Ukrainan konflikti/sota

Ryssien suhteen mikään ei kyllä enää yllättäisi, mutta mä en näe noissa muuta samaa kuin farkut ja sinisen paidan ja noin 30-45 vuoden iän. Ja esimerkiksi itsekin täytän juuri tälläkin hetkellä samat tuntomerkit... Noissa on mielestäni vielä erilainen paita, ehkä. Oikeassa yläkuvassa on joku college ja alakuvassa neule.

Ja ei, en ole kuvan henkilö. Minkään noiden kuvien henkilö.
No niin, putler, alkaako puntti tutista....?
 
Siltä varalta, että joku on missannut.
Nyt ollaan kurassa ja kusessa...
Sekä syvällä sotilaan mielessä...
Vahva lukusuositus.

1711440990290.png

Rujonherkkä tositarina entisestä vapaaottelun ammattilaisesta, joka treenaa sotilaaksi ja lähtee vapaaehtoisena Ukrainaan. Kamppailu kehässä vaihtuu erikoisyksikön operaatioihin vihollislinjojen takana.

Mikko Rupponen kirjoittaa matkastaan omaan kohtaloonsa. Hän kertoo uppiniskaisesta päättäväisyydestä, itsensä hyväksymisestä ja geeneihin kirjoitetusta tiestä.

Tie kulkee vapaaottelun kansainvälisen huipun kautta kodittomaksi hylkiöksi, sotilaaksi Ukrainan terrorismin vastaiseen operaatioon vuonna 2017, rampautuneeksi veteraaniksi ja viimein erikoisjoukkojen operaattoriksi Ukrainan sotaan.

Mutta ennen kaikkea Rujo kulkee sielun syvyyksiin ja psyyken viimeiselle pohjalle.

Pimeyteen joka katsoo takaisin.
 
Viimeksi muokattu:

Onko tämä nyt uusi isku vai se sama vanha viikonlopulta?

Ainakin Ukrainan omaa Neptunea on käytetty. Mahtava uutinen.
Näitähän huhuttiin käytetyn tuossa viikonlopun iskussakin. Ylhäältäpäin näkymättömät vahingot voisivatkin selittyä osumalla kylkeen ja Storm Shadowia merkittävästi pienemmällä taistelukärjellä. (150-180kg lähteestä riippuen vs. 450kg.)

Mutta viikonloppuna osumaa ottaneeksi oli nimetty Yamal ja Azov. Se viittaisi että tämä olisi erillinen isku. Pitänee odotella visuaalisia todisteita, mutta vaikuttaa siltä että Ukrainalla on todella käynnissä tiivis ropuchajahti. Liekö menossa Krimin huoltokapasiteetin todellinena alasajo ennen jotain isompaa liikettä? Vai pelkästään sattumarykelmä hyviä tilaisuuksia?
 
Netti täynnä havainnekuvia siitä, että Storm Shadow nousee lopussa ja tulee enemmän tai vähemmän suoraan ylhäältä alas. Tomahawkit näyttäisi lentävän pintaliitoa perille asti.

Storm Shadwista sanotaan myös että "The target recognition hardware then compares what is coming up on the ground with the stored image of the target." Eli kun sivuprofiilikuvaa ei ole käytettävissä, niin satelliittikuva on tallennettuna ja siksikin sen on tultava ylhäältä alas.

Mutta aikamoinen hernepyssy, jos laiturin tumma läiskä olisi suora osuma.

 

Ukraina asettanut 8000 matkapuhelinta tolppien nokkaan mikrofonit päällä, näin saavat tiedon ryssädronejen kulusta Ukrainan ilmatilassa.

Tuo on hyvin mielenkiintoinen järjestelmä, muista että tuollaisesta oli puhetta tässä ketjussa pian iranilaisten dronejen ensimmäisen käyttöönoton jälkeen.

Tein pikaisen haun omista viesteistä ja löytyi tällainen tuumailu (julkaistu 18.10.2022): LINKKI

Minä mietin matkapuhelimien tai muiden yleisesti käytössä olevien laitteiden ympärille rakennettua järjestelmää: iranilaisten lentoreittiä ja suuntaa pyrittäisiin mittaamaan mikrofonien perusteella.

Näitä pitäisi hajauttaa tunnettuihin koordinaatteihin, mieluummin mahdollisimman suuret määrät ja kauas energialaitoksista, kaupungeista yms. jotta saadaan ennakkovaroitus ajoissa.

Idea on ajatuksen tasolla yksinkertainen: äänen kolmiomittaus, datan yhdistäminen keskenään ja sen perusteella uhka-arvio. Ehkä matkapuhelimien mikrofonit itsessään eivät sovellu tähän? Ehkä niihin on kytkettävissä paremmat? Matkapuhelimen akku ei tietysti kestä juuri päivää kauempaa, jos sitäkään, joten pitäisi olla kokoajan joko verkkovirtaan kytketty tai sitten pieni lisäakku, joka käydään vaihtamassa tai aurinkopaneeli tai muu keino ladata.

Iranilaisten lentonopeudeksi sanotaan "yli 185 km/h" mikä tarkoittaa 51,4 m/s eli selvästi alle äänen nopeuden. Videoiden perusteella ovat äänekkäitä, joten kuullaan kaukaa.

Matkapuhelin joka on valjastettu anturiksi, siinä on monta hyvää puolta: on jo olemassa matkapuhelinverkko, jonka kautta sen "kuulema" data voidaan välittää langattomasti eteenpäin. Puhelimessa on akku sisäänrakennettuna, prosessori ja muistia - toki viiveen minimoimiseksi ei kannata tehdä kovin suuria suodatuksia ja laskutoimituksia vaan välittää ainoastaan kuulemansa eteenpäin.

Jos näitä saadaan riittävän suuri määrä tunnettuihin koordinaatteihin ja niiden kuulema data analysoitua, voitaisiin saada äänen kolmiomittauksella jonkinlainen ennakkovaroitus ilman aisti-ilmavalvonnan haittoja. Toisaalta kuten aina, Ukraina on suuri maa pinta-alaltaan joten tällainen "järjestelmä" vaatisi paljon "antureita" ja niistä huolenpitoa. Puhelimet eivät ole vahvistettuja pysyvää ulkoilmassa oleskelua varten, joten ei tämä täydellinen ratkaisu olisi vaan eräänlainen köyhän miehen viritys. Toisaalta älypuhelimet ovat nykyään halpoja kuin saippua, joten vaikka näitä pitäisi käydä vaihtamassa esim. muutaman viikon välein, tässä voisi olla ideaa (olettaen että saadaan toimivaksi).

-

Minun höpötyksiä mielenkiintoisempi on käyttäjän @Antore kirjoittama vastaus siihen: LINKKI

Tänne oli joku linkittänyt artikkelin, jossa kerrottiin jo käyttöönotetusta ios-sovelluksesta juuri tähän tarkoitukseen. Juttua tulee niin kauheaa vauhtia, etten sitä nyt tähän hätään löytänyt. Mutta puhelimella osoitettiin suuntaan jossa päristin menee ja painettiin nappia - jotenkin näin sovellus toimii.

-

En nyt ehdi tältä istumalta perehtymään tarkemmin mutta jos hänen muistelunsa pitää paikkansa ja tuollainen artikkeli on tosiaan julkaistu joskus lokakuussa 2022 (tai jo aikaisemmin) niin kuulostaa siltä että tällainen järjestelmä on ollut käytössä (ainakin jossain laajuudessa) jo pidemmän aikaa.

Muistan että tästä järjestelmästä olisi vihjailtu jossain vaiheessa, toki tarkkoja yksityiskohtia paljastamatta.

Muistelen myös että tässä ketjussa pohdittiin, mahtaisiko 3G-verkko ylikuormittua yhteyksien ja siirrettävän datan määrän takia. Ainakin se nähtiin yhtenä mahdollisena haasteena, toki järjestelmän toteutus ratkaisee miten suuri ongelma se olisi.

Hyvin mielenkiintoista joka tapauksessa, nykyteknologian käyttöä perinteisen ongelman ratkaisemiseksi ja vieläpä ns. hyllytavaralla. Ei tämä tietysti korvaa tutkia ja muita hienompia järjestelmiä, mutta niitä ei riitä joka paikkaan ja Ukraina on suuren pinta-alan maa.
 
SBU:n päällikköä Vasyl Malyukia on haastateltu.







Hyvin mielenkiintoisia pätkiä, lainaan osan tekstistä:

Vasyl Malyuk also said that the first special operation to blow up the Crimean bridge with the help of a truck with explosives was being prepared from March to October 2022. At that time, up to 46 enemy trains with weapons and ammunition passed through this logistical corridor per day.

To hit the bridge for the first time, the SBU used improvised explosive devices (21 tons of TNT equivalent), which were camouflaged under rolls of film, and for the second time - naval drones.

Both special operations were aimed at cutting off the military logistics of the Russians on the instructions of the President of Ukraine. And after their implementation, the Crimean Bridge does not function for the transportation of military cargo.

"There are damaged supports and the so-called "bulls" on which they stand. When they are restored, maybe, potentially, they (the Russian army) will still start pulling their ammunition again, then we will once again say "hello" to them, - predicts Vasyl Malyuk.


-

Tästä tulee vaikutelma että Kerchin silta ei olisi sotilasrahdin käytössä - ei ainakaan räjähteiden kuljettamisen osalta.

JOS näin on, se selittänee miksi Ukraina on iskenyt ahkerasti maihinnousualuksia vastaan: niitä varmasti on käytetty ja käytetään sotilasrahdin kuljettamiseen Krimille. Oletan että tietyt siviilirahtilaivat olisivat myös tässä käytössä, mutta en voi tietää varmaksi. Ainakaan sellaisia vastaan ei ole toistaiseksi isketty.
 
Tässä toisesta lähteestä:

The Ukrainian defense forces successfully struck the reconnaissance ship “Ivan Khurs” and the large landing ship “Kostyantyn Olshansky” – the updated information about the attack on March 24 by @UA_NAVY.

As we reported before, during the attack, the large landing ships “Yamal” and “Azov” were also damaged.



-

“Kostyantyn Olshansky" on taas yksi Ropucha-luokan maihinnousualus, joten tämän myötä 7/10 kpl Mustallamerellä olevista tämän luokan aluksista on joko upotettu tai "vaurioitettu".

Toki "vaurioita" on monenlaisia, toiset vakavampia kuin toiset.

Ainakin 19.3.2024 tämän luokan aluksia oli 3 kpl Novorossiyskin satamassa eli liekö ne loput siellä? LÄHDE

Tietysti alukset liikkuvat omin voimin ja 19.3.2024 oli viikko sitten, joten en laittaisi liian suurta painoarvo kyseisille kuville: ne edustavat ainoastaan yhtä ajanhetkeä.
 
Viimeksi muokattu:
Ryssien suhteen mikään ei kyllä enää yllättäisi, mutta mä en näe noissa muuta samaa kuin farkut ja sinisen paidan ja noin 30-45 vuoden iän. Ja esimerkiksi itsekin täytän juuri tälläkin hetkellä samat tuntomerkit... Noissa on mielestäni vielä erilainen paita, ehkä. Oikeassa yläkuvassa on joku college ja alakuvassa neule.

Ja ei, en ole kuvan henkilö. Minkään noiden kuvien henkilö.
Jos uskomme että se oli ryssä itse niin luulemme että heillä on homma kontrollissa minkä he haluavat meidän uskovan sen sijaan että taas havaitsisimme että he vaan koheltaa koko ajan.
 
Hyvin mielenkiintoisia pätkiä, lainaan osan tekstistä:

Vasyl Malyuk also said that the first special operation to blow up the Crimean bridge with the help of a truck with explosives was being prepared from March to October 2022. At that time, up to 46 enemy trains with weapons and ammunition passed through this logistical corridor per day.

To hit the bridge for the first time, the SBU used improvised explosive devices (21 tons of TNT equivalent), which were camouflaged under rolls of film, and for the second time - naval drones.

Both special operations were aimed at cutting off the military logistics of the Russians on the instructions of the President of Ukraine. And after their implementation, the Crimean Bridge does not function for the transportation of military cargo.

"There are damaged supports and the so-called "bulls" on which they stand. When they are restored, maybe, potentially, they (the Russian army) will still start pulling their ammunition again, then we will once again say "hello" to them, - predicts Vasyl Malyuk.


-

Tästä tulee vaikutelma että Kerchin silta ei olisi sotilasrahdin käytössä - ei ainakaan räjähteiden kuljettamisen osalta.

JOS näin on, se selittänee miksi Ukraina on iskenyt ahkerasti maihinnousualuksia vastaan: niitä varmasti on käytetty ja käytetään sotilasrahdin kuljettamiseen Krimille. Oletan että tietyt siviilirahtilaivat olisivat myös tässä käytössä, mutta en voi tietää varmaksi. Ainakaan sellaisia vastaan ei ole toistaiseksi isketty.

On ollut ainakin viitteitä siitä, ettei raskasta sotilasrahtia enää kuljetettaisi sillan kautta.
Ei ole ollut myöskään mitään kuvia pitkistä paksu/ohut letkoista junan kyydissä Krimillä.

Toisaalta Hersoniin rintama on pysähdyksissä kuten myös Zaporizzian, kenties Mariupolin kautta kulkeva maantielogistiikka riittää tähän tarpeeseen.
 
On ollut ainakin viitteitä siitä, ettei raskasta sotilasrahtia enää kuljetettaisi sillan kautta.
Ei ole ollut myöskään mitään kuvia pitkistä paksu/ohut letkoista junan kyydissä Krimillä.

Toisaalta Hersoniin rintama on pysähdyksissä kuten myös Zaporizzian, kenties Mariupolin kautta kulkeva maantielogistiikka riittää tähän tarpeeseen.

Minä muistan että aina silloin tällöin on nähty video junasta, jonka kyydissä on sotilaskalustoa. Ei kovin usein, mutta toisinaan.

Tästä syystä minä olen poikkoillut kahden välillä eli joko Kerchin sillan yli ei ole viety sotilasrahtia / raskasta junarahtia siihen kohdistuneiden iskujen jälkeen TAI rahtia on viety, mutta tuntematon määrä.

Liekö silti ainakin niin että eivät ole tohtineet viedä minkäänlaista räjähdelastia? Tässäkin ketjussa on pohdittu useampaan otteeseen että paras tapa tuhota silta / vaurioittaa siltaa vakavasti on se että ryssä tuo itse sillalle räjähdelastissa olevan junan, joka sitten räjäytetään kun on ylittämässä siltaa sopivassa kohdassa.

-

Ranskalaisista ohjuksista:

600 AAS bombs will be produced in 2024 and 1200 in 2025.

100 units will be supplied to Ukraine by the end of March.

MBDA will supply 40 SCALP-EG cruise missiles.

200 Aster missiles have been ordered for nearly €2 billion.


 
Meduza kirjoittaa aika villejä:

Putin intends to continue the war, but with different goals.

Meduza reports that Putin might be focussing on capturing Kharkiv and gradual end the 'special operation' after that.

Previously Putin said that a 'sanitary zone' is needed to protect Bilhorod.


https://meduza.io/feature/2024/03/26/chego-rossiyskie-elity-zhdut-ot-novogo-sroka-putina

What do the “Russian elites” expect from Putin’s new term? Increased repression (yes), continuation of the war (yes), mobilization (maybe) and an attack on Kharkov (?)​

07:09, March 26, 2024
Source: Meduza

1711454193453.png
Mikhail Metzel / Sputnik / imago images / Scanpix / LETA


Russian “political elites” do not expect “unpredictable, global” and “drastic” changes in the country during Vladimir Putin’s new presidential term. This was stated to Meduza by two interlocutors close to the Kremlin, a source in the Russian government, as well as one of the senior members of United Russia.

They agree that repressions against undesirables will continue to get tougher, and Putin’s main personal interest will remain the war with Ukraine.

“[But] this is not new, but a deepening of what is. Putin’s new term in terms of events and turns does not start this year. It began in February 2022,” says one of the sources close to the presidential administration of the Russian Federation.

According to him, “scenarios for further tightening of the screws and escalation [with the West] are programmed by the beginning of the war”: “This is a warring state that lives under the slogan “Everything for victory.” Or rather, the president would like it to live like this. There is no place for dissidents, gays, and so on. Everything is subject to war."

In this sense, according to sources, the terrorist attack at Crocus City Hall should not seriously change the situation.

“At the beginning was shocked by the terrorist attack, then by the possible consequences - for example, a serious escalation up to the use of tactical nuclear weapons on the Ukrainian front. Now the top leadership does not voice clear decisions, but rather reassures [citizens]. The formula has already been worked out: if you don’t have to make sudden movements, don’t,” adds one of the sources close to the Kremlin.

“Some new contours” of the Russian political system can appear only after the end of the invasion of Ukraine - or after the conclusion of “at least some kind of truce,” another interlocutor close to the AP is sure. “While there is a war going on, there is no point in waiting for any changes,” he emphasizes.

All Meduza’s sources are confident that Putin intends to continue the war. However, their assessments of what goals he now sets in this regard differ. Thus, one of the interlocutors close to the Kremlin believes that after the failed counter-offensive of the Armed Forces of Ukraine, Putin “felt the weakness of Ukraine and is ready to go to victory - even to Kyiv - and will not stand at the price.” “If mobilization is necessary, he will announce it. If it is necessary to shift the economy even further onto a war footing, it will, the source is sure. “He followed the principle.”

Another interlocutor close to the AP, on the contrary, believes that the country’s top leadership is setting itself “more realistic goals,” namely, the capture of Kharkov and the gradual end of the “SVO” after that. Putin has already openly said that in order to stop regular shelling of the Belgorod region, it is necessary to create a “sanitary zone” around it; this region of the Russian Federation borders precisely on the Kharkov region of Ukraine.

According to Meduza’s sources among the “Russian elite,” high-ranking security officials are convinced that the Russian army is capable of taking Kharkov, but further advance deeper into Ukraine is “difficult.” “Symbolically, this is also a victory. A city with a population of one million, where there is a large Russian-speaking population,” says one of the interlocutors.

At the same time, all sources note: they have no information that the decision on a large-scale attack on Kharkov has already been made. However, they agree that this is a “quite probable scenario”, which in theory could require a new wave of mobilization (the independent publication “Verstka” reported possible plans for an attack on Kharkov on Friday, March 22). The terrorist attack, according to Meduza’s sources, will not influence the decision on mobilization in any way: “Almost everything has been ready for it for a long time, it’s just a matter of the situation at the front.”

The Kharkov region was partially occupied by Russian troops from the first days of the full-scale invasion. In the fall of 2022, Ukraine launched a counteroffensive and liberated most of the cities and villages in the region. The Russian army was never able to capture Kharkov, but continues to regularly shell the city.

Sources close to the Presidential Administration are confident that against this background, there will be a “complete curtailment of political competition” within Russia, including at the regional level. Regarding the federal elections, forecasts are even more pessimistic. According to one of the interlocutors close to the Kremlin, United Russia will win more and more confidently, “gaining” up to 80% of the votes. The rest - approximately equally - will be divided by the Communist Party of the Russian Federation, the Liberal Democratic Party and the New People. “The presidential elections were held with Donbass percentages . Probably, the turn of parliamentarians will come - this is the trend,” he suggests.

Another source, a political consultant who works with both the Presidential Administration and regional administrations, is confident that in Russia “the contours of a one-party system are already emerging”: “The differences in the agendas of the parties are not so great, and most importantly, they are all for the president.”

“They will remain in their formal form... With the possible exception of A Just Russia. But these will be departments of the government or the Administration: the Communist Party of the Russian Federation is responsible for pensioners, “New People” is responsible for small and medium-sized businesses , and so on,” he explains.

At the same time, this interlocutor notes that the official 87% that Putin “gained” in the presidential “elections” was obtained through the mobilization of public sector employees and employees of large companies close to the state, multi-day and electronic voting, as well as direct falsification. In his assessment, all this leads to the fact that the Russian political system may completely “lose its adequacy”:

You now have a set of tools that allows you to do everything. It’s already clear that [officials and United Russia members] don’t give a damn about anything - just to please the boss. This affects one’s sense of self, and a feeling of permissiveness appears.

But this also means something else: any kind of protest statement within the framework of the system is impossible, it is, in fact, already non-systemic. Such stories sometimes end badly, and sometimes not. But no one thinks about risks now: they rejoice in victory.

-

Andrey Pertsev


-

Minun on vaikea uskoa että sodan alkuperäisistä tavoitteista olisi luovuttu eli koko Mustanmeren rannikon valtaaminen Transnistriaan ja Moldovaan asti sekä Dnipro-joen itäpuolisten alueiden valtaaminen kokonaan.

Toisaalta kuten nähdään, sota jatkuu ja jatkuu eikä selvää ratkaisua ole näköpiirissä. Sodankäynnin hinta on hurja ja Ukraina on iskenyt onnistuneesti öljynjalostamoihin eli hinnan voi olettaa kasvavan kokoajan.

Arvatenkin eri piireissä koetaan painetta sodan "ratkaisemiseksi" ja vähintään toivotaan että Putinilla olisi tarjottavaksi jokin suunnitelma.

Kharkovasta on kirjoitettu viime aikoina, se on väitetysti ryssän kohteena - tosin kuulemma se on ollut kohteena jo pidemmän aikaakin, mutta ei ole nähty suurta ja vakavaa yritystä kevään 2022 jälkeen.

Kharkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki joten sen piirittäminen, valtaaminen ja ennenkaikkea pitäminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Lisäksi muistettava: aikaisemmin väitettiin että ryssän tavoitteena olisi Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaaminen vuonna 2024 ja Dnipron itäpuolisten alueiden valtaaminen vuosien 2025 ja 2026 aikana.

Toisaalta ei voida tietää, oliko suunnitelma tämä aikaisemmin ja onko suunnitelma muuttunut myöhemmin.
 
Viimeksi muokattu:
Ryssä näyttää maksavan Pohjois-Korealle ainakin öljyä viemällä:

Russia has been supplying oil directly to North Korea, in violation of UN sanctions, strengthening ties between the two authoritarian regimes and undermining international efforts to curb Pyongyang's activities.

Satellite images revealed that at least five North Korean tankers collected oil products from Vostochny Port in Russia's Far East this month.

These shipments mark the first documented direct seaborne deliveries from Russia since the UN Security Council imposed strict caps on oil transfers in 2017 in response to North Korea's nuclear weapons tests.

This move has been described as a significant challenge to the sanctions regime and raises concerns about its collapse.


https://ft.com/content/df23a473-ea0b-4882-be19-048ae0d501d2


-

Lisää samasta aiheesta:

"Russia has started direct oil deliveries to Kim Jong-un's regime in defiance of UN sanctions", - FT

At least five North Korean tankers left this month with oil products from the port of Vostochny in the Russian Far East.


1711455655425.png

 
Back
Top