Ukrainan konflikti/sota

Mistä tää venäläisten osuuden 90% arvio on peräisin? Kuulostaa aika hurjalta... Sun linkittämässä Ilta-Sanomien jutussa ei ollu sen tarkempaa juttua tosta. Sen tuolla pitkään olleen Millerin arvio venäläisten määrästä oli että ois alle puolet:

Oli miten oli, joka tapauksessa ton Ilta-Sanomien artikkelin alkuperäislähde (käännettynä englanniksi) oli kanssa mielenkiintoinen, suosittelen: Kommersant article on Russian troops fighting in Debaltseve: Full text in English. Siinä esim. kuvataan vähän sitä kuviota, miten ne IS:n jutussa mainitut venäläiset päätyi Ukrainaan. Ne oli Venäjän armeijan palveluksessa, ja kun tuli hinku lähteä Donbassiin taistelemaan, armeijan esimiehet ei estelly vaan pikemminkin kannustaen toivotti pojat matkaan jahka irtisanomispaperit armeijasta oli tehty. Ukrainaan ne meni kolmen ryhmissä ja liitettiin sitten erinäisiin seppojen joukko-osastoihin. Aika hyvin siinä saadaan sumennettua virallinen ja epävirallinen Venäjän armeijan osallistuminen touhuun.

En tietenkään perusta muuhun kuin eri toimittajien ja toimijoiden juttuihin. Shaun Walker ja Thomas Grove ovat vähän tiukempia. Miller on tasapuolinen. Hän oli vuosi sitten keväällä Ylen suosittelema "numma one" ja ymmärtäväinen separatismiin, varmaan on vieläkin, mutta hän on muuttunut vähän happamammaksi venäläisiin.

Päätelmiä voi tehdä, mutta ilmaan tämä jää. Riippuu siitä, miten rekrytoinnit ovat onnistuneet. Motorola ainakin kiroili juuri viikko sitten miesten sotahalukkuuden puutetta Donetskissa. Itäukrainalaisia ei suurin joukoin sota ole kiinnostanut, kuten ei tietysti länsiukrainalaisiakaan. Nuoret miehet syövät jäätelöä Kiovassa kun patrioottiukot ja viikonloppusoturit sotivat.

Ennen Venäjän "invaasiota" syyskuun alussa kapinallisia oli n. 10 000, ja siinä oli jo kasakat, Vostok ja rostovilaiset vapaaehtoiset mukana. Syyskuussa vahvuus triplattiin viikossa, parissa ja poanssarikalustoa oli mukavat massat yks kaks.

Kärjessä olevia kapinallisia oli loppusyksystä kaatunut puolitoista tuhatta (kapinallisten oma ilmoitus), haavoittuneet päälle. Näin ollen heitä ei voinut olla muutamaa tuhatta enempää rivissä. Muutama pataljoona käytännössä.

Joukkoja oli ennen Debaltsevea arvioitu olevan 35 000 - 50 000 miestä. Päättelisin, ettei 15 000 -25 000 alkuasukasta ole ollut rivissä.

Todelista varmuutta asiasta minulla ei ole.
 
Onhan siellä lisäksi lukuisten raporttiem mukaan venäläisiä varusmiehiä, jotka on pakotettu/painostetu allekirjoittamaan "kontrakt" ja sen jälken merkit poistetaan ja varustusta hieman säädellään ja on syntynyt uusi "kaivosmieskapinallinen". Näiden äidit sitten pitävät (perusteltua) meteliä Venäjällä.

Varmasti näin...ja taas osoitus siitä, miten tätä peliä nykyään pelataan:
Pakotettu tai painostettu allekirjoittamaan sopimus on aina hyvin tulkinnanvarainen asia. Äidin mielestä voi olla pakotettu, pojan mielestä ei jne jne.
No, näin on kuuleman mukaan siis kuitenkin menetelty, eli sotilaat ovat eronneet Venäjän asevoimista, tehneet sopimuksen jonkun firman kanssa ja lähteneet Itä-Ukrainaan. Palkkasotureita siis - ja taas kerran päädytään siihen, että "Venäjä kiistää asevoimiensa toimivan Ukrainassa" - eikä se ole edes vale...vaikka siis tosiasiassa onkin, paitsi että kun asiaa tarkastellaan kansainvälisten lakien valossa niin ei ole... Juuri tätähän tämä on ja juuri tähän he pyrkivät.
 
Unian uutisoi Ukrainan puolustusministeriön kertoneen, että Ukraina on Minskin sopimuksen mukaisesti alkanu vetää tykkejä pois rintamalta.

Minusta tuo raskaan kaluston vetäminen pois alueelta on vähän teennäinen kohta Minskin sopimuksessa, eikä sillä oikeastaan ole tosiasiassa merkitystä. Perustelen tätä sillä, että huonoitenkin liikkuva kalusto liikkuu kuitenkin tarvittavassa tunneissa muutaman sata kilometriä suuntaan tai toiseen. Näinollen jotkut Grad-patteristot voidaan tänään vetää sopimuksen mukaisesti pois ja huomenna ne ovat tarvittaessa tuotu takaisin.
 
Tossa samalla osui unian-uutissivustolta silmiin tältä päivältä kertaheitolla kolme aika huolestuttavaa uutista Ukrainan taloudesta. Toivoa sopii että saavat riittävästi apua, ettei maan sisäinen tilanne mee ihan kaaokseen... Onneksi talvi sentään jo kohta hellittää, ettei ainakaan lämmitys tule oleen niin akuutti ongelma.
  • Valuuttakurssi romahti jo yli 30 Hryvniaan per dollari, kun vielä vuosi sitten dollari oli alle 10 Hryvniaa. Ruplakin on rojahtanu aika rajusti, mutta tää Hryvnian alamäki on jo melkein kaksinkertainen!
  • Kaasun hintaa teollisuudelle nostetaan maaliskuun alusta 56%.
  • Sähkön kuluttajahinta tulee nouseen ensin 19% ja sitten 250% eli kaikkiaan yli kolminkertaiseksi vuoteen 2017 mennessä.
 
Tuosta valvontakameran kuvasta jos selvän saisi. Kyllä se saattaa maatasosta lähteä.



Mun mielestä puiden latvuksissa pöllähtää samalla hetkellä jotain. Eli vois nuo välähdykset hyvinkin olla rakettien iskemiä jotka jää lyhyeksi varsinaisesta maalista. Aika jyrkässä yli 45 asteen kulmassa kyllä tulisi jos näin on.
 
Tulipa muuten mieleen näistä "Motoroloista" ja muista mieleen, että kun katsoo kavereita "taistelijanimiään" myöten niin esikuvat tuntuvat löytyneen varsin tiukasti Hollywoodin suunnalta ja 80- ja 90-luvun alun luvun sotaelokuvista. Huvittava yksityiskohta näissä "kaikkea amerikkalaisuutta inhoavissa" porukoissa.

No, Iranissahan muka vihattiin kaikkia USAn, "suuren saatanan" juttuja vallankumouksen 1980 jälkeen. Mutta kummasti suuren saatanan valmistamat F-4 ja F-14 hävittäjät kelpasivat silti Islamilaisen Tasavallan pyhään sodankäyntiin, niitä korjailtiin ja paikkailtiin kuin Kuuban autoklassikoita jos ei edes mustasta pörssistä saanut hankittua varaosia.

Ihminen on mukautuvainen elukka.
 
- Uskon, ettei Putin ole ensisijassa saavuttanut tavoitteitaan Ukrainassa. Joten seuraavaksi luvassa on todennäköisesti lisää toimintaa Ukrainassa.

- Ukrainaan on siirretty yli 1 000 kappaletta Venäläistä sotilaskalustoa, jonka joukossa on tankkeja, panssaroituja miehistönkuljetusautoja, voimakasta tykistöä sekä muita armeijan ajoneuvoja ja kalustoa.


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015022619266889_ul.shtml

Kenraali arvioi myös, ettei Ukrainan armeija pysty pysäyttämään Venäjän tukemien kapinallisten etenemistä Itä-Ukrainassa. Ei, vaikka Nato tarjoaisi puolustuksellista apuaan.

Olemme antautuneet...

327620308_o.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jotakuinkin varmasti noin..
Ongelmalliseksi (Venäjän asevoimien joukkojen osallistumisen todistamiseksi ja Ukrainan armeijan taistelun kannalta) tilanteen tekee myös se, että etäisyydet ovat suht lyhyitä, joka mahdollistaa hyvin varusteltujen ja koulutettujen, nopeasti liikkuvien venäläisjoukkojen nopeat liikkeet alueelle ja sieltä pois. Siihen kun liittää sen, että sotilaat ja kalusto "naamioidaan" hieman fiksaamalla tunnuksia jne, niin voi olla todella hankalaa varmuudella näyttää todeksi, että joku joukko on Venäjän asevoimien joukkoa.
Pakko myöntää, että venäläiset vetää tätä peliä aikalailla hyvin. Ei siellä joukkue-komppania-pataljoonatasolla tai edes yhtymätasolla taisteluteknisesti tai taktisesti mitenkään ihmeellisesti, mutta voisi kai sanoa että kokonaisuutena homma toimii.

Tietysti on todettava se, että jos Ukrainan armeija kykenisi antamaan kunnon vastuksen ja pataan vastustajalleen, tuo kokonaisuus romahtaisi nopeasti.

Tässä suhteessa Venäjä on minusta onnistunut taktiikassaan todella mainiosti, joskin onnistumiselle hyvät edellytykset on varmasti tarjonnut Ukrainan asevoimien taso ja joukko-osastojen operointikyvyn suunnaton epätasaisuus (mitä suuremmat osastot kyseessä, sitä suurempia ongelmia ukrainalaisilla on sen sijaan osa erikoisoperaatioista ja vapaaehtoisjoukkojen "etsi ja tuhoa" -operaatioista on onnistunut hyvin mutta tätä onnistumista ei ole onnistuttu siirtämään suuremmilla joukoilla toteutettaviin operaatioihin - syistä joita ketjussa on usean kirjoittajan toimesta lueteltukin.

Tietyssä mielessä on pelottavaa (en nyt tarkoita konkreettista pelkäämistä sanalla) se kuinka Venäjä kykenee loppujen lopuksi hyvin minimaalisin joukoin saamaan aikaan mittavan kaaoksen Donbassin alueella ja jatkamaan tätä matalan intensiteetin sotaa vuoden ajan ilman että Venäjän toimia on kyetty käytännössä lainkaan rajoittamaan - se kykenee pelaamaan "peliä" Ukrainassa omilla säännöillään ja Ukrainan kaltaista vastustajaa vastaan tämä peli onnistuu Venäjän laatimilla säännöillä (tai sillä ettei ole olemassa konkreettisia sääntöjä tai arvioitavia mittareita). Mielenkiintoista olisikin nähdä, että kykeneekö Venäjä muuttamaan operaatiota pystyvämpää vastustajaa vastaan siten, että se kykenisi suhteellisin vähäisin joukoin pitämään yllä sotaa tai sodankaltaista tilaa toisen valtion alueella tämän kykenemättä riittäviin vastatoimiin. Veikkaat, että kokonaisuus romahtaisi nopeasti - mitä suurimmalla todennäköisyydellä näin kävisi, koska sotiminen nähdyllä tapaa olisi huomattavan vaikea toteuttaa esim. Suomen kaltaista valtiota vastaan - sen sijaan se onnistuu sellaista valtiota vastaan joka on yhteiskunnallisessa kaaoksessa sodankäynnin alkuhetkellä ja sota aloittamalla saadaan aikaan tilanne ettei kyseinen yhteiskunta kykene operoimaan Venäjää vastaan ja samalla kehittämään yhteiskuntaansa, kuten Ukrainassa on käynyt - kumpikaan ei ole onnistunut. (Joskin talousapu tms. on varmasti helpottanut osaltaan Ukrainan talouden ylläpitoa ja ettei se ole romahtanut nähtyä enemmän).

vlad.
 
Tässä suhteessa Venäjä on minusta onnistunut taktiikassaan todella mainiosti, joskin onnistumiselle hyvät edellytykset on varmasti tarjonnut Ukrainan asevoimien taso ja joukko-osastojen operointikyvyn suunnaton epätasaisuus (mitä suuremmat osastot kyseessä, sitä suurempia ongelmia ukrainalaisilla on sen sijaan osa erikoisoperaatioista ja vapaaehtoisjoukkojen "etsi ja tuhoa" -operaatioista on onnistunut hyvin mutta tätä onnistumista ei ole onnistuttu siirtämään suuremmilla joukoilla toteutettaviin operaatioihin - syistä joita ketjussa on usean kirjoittajan toimesta lueteltukin.

Tietyssä mielessä on pelottavaa (en nyt tarkoita konkreettista pelkäämistä sanalla) se kuinka Venäjä kykenee loppujen lopuksi hyvin minimaalisin joukoin saamaan aikaan mittavan kaaoksen Donbassin alueella ja jatkamaan tätä matalan intensiteetin sotaa vuoden ajan ilman että Venäjän toimia on kyetty käytännössä lainkaan rajoittamaan - se kykenee pelaamaan "peliä" Ukrainassa omilla säännöillään

Jep, hyvin pienillä resursseilla Venäjä tosiaan on pystynyt tekemään haluamaansa tulosta. Taitavaa toimintaa, sitä ei voi kiistää. Kuten toteat, sen on mahdollistanut hyvin pitkälti Ukrainan armeijan huonous. Lyhyesti sanottunahan heillä tilanne oli jo kesällä se, että Ukrainan armeijaa (edes jollakin tavalla koulutettuja sotilaita) edusti lähinnä osa tykistön yksiköistä ja käytännössä kaikki jalkaväki oli koottu pikakoulutetuista vapaaehtoisista. Kun tähän vielä lisää sen, ettei Ukrainan armeijalle tunnu olevan minkäänlaista kykyä suunnitella, käskyttää/organoisoida ja johtaa operaatioita, on soppa valmis. Tuosta lähtökohdasta jos haluaa menestyä, tarvitaan joko erittäin ammattitaitoinen yleisesikunta TAI sitten jos sitä ei ole ja joudutaan menemään pelkillä yksittäisten pataljoonien/vast toimilla, olisi niiden pataljoonien oltava hyvin kovalla koulutustasolla olevia, hyvin varustettuja pataljoonia. Sellaisillakin olisi Itä-Ukrainan joukot olleet lyötävissä. Väitän, että 2-3 länsimaisella kalustolla ja ammattimaisella henkilöstöllä varustettua Pataljoonan rungosta muodostettua mekanisoitua taisteluosastoa olisi hoitanut koko pelin selväksi viikossa tai kahdessa loppukesästä.

Nyt se on jo myöhäistä - Venäjä onnistui luomaan Itä-Ukrainaan alueen, jonka avulla se pystyy määrittelemään minkä tasoisessa kaaoksessa se haluaa Ukrainaa milloinkin pitää. Väitän, että juuri tämä tilanne oli tavoitekin. Ei Itä-Ukrainaa osaksi Venäjää, vaan jättää se osaksi Ukrainaa työkaluksi jolla pystyy säätelemään Ukrainan sisäistä tilannetta mielin määrin.
 
Tässä suhteessa Venäjä on minusta onnistunut taktiikassaan todella mainiosti, joskin onnistumiselle hyvät edellytykset on varmasti tarjonnut Ukrainan asevoimien taso ja joukko-osastojen operointikyvyn suunnaton epätasaisuus (mitä suuremmat osastot kyseessä, sitä suurempia ongelmia ukrainalaisilla on sen sijaan osa erikoisoperaatioista ja vapaaehtoisjoukkojen "etsi ja tuhoa" -operaatioista on onnistunut hyvin mutta tätä onnistumista ei ole onnistuttu siirtämään suuremmilla joukoilla toteutettaviin operaatioihin - syistä joita ketjussa on usean kirjoittajan toimesta lueteltukin.

Tietyssä mielessä on pelottavaa (en nyt tarkoita konkreettista pelkäämistä sanalla) se kuinka Venäjä kykenee loppujen lopuksi hyvin minimaalisin joukoin saamaan aikaan mittavan kaaoksen Donbassin alueella ja jatkamaan tätä matalan intensiteetin sotaa vuoden ajan ilman että Venäjän toimia on kyetty käytännössä lainkaan rajoittamaan - se kykenee pelaamaan "peliä" Ukrainassa omilla säännöillään ja Ukrainan kaltaista vastustajaa vastaan tämä peli onnistuu Venäjän laatimilla säännöillä (tai sillä ettei ole olemassa konkreettisia sääntöjä tai arvioitavia mittareita). Mielenkiintoista olisikin nähdä, että kykeneekö Venäjä muuttamaan operaatiota pystyvämpää vastustajaa vastaan siten, että se kykenisi suhteellisin vähäisin joukoin pitämään yllä sotaa tai sodankaltaista tilaa toisen valtion alueella tämän kykenemättä riittäviin vastatoimiin.

Tuota asiaa miettitään tällä hetkellä monessa paikassa. Polttavin kysymys on juurikin tuo että mihin ja miten paljon Venäjä kykenee tuolla taktiikalla etenemään ja laajentamaan reviiriään.

Oleellisinta tässä pelissä ei ole kuitenkaan taktiikka eikä tekniikka, ei edes vastustajan heikkous. Tärkeintä on pitää isot länsimaat varpaillaan ja sivussa. Juuri siinä Venäjä on onnnistunut ihan täydellisesti ja juuri siksi Venäjä tulee tämänkin pelin voittamaan. Luultavasti voittaa myös seuraavan ja sitä seuraavan.
 
Tuota asiaa miettitään tällä hetkellä monessa paikassa. Polttavin kysymys on juurikin tuo että mihin ja miten paljon Venäjä kykenee tuolla taktiikalla etenemään ja laajentamaan reviiriään.

Oleellisinta tässä pelissä ei ole kuitenkaan taktiikka eikä tekniikka, ei edes vastustajan heikkous. Tärkeintä on pitää isot länsimaat varpaillaan ja sivussa. Juuri siinä Venäjä on onnnistunut ihan täydellisesti ja juuri siksi Venäjä tulee tämänkin pelin voittamaan. Luultavasti voittaa myös seuraavan ja sitä seuraavan.

Luulen että tuo sama peli toimii lähialueilla - pl. Baltia, jossa Nato-jäsenyys pakottaa Venäjän toimimaan jotenkin muuten. Sama koskee mielestäni myös Suomea, johon ei tuo sama leikki oikein tehoa, vaan tarvitaan jotakin muuta.

Se, mikä Suomeen sitten tehoaisi on hankalampi juttu. Yksi mikä voisi tulla kyseeseen, olisi kova bluffi kovin panoksin. Jokin alue- ja/tai tukikohtavaatimus Suomen alueelta ja sitä tehostamaan suuri joukkojenkeskitys harjoitteluineen Kannakselle ja merialueille - eli voimakas uhkaus voimakkaalla operaatiolla (vailla aitoa tarkoitustakaan toteuttaa minkäänlaista operaatiota), ellei Suomi taivu vaatimuksiin . Meillä ei ole Naton tukea, EU:n tuki toki on, mitä se sitten ikinä onkaan. Tuossa tilateessa meidän johtomme olisi todella kovan paikan edessä ja varmasti olisi olemassa mahdollisuus että se taipuisi..
 
Jotakuinkin varmasti noin..
Ongelmalliseksi (Venäjän asevoimien joukkojen osallistumisen todistamiseksi ja Ukrainan armeijan taistelun kannalta) tilanteen tekee myös se, että etäisyydet ovat suht lyhyitä, joka mahdollistaa hyvin varusteltujen ja koulutettujen, nopeasti liikkuvien venäläisjoukkojen nopeat liikkeet alueelle ja sieltä pois. Siihen kun liittää sen, että sotilaat ja kalusto "naamioidaan" hieman fiksaamalla tunnuksia jne, niin voi olla todella hankalaa varmuudella näyttää todeksi, että joku joukko on Venäjän asevoimien joukkoa.
Pakko myöntää, että venäläiset vetää tätä peliä aikalailla hyvin. Ei siellä joukkue-komppania-pataljoonatasolla tai edes yhtymätasolla taisteluteknisesti tai taktisesti mitenkään ihmeellisesti, mutta voisi kai sanoa että kokonaisuutena homma toimii.

Tietysti on todettava se, että jos Ukrainan armeija kykenisi antamaan kunnon vastuksen ja pataan vastustajalleen, tuo kokonaisuus romahtaisi nopeasti.

Ymmärrän kyllä tuon pohdinnan sinänsä, mutta mielestäni tuo on lähinnä semanttista. Jos kyse on Venäjältä tuodusta taistelupanssarivaunusta, niin ei minulle ainakaan ole mitään väliä, onko siinä punatähti, sirppi ja vasara, Venäjän sinipunavalko vai Donbassin versio lipusta (valkoinen vaihdettu mustaksi). Ei ole myöskään väliä, onko siinä kaukoidän vai Petsamon suunnan panssariprikaatin tunnukset jäljellä vai ei.

Älkää takertuko lillukanvarsiin. Yksiselitteinen fakta on, että Venäjä on työntänyt karvaiset kouransa kyynärpäitä myöten Ukrainan hameen alle. Tämä sota loppuisi siltä siunaaman hetkeltä, kun Venäjä sen haluaisi lopettaa.
 
Ymmärrän kyllä tuon pohdinnan sinänsä, mutta mielestäni tuo on lähinnä semanttista. Jos kyse on Venäjältä tuodusta taistelupanssarivaunusta, niin ei minulle ainakaan ole mitään väliä, onko siinä punatähti, sirppi ja vasara, Venäjän sinipunavalko vai Donbassin versio lipusta (valkoinen vaihdettu mustaksi). Ei ole myöskään väliä, onko siinä kaukoidän vai Petsamon suunnan panssariprikaatin tunnukset jäljellä vai ei.

Älkää takertuko lillukanvarsiin. Yksiselitteinen fakta on, että Venäjä on työntänyt karvaiset kouransa kyynärpäitä myöten Ukrainan hameen alle. Tämä sota loppuisi siltä siunaaman hetkeltä, kun Venäjä sen haluaisi lopettaa.

Asiahan on kuten sanot, ongelmallisen siitä tekee se että kansainvälinen yhteisö joutuu nimenomaan tuon pohdinnan parissa askartelemaan - eikä saa siitä askartelusta valmista, kuten on nähty.
 
Asiahan on kuten sanot, ongelmallisen siitä tekee se että kansainvälinen yhteisö joutuu nimenomaan tuon pohdinnan parissa askartelemaan - eikä saa siitä askartelusta valmista, kuten on nähty.

Se on totta. Mutta ei poliitikoilla ole mielestäni oikeasti suurta epäselvyyttä asioista. EU on yksituumaisesti asettanut kohta jo 4(?) sanktiokierrosta. Ei niitä olisi asetettu, jos olisi epäselvää, että onko Venäjä nyt siellä vai eikö ole.

Eurooppa on ongelmallisen tilanteen edessä, koska Putin ei ole uskonut pehmeitä keinoja. On ymmärrettävää, että "ikuisen eurooppalaisen rauhan unioni" ei haluaisi aloittaa sapelinkalistelua. Putin tietää sen ja ulosmittaa kaiken löysän surutta pois.
 
Back
Top