Uutisia Britanniasta

Britannian EK mollaa Suomen vaikutusvaltaa EU:ssa
27.3.2014 17:29 0



Tanja Vasama

Helsingin Sanomat

ANDY BUCHANAN / AFP
1305805951542

Skotlannin itsenäisyyden kannattajat marssivat Edinburghissa syyskuussa.


Itsenäisellä Skotlannilla olisi EU:ssa yhtä vähän vaikutusvaltaa kuin Suomella, väittää Skotlannin työnantajajärjestö. "Sopimatonta Suomen halveksuntaa", vastaa valtapuolue SNP.

Skotlantia uhkaa Suomen kohtalo EU:ssa, jos asukkaat äänestävät syksyllä Skotlannin itsenäiseksi valtioksi. Tulevaisuus olisi synkkä, varoittaa Britannian suurin työnantajajärjestö CBI.

Suomen EK:n brittiläinen sisarjärjestö julkaisi keskiviikkona oman näkemyksensä Skotlannin itsenäisyyspyrkimyksistä.

Itsenäinen Skotlanti olisi CBI:n mukaan vaarassa "jäädä ulkopuoliseksi" EU:ssa. Jos Skotlanti itsenäistyisi, sen pitäisi hakea uudelleen EU-jäsenyyttä. Tuolloin pitäisi ratkaista esimerkiksi se, saisiko Skotlanti yhä erioikeudet pysyä euron ja Schengen-yhteistyön ulkopuolella.

Vaikka nämä kysymykset saataisiin ratkaistua, Skotlantia uhkaa vaikutusvallan menetys: "Skotlannin pitää katsoa silmiin todellisuutta, että sillä olisi EU:ssa Suomen, ei Saksan vaikutusvalta", CBI varoittaa.

"Itsenäisen Skotlannin väestö ja talous ovat karkeasti samankokoisia kuin Suomen, jolla on Eurooppa-neuvostossa seitsemän ääntä. Itsenäisen Skotlannin pitäisi siksi hyväksyä se, että sen virallinen vaikutusvalta vähenee EU:ssa."

Britannialla on neuvostossa 29 ääntä.

Itsenäisyyttä ajavalle Skotlannin valtapuolueelle SNP:lle Suomen painoarvo kelpaisi kuitenkin erinomaisesti.

"Suomen halveksinta on sopimatonta", kansallispuolueesta kommentoidaan HS:lle.

"Suomella on täysin tehokas ja rakentava rooli Euroopan unionissa. Se suojelee ja edistää kansallisia etujaan yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa", SNP:n tiedottaja sanoo. Itsenäisyys antaisi SNP:n mielestä Skotlannille samanlaisen mahdollisuuden vaikuttaa.

Suomea käytetään usein Skotlannin vertailukohteena itsenäisyysdebatissa. Itsenäisyyden kannattajille Suomi on menestyvän pikkuvaltion malli. Irtautumista vastustava Britannian hallitus on puolestaan korostanut Suomen asemaa nettomaksajana.

CBI arvelee, että Skotlannilla ei olisi samanlaisia mahdollisuuksia saada vaikutusvaltaisia komissaareja kuin Britannialla. Skotlannin elinkeinoelämän äänitorvi unohtaa kuitenkin sen, että yksi nykykomission vaikutusvaltaisimmista komissaareista on suomalainen – talouskomissaari Olli Rehn.

SNP:n mukaan uhka on pikemminkin se, että osana Britanniaa Skotlanti voi joutua kokonaan unionin ulkopuolelle, sillä pääministeri David Cameron aikoo järjestää Britannian EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen vuoden 2017 loppuun mennessä.
 
Kiitän veli Ratekoa hyvästä uutisoinnista.

Kaikille EU-uskovaisille; brittiläinen EK kertoo rehellisesti sen, mitä tämä Suomen "oikeissa pöydissä vaikuttaminen" on: NETTOMAKSAJAN rooli. That`s it!
 
Lehti: Brittikenraali pitää puolustuksen säästöjä "helvetinmoisena riskinä"
Ulkomaat | 30.3.2014 | 13:18 | Päivitetty 15:071STT
Brittiläinen kenraali Richard Shirreff epäilee vahvasti kotimaansa puolustuspolitiikan järkevyyttä Sunday Times -lehden haastattelussa.
Kenraalin mukaan päätös supistaa vakinaisen armeija kokoa ja tukeutua yhä enemmän reserviläisiin on "helvetinmoinen riski", jonka toimivuus jää nähtäväksi.

Sotilasliitto Naton varakomentajan paikan perjantaina jättänyt Shirreff arvioi Ukrainan kriisin muuttaneen puolustusasetelmia koko Euroopassa. Venäjä ei ole enää Naton "strateginen kumppani" vaan "strateginen vastustaja".

Britanniassa säästöt ovat syöneet Shirreffin mukaan asevoimien suorituskykyä erityisesti laivastossa, jonka kyky osallistua Naton merioperaatioihin on joutunut kyseenalaiseksi. Maalla ei esimerkiksi ole käytössään yhtään lentotukialusta.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Defence/article1394110.ece
 
Ulkomaat 4.7.2014 klo 17:05
Britannian laivaston kaikkian aikojen suurin sotalaiva kastettiin – viskillä
Britannialla ei ole ollut lentotukialusta sitten vuoden 2010. Maassa on noussut keskustelua huippukalliiden laivojen tarpeellisuudesta.
queen+elisabeth+air+craft+carrier.png

01:30
Britannian kuningatar Elisabet kastoi omaa nimeään kantavan Britannian laivaston uusimman lentotukialuksen telakalla Rosythissa, Skotlannissa. Video: Reuters-TV
Britannian Kuninkaallisen laivaston uusi lentotukialus on kastettu Skotlannin Rosythin satamassa. Alus sai nimen HMS Queen Elisabeth.

Kasteseremonian suoritti kuningatar Elisabeth.

- Nimeän tämän laivan Queen Elisabethiksi. Jumala varjelkoon laivaa ja kaikkia, jotka purjehtivat sillä, kuningatar lausui ja painoi nappia, jolloin viskipulloa pitelevä laitteisto rikkoi pullon laivan kylkeen.

Kastetilaisuudessa käytettiin perinteisen samppanjan sijaan skottilaista Bowmore-viskiä, koska telakka sijaitsee Skotlannissa.

Laivan pituus vastaa 28:aa linja-autoa
Queen Elisabeth täyttää aukon Britannian laivaston vahvuudessa, sillä laivastolla ei ole ollut lentotukialusta neljään vuoteen. Alusta on rakennettu jo viisi vuotta ja sen kustannusarvio on noussut lähes kaksinkertaiseksi. Arvio on nyt 6,2 miljardia puntaa, eli 7,8 miljardia euroa.

65 000 tonnin alus on Kuninkaallisen laivaston kaikkien aikojen suurin. Sen pituus on 280 metriä ja korkeus kölistä mastonhuippuun 56 metriä. Miehistössä voi olla jopa 1 600 henkilöä.

Queen Elisabeth aloittaa koepurjehdukset vuonna 2016 ja se otettaneen käyttöön seuraavana vuonna.

Täydessä sodan ajan valmiudessa se tuskin silti on ennen vuotta 2020. Alus voi kuljettaa 40 lentokonetta ja helikopteria. Lentokoneiksi käyvät ilmeisesti vain yhdysvaltalaiset F-35 Lightning II -hävittäjät. Ne olisivat käyttökunnossa huippunykyaikaisia taistelukoneita, mutta niiden kehittelytyö on ollut suurissa ongelmissa. Eilen torstaina Yhdysvallat määräsi koneet lentokieltoon moottoriongelmien vuoksi.

Queen Elisabethin sisaralus HMS Prince of Wales on vielä rakenteilla.

Britanniassa lentotukialukset ovat herättäneet keskustelua. Moni on kysynyt, onko kalliille laivoille varsinaista tarvetta, kun Britannian kansainvälinen sotilaallinen rooli on vähenemässä.

Lähteet:

AFP, Yle Uutiset
  • kokkonen_yrj%C3%B6.jpg
    Yrjö KokkonenYle Uutiset
 
ULKOMAAT
Nato-maat peruvat leikkauksiaan - Britannialle lentotukialus
PERTTU KOISTINEN
49 minuuttia sitten
Nato-maiden päätös lopettaa puolustusmenoista leikkaaminen on konkretisoitumassa nopeasti. Britannian pääministeri David Cameron on ilmoittanut, että maa ottaa käyttöön uuden lentotukialuksen.

  • 51b7fac8ca09c1ca66c6641c46e13f59e759e0e7311861494133d7b393908b8d

    Britannia ottaa käyttöön kaksi lentotukialusta.

    (BAE Systems)
Britannian pääministeri David Cameronon ilmoittanut, että maa ottaa käyttöön uuden lentotukialuksen, kertoo Daily Mail. Nato-maat sopivat Walesin huippukokouksessaan lopettavansa puolustusmenojen leikkaukset. Kaikki Naton 28 maata sitoutuivat nostamaan puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Aiemman suunnitelman mukaisesti kahdesta rakenteilla olevasta lentotukialuksesta toinen oli tarkoitus myydä säästösyistä. Nyt "Prince of Wales" -niminen lentotukialus otetaan kuitenkin palveluskäyttöön. Alusten yhteishinta on peräti 6,2 miljardia puntaa (n. 8,25 miljardia euroa).

Cameronin mukaan kyse on panostuksesta Britannian turvallisuuteen, vaurauteen ja maan paikkaan maailmassa. Päätös on saanut osakseen myös kritiikkiä, sillä lentotukialus ei tule olemaan taistelukuntoinen ennen vuotta 2020.
 
Enemmistö kannattaa Skotlannin itsenäisyyttä
Itsenäisyyden kannatus on lisääntynyt huimaa vauhtia Skotlannissa viimeisten viikkojen aikana.

Itsenäistymistä tukeva Yes Scotland -kampanjatoimisto Maryhillissä, Glasgowssa 19. elokuuta 2014.Kuva: Andy Buchanan / AFP / Lehtikuva
Skotlannissa itsenäisyyden kannatus on ensimmäistä kertaa noussut vastustusta suositummaksi, ilmenee tuoreesta mielipidekyselystä. Sanomalehti Sunday Timesin YouGOV-tutkimusyhtiöllä teettämän kyselyn mukaan 51 prosenttia skotlantilaisista kannattaa itsenäistymistä.

Vaikka kahden prosenttiyksikön erotus mahtuu kyselyn virhemarginaalin sisälle, itsenäisyyden kannatus on kasvanut huikeaa vaihtua. Vielä kuukausi sitten vastustajat johtivat kyselyitä 22 prosenttiyksikön turvin.

Skotlannissa järjestetään vajaan kahden viikon kuluttua kansanäänestys itsenäistymisestä.

Skotlanti vastaa kolmasosaa Britannian maapinta-alasta. Sunday Times kertoo kuningatar Elisabet II:n olevan erittäin huolestunut Skotlannin kansanäänestyksestä, joka saattaa purkaa 300 vuotta kestäneen liiton.

Lähteet:

AFP, Reuters

http://yle.fi/uutiset/enemmisto_kannattaa_skotlannin_itsenaisyytta/7456949
 
Tuo vaatisi jo oman ketjun ja siten huomiota sillä äänestys on 18. päivä? Aika iso juttuhan tuo on.
 
Tuo vaatisi jo oman ketjun ja siten huomiota sillä äänestys on 18. päivä? Aika iso juttuhan tuo on.

Miksi Skotlannin itsenäisyys vaatisi oman ketjunsa? Suurimman osan ajasta tämä ketju on hiljaa, ja Skotlannin itsenäistyminen ei ole aiheuttanut hirveän suurta haloota täällä, joten miksi nyt? En minä ainakaan usko että kukaan englannista rupeaa sotimaan vaikka he sanoisivat kyllä.
 
Turvallisuuspoliittisesti / geopoliittisesti vaikutusta voisi olla lähinnä Iso-Britannian ydinaseen jatkuvuuteen. Jos veikata pitäisi, niin sisäpoliittisesti Skotlannin ero olisi riittävä sumuverho hylätä seuraavan sukupolven kyvyn rakentaminen. Muutoin... Eipä tule mieleen.

Tietenkin heijasteet tuttuihin asetelmiin esim. Kataloniassa olisivat pidemmän päälle hiukan laineita keinuttavia. Mielenkiintoista olisi siksikin nähdä olisiko EU-Skotlanti todellisuutta, vai saisiko öljymaa Norja samanmoisen kaverin. Ja mitä käyttövoimaa UKIP siitä saisi.

Mutta Suomen tilanteeseen ei osumia taulussa.
 
ULKOMAAT
Nato-maat peruvat leikkauksiaan - Britannialle lentotukialus
PERTTU KOISTINEN
49 minuuttia sitten
Nato-maiden päätös lopettaa puolustusmenoista leikkaaminen on konkretisoitumassa nopeasti. Britannian pääministeri David Cameron on ilmoittanut, että maa ottaa käyttöön uuden lentotukialuksen.

  • 51b7fac8ca09c1ca66c6641c46e13f59e759e0e7311861494133d7b393908b8d

    Britannia ottaa käyttöön kaksi lentotukialusta.

    (BAE Systems)
Britannian pääministeri David Cameronon ilmoittanut, että maa ottaa käyttöön uuden lentotukialuksen, kertoo Daily Mail. Nato-maat sopivat Walesin huippukokouksessaan lopettavansa puolustusmenojen leikkaukset. Kaikki Naton 28 maata sitoutuivat nostamaan puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Liettuan ja Ukrainan AN-2 Colt koneet voisivat laskeutua tuonne poikittain. Nuo on itse asiassa käteviä. Kyytiin mahtuu 12 solttua. Venäjällä on noita 1500 kpl. Voi tehdä maahanlaskuja ilman laskuvarjoja, kertakäyttöisellä koneella.
Tusina per lentokenttä, siellä vaan rullailee ja väistää betoni-esteet.

An-2_RB1.jpg
 
Liettuan ja Ukrainan AN-2 Colt koneet voisivat laskeutua tuonne poikittain. Nuo on itse asiassa käteviä. Kyytiin mahtuu 12 solttua. Venäjällä on noita 1500 kpl. Voi tehdä maahanlaskuja ilman laskuvarjoja, kertakäyttöisellä koneella.
Tusina per lentokenttä, siellä vaan rullailee ja väistää betoni-esteet.

Ei tarvitse edes laskeutua poikittain, on nimittäin mahdollista, että AN-2 pystyy lentämään niin hitaasti, että tukialus menee ohi. Eli tarvittaessa AN-2 laskeutuu pystysuoraan siihen kannelle. Itseasiassa sopivalla tuulella se laskeutuu pystysuoraan muutenkin.
 
Ei tarvitse edes laskeutua poikittain, on nimittäin mahdollista, että AN-2 pystyy lentämään niin hitaasti, että tukialus menee ohi. Eli tarvittaessa AN-2 laskeutuu pystysuoraan siihen kannelle. Itseasiassa sopivalla tuulella se laskeutuu pystysuoraan muutenkin.

Tuon olen nähnytkin joskus Malmin lentonäytöksessä, virolaiset laskuvarjokundit hyppäsivät erittäin matalalta, sitten Antonov tuli laskeutumaan silloin sopivalla tuulella parinkymmenen metrin maakosketuksella kun olikin jo stopissa. Oli se aika ällistyttävää katseltavaa, ei se mikään pieni keveä hippiäinen kuitenkaan ole.
 
Tuon olen nähnytkin joskus Malmin lentonäytöksessä, virolaiset laskuvarjokundit hyppäsivät erittäin matalalta, sitten Antonov tuli laskeutumaan silloin sopivalla tuulella parinkymmenen metrin maakosketuksella kun olikin jo stopissa. Oli se aika ällistyttävää katseltavaa, ei se mikään pieni keveä hippiäinen kuitenkaan ole.

Tuon koneen käyttömanuaalissa ei ole mainittu sakkausnopeutta, koska se ei vain sakkaa. Jos koneen moottori sammuu lennon aikana, niin ohje on pitää ohjauskeppi taakse vedettynä koneen alkaessa vajota ja kone vain yksinkertaisesti vajoaa n. laskuvarjon nopeudella. Ei liene ihme miksi tuo kone on yhä käytössä.
 
Onko väite NL:sta ja Jugoslaviasta tosi?

Jussi Halla-aho
5 t ·
Skotlantiin liittyen: Media ja valtionpäämiehet vastustavat itsenäistymistä raivokkaasti kautta Euroopan. Tämä on hassua. Ensinnäkin kansojen itsemääräämisoikeus on ollut ns. kansainvälisen oikeuden keskeinen julkilausuttu rakennuspalikka viimeistään toisen maailmansodan päättymisestä alkaen. Kuitenkin aivan jokaista eurooppalaista itsenäistymistä on vastustettu yhtä kiivaasti ja viimeiseen asti, kunnes asiat ovat tapahtuneet omalla historiallisella vääjäämättömyydellään.

Läntinen Eurooppa ja Yhdysvallat vastustivat jopa Neuvostoliiton hajoamista. Bush vanhempi ja lukuisat EY-johtajat kiersivät kiehuvissa neuvostotasavalloissa varoittelemassa itsenäistymisen vaaroista. Liberalisoitu Neuvostoliitto olisi kuulemma ollut paljon parempi. Samat hahmot vastustivat samoilla keinoilla ja argumenteilla Jugoslavian hajoamista. Osavaltioilla ei kuulemma ollut MITÄÄN edellytyksiä pärjätä itsenäisinä valtioina. Liberalisoitu Jugoslavia olisi ollut paljon parempi.

Samoin pitää vastustaa Katalonian itsenäistymistä, Baskimaan itsenäistymistä, Skotlannin itsenäistymistä ja Belgian hajoamista.

Vaikka paperilla tuetaan kansojen itsemääräämisoikeutta, todellisuudessa kansainvälinen yhteisö on kaikella tarmollaan keskittynyt pönkittämään monikansallisia, luonnottomia hökötyksiä, jotka nimenomaan estävät kansojen itsemääräämisoikeuden toteutumisen.
 
Niin että eiköhän se tuossa valossa ole totta kuten olen siellä täällä lukenut että Euroopalla ei ole Putinille mitään kunnon vastusta jos Putin saisi mieleen ottaa koko Eurooppa?
 
Niin että eiköhän se tuossa valossa ole totta kuten olen siellä täällä lukenut että Euroopalla ei ole Putinille mitään kunnon vastusta jos Putin saisi mieleen ottaa koko Eurooppa?

Putlerilla ole tarpeeksi ukkoja aseissa. Valloittamisen lisäksi pitäisi myös pystyä pitämään ne alueet ja se onnistuu vain miehitysjoukoilla.

Mutta epäilemättä Putler pystyisi tekemään paljon vahinkoa, jos niin keksisi tehdä.
 
Back
Top