Ukrainan konflikti/sota

Poikkeuksellisen hyvälaatuinen video kiinan ihmeestä. Nopeus ei aivan riitä FPV-dronea karkuun.

Tuo on 47. Erillisen mekanisoidun prikaatin droneporukan Telegram kanavalta ja niillä on oikeastaan kaikki videot tuota laatua ja niitä saataa tulla parikin päivässä. Itse otin vanhan puhelimen telegram käyttöön prepaid liittymällä ja olen yrittänyt etsiä eri yksiköiden omia kanavia. Tietysti SBU:n ja GUR:n ja muutaman muun virallisen kanavan mukaan lukien. Monta kertaa videoiden yhteydessä saattaa olla tapahtumista pidempi kuvaus, jonka jotkut twiittailijat jättävät pois.


 
Viimeksi muokattu:
Siis, ihan aikuisten oikeasti. Me on nähty nyt:
- Moottoripyörärynnäkkö?
- Golfkärryrynnäkkö?
- Kuorma-autorynnäkkö?
Mitä seuraavana, ratsuväkirynnäkkö? Jos tämä tapahtuu, niin voin vaan kuvitella muutamien länsimaisten asiantuntijoiden hehkutus, kuinka innovatiivisia venäläiset ovat.

Mutta, vakavasti ottaen. Jos jotain halutaan tehdä, niin siihen tarvitaan sekä kyvykkyys että tahtotila. Tahtotilaa löytyy ainakin putinilta, mutta se kyvykkyys kyllä alkaa olemaan aika lopussa. Jos venäjällä oikeasti olisi sitä kalustoa varastoto täynnä, niin ei tällaista nähtäisi. Ja samalla, ei noita sotilaitakaan ole loputtomasti uhrattavaksi.

Kyllä tässä haisee nimenomaan aikamoinen epätoivo. Epäilen edelleen, että mitään hienoa suunnitelmaa ei ole, on vain olemassa käsky painaa eteenpäin, tappiosta ja kalustopulasta välittämättä.
 
Rintamatilannetta Myroshnykovilta. Synkältä vaikuttaa.

Yksi mitä mietin on kuinka paljon valkoryssän rajalla on TDF-joukkoja. Pystyisikö tuolta vetämään kaiken mahdollisen ja siirtämään itään? Vai onko tykistökranaattien puute nyt se selkein syy ongelmiin, ei niinkään miesten puute?
Budanov äskettäisessä haastattelussa ainakin nosti kranaatit ykkösiksi.

Miten mahtaa kurjistuva Ukrainan energiainfrastruktuuri vaikuttaa mielialoihin? Jos vaikkapa tähän mennessä on vielä pystynyt jatkamaan siviiliammattiaan ja suht. mukavaa elämää Kiovan lähiössä, niin jospa ei enää tule lämmintä vettä hanasta ja sähköäkin tipoittain? Saako lähtemään rintamalle? Vai miettimään pääsisikö ulkomaille?

Suomalaisesta näkökulmasta tämän ei tietenkään pidä olla yksilön päätös vaan kaikki määrätään. Lienee mahdotonta ymmärtää tätä haluttomuutta täyteen mobilisaatioon. Ehkäpä jäsen @Maidan pystyisi avaamaan tarkemmin millaisia asioita tähän liittyy.

Positiivinen tulkinta haluttomuudesta on se, että rintamatilannetta kuitenkin pidetään riittävän vakaana ja on jo tiedossa esim. kuinka nopeasti kraanattitäydennykset tulevat ja F-16 on taivaalla.

Negatiivinen tulkinta on sitten mitä vaan.

------------
Chasiv Yar, Ivanovske, Bohdanivka

The situation is difficult.

Bohdanivka was lost.

The enemy also directed the main efforts to bypass Ivanivskyi from the south and advance parallel to the route to Konstakh through Stupochki.

Such a maneuver was expected, especially after the occupiers showed intentions to attack Chasiv Yar directly in the front.

Hopefully further potential enemy maneuvers will not come as a surprise either.

Special attention should be paid to everything. From Mayorsk and Andriivka all the way to Vyimka, Spirny and Bilogorivka.

Because the direction has strategic importance.

Precisely strategic, I was not mistaken. Because this entire wide area covers the Druzhkivka-Kramatorsk-Slovyansk agglomeration.

This agglomeration is the last under the control of the Defense Forces in Donetsk region.

I don't even want to develop the topic further, because they will be accused of "treason".

But the fact is that now there is a period of key battles in the Bakhmut direction, which will determine the strategic position of our country in the future.

 
Varmaan kolmannen tai neljännen kerran kysyn: miten venäjän suuri läpimurto ja rynnistys Dneprille tapahtuu? Laittamalla ilmavoimat ja ballistiset peliin saadaan kyllä rintamaan aukko jossa kaikki puolustajat on tapettu tai ajettu pois. Mitä seuraavaksi? Siitä aukostako tankit, vaunut, kuormurit, rantakirput, mopot ja hevosvaljakot sitten vain ajelevat tavoitteisiin?

Jos olisin ovela taktikko (en ole), saattaisin päästää kilometrien pituiset kolonnat etenemään, kunnes ilmatilan täyttää tuhannen dronen surina. Sillä kapasiteetilla millä on jahdattu yksittäisiä musikoita droneilla saadaan jokaista ajoneuvoa kohti kymmenen dronea. Siitä tulee kaunista.

Tai sitten sota on vaan ihan liian monimutkaista tai yksinkertaista tällaiselle tavalliselle tallukalle.
 
Siis, ihan aikuisten oikeasti. Me on nähty nyt:
- Moottoripyörärynnäkkö?
- Golfkärryrynnäkkö?
- Kuorma-autorynnäkkö?
Mitä seuraavana, ratsuväkirynnäkkö? Jos tämä tapahtuu, niin voin vaan kuvitella muutamien länsimaisten asiantuntijoiden hehkutus, kuinka innovatiivisia venäläiset ovat.

Mutta, vakavasti ottaen. Jos jotain halutaan tehdä, niin siihen tarvitaan sekä kyvykkyys että tahtotila. Tahtotilaa löytyy ainakin putinilta, mutta se kyvykkyys kyllä alkaa olemaan aika lopussa. Jos venäjällä oikeasti olisi sitä kalustoa varastoto täynnä, niin ei tällaista nähtäisi. Ja samalla, ei noita sotilaitakaan ole loputtomasti uhrattavaksi.

Kyllä tässä haisee nimenomaan aikamoinen epätoivo. Epäilen edelleen, että mitään hienoa suunnitelmaa ei ole, on vain olemassa käsky painaa eteenpäin, tappiosta ja kalustopulasta välittämättä.

Omaan silmään näissä on jotain väärin, ei kai rysykään niin tyhmä ole, että yksittäisellä kuorma-autolla tai parilla mopedilla rynnäkköön. Tuollainen joukko olisi periaatteessa ihan sama vaikka laskea linjasta läpi, mitä ne siellä linjan takana tekisi? Ottaisi jonkun kaupungin haltuun parin moottoripyörän ja golfkärryn kantavilla voimilla? Itse veikkaan että olisiko nämä videot enemmän jostain ei kenenkään maalta pakenevia, kuin hyökkäykseen lähteneitä.
 
Kiloörkkipäivä. Saattaa olla Avdiivkan taisteluiden aikaan kun tällainen oli viimeksi.
Ryssän etenemisvaihe Avdiivkan jälkeen on tullut pienemmin tappioin.

Venäläisten eteneminen Avdivkan jälkeen on joillakin alueilla edennyt Ukrainalaisten seuraavien puolustuslinjojen luo.
 
Alkaa pelottamaan että muniin puhaltelu on savuverho sille että ei ole luovutettavaksi sitä mitä tarvitaan, siis ammuksia / IT ammuksia
Kyllä sitä kampetta vielä löytyy, jos on pakko. Länsi-Eurooppa: Saksa, Ranska, Britannia ym. voisivat suht huoletta laittaa vaikka kaiken IT-kalustonsa Ukrainaan, jos niin päättäisivät. Koska ei heitä kukaan konventionaalisella sodankäynnillä juuri nyt uhkaa; Itä-Eurooppa on siinä välissä. Ja siksi kalusto Itä-Euroopassa suojaa myös heitä. Ja jos siltä alkaisi näyttää, saisivat kyllä ostettua korvaavat kyvyt jenkeiltä.

(Ryssän reunamaissa lienee tarpeen huolehtia, että vaikka kalustoa annetaan, sitä korvataan vähintään samaa tahtia mutta mieluummin vielä enemmän.)

Kannattaa myös kysyä, miksi nyt ollaan tässä tilanteessa. Ryssä roiskii ohjuksiaan jo kolmatta vuotta ja kuluttaa puolustusta myös Shahedeilla. Ei pitäisi olla suuri yllätys, että jossain vaiheessa jotain alkaa päästä läpi. Tämän on vaan annettu jatkua liian kauan.

Miksi sitten on annettu? Alussa ehkä aidosti pelättiin eskalaatiota. Nyt vaikutelma on enemmän se, että kukaan ei halua ilmoittautua maksajaksi. Odotetaan ja toivotaan muiden tekevän ensin ja enemmän.

Lisäksi rationaalinen ajattelu sanoo ryssälle kannattavammaksi lopettaa, ja siksi investoinnit olisivat kohta turhia. Ja on varmasti niin, että kaikilla mittareilla ryssän olisi ollut järkevää luovuttaa jo kaksi vuotta sitten. Ja joka päivä sen jälkeen.

Kun pitäisi ja olisi pitänyt varautua myös siihen, että ryssä ei toimi rationaalisesti. Tai jos toimii, niin sitten kustannusfunktion kustannus kuolleille mobikeille on nolla. Eli ehkä rationaalista, mutta eri arvoilla ja eri lähtökohdista.


Monien muiden tavoin uskon, että sodan jonkinlainen kulminaatio on tulossa. Kun maa kantaa, ryssä tulee yrittämään läpimurtoa ja pakotusta rauhaan, koska sen aikaikkuna on sulkeutumassa. Kun hyökkäys kestetään, ovat ryssän voimat lopussa.

Voi myös olla, ettei rynnistystä kestä kovin kauan. Ryssä ottaa tappioita jo nyt lähes tuhat örkkiä päivässä. Isolla vaihteella tappiot helposti viisinkertaistuvat ja sitten menisikin jo 3 viikossa 100k örkkiä. Sitä ei voi kestää kauan. Myös kalusto loppuu kesken, koska jo nyt koko ajan tappiot ylittävät kyvyn elvyttää romurautaa varikoilta sotaan.

Hyökkäys ei myöskään tule olemaan mikään yllätys. Arvioita ja varoituksia on tullut koko talven ja kevään. Aikaa on ollut.

Toivon mukaan nykyinen tilanne on sitä, että Ukraina tekeytyy heikommaksi kuin on. Yllättäen ryssää kuluttamaan voimansa lopetusyritykseen. Pitkässä juoksussa momentum on jo kääntymässä Ukrainalle, mutta ryssä on vielä vahvempi. Ryssän iso pusku voisi nopeuttaa tuota käännettä huomattavasti. Käänteen jälkeen myös omien alueiden vapautus pala palalta voisi olla mahdollista. Mitä se ei varmaankaan ole ollut tähän asti, kun Ukraina ei ole saanut kasattua minnekään riittävää alueellista ylivoimaa. Viime kesän puskuyritys ei ollut varsinainen menestys...

Miksi uskon, että Ukrainan puolustus sitten kestää. On ollut aikaa linnoittaa. Tsekkien löytämät miljoona murkulaa auttavat kovasti jos oletetaan käyttö noin kuukauden ikkunassa hyökkäävää ryssää vastaan. F-16 kalusto voi ilmaantua yllättäen peliin, jos ryssä alkaa käyttää koneitaan. Luultavasti takataskussa on muutakin.

Kesällä tulee paljon hyviä ryssiä.
 
"Armeijan vahvuus on itse asiassa nyt 15 prosenttia suurempi kuin ennen hyökkäystä Ukrainaan. Kuluneen vuoden aikana on Venäjä kasvattanut etulinjan joukkojen määrän 360 000 sotilaasta 470 000 sotilaaseen, sanoo amerikkalaiskenraali."
Käytännössä koko vuoden 2022 armeija on tuhottu ja se on korvattu pakkovärvätyillä muilla kouluttamattomilla joukoilla. Lisäksi on valtava pula upseereista ja muista ammattiosaajista. Nuppiluku on kasvanut, mutta laatu romahtanut.

"Venäjän joukoista on tullut oppiva organisaatio, joka muistuttaa enää vain vähän sitä kaoottista joukkoa, joka hyökkäsi Ukrainaan kaksi vuotta sitten."
Joo, kyllä se vaan on niin, että se paras osaaminen oli sillä armeijalla, joka tuhottiin vuoden 2022 aikana. Se, että painetaan raa’alla voimalla läpi, välittämättä omista tappioista, ei kyllä anna kovin mairittelevaa kuvaa venäjän armeijan nykyisestä osaamisesta. Se, että 30 000 asukkaan kaupungin valtaamiseen uhrataan noin 50 000 kuollutta ja haavoittunutta, niin se ei ole mitään muuta, kuin täyttä typeryyttä ja osaamattomuutta.

Ryssältä on kyllä tuhoutunut paljon suorittavaa porrasta, jonnin verran kenujakin, mutta nyt täytyy muistuttaa että ryssä ei ole länsimaalainen armeija. Länsimaisen armeijan suorituskyky olisi todellakin "tuhottu" noissa lukemissa. Mutta Ei sielä ryssällä ole mitään erityistä arvoa tai taktista osaamista ryhmä- ja joukkue-tasolla. Ne on uhrattavaa massaa ja näistähän ne tappiot enimmäkseen ovat. Suunnitelmat tehdään ylemmällä tasolla. Tästä tietenkin johtuu se uraa-päälle-vaan meno...

Ryssän armeija on "tuhottu" vasta kun musikkaa ei enää kotirintamalta saada kerättyä.

Tässä on erinomainen haastattelu jonka satuin männä viikolla kuuntelemaan (GEN Wesley K. Clark, USA (Ret.), the 12th Supreme Allied Commander, Europe).

Kohdasta 30:00 mainitsee miten miehistö on lähinnä ammus, jonka joku ylempi ampuu liikkeelle. Olipa kyllä muutenkin spot-on analyysiä koko haastattelu sodan kulusta ja länsiavusta jne..

 
Omaan silmään näissä on jotain väärin, ei kai rysykään niin tyhmä ole, että yksittäisellä kuorma-autolla tai parilla mopedilla rynnäkköön. Tuollainen joukko olisi periaatteessa ihan sama vaikka laskea linjasta läpi, mitä ne siellä linjan takana tekisi? Ottaisi jonkun kaupungin haltuun parin moottoripyörän ja golfkärryn kantavilla voimilla? Itse veikkaan että olisiko nämä videot enemmän jostain ei kenenkään maalta pakenevia, kuin hyökkäykseen lähteneitä.

Ei näissä tosiaan ole mitään järjen hiventä hyökkäämisen näkökulmasta, ainut vähän loogisempi selitys voisi olla joku etuvartioaseman täydennys/miehityksen vaihto. Siis juuri sellaisen mitä vastaan Ukrainakin käy yksittäisillä vaunuilla hyökkäilemässä/tuhoamassa, mitä olen myös vähän ihmetellyt riski/hyöty suhteen kannalta. Tämän tyylisiä videoita on pilvin pimein, ehkä se nyt vaan kuuluu tuohon ympäristöön /sodan tähän vaiheeseen, muuhunkaan ei oikein paukut tällä hetkellä riitä ellei ryssä puske jossain isommin :unsure:
 
Otetaan vielä kiinni näihin jalostamoiskuihin ja niiden vaikutukseen Ukrainan saamaan apuun USA:lta.
Oli ulostuloja että iskujen on loputtava koska vaalit ja bensan hinta jenkkilässä...

Ennen mittausjaksoa oli viikolla 4-7 isketty neljään jalostamoon joiden vuosituotanto edusti n. 15% totaalista.
- Bensiinin tuotantoluvuissa ei näkynyt vielä värinää. Pystyttiinkö korvaamaan nostamalla tasoja muilla laitoksilla vai jäikö vaurioasteet alhaisiksi jää arvailujen varaan. Mutta jotain vaikutusta aivan varmasti.
- Diesel viikkotuotanto putosi keskimäärin 30tn vs. 1-4 2024 KA

Vko 11 oli hieno. Silloin iskettiin kahdeksaan laitokseen joiden yhteenlaskettu osuus vuosituotannosta 20%
- Bensiinin viikkotuotannoista katosi n. 96tn vs. 1-11 2024 KA
- Diesel alas n. 62tn /vko vs. 1-11 2024 KA

Jonkun nuo säikäytti...

Käsitykseni mukaan ryssän viennin maailmanmarkkinaosuus on ollut about 10%, -tarkentakaa tietävämmät.
Jalostamoiskut on w8-2024 alkaneen mittausjakson jälkeen vajuuttaneet varastotasoja noin 5% *
=> vaikutus maailmanmarkkinaan 0,5-10% (jälkimmäinen jos kaikki ryssän vienti seis)

Onko polttoainemarkkinat todella noin herkät?
Itse en usko moiseen...

Taidettiin osua juurikin siihen maukkaimpaan maaliin ja se mitä pelätään on ryssän totaalinen romahdus jälkipyykkeineen.

Lisää lentäviä kolonneihin sanon minä!

1712992269889.png

* Bensa - 335tn (-5,6%) Diesel - 640tn (-5,2%)
 
Ukrainan puolustusvoimien komentajan kommentti tilanteesta.
The situation on the Eastern Front has significantly worsened in recent days. This is primarily due to the significant intensification of the enemy's offensive actions after the presidential elections in the Russian Federation.

The enemy is actively attacking our positions in the Lymansky, Bakhmutsky directions with assault groups with the support of armored vehicles. In the Pokrovsky direction, he is trying to break through our defenses using dozens of tanks and BMPs.

This is facilitated by warm, dry weather, which has made most of the open areas of the terrain accessible to tanks. Despite significant losses, the enemy is increasing its efforts by using new units on armored vehicles, thanks to which it periodically achieves tactical success.

Therefore, the first day of my work in the area of the operation is dedicated to this direction and to taking all the necessary measures to stabilize the situation, increase the effectiveness of our troops' actions, and inflict maximum losses on enemy units.

Based on the results of listening to the conclusions regarding the nature of the enemy's actions, decisions were made aimed at strengthening the most problematic areas of the defense by means of EW and air defense. Also, stocks of drones of all types, anti-tank missiles were replenished, additional reserves of forces and means were moved.

The question of achieving technical superiority over the enemy in high-tech weapons arose again.
Only this will give us the opportunity to defeat the larger enemy and create conditions for intercepting the strategic initiative.
The second serious problem is to improve the quality of training of military personnel, primarily infantry units, so that they can make maximum use of all the capabilities of military equipment and Western weapons.

First of all, the solution of this task depends on the command of the Ground Forces, which has returned in full from the area of hostilities.

The results of my work will be taken into account in the training plans of the troops and governing bodies.

Of course, he honored the best warriors with awards and valuable gifts.
In personal communication with our servicemen, they discussed the current situation, as well as ways to solve all problematic issues. We are aware of the real scale and degree of threat from the enemy and are ready to take adequate and effective actions.

We continue the work.
Glory to Ukraine!
Commander-in-Chief of the AFU

🔱Operational information as of 06.00 on April 10, 2024 regarding the Russian invasion

❗️The main summary:

🔵During the past day, 97 combat clashes took place.

🔵In general, the enemy launched 2 missile and 91 air strikes, carried out
160 attacks from rocket salvo systems on the positions of our troops and populated areas.

🔵 The enemy did not conduct offensive (assault) actions in the Kupyansk direction.

🔵In the Lyman direction, the enemy attacked the positions of our defenders 1 time in the Torsky district of the Donetsk region.

🔵In the direction of Bakhmut, our soldiers repelled 33 attacks in the areas of the settlements of Bilogorivka in Luhansk region and Verkhnyokamianske, Spirne, Viimka, Rozdolivka, Chasiv Yar, Ivanivske, Klishchiivka, Andriivka in Donetsk region.

🔵In the Avdiyiv direction, our defenders repelled 18 attacks in the areas of Novokalynove, Novobakhmutivka, Berdychi, Pervomaiske and Netaylove settlements of the Donetsk region.

🔵On the Novopavlivskyi direction, the Defense Forces continue to hold back the enemy in the areas of Krasnohorivka, Georgiivka, Novomykhailivka, Kostyantynivka, Vodyane, Urozhane settlements of the Donetsk region, where the enemy tried to break through the defenses of our troops 29 times.

🔵In the Orihiv direction, the occupiers attacked the positions of our defenders 7 times in the districts of Staromayorskyi, Donetsk region, and Robotyny, Zaporozhye.

🔵 In the Kherson direction, the enemy launched 6 unsuccessful attacks on the positions of our troops.

🔥During the past day, the Air Force of the Defense Forces struck 12 areas of concentration of personnel, weapons and military equipment and 4 anti-aircraft missile complexes of the enemy. Also, one Kh-59 guided air missile was destroyed by the forces and means of air defense of Ukraine.

🔥The units of the missile forces damaged 1 personnel concentration area, 2 anti-aircraft defenses, and 1 enemy EW station.

Support the Armed Forces! Let's win together!✊
Glory to Ukraine! 🇺🇦

@AFUStratCom

AFUStratCom
twitter.com/StratCom_AFU
facebook.com/AFUStratCom
instagram.com/afustratcom/
 
Ei näissä tosiaan ole mitään järjen hiventä hyökkäämisen näkökulmasta, ainut vähän loogisempi selitys voisi olla joku etuvartioaseman täydennys/miehityksen vaihto. Siis juuri sellaisen mitä vastaan Ukrainakin käy yksittäisillä vaunuilla hyökkäilemässä/tuhoamassa, mitä olen myös vähän ihmetellyt riski/hyöty suhteen kannalta. Tämän tyylisiä videoita on pilvin pimein, ehkä se nyt vaan kuuluu tuohon ympäristöön /sodan tähän vaiheeseen, muuhunkaan ei oikein paukut tällä hetkellä riitä ellei ryssä puske jossain isommin :unsure:

Toki voihan siellä olla joku kenraali makarovin kanssa uhkailemassa, että nyt otatte tuon pellon toisella puolella olevan pesäkkeen haltuun, mutta ihan järjetöntä hommaa... Toki sotiminen ihan tyhjän takia on muutenkin, mitä rysyt tuolla muutenkaan koittaa tavoittavansa, vaikka valtaisivatkin koko Ukrainan. Harmi kun virtuaalilaseissa ei ole toimintoa, millä näkisi mailmankuvan rysyn silmin, olisi kiva tietää että mitä helvettiä niiden päässä liikkuu, vai liikkuuko mitään.
 
Back
Top