopan sotatuotanto ei käynnisty ja yhtenäisty riittävän pian, kuka meitä auttaa? Vastassa ei ole ydintulta ennen Saksan rajaa, ehkä ei silloinkaan. NATO:n ilmaylivoima on kiva mutta mikä on olemassaoleva kapasiteetti korvata väistämättömiä tappioita pommitustehtävissä? Paljonko sitä täsmäpommia on oikeasti käsillä iskemään kahden viikon pikakoulutettuja örkkiryhmiä vastaan? Kaikki viittaa siihen että ei läheskään tarpeeksi niinkuin ei mitään muutakaan.

moskovan johtamat barbaarit tulevat aina ottamaan irti niin paljon kuin saavat kunnes he ovat itse oikean uhan alla. Riskin toteutuminen voi olla epätodennäköistä, mutta varautumisen on lähdettävä mahdollisista seurauksista joihin lukeutuu niin Itä-Euroopan romahdus kuin NATO:n poliittinen romahdus.

Asioista aletaan onneksi jo puhumaan niiden oikeilla nimillä. Ukrainan on voitettava, ja jos näin ei käy kohdistuu muualle Eurooppaan ihan oikeasti hyökkäyksen uhka. Näin ilmaistaan jo briteissä ja pohjoisessa ministeritasolla, ja jopa kaljukanzler alkaa heräilemään todellisuuteen haavetoiveistaan vanhaan normaaliin palaamisesta. Muutoksen tahti on edelleen aivan liian hidas, mutta se on koko ajan kiihtynyt ja kaikki viittaa siihen että tahti edelleen kiihtyy. Kukaan vakavasti otettava päättäjä Euroopassa ei enää julkisesti vaadi dialogia, tulitaukoa, tai putikan ymmärtämistä. Jos Ficon kelkka kääntyi yhdellä vierailulla, kaatuu orban ennemmin tai myöhemmin omaan mahdottomuuteensa ellei sydänkohtaus hoida asiaa ensin.

moscovia delenda est.

Ensinnäkin henkilöstöstä. Jos Ukrainalla on reservejä, niin miksei henkilöstöä kierrätetä? Jo taistelukokemuksen kerryttämisen vuoksi olisi syytä jakaa rintamapalveluksen taakka tasaisesti eikä niin, että puolet armeijasta kaivaa nenää kasarmilla Kiovassa ja toinen puolikas istuu kaksi vuotta putkeen poterossa itärintamalla. Kuitenkin länsimedioissa on ollut lukuisia juttuja, kuinka kokeneet sotilaat käyvät vähiin, kiinniolot ovat pitkiä suhteessa vapaisiin ja kuinka asevelvollisuusikäiset siviilit välttelevät julkisia paikkoja palvelukseenastumismääräyksen pelossa. (Sellainen uutisointi voisi periaatteessa olla harhautus Venäjälle, mutta samalla uutisointi lännen kotiyleisölle vaikutelman, ettei Ukrainassa ole maanpuolustustahtoa eikä maata näin ollen kannata tukea. Eli olisin taipuvainen pitämään uutisointia epämiellyttävänä totuutena.)

Toisekseen, helmi-maaliskuun -22 ihmeen toistumiseen luottaminen on naiivia. Se on kuin luottaisi Suomen puolustuksen kestävän aina ja kaikissa olosuhteissa, koska talvisodan ihme -39. Kumpikaan ihme ei ollut ainoastaan puolustajan sankareiden ansiota, vaan yhtä keskeinen rooli oli hyökkääjän ryssimisellä.

Kolmas seikka on se materiaalin riittävyys. Venäjä siirtyy sotatalouteen samalla kun Ukraina on kuluttanut sekä Neuvostoliiton että Naton ylijäämät nojaten nyt läntiseen asetuotantoon, joka on mitoitettu savimajasotia varten. Lännellä olisi (ollut) kaikki eväät voittaa tämä kisa, mutta hävitäänkö se sittenkin? Jos tulee läpimurto, niin onko omia mekanisoituja joukkoja sen lyömiseen? Missä kunnossa on Ukrainan panssariase, onko neuvostoaikaisiin vaunuihin yhä hyvin varaosia ja ampumatarvikkeita vai mennäänkö harvalukuisilla lännen aseapuvaunuilla?

Ei se Ukraina ihan heti romahtane, mutta jos idässä pistetään pökköä pesään ja lännessä vain kohennellaan hiilosta, niin kyllähän sen tietää, mitä siitä seuraa... No, onneksi meillä on palovakuutus. :cool:
 
Ei horjuta Navalnyin kuolema Venäjää. Päin vastoin, kyseessä lienee osa Putinin "vaalikampanjaa", jolla lujitetaan yhtenäisyyttä kertomalla kansalle miten käy johtajan vastustajille. Osana kampanjaa myös petturin palkka maksetaan esim. Espanjassa oleskelleelle helikopteripilotille.
 
Viimeksi muokattu:
Ajattelin koeponnistaa ruplan arvon aliexpress äpissä, mutta ei sieltä löydy enää valikoista russiaa eikä rublaa.

Kiinan pankit tosiaan pysäytti sen rahaliikenteen näköjään. Se on paha perus ryssälle, kun tuote arvosteluista päätellen olivat aika ahkeria ostelemaan kodinkoneensa jne. sieltä😀

No, sama kai tuo on, tuleeko pesukoneet Aliexpressistä vaiko kenttäpostilla kotirintamalle? :p
 
Ehkä viisaammat tietää enemmän ja paremmin kuin me täällä sohvilla, tosin en ole siitä kovin vakuuttunut toisinaan.

Varustautuminen maksaa, tietysti, mutta nyt on pari vuotta nähty mitä tapahtuu kun ryssä pääsee täydellä höyryllä toteuttamaan itseään, ei vaadi enää mielikuvitusta miltä näyttäisi vaikkapa Lappeenranta, Kouvola tai baltian maiden rajakaupungit örkki- invaasion jäljiltä.

Sitten jos moinen pääsee alkuun, vasta maksaakin. Kyse ei ole enää siitä mitä maksaa sotakampe, vaan pitää huomioida tuhotut kaupungit, miinoitettu maasto, pohjavedet pilattu, maatalous tuhottu ja kaikki kuviteltavissa olevat skenaariot jotka Ukrainassa on nyt totisinta totta. Viimeisenä joskaan ei vähäisimpänä kaikki suunnaton inhimillinen tragedia.

Ryssän sotakoneen tuhoaminen Ukrainaan luulisi olevan intressi numero 1 Euroopalle.
 
"We might have a breakthrough regarding the TAURUS missile.

The government parties agreed to send the notion for a parliament voting on a new military aid package containing “long range weapons”. The word “TAURUS” is not mentioned but it is obviously the core of that new military aid package. Voting should take place this week.

Reason for this change of heart is Navalny’s murder. Even members of the SPD are appalled and now ready to support the bill, in order to send a message to Putin.

The notion is also a concession to TAURUS supporters in the government parties who threatened to bring in their own notion, further straining the government coalition."



Poliitikoille tainnut mennä Navalnyn murha tunteisiin kun pidemmän matkan ATACMSit ja Taurukset on palautettu keskusteluun.

Ehkä siitä Navalnystä olikin loppuviimein hyötyä.
Ei tainnut shakkimestari Putin taaskaan laskea ihan loppuunsaakka siirtojaan. 😁
 
Olisi syytä panna omat resurssit kuntoon.

No puolustusvaliokunnan pj olisi lupailemassa maavoimille uusia, moderneja panssarivaunuja ja muutaman tuhannen (sopimuksen tehneen) reserviläisen valmiusjoukkokin tulisi perustettavaksi.

https://ruotuvaki.fi/-/puolustusselonteko-suunnitelman-valmistumassa-ensi-talvena

"Puolustusselonteko on suunnitelman mukaan valmistumassa ensi talvena"​

Matias Jämsén 19.2.2024 8.42

Muutama tuhatta vapaaehtoista reserviläistä voisi muodostaa valmiusjoukon, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra ehdottaa.
Ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustusselonteon valmistelut käynnistyivät viime vuoden syyskuussa. Selonteossa linjataan muun muassa Suomen puolustuskyvyn kehittämisestä ja kansallisen puolustusjärjestelmän yhteensovittamisesta osaksi Naton yhteistä puolustusta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra kehuu valiokunnan puoluerajat ylittävää työskentelyilmapiiriä.

– Puolustusselonteko on suunnitelman mukaan valmistumassa ensi talvena, Kopra sanoo.

Suomen liittyminen puolustusliitto Naton jäseneksi vaikuttaa merkittävästi puolustusselonteon sisältöön.

Jäsenyys edellyttää Suomelta muun muassa osallistumista Naton valmiusjoukkoihin. Kopra jakaa oman ehdotuksensa siitä, miten Suomi pystyisi täyttämään velvollisuutensa.

– Muutama tuhatta vapaaehtoista reserviläistä voisi aina kerrallaan muodostaa valmiusjoukon, Kopra ehdottaa.

Kopran ehdotuksessa vapaaehtoisten reserviläisten kanssa solmittaisiin sopimus, jossa sovitaan tarkemmista ehdoista. Valituille reserviläisille järjestettäisiin kertauskoulutuksia ja maksettaisiin korvauksia sopimuksen mukaisesti.

– Uskon, että meiltä löytyy aktiivisia vapaaehtoisia reserviläisiä valmiusjoukkoihin. Toivon avointa keskustelua tästä aiheesta, Kopra sanoo.
...
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top