Venäjän sisällissota

Varauksetta ei voi tätäkään sisällissotaa juhlia. Vaikka olisi miten hyvää idealismia, sisällissosta harvoin tuottaa hyviä tuloksia.

Mutta mahdollisuus on nyt, toivotaan että siellä järkevät onnistuu.
Pyh. Siellä ei ole osapuolissa ketään jonka toivoisi tästä elossa selviävän. Kunhan saisivat vaan rysittyä asiansa niin pahasti että Ukraina saa ponnistettua itsensä ryssistä vapaaksi.
 
Jos joku on jo unohtanut niin Djumin oli Martti J Karin luennolla ykköshahmoista korvaamaan Putinin. Tosin en vielä usko että hänellä ja Wagnereillä olisi mitään sopua.

Hyvin muistettu!

Martti J. Kari mainitsee esityksessään pari vaihtoehtoa jotka on seulonut ehdokkaista (Youtube-videon ajanhetkestä 55:50 alkaen):

- Aleksei Djumin (1972) - kenraalimajuri, varapuolustusministeri, Tulan alueen kuvernööri (Venäjän Sankari -palkinto: "pelasti" Yanukovychin Kiovasta 2014 vallankumouksen aikaan)

- Jevgeni Zinitsev (1966) - KGB, FSB, FSO, poikkeustilaministeri (tämän ministerin työ pelastaa venäläisiä eri katastrofien yms. aikaan eli helppo esittää sankarina, Karin oletus että hänet tullaan palkitsemaan jossain vaiheessa Venäjän Sankari -arvonimellä) MUTTA hän kuoli tapaturmassa 8.9.2021 LÄHDE

Mielenkiintoista myös: Karin tuolloisen arvion mukaan Putin pyrkisi jäämään "eläkkeelle" vuonna 2024 (tosin sanoo "todennäköisesti").

Hyvä tosin muistaa, kyseinen esitys on julkaistu 3.12.2018 joten siitä on kohta neljä ja puoli vuotta aikaa. Tilanteet ja ihmiset muuttuvat.
 
Mikälie "yksityisarmeija" pullautti itsensä pois vieraan maan alueelta.
Putinin kyrvällä on ymmärtääkseni joku puolen miljoonan kansalliskaarti olemassa tämmöisten tilanteiden varalla.
Muutaman kymmenen tuhannen joukonukolla ei kai voida ihmeitä saada aikaan sotilaallisesti.
Ryssän kansahan tässä ei ole aiemmin uskaltanut pukahtaa juuta eikä jaata mihinkään suuntaan.
Ryssälän tv lähetysten anti muuttunee entistä hullummaksi lähiaikoina.
Wagnereita on vähän mutta heillä on potentiaalia sekoittaa pakkaa pitkään ja totaalisesti. Kuuban vallankumouksessa Fidel Castron ydinporukka oli vain jotain muutama sata ja hallituksen poliiseja vastaavasti yli kymmenen tuhatta mutta he toimivat kuin itseään suurempi agressiivinen joukko ja valtasivat kriittisellä hetkellä mm. asekuljetusjunan ja yllättäen Kuubassa oli vallankumous. Tavallaan röyhkeys ja nopeus on valttia.

Muutenkin Venäjää söisi eniten pitkäaikainen sisällissota. En osaa sanoa konfliktia mikä olisi alkanut 2000-luvun jälkeen ja loppunut samantien vaan kun sota on alkaa niin se ei nykyään heti todellakaan lopu (Jemen, Libya, Syyria jne). Miksei tämäkin Wagner kapina voisi jatkua vuositolkulla jos kunnolla alkuun pääsee.
 
Eri lähteissä on puhuttu Wagnerin koon olevan 25k miestä. Se ei ole paljon, mutta paljonko Moskovaa puolustamaan on saatavilla? Mikä on näiden joukkojen aseistus? Kiväärillä on vaikea tuhota T-72:sta.

Näin käy, kun hajoittaa ja hallitsee luomalla eri valtaklikkejä, ja menee aloittamaan sodan joka on tappiollinen. Näinhän kävi tsaarillekin, näin kävi NL:n romahduksen aikaan.

Wagnerit ovat kuolleita miehiä. Heillä ei ole mitään menetettävää. Se voi tehdä yllättäviä asioita.

Uusi P ei olisi yhtään parempi kuin vanha P, mutta toivon että tämä laukaisee ketjureaktion, jonka seurauksena Venäjä on tulessa.
 
Vanha viisas sanonta kuuluu, että Venäjän valloitussodat ratkaistaan Moskovan ja Pietarin kaduilla. Putte possu onnistui sulkemaan tavan kansalaisten mielenosoitukset pois, mutta ei ehkä arvannut että vanha kaveri tulee panssarivaunuilla ja raketinheittimillä hakemaan valtaa itselleen.
 
Huhuilua joidenkin venäläisjoukkojen liittymisestä Wagnerin riveihin. Mikäli tuossa perää, ei tule salassa pysymään. Niin epämääräisiä linkkejä, etten viitsi laittaa. Yksi pääkohdista mihin seurantaa kannattanee harrastaa. Riittävä koheesiorikko hallinnon alla olevissa joukoissa olisi nykyhallinnolle sangen epämiellyttävää.

Hallinnon alla olevien joukkojen lojaliteettia hieman haastavaa arvioida. Oletan, tähänastisen sodankulun sekä laajempaa sotaa edeltäneen kokonaiskuvan perusteella. Tuon olevan jotakin muuta kuin priimaa. Suhteellisen rajattukin siirtymä toiseen leiriin. Saattaisi yllättävän voimakkaita vaikutuksia mukanaan tuoda.
 
Ranskan vallankumouksesta taisi jäädä elämään sanonta: Vallankumous syö lapsensa. Tämä siksi, että kumouksen alkuunpanijat kohtasivat usein itsekin väkivaltaisen lopun. Tässä voi olla vielä monta mutkaa edessä, mutta Putikan, Metukan, Soikkulin ja Prigon lisäksi monttuun voi päätyä vielä monta kerrosta suuria ja pieniä johtajia.
 
Katsellaan rauhassa mihin tämä tilanne kehittyy, mutta nyt kun on ollut puhe tilaisuuksista ja varkaista, niin laitan pari karttaa spoilerin taakse (offtopic, siksi spoiler - ei aloiteta keskustelua tästä ainakaan tässä ketjussa).

En juuri koskaan enkä missään tilanteessa käytä hymiöitä, joten laitetaan nyt sellainen jottei kukaan ota liian vakavasti: ;)

1687611061133.png

1687611111762.png
 
Back
Top