Ukrainan konflikti/sota

Mistä ihmiset ylipäänsä saaneet käsityksen ettei saa keskustella, minusta siinä puhutaan "valtiollisesta" tasosta. Ukrainalaiset ovat jo kurkkua myöten täynnä että venäläiset valtiomiehet joka paikassa mainitsevat omia satuja UPA/OUNista ja haukkuvat tauotta Ukrainaa vääristäen kaiken. Samanaikaisesti samat päättäjät tekevät stalinismista ja Stalinin rikoksia ihmisyyttä vastaan sankaruutta ja pyhyyttä. On tämä aika kieroa menoa.

Dokumentteja on kyllä poltettu urakalla, mutta se mitä on jäljellä on kaikkien ulottovilla, kukaan ei kieltä keskustelua sitä, paitsi Venäjällä.

Täsmennetään nyt sen verran, että termi kansalaiskeskustelu ei suinkaan tarkoita pelkästään kansalaisten välistä keskustelua vaan yleistä yhteiskunnallista keskustelua jota harjoitetaan kaikilla tasoilla - myös valtiollisella tasolla käytävää keskustelua, joka sitten etenee laajaksi yhteiskunnalliseksi keskusteluksi.

Tiukan rajauksen mukaan kansalaiskeskustelu on seuraavaa:

"Mikä on KANSALAISKESKUSTELU?

KANSALAISKESKUSTELU muistuttaa esimerkiksi Tanskassa demokraattisen päätöksenteon tukena käytettävää konsensuskonferenssia ja Yhdysvalloissa käytettävää kansalaisjuryä. Suomessa ei toistaiseksi ole järjestetty vastaavaa kokeilua. KANSALAISKESKUSTELU on luonteeltaan ennen kaikkea tieteellinen koe, eikä sillä ole yhteyttä varsinaiseen ydinvoimapäätösprosessiin. Tilaisuuteen kutsutaan myös tiedotusvälineiden edustajia.
" (lainaus: Åbo Akademi).

Ja pidän tätäkin taustaa vasten varsin negatiivisena sitä millaisen signaalin mahdollisesti voimaan tuleva laki voi antaa etenkin länsimaissa, eli sillä ilmansuunnalla jonne kohtalainen osa ukrainalaisista haluaa suunnata katseensa ja integroitua.

Ja juuri siksi, jotta Ukraina ei lännessä leimautuisi samaan joukkoon mitä Venäjä, mitään keskustelua ei pidä kategorisesti lähteä kieltämään (tietyissä tapauksissa voidaan lakiteknisiä rajauksia tehdä vaimentamatta itse keskustelua). Ja juuri avoimen keskustelun avulla ukrainalaiset vetävät maton pois Venäjän ja sen harjoittaman valtiollisen propagandan jalkojen alta ja juuri siksi mikä tahansa laki joka suitsii avoimmuutta on pelaamista Venäjän pussiin, koska juuri siellä - Moskovassa - niistä se suurin numero tehdään.

Jokainen tietää millainen Venäjä on, jokaisen luulisi tietävän kuinka suhtautuminen Staliniin on muuttunut Putinin kauden aikana ja tässä se ongelma piileekin, jos/kun Ukrainassa lähdetään keskustelun vaimentamisen tielle se vertautuu juuri Venäjään ja minä nyt vähiten toivon sitä, että Ukraina vertautuu Venäjään, että sitä pidetään samana "sakkina" Venäjän kanssa.

Sitä ei voi kieltää etteikö Ukraina ole tehnyt monessa erityisen hyviä päätöksiä, näistä myös venäläisen ihmisoikeusjärjestö Memorialin historiantutkija Nikita Petrov on muistuttanut, esim. 9. huhtikuuta Ukrainan parlamentti (Verh'ovna Rada) päätti avata Ukrainassa olevat N:liiton eri turvallisuusorganisaatioiden arkistot vuosilta 1917-1991. Tällaisia päätöksiä lisää!

YLE: http://yle.fi/uutiset/venalaishisto...oksia_ukraina_lahti_avoimuuden_tielle/7946610

Harmillista vaan, että nämä päätökset ja teot saavat Suomessa suhteellisen vähän näkyvyyttä, vaikka YLE nyt aiheesta onkin välillisesti uutisoinut.

***

Aiempaan viestiini liittyen (jossa lyhyelti kirjoitin OUN-B:sät, OUN-M:stä ja UPA:sta) olisi toki pitänyt painottaen lisätä se, että esim. UPA:n riveissä taisteli hyvinkin monikansallista porukkaa (jopa venäläisiä) ja että ryhmissä taisteli väkeä kautta Ukrainan ei siis yksin länsiukrainalaisia, vaikka he enemmistön muodostivatkin. Ja huomionarvoista on se, jonka toit esille eli etenkin UPA:n puolelta ei juutalaisiin kohdistunut kollektiivista vainoa - jos vainoa kohdistui, tekijöinä oli yksittäiset taistelijat.

Ryhmien harjoittamasta siviileihin kohdistuneesta vainosta huomattava osa kohdistui lähinnä puolalaisperäiseen väestönosaan pääasiassa Galician ja Volhynian alueella eli heihin joita pidettiin valloittajina ja jotka vastaavasti omin ryhmin sotivat ukrainalaisia vastaan. Ukrainan läntisille kolkille oli tuttua se, että nekin olivat olleet milloin minkäkin tahon (valtakunnan) valvonnassa ja että kansallisia konflikteja kyti alueella kohtuudella ja ajoittain ne sitten putkahtivat väkivallan muodossa ilmoille ja toinen maailmansota antoi oivan kehyksen tällaiseen toimintaan. Ja kun vihollisten joukossa oli myös puolalaisia kommunistisia ryhmittymiä löysi neuvostohistoria yhden linkin lisää, minkä tähden erityisesti korottaa nämä nationalistiset ukrainalaisryhmät aivan toiseen asemaan - samalla on kuitenkin unohdettu se vaino mitä nämä kommunistit harjoittivat sodan aikana (puolalaisalueilla) ja mitä tapahtui sodan jälkeen, jolloin esim. Operation Vistulassa (pol. Akcja "Wisła") ja sen jälkimainingeissa yli satojatuhansia ukrainalaismielisiä pakkosiirrettiin pois kotoa (myös L:n sukua, jolloin hänen äidin isänsä suku menetti omaisuutensa ja heitä kyyditettiin itään).

kyivpost.com: Ukrainian Insurgent Army: Myths and facts.

Pikaisen lukeman perusteella kyivpost.com:in artikkeli tarjoaa yhden näkökulman UPA:n historiaan. Artikkelissa mainitaan myös ne sodanjälkeiset seikat joiden tähden neuvostohistoria kirjoitti erityisen leimallisesti näistä nationalistisista järjestöistä ja retoriikassa ne oli helppo yhdistää natseihin ja fasismiin vaikka - etenkin UPA:n kohdalla - tärkeintä oli itsenäisyystaistelu ja kolonialismin vastustaminen. Saman kohtelun saivat Eestissä metsäveljet (eest. metsavennad) ja on muistettava, että jos Suomi olisi tullut miehitetyksi, myös suomalaiset asekätkennän kautta vastarintaan osallistuneet ja heidän tukijansa olisi leimattu neuvostohistoriassa samalla tapaa. Heistäkin olisi tehty rikollisempia mitä he loppujen lopuksi olivatkaan.

vlad.
 
Pieni mainos on aina paikallaan. Tämän ketjun seuraajat tulevat suurella nautinnolla lukemaan oheisen laatuteoksen! Itse otan seuraavan kerran aivan uusin aatoksin S-ryhmän kortin lompakostani. Tai sitten en ota lainkaan!

Palkitun kirjailijan reportaasi Ukrainan kriisistä, aiheina USA-EU:n Venäjä-pakotteiden laittomuus, Donetskin ja Luganskin vapaustaistelu Kiovan juntan hyökkäystä vastaan, USA:n yritykset laajentaa kansalaissota Ukrainan ja Venäjän sodaksi. 'Kun presidentti Janukovitsh torppasi suunnitelman Ukrainan alistamisesta EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston valtaan, USA järjesti Kiovassa vallankaappauksen. Krimin kansanäänestys ja liittyminen Venäjään tekivät tyhjäksi USA:n kaavailut Krimin valtaamisesta Kiovan juntan avulla Naton tukikohdaksi.'

http://www.prisma.fi/fi/prisma/raunioista-nousee-donbass-pehmeakantinen-kirja

9789525412628.jpg



Rossi toimi kesken jääneen kauden SKDL:n kunnanvaltuutettuna Rautalammin kunnanvaltuustossa 1976–1978. Rossi vaikuttaa edelleen Suomen kommunistisessa puolueessa ja hän on ollut puolueen ehdokkaana vaaleissa 2000-luvulla. SKP:n 1970- ja 1980-lukujen hajaannuksessa Rossi lukeutui puolueen luokkatietoiseen puolueoppositioon eli niin sanottuihin taistolaisiin

Lyhyen harkinnan jälkeen päätin toimia ja laittaa palautetta Prisman verkkokaupan asiakaspalveluun seuraavan viestin muodossa:

"Hei!

Suomessa vallitsee sananvapaus ja se on arvostettava ja arvossa pidettävä vapaus eikä sitä saa tukahduttaa ilman todella painavaa syytä, tästä huolimatta pidän hiukan outona sitä, että verkkokaupassanne on myynnissä Matti Rossin teos "Raunioista nousee Donbass".

Kirja vaikuttaa hyvinkin yksipuoliselta ja suorastaan valheelliselta näkemykseltä Ukrainan kriisin kehittymisestä sodaksi. Tällaisten hyvin yksipuolisten propagandisten kirjojen kirjoittamiseen Rossilla on tietenkin oikeus, mutta mikään velvollisuus niitä ei ole kenenkään ottaa myyntiin, etenkin kun kirjan välittämä "totuusarvo" näyttäisi olevan väittämien perusteella hyvin hatara.

Ennen Ukrainan kriisin muuttumista sodaksi Ukrainaan kohdistui painostusta ulkoa - Moskovasta. Ilman Putinin Janukovitshiin ja tätäkautta Ukrainaan kohdistunutta painostusta Ukrainan silloinen hallinto tuskin olisi jättänyt allekirjoittamatta sopimusta EU:n kanssa. Tällaisten seikkojen ja niiden kerrannaisvaikutusten näkeminen tuntuu olevan mahdotonta kovin monelle vasemmistolaiselle henkilölle ja herää kysymys, että miksi, koska nyky-Venäjä on niin kaukana kuin mahdollista siitä unelmasta jota Lenin mielessään rakensi maalatessaan kuvia neuvostojen valtakunnasta. Jollei sitten rakkaus Venäjään tee ihmistä sokeaksi...

Kirjan kirjoittajan oma historia on kieltämättä mielenkiintoinen ja herää ajatuksia siitä, että mitä taka-ajatuksia hänellä on. Mieleni tekisi kysyä Rossilta, että soisiko hän otettavan Donbassissa käyttöön hänen 70-luvun keinonsa, jolloin Rossi ilmiantoi erään toisinajattelevan unkarilaiskirjailijan?

Pidän siis hiukan harkitsemattomana tekona sitä, että verkkokauppaanne on otettu myyntiin kyseinen asenteellinen ja kovin yksipuolinen propagandateos!

Ystävällisin terveisin,

xx xx
"

vlad.
 
Ukrainan taloudesta ja siitä mitä Venäjällä on voitettavaa Ukrainassa?

Kts. Talous
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ukraina

Sevastopolin vuokrahinta on tulkintakysymys
http://www.compiler.fi/idankaupan/uutisia/vientipalvelut/04.2010/15.html

Euroopasta Kiinan vilja-aitta
http://www.sitra.fi/blogi/talous/idan-taju-euroopasta-kiinan-vilja-aitta

Maatalous muodostaa kymmenen prosenttia Euroopan vilja-aittana tunnetun Ukrainan kansantuotteesta.

Maailmanpankin vuoden 2012 tilaston mukaan 17 prosenttia ukrainalaisista on maanviljelijöitä tai maatyöläisiä.

Syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš lupasi Kiinalle kolme miljoonaa hehtaaria parasta viljelymaata Itä-Ukrainasta, mutta uudet vallanpitäjät ovat riitauttaneet kaupan.
http://maailma.net/artikkelit/ukraina_euroopan_viljaaitta_saa_uudet_isannat

Hiili
Ukrainasta uhkaa loppua hiili - kaivokset kapinallisten hallussa.

Ukraina saa noin 40 prosenttia energiastaan hiilivoimasta. Perinteisesti maassa on ollut hiiltä ylijäämäksi asti, mutta nyt Venäjän tukema kapina maan itäosissa on vienyt hallinnolta Donbassin alueella sijaitsevat lukuisat kaivokset.

Ukraina voi ostaa hiiltä ulkomailta tai itä-Ukrainan kapinallisilta tai sitten se voi ostaa energiaa suoraan Venäjältä.
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=201416553&c=mobile&rss=mob

Metalli
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kaivannaistoiminta

Liuskekaasu ärsyttää Venäjää - maan vientitulot vaarassa
http://www.tekniikkatalous.fi/energ...n+vientitulot+vaarassa/a880950?service=mobile

Ukraina ja Shell aikovat porata liuskekaasua miljardien arvosta
http://yle.fi/uutiset/ukraina_ja_shell_aikovat_porata_liuskekaasua_miljardien_arvosta/6466233

Kaakkois-Ukrainan hallitseminen on Kiovalle tärkeä lähinnä liuskekaasuesiintymien takia. Saksan tietojen mukaan niiden kaasuvarat ovat 5578 miljardia kuutiometriä.
http://fi.sputniknews.com/finnish.r...sotii-Ita-Ukrainassa-liuskekaasun-takia-1006/

Öljy
Ukraina ajaa öljy-yhtiöitä pakosalle
http://www.talouselama.fi/uutiset/ukraina+ajaa+oljyyhtioita+pakosalle/a2286757

- Muu teollisuus (sota)
- Yritysten haltuunotot
- Menettikö Ukraina Krimillä olevat sota-alukset?
- Ukrainan riippuvuus Venäjän maakaasusta

@GorseFires:

ICYMBI Minerals map of Ukraine
13.jpg


Mariupol & Berdyansk are vital for iron/steel production & transport of iron ore, coal/coke http://en.cfts.org.ua/articles/shor...ered_to_iron_and_steel_works_in_mariupol/1219

Nikopol Manganese Ore Basin represents one-quarter of the world's manganese reserves http://ukrainian.travel/en/about-uk...y-margantsevorudniy-baseyn-naybilshiy-u-sviti

Donbas region, Donetsk Anthracite Basin (hard coal reserves) the region currently being occupied by Russian forces.

Fires More than 200 Donbas coal mines account for 90% of Ukrainian coal output; 54% of reserves are metallurgical-grade anthracite.

Kryvbas region, Kryvyi Rih Iron Ore Basin
http://ig.krogerc.info/en/why_invest.html
http://krt.dp.ua/en/concentration-complexes/the-south-mining-and-concentration-complex.html

Ukraine has world's largest reserves of commercial grade iron ore; pure Fe content is world's 3rd largest after Russia/Australia.

Key strategic interest of Russia's military-industrial complex is to secure Ukraine's metallurgical resources and port infrastructure...

Key strategic aim of Russian military is to secure "Fortress Crimea" on east (Mariupol/Azov Sea) and west (Odessa/Black Sea) flanks.
 
Itsekin ajattelin tuota Prisman kirjaa protestoida. Kahvikupin jälkeen en löytänyt perusteita. Olen ostanut jos jonkinlaisia vaihtoehtokirjoja. Ne eivät ole vaikuttaneet maailman menoon eikä yleiseen mielipiteeseen joka taas on harmi joidenkin teosten kohdalla. Sen sijaan että kirja vedettäisiin myynnistä sen paikka pitäisi olla huuhaa osasto tai vastaava. Ajatus kirjan polttamisesta tuo huonoja viboja.
 
Mein Kampf onkin jo pelkästään (kyseenalaisen) historiallisen arvonsa takia suotavaa olla saatavilla. Toinen maailmansota on jo historiaa.

Tuo Rossin kirja taas vaikuttaa olevan osa juuri nyt, tällä hetkellä, käytävää aggressiivista informaatiosotaa. Asennoitumisen siihen pitäisi siis olla sen mukainen. Infosotatilassa (kyllä vain, valitettavasti!) normaalit ilmaisunvapaushommelit ja muut sellaiset höpöhöpöt pitäisi olla selkeästi toissijaisessa asemassa.

edit. S-ryhmällä on toimintaa Venäjällä. Itse epäilen sieltä päin tulleita "ehdotuksia" kirjan myyntiin ottamiseksi.

Mielenkiintoista nähdä, miten s-ryhmä hoitaa homman. Tuskin uskaltavat julkisesti tuomita kirjaa, voi nimittäin Venäjän bisneksiin ilmaantua ihmeellisiä vastoinkäymisiä.
Luultavimmin kirja vain häviää vähin äänin hyllyistä.
 
Ja pidän tätäkin taustaa vasten varsin negatiivisena sitä millaisen signaalin mahdollisesti voimaan tuleva laki voi antaa etenkin länsimaissa, eli sillä ilmansuunnalla jonne kohtalainen osa ukrainalaisista haluaa suunnata katseensa ja integroitua.

Tuosta tulikin mieleen että minä en ole toistaiseksi saanut minkäänlaista käsitystä, siitä miten suuri osa ukrainalaista haluaa suunnata katseensa länteen ja integroitua länsimaiden kanssa. Mellakat saivat alkunsa EU-myönteisten mielenosoituksesta. Ihmisiä oli valtavasti ja tutun näköiset liput heiluivat tuulessa, mutta minun käsittääkseni nämä mielenosoittajat edustivat kuitenkin suhteellisen pientä vähemmistöä.

Jos olen oikein ymmärtänyt niin enemmistö ukrainalaisista kuten myös mellakoitsijoista vastusti Janukovitshin hallintoa, mutta siitä on pitkä matka länteen ja EU:hun...enkä tarkoita nyt maantieteellisiä asioita.

En ole saanut juuri minkäänlaista käsitystä siitäkään, miten vahvasti nämä sektorin pojat ja kumppanit kykenevät Ukrainan politiikkaan Kiovan ja Donbassin tapahtumien jälkeen vaikuttamaan...

5330-p-03-RIGHTSECTOR-Ukraine_Radical_Rig.jpg


En suinkaan tarkoita että ukrainalaiset ovat hulluja natseja, en myöskään sitä että Venäjän toiminta olisi millään tasolla hyväksyttävää. Mutta en ole täysin vakuuttunut siitä että Ukraina kykenee tai edes haluaa intekroitua länsimaihin, jos sillä intekroitumisella tarkoitetaan länsimaista arvopohjaa tai EU-jäsenyyttä.

En myöskään väitä tietäväni mitä ukrainalaiset ihan oikeasti haluavat, sillä juuri sitä asiaa minä EN todellakaan tiedä. Siitä olen kyllä ihan varma että Euraasian unioniin ja sitä kautta Moskovan syliin, niitä ei saa kaiken tapahtuneen jälkeen edes kirveellä...panssarivaunuista ja ohjuksista puhumattakaan :D

Voisin helposti veikata että Ukraina liittyy Natoon heti kun pääsee ja yhteistyö USA:n kanssa syvenee jatkossakin kovaa vauhtia...mutta...Ukraina, Eurooppa ja EU on jo paljon vaikeampi yhdistelmä.

%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B0.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Kantani mielipiteen ilmaisun vapauteen perustuu vakaaseen luottamukseen siihen, että ihmiset eivät muuta kantojaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tuosta tulikin mieleen että minä en ole toistaiseksi saanut minkäänlaista käsitystä, siitä miten suuri osa ukrainalaista haluaa suunnata katseensa länteen ja integroitua länsimaiden kanssa. Mellakat saivat alkunsa EU-myönteisten mielenosoituksesta. Ihmisiä oli valtavasti ja tutun näköiset liput heiluivat tuulessa, mutta minun käsittääkseni nämä mielenosoittajat edustivat kuitenkin suhteellisen pientä vähemmistöä.

Jos olen oikein ymmärtänyt niin enemmistö ukrainalaisista kuten myös mellakoitsijoista vastusti Janukovitshin hallintoa, mutta siitä on pitkä matka länteen ja EU:hun...enkä tarkoita nyt maantieteellisiä asioita.

En ole saanut juuri minkäänlaista käsitystä siitäkään, miten vahvasti nämä sektorin pojat ja kumppanit kykenevät Ukrainan politiikkaan Kiovan ja Donbassin tapahtumien jälkeen vaikuttamaan...

5330-p-03-RIGHTSECTOR-Ukraine_Radical_Rig.jpg


En suinkaan tarkoita että ukrainalaiset ovat hulluja natseja, en myöskään sitä että Venäjän toiminta olisi millään tasolla hyväksyttävää. Mutta en ole täysin vakuuttunut siitä että Ukraina kykenee tai edes haluaa intekroitua länsimaihin, jos sillä intekroitumisella tarkoitetaan länsimaista arvopohjaa tai EU-jäsenyyttä.

En myöskään väitä tietäväni mitä ukrainalaiset ihan oikeasti haluavat, sillä juuri sitä asiaa minä EN todellakaan tiedä. Siitä olen kyllä ihan varma että Euraasiaan unioniin ja sitä kautta Moskovan syliin, niitä ei saa kaiken tapahtuneen jälkeen edes kirveellä...panssarivaunuista ja ohjuksista puhumattakaan :D

Esimerkiksi vallankumouksen jälkeiset vaalit antanevat vähän osviittaa aiheeseen. Enemmistö ukrainalaisista äänesti vahvasti länteen päin tähyäviä puolueita ja politiikkoja.

Ukraina on paljon länsimaalaisempi kuin moni kuvittelee. Tietysti arvoja on varsin monenlaisesti, venäjämielisiäkin. Sekin on eräs länsimaalaisuuden merkki. Vrt. Venäjä.

Poliittisesti oikea sektori on lähinnä marginaaliporukka. 1 prosentin luokkaa ollut äänestystulos antanee siitä osviittaa sekin. Sota on vain nostanut Oikean sektorin näkyvämmin esiin. Onhan niillä ansioitakin tuolla saralla.
 
Siitä olen kyllä ihan varma että Euraasiaan unioniin ja sitä kautta Moskovan syliin, niitä ei saa kaiken tapahtuneen jälkeen edes kirveellä...panssarivaunuista puhumattakaan :D

Sitä voi ihmetellä eikö Moskovassa ole ymmärretty tätä asiaa. Uskon, että on. Moskovalla onkin toiset tarkoitusperät. Kreml haluaa eristää Venäjän.

Kreml haluaa eristäytyä alusmaineen.

Alusmaat eivät halua eristäytyä Kremlin kanssa juuri päästyään irti Kremlin otteesta. Kreml ei halua ymmärtää koska se pitää alusmaita ominaan aina ja iankaikkisesti.

Venäjää ei haluta länsileiriin täysivaltaisena jäsenenä koska Venäjä olisi liian voimakas jäsen. Toisekseen Venäjän pitäisi muuttaa kulttuuriaan suuresti. Kleptokratia pitäisi kitkeä ja sehän se suurin kompastuskivi on, kun Putin ostaa valtansa nimenomaan sallimalla kavereilleen kleptokratian.
 
Viimeksi muokattu:
Esimerkiksi vallankumouksen jälkeiset vaalit antanevat vähän osviittaa aiheeseen. Enemmistö ukrainalaisista äänesti vahvasti länteen päin tähyäviä puolueita ja politiikkoja.

Ukraina on paljon länsimaalaisempi kuin moni kuvittelee. Tietysti arvoja on varsin monenlaisesti, venäjämielisiäkin. Sekin on eräs länsimaalaisuuden merkki. Vrt. Venäjä.

Poliittisesti oikea sektori on lähinnä marginaaliporukka. 1 prosentin luokkaa ollut äänestystulos antanee siitä osviittaa sekin. Sota on vain nostanut Oikean sektorin näkyvämmin esiin. Onhan niillä ansioitakin tuolla saralla.

Itse Oikea Sektori on tosiaan varsin pieni (oliko niillä yksi paikka parlamentissä), mutta kokonaisuutena äärioikeiston kannatus on luokkaa 10% kun lasketaan kaikki vastaavat liikkeet. Eli kyllä siellä niitä on vaikka puheet "Kiovan fasistijuntasta" ovat tietysti sitä itseään.
Tietysti 2014 vaalien tulos on jonkun verran vääristynyt kun monet Venäjä-mieliset eivät sattuneesta syystä äänestäneet.
 
Esimerkiksi vallankumouksen jälkeiset vaalit antanevat vähän osviittaa aiheeseen. Enemmistö ukrainalaisista äänesti vahvasti länteen päin tähyäviä puolueita ja politiikkoja.

Ukraina on paljon länsimaalaisempi kuin moni kuvittelee. Tietysti arvoja on varsin monenlaisesti, venäjämielisiäkin. Sekin on eräs länsimaalaisuuden merkki. Vrt. Venäjä.

Poliittisesti oikea sektori on lähinnä marginaaliporukka. 1 prosentin luokkaa ollut äänestystulos antanee siitä osviittaa sekin. Sota on vain nostanut Oikean sektorin näkyvämmin esiin. Onhan niillä ansioitakin tuolla saralla.

Minun käsittääkseni tuo länsimaalaisuus riippuu ihan alueesta, eikä Donbass ole ainoa alue missä länsimaalaisuus on hyvin suhteellinen käsite.

Oikean sektorin ja kumppaneiden kannatus on edelleenkin marginaalissa, mutta se on ihan eri asia kun absoluuttinen valta.

Mitä mellakointiin ja sotimiseen tulee, niin siinä asiassa näiden jätkien ansiot ovat kyllä ihan kiistattomat...

ukraine_key_8_right_sector.jpg


Sitkeitä sissejä ovat :D Mikä taidoissa ja kalustossa hävitään, se periksiantamattomuudessa voitetaan.
 
Viimeksi muokattu:
Hiili
Ukrainasta uhkaa loppua hiili - kaivokset kapinallisten hallussa.

Ukraina saa noin 40 prosenttia energiastaan hiilivoimasta. Perinteisesti maassa on ollut hiiltä ylijäämäksi asti, mutta nyt Venäjän tukema kapina maan itäosissa on vienyt hallinnolta Donbassin alueella sijaitsevat lukuisat kaivokset.

Ukraina voi ostaa hiiltä ulkomailta tai itä-Ukrainan kapinallisilta tai sitten se voi ostaa energiaa suoraan Venäjältä.
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=201416553&c=mobile&rss=mob
Ymmärsin että melkein kannattakin ostaa hiiltä ulkomailta, ei sen takia että että se on terroristien hallussa, vaan koska heidän hiili on niin syvällä, ettei se kannattaa. Onhan näitä ei kannattavia hiilikaivoksia suljettu Euroopassakin, mutta Krivbasin hiili on ihan pinnalla, ei tarvitse mennää kilometrien syvyyteen, taisin jo kirjoittaa tästä joskus, mutta en ole varma.

Asiasta toiseen:
Kremin referedumi, tälläistä ei näytetä Venäjän tv:ssa. Jornaliseilta vietty kamerat ja filmit, jotain kuitenkin jäi, kuten näkyy, yksi ukrainalainen naiskuvaja juoksee karkkuun sotilasta videolla. Kasakoiden, titushkojen, sotilaiden rivit taustalla.
 
Viimeksi muokattu:
Täsmennetään nyt sen verran, että termi kansalaiskeskustelu ei suinkaan tarkoita pelkästään kansalaisten välistä keskustelua vaan yleistä yhteiskunnallista keskustelua jota harjoitetaan kaikilla tasoilla - myös valtiollisella tasolla käytävää keskustelua, joka sitten etenee laajaksi yhteiskunnalliseksi keskusteluksi.

Tiukan rajauksen mukaan kansalaiskeskustelu on seuraavaa:

"Mikä on KANSALAISKESKUSTELU?

KANSALAISKESKUSTELU muistuttaa esimerkiksi Tanskassa demokraattisen päätöksenteon tukena käytettävää konsensuskonferenssia ja Yhdysvalloissa käytettävää kansalaisjuryä. Suomessa ei toistaiseksi ole järjestetty vastaavaa kokeilua. KANSALAISKESKUSTELU on luonteeltaan ennen kaikkea tieteellinen koe, eikä sillä ole yhteyttä varsinaiseen ydinvoimapäätösprosessiin. Tilaisuuteen kutsutaan myös tiedotusvälineiden edustajia.
" (lainaus: Åbo Akademi).

Ja pidän tätäkin taustaa vasten varsin negatiivisena sitä millaisen signaalin mahdollisesti voimaan tuleva laki voi antaa etenkin länsimaissa, eli sillä ilmansuunnalla jonne kohtalainen osa ukrainalaisista haluaa suunnata katseensa ja integroitua.

Ja juuri siksi, jotta Ukraina ei lännessä leimautuisi samaan joukkoon mitä Venäjä, mitään keskustelua ei pidä kategorisesti lähteä kieltämään (tietyissä tapauksissa voidaan lakiteknisiä rajauksia tehdä vaimentamatta itse keskustelua). Ja juuri avoimen keskustelun avulla ukrainalaiset vetävät maton pois Venäjän ja sen harjoittaman valtiollisen propagandan jalkojen alta ja juuri siksi mikä tahansa laki joka suitsii avoimmuutta on pelaamista Venäjän pussiin, koska juuri siellä - Moskovassa - niistä se suurin numero tehdään.

Jokainen tietää millainen Venäjä on, jokaisen luulisi tietävän kuinka suhtautuminen Staliniin on muuttunut Putinin kauden aikana ja tässä se ongelma piileekin, jos/kun Ukrainassa lähdetään keskustelun vaimentamisen tielle se vertautuu juuri Venäjään ja minä nyt vähiten toivon sitä, että Ukraina vertautuu Venäjään, että sitä pidetään samana "sakkina" Venäjän kanssa.

Sitä ei voi kieltää etteikö Ukraina ole tehnyt monessa erityisen hyviä päätöksiä, näistä myös venäläisen ihmisoikeusjärjestö Memorialin historiantutkija Nikita Petrov on muistuttanut, esim. 9. huhtikuuta Ukrainan parlamentti (Verh'ovna Rada) päätti avata Ukrainassa olevat N:liiton eri turvallisuusorganisaatioiden arkistot vuosilta 1917-1991. Tällaisia päätöksiä lisää!

YLE: http://yle.fi/uutiset/venalaishisto...oksia_ukraina_lahti_avoimuuden_tielle/7946610

Harmillista vaan, että nämä päätökset ja teot saavat Suomessa suhteellisen vähän näkyvyyttä, vaikka YLE nyt aiheesta onkin välillisesti uutisoinut.

***

Aiempaan viestiini liittyen (jossa lyhyelti kirjoitin OUN-B:sät, OUN-M:stä ja UPA:sta) olisi toki pitänyt painottaen lisätä se, että esim. UPA:n riveissä taisteli hyvinkin monikansallista porukkaa (jopa venäläisiä) ja että ryhmissä taisteli väkeä kautta Ukrainan ei siis yksin länsiukrainalaisia, vaikka he enemmistön muodostivatkin. Ja huomionarvoista on se, jonka toit esille eli etenkin UPA:n puolelta ei juutalaisiin kohdistunut kollektiivista vainoa - jos vainoa kohdistui, tekijöinä oli yksittäiset taistelijat.

Ryhmien harjoittamasta siviileihin kohdistuneesta vainosta huomattava osa kohdistui lähinnä puolalaisperäiseen väestönosaan pääasiassa Galician ja Volhynian alueella eli heihin joita pidettiin valloittajina ja jotka vastaavasti omin ryhmin sotivat ukrainalaisia vastaan. Ukrainan läntisille kolkille oli tuttua se, että nekin olivat olleet milloin minkäkin tahon (valtakunnan) valvonnassa ja että kansallisia konflikteja kyti alueella kohtuudella ja ajoittain ne sitten putkahtivat väkivallan muodossa ilmoille ja toinen maailmansota antoi oivan kehyksen tällaiseen toimintaan. Ja kun vihollisten joukossa oli myös puolalaisia kommunistisia ryhmittymiä löysi neuvostohistoria yhden linkin lisää, minkä tähden erityisesti korottaa nämä nationalistiset ukrainalaisryhmät aivan toiseen asemaan - samalla on kuitenkin unohdettu se vaino mitä nämä kommunistit harjoittivat sodan aikana (puolalaisalueilla) ja mitä tapahtui sodan jälkeen, jolloin esim. Operation Vistulassa (pol. Akcja "Wisła") ja sen jälkimainingeissa yli satojatuhansia ukrainalaismielisiä pakkosiirrettiin pois kotoa (myös L:n sukua, jolloin hänen äidin isänsä suku menetti omaisuutensa ja heitä kyyditettiin itään).

kyivpost.com: Ukrainian Insurgent Army: Myths and facts.

Pikaisen lukeman perusteella kyivpost.com:in artikkeli tarjoaa yhden näkökulman UPA:n historiaan. Artikkelissa mainitaan myös ne sodanjälkeiset seikat joiden tähden neuvostohistoria kirjoitti erityisen leimallisesti näistä nationalistisista järjestöistä ja retoriikassa ne oli helppo yhdistää natseihin ja fasismiin vaikka - etenkin UPA:n kohdalla - tärkeintä oli itsenäisyystaistelu ja kolonialismin vastustaminen. Saman kohtelun saivat Eestissä metsäveljet (eest. metsavennad) ja on muistettava, että jos Suomi olisi tullut miehitetyksi, myös suomalaiset asekätkennän kautta vastarintaan osallistuneet ja heidän tukijansa olisi leimattu neuvostohistoriassa samalla tapaa. Heistäkin olisi tehty rikollisempia mitä he loppujen lopuksi olivatkaan.

vlad.
Vlad, Ukrainan tilanne nyt niin pahaa, sota on meneillaan, valtion kassa on tyhjennetty ja ihmisillä on paljon ongelmia, joita pitää hoitaa, kaikkien kanssa pitää tasapainotella..Tulojen kanssa hyvin monella niin tiukka, että ihmiset valitsisivat mielummin maaviljelyn, ja pitkiä työpäiviä, jotta saisivat ruoan varastoon, ja välttämättömät menot maksetuksi, kun miettimista historian vääristämiä ja ylipäänsä keskustelemaan sitä. Pienituloisia eläkeläisiä on paljon, heitäkin pitää auttaa.

Kyllä ne jotka kykenevät ajatteluun siellä tietävät että vääryttä oli paljon, oli petturuutta, joku teki työtä Hitlerin armejalle, valtaosa ei. On paljon heitä, jotka muistavat Holodomorin, paljon ukrainalaisia on karkoitettu. Juutalaisia tuhottiin, ukrainalaisia tuhottiin, kymmeniä miljoonia kuolleita. Juutalaiset rakastavat Ukrainaa edelleen ja heitä on paljon siellä. Moni taitelee vapaan Ukrainan puolesta, heitä on hallituksessa, Poroshenko on itse puoliksi juutalainen. Sitten, kun tämä pahin on ohi, kun saa edes korruption kuuriin, sitten ruvetaan miettimaan ja tutkimaan tärkemmin historiaa, moni sitä hyvin tietääväkin lopulta myöntää ettei tietäkään kaikkea, ja paljon avoimia kohtia, on epäselviä kohtia, on kohtia josta ei mielellään puhuta, jokaisessa maassa, Suomessakin, jollekin Mannerheim on sankari, jollekin rikollinen, näin esimerkkinä.
Nyt taytyy pysäyttä agressorin - Venäjän.
Asiat tärkeys järjestyksessä.
 
Viimeksi muokattu:
http://pravyysektor.info/

Viestintää ei pidä suunnata idiooteille - Venäjä saa tehdä sen - ihmisiä pitää kunnioittaa, kaikki pitää kirjoittaa täysijärkisille ihmisille.

Oikean sektorin pitäisi avata vapaa keskustelu sivustollaan.
 
Viimeksi muokattu:
http://pravyysektor.info/

Viestintää ei pidä suunnata idiooteille - Venäjä saa tehdä sen - ihmisiä pitää kunnioittaa, kaikki pitää kirjoittaa täysijärkisille ihmisille.

Oikean sektorin pitäisi avata vapaa keskustelu sivustollaan.

Kiesus, voin jo kuvitella sen trollimyrskyn, jos jotain "vapaata keskustelumahdollisuutta" avattaisiin tuolla.

Tiettyjen spesifisten foorumien avaaminen kaikille vapaaksi ei ole "vapaata keskustelua edistävää". Ks. se sarjakuvastrippi muutama viesti takaperin.

edit. Eriävien mielipiteiden esittämiseksi on kyllä ihan riittävästi foorumeita. Eri asia on, saako ne mielipiteensä myytyä.

edit2.
gj82noc.png
 
Viimeksi muokattu:
Minun käsittääkseni tuo länsimaalaisuus riippuu ihan alueesta, eikä Donbass ole ainoa alue missä länsimaalaisuus on hyvin suhteellinen käsite.

Oikean sektorin ja kumppaneiden kannatus on edelleenkin marginaalissa, mutta se on ihan eri asia kun absoluuttinen valta.

Mitä mellakointiin ja sotimiseen tulee, niin siinä asiassa näiden jätkien ansiot ovat kyllä ihan kiistattomat...

ukraine_key_8_right_sector.jpg


Sitkeitä sissejä ovat :D Mikä taidoissa ja kalustossa hävitään, se periksiantamattomuudessa voitetaan.

En oikein ymmärrä, mitä ajat takaa? Olisiko esimerkkejä tuon absoluuttisen vallan ilmenemisestä?
 
Back
Top